Zvláštne informácie z Myjavy. Falšovala Matovičova vláda výsledky celoplošného testovania?

Zvláštne informácie z Myjavy. Falšovala Matovičova vláda výsledky celoplošného testovania?

Bratislava/Myjava 5. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Čo znamená hrubé skreslenie výsledkov celoplošného testovania, ktoré sa objavili v okrese Myjava a údajne aj inde? Ide iba o nejakú chybu alebo sa tým snaží niekto manipulovať verejnú mienku?

Pavel Halabrín
Na snímke primátor mesta Myjava Pavel Halabrín

Primátor Myjavy po celoplošnom testovaní obyvateľstva na koronavírus oslovil občanov na oficiálnych stránkach mesta, poďakoval sa im za účasť, informoval ich o tom, ako testovanie prebehlo. A uviedol tam aj jednu veľmi zaujímavú vec.

Reklama

„Výsledky, do chvíle než sa zverejnili (ako inak, na tlačovke) tie oficiálne, tak som bol spokojný. Potom ma to prešlo a riadne vytočilo. Potešilo ma, aká veľká bola účasť, nízke počty infikovaných, disciplinovanosť i nálada ľudí bola nad očakávania dobrá a pokojná, priateľská. Problém je, že my sme nemali právo na zoznamy, nemáme si ako urobiť nejakú analýzu, porovnať, navrhnúť riešenia. Armáda nám ich nesprístupnila, boli sme dobrí len na to, aby sme administratívu urobili, dali do krabíc a hotovo. Veľmi ma to sklamalo a len potvrdilo to, že nás páni ministri, čo sa teraz potľapkávajú, ako to oni ,zvládli‘, nemajú za nič. Nechápu, že bez ľudí, čo sa zapojili a všetko to zorganizovali, bez miest a obcí, by urobili prd,“ píše primátor Myjavy Pavel Halabrín.

A pokračuje: „No a úplne ma vytočili zverejnené výsledky. Nie sú pravdivé a niekto nevie počítať alebo zavádza a klame. Samozrejme, že sme si evidovali počty testovaných, pozitívnych a robila to každá obec, každé odberné miesto. Takže prikladám porovnanie výsledkov ktoré vláda prezentuje ako ,presné‘ a výsledkov, ktoré v okrese reálne boli dosiahnuté. Keďže od 0,7 sa okresy testujú znova, môže nám to byť jedno. Ale nie je a budem sa kompetentných dotazovať, ako je to možné,“ píše primátor na stránke mesta Myjava a prikladá podrobnú štatistiku testovania na jednotlivých odberných miestach v okrese (viď TU).

Reklama

Podľa oficiálnych výsledkov testovania sa v okrese Myjava počas dvoch dní celoplošného testovania dalo otestovať 17 753 občanov, z ktorých malo byť 249 označených ako pozitívnych, čo predstavuje 1,40 percenta. Avšak evidencia, ktorú si paralelne na každom odbernom mieste viedli aj sami pracovníci z okresu, je úplne iná! (Písali sme o tom aj TU)

Nezávislá „domáca“ štatistika zaznamenala na jednotlivých odberných miestach tieto počty: Brestovec 596 testovaných / 8 pozitívnych, Brezová pod Bradlom 3008/23, Bukovec 414/0, Hrašné 267/0, Chvojnica 234/2, Jablonka 237/3, Kostolné 697/5, Košariská 451/3, Krajné 1024/12, Myjava 8221/58, Podkylava 572/1, Polianka 349/0, Poriadie 546/7, Priepasné 221/1, Rudník 676/7, Stará Myjava 571/13, Vrbovce 1109/2. Spolu to znamená 19 193 testovaných a z toho 145 pozitívnych, čo predstavuje iba 0,76 percenta.

Teda oficiálny výsledok sa od záznamov „domácich“ pracovníkov, ktorí sa ako členovia odberných tímov zúčastňovali testovania, výrazne líši: oficiálne miesta uvádzajú účasť o 1440 testovaných občanov menšiu, avšak tvrdia, že pozitívnych bolo o 104 viac ako zaznamenala domáca štatistika. Percento infikovaných je tak oficiálne uvádzané o 86 percent vyššie, než zistili „domáci“.

Podobné nezrovnalosti údajne zaznamenali aj v iných okresoch. Ako je to možné? Ide len o chybné počítanie? Iste, chybička sa môže stať. Druhá možnosť je, že by tým niekto teoreticky mohol chcieť niečo manipulovať. Aký zmysel by to malo?

Nebudeme konšpirovať, ale skúsme si len tak teoreticky rozobrať, čo by kto mohol získať tým, že by v štatistikách umelo zvyšoval percento pozitívnych. Možností je niekoľko.

Reklama

Dávalo by to zmysel, keby reálne percentá premorenosti slovenskej populácie boli nízke a niekto by z nejakého dôvodu potreboval mať koronovú hystériu čo najviac zveličenú a obyvateľstvo čo najviac tým cirkusom hypnotizované.

Dávalo by to zmysel aj vtedy, keby sa zistilo, že tie testy sú zlé, fatálne zlyhali a tomu, kto ich v mene štátu kúpil, hrozí obrovský škandál – a tak by sa snažil zvýšiť ich účinnosť aspoň evidenčnou kreativitou.

A napokon, dávalo by to zmysel aj v prípade, ak by niekto chcel pred zahraničím aj domácim publikom „predať“ nezmyselné a neúčinné plošné testovanie ako bombastický úspech a za tým účelom by v prvom kole umelo zdvihol percento pozitívnych, aby potom v druhom kole mohol namerať nižšie hodnoty a konštatovať, že výsledkom akcie je podstatné zlepšenie.

Ale to je iba také teoretizovanie. Žiadna z uvedených možností nám k antikorupčnej a transparentnej vláde Igora Matoviča nepasuje, a tak si myslíme, že najskôr tu máme len do činenia s nejakými myjavskými neporiadnikmi, ktorí pod vplyvom domáceho páleného darebne zapisovali testovaných. Najskôr to bude tak.

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:06

Basketbalistkám Slovenska sa nepodarilo uspieť ani v treťom prípravnom zápase, v Poľsku prehrali s tamojšou reprezentáciou 44:86. Letnú prípravu zakončia v piatok 5. júla o 13.00 h ďalším duelom s týmto súperom.

Včera 19:54

Američania vo štvrtok oslavovali Deň nezávislosti. Obyvateľom krajiny pri tejto príležitosti zaželali veľa šťastia prezident Joe Biden, minister zahraničných vecí Antony Blinken i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Včera 19:52

Modlitbou za vlasť sa vo štvrtok v obci Velehrad pri Uherskom Hradišti začali Dni ľudí dobrej vôle. Tradičné oslavy, ktoré v Česku pripomínajú príchod slovanských vierozvestcov na Veľkú Moravu, každoročne navštívia desaťtisíce ľudí.

Včera 19:34

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom v prípade Brentu zaznamenala cena najvyššiu úroveň od apríla tohto roka. Naďalej sa drží výrazne nad 87 USD za barel (159 litrov) po tom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo výrazný pokles ropných zásob v USA.

Včera 19:09

Izraelská vláda sa rozhodla vyslať delegáciu, ktorá bude pokračovať v rozhovoroch o prepustení rukojemníkov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Potvrdil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Včera 18:55

Hasiči aktuálne zasahujú pri dopravnej nehode dvoch motorových vozidiel v Spišskej Belej. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahujú piati hasiči s dvomi kusmi techniky z hasičskej stanice v Kežmarku. Jedna zranená osoba bola prevezená vrtuľníkom.

Včera 18:54

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste. Ceny nafty vzrástli o 0,98 %, teda o 0,015 eura za liter a dosiahli ceny 1,538 eura/l. Ceny benzínu vzrástli mierne prudšie o 1,44 %, teda o 0,023 eura za liter a dosiahli cenu 1,622 eura/l. Ceny na slovenských čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast, uviedol vo štvrtok analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

Včera 18:35

Maďarsko označuje kroky Medzinárodného trestného súdu (ICC) voči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Joavovi Galantovi za politicky motivovaný nonsens, uviedol vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti Facebook.

Včera 18:34

Austrálska polícia vo štvrtok oznámila, že pravdepodobne objavila pozostatky 12-ročného dievčaťa, na ktoré v utorok počas plávania v odľahlej oblasti zaútočil krokodíl.

Včera 18:02

Súd v Moskve vo štvrtok udelil americkému občanovi Robertovi Woodlandovi trest 12 a pol roka odňatia slobody za nezákonné obchodovanie s drogami. Woodlanda uznali za vinného z pokusu o prevoz veľkého množstva nezákonných drog v rámci organizovanej skupiny. Mužov právnik pre Reuters uviedol, že jeho klient čiastočne priznal vinu.

Včera 18:00

Už 70 vozidiel skonfiškovala rakúska polícia od 1. marca tohto roka, keď vošiel do platnosti zákon proti výraznému prekračovaniu rýchlosti v krajine, uviedol v stredu denník Der Standard.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali