Bratislava 31. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Grits)
Neoficiálne dôkazy a vedecký výskum ukázali, že niektoré voľne žijúce zvieratá obľubujú fermentované ovocie, nektár a šťavy obsahujúce alkohol, ale zdá sa, že ich dôvody konzumácie prirodzene vytvoreného alkoholu sa výrazne líšia od dôvodov ľudí, naznačuje nový výskum
Výskum publikovaný v stredu v odbornom vedeckom časopise Trends in Ecology & Evolution naznačuje, že zvieratá, vtáky a dokonca aj hmyz si vo svojej strave doprajú trochu etanolu v oveľa väčšej miere, než sa doteraz predpokladalo, pričom prirodzene sa vyskytujúci alkohol sa nachádza takmer v každom ekosystéme na Zemi.
„Odchýlili sme sa od antropocentrického názoru, že etanol je len niečo, čo ľudia používajú,“ uviedla v tlačovom vyhlásení Kimberley Hockingsová z Exeterskej univerzity, vedúca autorka článku.
„V prírode je ho oveľa viac, ako sme si doteraz mysleli, a väčšina zvierat, ktoré konzumujú sladké ovocie, je vystavená určitému množstvu etanolu,“ dodala.
Koncentrácia etanolu v kvasenom ovocí zvyčajne dosahuje približne 1 – 2 % celkového objemu ovocia, ale podľa výskumníkov môže v niektorých prípadoch dosiahnuť 10 % alebo viac – ako napríklad pri kvasení palmového ovocia v Paname. Autori štúdie uviedli, že pre niektoré zvieratá vrátane vtákov a malých cicavcov môže byť aj 1-2 % dávka omamná, ak nie smrteľná.
„Nie je výhodné byť opitý, keď leziete po stromoch alebo ste v noci obklopený predátormi – to je recept na to, aby sa vaše gény neprenášali ďalej,“ povedal spoluautor práce Matthew Carrigan, profesor molekulárnej ekológie na College of Central Florida.
Avšak na rozdiel od ľudí, ktorí sa často snažia alkoholom zabudnúť na svoje problémy alebo ako pomôcku či berličku (v závislosti od uhla pohľadu) pri spoločenských príležitostiach, divé zvieratá zjavne hľadajú obživu, ktorú im môže poskytnúť alkohol z prírodných zdrojov.
Vedci tvrdia, že je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či zvieratá zámerne konzumujú potraviny s obsahom etanolu a aký vplyv má konzumácia na evolučné vzorce a fyziológiu zvierat.
Okrem kalórií však podľa nich fermentácia pomáha zvieratám a hmyzu nájsť potravu v prírode a pre niektoré druhy, vrátane ovocných mušiek, ktoré kladú vajíčka do ovocia, má etanol údajne dôležitú výhodu – ochranu pred parazitmi.
Prečítajte si tiež
- Včely aj ostatné opeľovače sú ohrozené viac ako kedykoľvek predtým
- Nočné motýle sú dôležité opeľovače