Zväzy uvítali novely zákona, Šatan: “Prispeje to k rozvoju športu”

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Novela zákona o športe a novela zákona o Fonde na podporu športu (FnPŠ) garantuje jednotlivým zväzom vyšší ročný príspevok na ich činnosť. Spokojnosť s ňou vyjadrili na stredajšej tlačovej konferencii na pôde Ministerstva športu a cestovného ruchu (MCRŠ SR) zástupcovia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV)

Šatan
Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan

FnPŠ sa navýši zo súčasných 20 na 60 miliónov eur ročne. “Stojíme tu presne po roku od konferencie v Poprade a môžeme konštatovať, že rezort funguje a minulý týždeň boli schválené dve novely zákona, ktoré napĺňajú sľub. Verím, že po tom, ako prejdú parlamentom budú platné od 1. januára. Obe garantujú výrazné navýšenie. Prichádza k navýšeniu fondu na 60 miliónov a po hlbokých diskusiách so športovou obcou sme garantovali jednotlivé časti pre jednotlivé sektory,” uviedol šéf rezortu Dušan Keketi.

.

Približne 25,5 milióna poputuje športovým zväzom a klubom a ďalších 15 milión eur dostanú samosprávy. “Spôsobí to, že mestá a obce neprestanú investovať do športu a budú podporovať svoje regionálne aktivity. Týmto im vytvárame ďalší produkt, aby využívali prostriedky a podporovali športovú infraštruktúru v rámci obcí,” skonštatoval Keketi.

Zvlášť zinkasuje finančné prostriedky futbal (9 miliónov eur) a hokej (6 miliónov eur). Za futbal bol prítomný šéf SFZ Ján Kováčik, ktorý sa vrátil počiatkom výslednej dohody. “V marci minulého roka sme sa celá športová rodina dohodli na deklarácii slovenského športu. Korektným spôsobom sme zadefinovali skutkový stav a zadefinovali nejaké kroky a požiadavky, ktoré by sme očakávali. Jednou z nich bol vznik ministerstva športu a tiež navýšenie finančných prostriedkov. Chcel by som poďakovať Andrejovi Dankovi, že sa obe stali skutočnosťou. Je to nesmierne dôležité a uvediem jeden konkrétny príklad. Slovensko bude v budúcom roku ako prvá krajina organizovať ME hráčov do 21 rokov so 16 účastníkmi. Doteraz sa taký šampionát konal vždy v dvoch krajinách. Prvýkrát bude v jednej práve z dôvodu, že sme v predchádzajúcich 10 rokoch dokázali zrekonštruovať 23 štadiónov. Vznikol Národný futbalový štadión, dnes sme v rámci infraštruktúry možno aj pred Českom a môžeme sa zrovnávať s Poľskom, Maďarskom, Rakúskom a v konečnom dôsledku sme významne pred všetkými krajinami Balkánu. A tam sú futbalové veľmoci ako Chorvátsko, či Srbsko,” povedal Kováčik.

.

Hokej zastupoval prezident SZĽH Miroslav Šatan, ktorý novely taktiež uvítal. “Vidíme, že vzniklo ministerstvo a po prijatí parlamentu sľuby nadobudnú realitu a rozpočty od budúceho roku narastú. Chcel by som aj za hokej poďakovať, že vláda naplnila sľub. Naša infraštruktúra je veľmi zastaralá a fungovala desiatky rokov dozadu a potrebuje opravy. Verím, že sa nám to podarí práve z týchto prostriedkov a budeme môcť aj stavať. Pocítia to aj kluby, príspevok sa zvýši z 15 na 20 percent. Možno tak odľahčia peňaženky rodičov. Verím, že všetky kroky prispejú k rozvoju športu,” vyjadril sa Šatan.

Spokojnosť vyjadril za SOŠV jeho generálny sekretár Jozef Liba: “Veľmi sa tešíme, že pribudnú zdroje, ak to parlament schváli. Zákon by mohol priniesť nové zmeny do administratívno-byrokatického fungovania zväzov. Pod SOŠV by mohol vzniknúť národný arbitrážny súd, domáci na riešenie sporov. Pevne veríme, že aj to sa nám podarí. Sú tam aj iné úpravy, ktoré sa dostanú do praxi a pomôžu k činnosti športových zväzov.”

Činnosť fondu by sa mala rozšíriť po novom aj o vzdelávacie aktivity a metodicko-poradenskú činnosť v oblasti športu. V prípade riaditeľa fondu novela vypúšťa postup výberového konania, správna rada ho má vymenovávať a odvolávať na návrh predsedu správnej rady. Po novom by správna rada mala mať 12 členov. Nového člena by mal vymenovať a odvolať minister na návrh záujmového združenia samosprávnych krajov, ktoré reprezentuje celú regionálnu samosprávu SR.

Novela má tiež ambíciu zjednodušiť a urýchliť schvaľovací proces poskytovania príspevku v programe športová infraštruktúra národného významu. Podľa novej právnej úpravy by správna rada rozhodovala o poskytnutí príspevku na projekt v sume vyššej ako päť miliónov eur, najviac však v sume desať miliónov eur. V prípade projektov nad desať miliónov eur bude správna rada predkladať návrhy na poskytnutie príspevku na schválenie vláde. Novela by mala platiť od 1. januára 2025.

FnPŠ je verejnoprávna inštitúcia, zabezpečujúca podporu a rozvoj športu v SR, zriadili ju zákonom v roku 2019.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:07

Rastúce životné náklady a príchod migrantov do Nemecka sú dva hlavné problémy, ktoré trápia nemeckých občanov. Vyplýva to z novej dlhodobej štúdie zverejnenej v stredu.

17:06

Pápež František sa v piatok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, oznámil v stredu Vatikán.

17:06

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu označil izraelskú vojenskú ofenzívu v Libanone za inváziu a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konalo.

17:05

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu vyhlásila, že napriek izraelským útokom je libanonské hnutie Hizballáh naďalej organizovanou skupinou a neprišlo o svoje veliteľské štruktúry. Izrael obvinila zo snahy rozdúchať ozbrojené konflikty naprieč Blízkym východom.

17:04

Ruský vicepremiér Alexander Novak v stredu uviedol, že existujú návrhy od partnerov z Európskej únie (EÚ) na pokračovanie dodávok ruského plynu potrubím cez Ukrajinu aj po skončení terajšej dohody o tranzite. Ale lopta je podľa neho na strane Ukrajiny a EÚ.

16:29

Obyvatelia východonemeckého mesta Halle si v stredu pripomenuli piate výročie útoku na tamojšiu synagógu, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.

Halle
Na snímke zľava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, majiteľ kebabárne “‘Kiez Doener” Ismet Tekin a premiér nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff počas slávnostného kladenia vencov v Halle v Nemecku v stredu 9. októbra 2024
16:28

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo oslobodenie dvoch dedín v Kurskej oblasti. Jej časť naďalej ovládajú ukrajinské sily po pozemnej ofenzíve zo začiatku augusta.

16:09

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou postúpili do štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane. V stredajšom stretnutí 2. kola zdolali domácu čínsku dvojicu Tchang Čchien-chuej, Wang Si-jü hladko 6:1, 6:2.

16:05

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu prijali uznesenie o demokratickom úpadku v Gruzínsku, čo fakticky zastavilo jeho integráciu do Európskej únie. Gruzínsko získalo štatút kandidátskej krajiny EÚ len v decembri predošlého roka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali