Zomrel divadelný a filmový herec, režisér i pedagóg Dušan Kaprálik

❚❚

Bratislava 8. augusta 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 8. augusta 13:37

Vo veku 75 rokov zomrel v utorok v Bratislave herec, režisér i divadelný pedagóg Dušan Kaprálik. Pre TASR to potvrdila PR manažérka z Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová

Dušan Kaprálik
Na archívnej snímke herec Dušan Kaprálik

Dušan Kaprálik ako martinský rodák po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po štúdiu uplatnil herecký talent dve sezóny v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Členom Novej scény v Bratislave sa stal v roku 1973, spočiatku pôsobil v jej Poetickom súbore. Ako herec hosťoval aj v Činohre SND, v bratislavskom Divadle a.ha., v trnavskom i martinskom divadle. Intenzívne sa venoval aj réžii. Vyučoval tiež na Konzervatóriu v Bratislave, kde pôsobil 20 rokov.

.

Dlhoročne sa venoval tiež rozhlasovej, televíznej, filmovej tvorbe aj dabingu. Herecké gény a lásku k divadlu zdedili aj jeho tri deti Zuzana, Martin a Ondrej, ktoré vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu.

 

.

Profil Dušana Kaprálika

Dušan Kaprálik sa narodil 21. februára 1948 v Martine. K hereckému umeniu neinklinoval odjakživa, v mladosti bol totiž fanúšikom matematiky a fyziky. V týchto vedných disciplínach absolvoval viacero matematicko-fyzikálnych olympiád.

Počas stredoškolských štúdií sa však zúčastňoval aj na recitačných súťažiach, ktoré často na všetkých úrovniach vyhrával.

Ako divadelný herec začínal v Krajovom divadle, v dnešnom Divadle Andreja Bagara v Nitre. Ako režisér spolupracoval s viacerými ochotníckymi a mládežníckymi súbormi.

Pred filmovou kamerou stvárnil herec viaceré vedľajšie postavy napríklad v snímkach Choď a nelúč sa (1979), Dávajte si pozor! (1990), Jaškov sen (1996), Nedodržaný sľub (2009), Červený kapitán (2016), Učiteľka (2016) alebo Únos (2017).

Do bohatej televíznej filmografie Dušana Kaprálika patria známe tituly Americká tragédia (1976), Višňový sad (1978), Profesor na bielom koni (1984), Tá tajovská voda mútna (1987), Mladé letá (1993), Národný hriešnik (1994), Iba taká hra (1995) a mnohé ďalšie.

.

Známy bol aj zo seriálov Moje kone vrané (1980), Lekár umierajúceho času (1983), Domov (1985) alebo Kriminálka Staré Mesto (2010 – 2013).

Okrem divadla a filmu sa venoval aj dabingu a 20 rokov pôsobil ako pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave.

Literárny fond udelil v roku 2010 Dušanovi Kaprálikovi cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla a rozhlasu.

 

S hercom sa lúčia kolegovia aj jeho študenti

Na zosnulého herca Dušana Kaprálika, dlhoročného člena súboru bratislavského Divadla Nová scéna (DNS), si spomínajú nielen jeho kolegovia, ale aj študenti. Správe o úmrtí “drahého pána profesora herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave” nemôže a nechce uveriť ani bývalý moderátor Juraj Lím.

.

“Smutno mi je na duši, môj drahý Kapor. Ďakujem vám za mnohé, boli ste mi oveľa viac ako len učiteľ. Dali ste mi mnohé, x-krát pomohli, dovolím si povedať, že v mojom prípade i zachránili. Boli ste mi prvým ´radoby´ svokrom, čo by otec mojej prvej veľkej lásky a napriek komplikovanému vzťahu pedagóg hlavného predmetu a otec môjho dievčaťa, ste ma s prehľadom nielen udržali na uzde, ale ďalej profesne posúvali vpred,” píše na sociálnej sieti Lím.

S “milým rodákom” sa lúči aj humorista, satirik, herec, moderátor, imitátor a spisovateľ Rasťo Piško, ktorý sa s Kaprálikom stretol v DNS pri realizácii Hollého Kuba a komédie Bude ako nebolo. “A samozrejme, zahrali sme si aj v niekoľkých rozhlasových kabaretoch… Debatovali sme nielen o divadle, ale aj o našom rodnom Martine, kde sme mali niekoľko spoločných známych a kamarátov… Budeš mi chýbať, odpočívaj v pokoji,” uzatvára Piško.

So zosnulým Kaprálikom, ktorý pôsobil na Novej scéne 50 divadelných sezón, si vo viacerých divadelných projektoch zahral aj jeho syn Martin. “Tešil som sa z každého predstavenia, ktoré som mohol s otcom odohrať, bol to pre mňa sviatok a za tie roky sme spolu čo – to pohrali,” povedal Martin Kaprálik v júni 2021, keď jeho otec uzatváral takmer 50-ročné pôsobenie v DNS. “Vždy mi dával nezištné rady, nielen mne, ale všetkým kolegom, nenápadne, vždy vedel poradiť, mal na to veľký cit,” prezradil herec.

“Jeho človečina, herecké majstrovstvo, pedagogický talent a láska k Thálii nám budú nesmierne chýbať,” uvádza DNS na sociálnej sieti k úmrtiu obľúbeného herca, režiséra a pedagóga.

Kaprálik zomrel v utorok po krátkej ťažkej chorobe vo veku 75 rokov.

 

Na zosnulého herca spomína generálna riaditeľka aj ďalší kolegovia z Novej Scény

“Ako sám hovoril, divadlo mu 50 sezón prinášalo slobodu, v ktorej nemusel bojovať s realitou,” pripomína generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová.

Zosnulý umelec bol podľa nej denno-denným prínosom nielen pre divadlo, film, televíziu, rozhlas, ale bol aj skvelým pedagógom. “S vysokou dávkou profesionality a človečiny,” podčiarkuje Fašiangová k osobnosti Dušana Kaprálika, ktorého kolegovia i spolupracovníci oslovovali familiárne Kapor. “Veríme však, že ako divadelný otec mnohých hercov, ale aj mladých režisérov bude z umeleckého neba naďalej dohliadať na kroky, ktoré na začiatku robili spoločne a tie úplne prvé ich naučil práve on,” dodala.

Na úmrtie obľúbeného kolegu zareagoval aj umelecký riaditeľ DNS a herecký kolega Dušana Kaprálika Karol Čálik. “Odišiel skvelý umelec, verný otrok Thálie. Slúžil jej nielen ako herec, ale aj ako režisér či pedagóg. Musím vyzdvihnúť i jeho ľudské a morálne kvality. Bol to čestný človek, dobroprajný a žičlivý kolega, dobrý kamarát, na ktorého sa dá spomínať iba v dobrom,” poznamenal Čálik.

Herecké gény, talent a lásku k divadlu zdedili po Dušanovi Kaprálikovi aj jeho tri deti Zuzka, Martin a Ondrej, ktorí vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu. Herecká rodina Kaprálikovcov sa postupne rozrástla, nevesta Michaela je tiež herečka a vnúčatá Miško a Martinka už majú za sebou prácu v rozhlase, dabingu aj v divadle.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali