Zomrel člen Švédskej kráľovskej akadémie, udeľujúcej Nobelovu cenu za literatúru

❚❚

Štokholm 13. októbra (TASR) – Ulf Linde, člen Švédskej kráľovskej akadémie, ktorá udeľuje Nobelovu cenu za literatúru, zomrel vo veku 84 rokov, oznámila to dnes akadémia.

Hudobný a výtvarný kritik Linde, ktorý bol členom 18-člennej akadémie od roku 1977, žil v Štokholme, uviedla agentúra DPA.

Bezprostrednú príčinu jeho úmrtia nezverejnili, Linde sa však boril so zdravotnými problémami po dlhé roky, mal amputované obe nohy.

Linde sa zúčastnil na tohtoročnej diskusii a výbere Kanaďanky Alice Munrovej na Nobelovu cenu za literatúru, hoci sa už nemohol zúčastniť na oficiálnom hlasovaní vo štvrtok, povedal hovorca akadémie Odd Zschiedrich.

.

Dodal, že Lindeho nástupcu v akadémii nezvolia do konca roka.

3 žab

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a slovenský premiér Robert Fico sa v pondelok dohodli na posilnení bilaterálnych väzieb a spolupráci v bezuhlíkových energetických odvetviach, keďže Južná Kórea sa chce uchádzať o pripravovaný slovenský projekt nového jadrového bloku.

11:12

Dostupnosť a spotreba základných potravín na Slovensku nie je ohrozená. Vyplýva to zo septembrovej aktualizácie Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorou by sa mala v stredu (2. 10.) zaoberať vláda.

11:11

Sociálna poisťovňa (SP) v októbri pošle takmer 78.000 samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) oznámenia o vzniku, zániku či trvaní sociálneho poistenia aj o výške poistného. Týka sa to živnostníkov, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2023 do konca júna tohto roka. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

11:10

Produktivita práce, teda výkonnosť ekonomiky rátaná na jedného zamestnanca alebo odpracovanú hodinu, v eurozóne klesá už takmer dva roky. Zamestnanosť a počet odpracovaných hodín rástli, čo sa následne premietlo do poklesu produktivity. Najväčší prepad, o viac ako štyri percentá v porovnaní s rokom 2022, zaznamenala priemyselná výroba. Informovali o tom analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS), ktorý spadá pod Národnú banku Slovenska.

11:10

Územné rozhodovanie a stavebné povolenie by na Slovensku po schválení nového stavebného zákona mali byť vybavené v jednom procese. Problémy však môžu nastať s uvedením digitalizovaného konania do praxe. Podobnou zmenou prešlo Česko, kde nepodarená implementácia spôsobila stratu za stovky miliónov korún. Upozornil na to v pondelok Marek Hošek z českej spoločnosti Lomax.

11:09

Američan Stephen Hubbard sa v pondelok na moskovskom súde priznal k obvineniu, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier.

11:08

Teherán nenechá bez odozvy žiadny zo “zločinov” Izraela. Uviedlo to v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána.

10:48

Južná Kórea tento týždeň zriadi nové vojenské veliteľstvo pre všetky svoje zbraňové systémy, informovalo ministerstvo obrany v pondelok.

10:39

Nastupujúci japonský premiér Šigeru Išiba uviedol v pondelok, že má v úmysle vypísať na 27. októbra parlamentné voľby.

10:22

Líderka francúzskeho Národného združenia (RN) Marine Le Penová sa v pondelok postaví pred parížsky trestný súd spolu s ďalšími 26 osobami pre podozrenie zo sprenevery finančných prostriedkov Európskej únie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali