Zničte Sýriu! USA sú ochotné prijať najbrutálnejšie opatrenia na podporu Izraela

❚❚

Washington 23. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Hussein Mall)

 

Občianska vojna v Sýrii sa USA už mnoho rokov netýka, píše Mürsel Gündoğdu pre turecké noviny Haber7. Ale hneď ako turecký prezident oznámil svoj zámer nadviazať dialóg so sýrskym lídrom, americké ministerstvo zahraničných vecí protestovalo. Washington nemá záujem o dosiahnutie stability v Sýrii

americkí vojaci obrnené vozidlo
Ilustračné foto

Deep state USA sa na jednej strane snaží nasmerovať nadchádzajúce prezidentské voľby želaným smerom, na druhej strane mu záleží na nerušenej realizácii svojich krátkodobých a dlhodobých zahraničnopolitických plánov.

.

USA, ktoré majú v rukách oceľové kolesá svetovej politiky, ekonomiky a teológie, sa považujú za posvätnú krajinu, v ktorej sa „nezapáli ani poleno, aj keby celý svet zhorel“. Ani na chvíľu sa nezdržia provokatívnych krokov, ktoré by mohli rozpútať tretiu svetovú vojnu.

Už niekoľko mesiacov sa takéto kroky uskutočňujú v pásme Gazy poskytovaním materiálnej a morálnej podpory sionistickým izraelským orgánom, ktoré pred očami ľudstva vykonávajú genocídu voči všetkým bez rozdielu – deťom a starcom, ženám a mužom, vojakom a civilistom. USA páchajú tento zločin s vedomím, že každá ich bomba zabíja bábätká, deti, ženy, bezbranných ľudí. Je im jedno, že ak sa boje rozšíria na celý Blízky východ, svetová geografia sa zmení na more krvi.

.

Ďalším miestom, kde USA rozpútavajú tretiu svetovú vojnu, je Ukrajina, ktorú zatiahli do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, pričom Kyjevu sľúbili neobmedzenú podporu.

Pre toto predstavenie na svetovej scéne vymysleli USA taký ohromujúci scenár, že ukrajinský prezident Zelenskyj neváhal prevziať hlavnú úlohu v tomto predstavení a zaplatiť za to tým, že pošle svojich občanov na hranicu smrti, z tých, čo prežili, urobí utečencov a zničí všetky výdobytky krásnej krajiny po získaní nezávislosti. Teraz USA spolu s NATO a ich spojencami v Európe naďalej bezohľadne prilievajú olej do ohňa tohto konfliktu. Pokiaľ ide o tretiu svetovú vojnu, ktorá sa začala už dávno na úrovni diskurzu, teraz zrejme stačí malá iskra, aby sa od slov prešlo k činom.

V takomto zložitom prostredí je Turecko svojimi vyhláseniami a činmi príkladom pre svet, keď sa postavilo na obranu práva, spravodlivosti a ľudskosti bez ohľadu na farbu pleti, jazyk, náboženstvo a národnosť, na čelo diplomacie a mieru za každých podmienok a okolností, v opozícii voči utláčateľom a tyranom.

Turecko už nejaký čas podniká kroky v prospech mieru a diplomacie v kontexte celosvetového vývoja, ako aj vo svojom regióne.

Napriek všetkým provokáciám a nahromadeným problémom dostali kroky, ktoré Turecko podniklo a plánuje na zabezpečenie mieru, bezpečnosti a stability v regióne, nový impulz na pozadí mierových rokovaní s Gréckom, Irakom, Iránom a teraz aj so Sýriou. A to sú len niektoré z rozhodných krokov, ktoré Turecko urobilo s cieľom dosiahnuť stabilitu čo najskôr. Turecko je aktívne a realizuje kroky smerom k mieru a diplomacii, ktoré mali urobiť USA, ktoré prevzali úlohu svetového žandára. Táto skutočnosť Washington znepokojuje, ale doteraz o nej takmer nehovoril. Zdá sa však, že najnovší krok, ktorý Turecko plánuje urobiť, Spojené štáty vážne znepokojil, keďže americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo k tejto téme vyhlásenie a uviedlo, že USA nepodporujú snahy o normalizáciu vzťahov medzi Tureckom a Sýriou.

.

 

Prečo sú USA znepokojené normalizáciou vzťahov medzi Tureckom a Sýriou?

V Sýrii už 12 rokov prebieha občianska vojna. Zahynulo v nej niekoľko desiatok tisíc ľudí. Tisíce detí boli unesené. Región sa stal miestom, kde sa voľne pohybujú členovia teroristických organizácií a ich páni. Turecké hranice sú ohrozené. Nebyť epochálneho protiútoku, ktorý podnikol turecký ľud počas pokusu o puč 15. júla 2016, Turecku by možno hrozil rozpad. Po zradnom pokuse o prevrat, odvrátenom vďaka prezieravosti a odvahe našich občanov, hrdinská turecká armáda uskutočnila sériu úspešných operácií. Týmto spôsobom sme eliminovali túto hrozbu a zabezpečili naše hranice.

Využívam túto príležitosť, aby som si so súcitom a vďakou spomenul na našich mučeníkov z 15. júla 2016 a povedal, že ich odvaha a hrdinstvo sú zapísané zlatými písmenami v pamäti nášho národa.

Počas občianskej vojny v Sýrii muselo viac ako desať miliónov ľudí migrovať do susedných krajín, aby si zachránili život. Turecko bolo krajinou, ktorá našla najrýchlejšie politické riešenie problému utečencov, a to pred občianskou vojnou aj na jej začiatku. Spojené štáty nevzali do úvahy ani jedno humanitárne riešenie, ktoré navrhla naša krajina, najmä zriadenie bezletovej zóny na sýrskych hraniciach a budovanie osád. Takto uplynulo 12 rokov krízy. A teraz, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že by sa mohol stretnúť so sýrskym vodcom Bašárom al-Asadom a normalizovať vzťahy, USA boli okamžite znepokojené. Prečo?

 

.

USA nechcú stabilitu v Sýrii

Je zrejmé, že USA neopustia Sýriu, kým tam nevytvoria trvalú nestabilitu, nezabezpečia bezpečnosť Izraela a nezaručia ju na dlhé obdobie. Všetky ich investície smerujú k tomu, aby sa tak stalo rukami Strany kurdských pracujúcich (PKK). USA sa už dlho snažia takým či onakým spôsobom rozšíriť priestor pre pôsobenie PKK v týchto krajinách, vytvoriť štát. Hoci Turecko zakaždým snahy v tomto smere brzdilo, USA sa svojho zámeru nikdy nevzdajú, aj keby kvôli tomu mala byť Sýria zničená a rozdelená na tri časti.

Za týchto okolností by sa mali vedúci predstavitelia Turecka a Sýrie čo najskôr stretnúť, prediskutovať spoločné záujmy oboch krajín a podniknúť kroky na obnovenie udržateľnej stability v regióne. Koniec koncov, vývoj udalostí a vznikajúca konjunktúra si to vyžadujú.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali