Znepokojujúce čísla: Smrť stoviek postihnutých ľudí rukou americkej polície

❚❚

Washington 11. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Mel Evans)

 

Stovky ľudí v USA každoročne zabijú policajti počas zásahu, keď zbraň namieria na osobu s fyzickým či mentálnym postihnutím len preto, že kvôli svojim zdravotným ťažkostiam neplnila príkazy policajtov

Ilustračné foto

V septembri minulého roka policajti z Oklahoma City zastrelili muža menom Magdiel Sanchez, pričom si údajne nevšimli volanie susedov, ktorí sa ich snažili oboznámiť, že Sanchez je nepočujúci a teda nemohol počuť príkazy dôstojníkov, aby odhodil držiacu kovovú rúrku pripomínajúcu zbraň. Prítomný policajt preto zavolal posilu a obaja vyzývali Sancheza, aby daný predmet odhodil.

.

“Keď sa začal k policajtom približovať s rúrkou v ruke, vypálili naňho zo svojej zbrane,” uviedol policajný kapitán Bo Mathews (viac TU).

O ďalšom prípade z mája minulého roka informuje BBC – krátko po piatej hodine ráno traja policajti z West Milwaukee vnikli do domu 22-ročného Adama Trammella po tom, ako suseda zavolala na číslo 911, že ho vidí na chodbe a rozpráva o diablovi.

.

Policajti našli Adama stáť vo vani nahého a zmäteného. Mal totiž diagnostikovanú schizofréniu a podľa otca Larryho Trammella mával často bludy a halucinácie. V takýchto stavoch úzkosti mu sprcha pomáhala upokojiť sa.

Adam nebol ozbrojený a nezdá sa, že by sa správal ohrozujúcim spôsobom. Ale na výzvu policajtov neopustil sprchu, čo sa chápalo ako neuposlúchnutie príkazu, a tak policajti doňho asi 15-krát pustili paralyzérom elektrošoky, z čoho začal vykrikovať a zvíjať sa od bolesti. Po podaní sedatív neskôr Adam prestal dýchať a zomrel.

.

Polícia uznáva, že Adam sa nedopustil zločinu a ani nebol podozrivý. Polícia tvrdí, že sa dostali do bytu len preto, aby mu pomohli a poskytli lekársku starostlivosť. Okresný prokurátor z Milwaukee John Chisholm ani nikoho z policajtov za to nestíhal.

Prípad zostal takmer nepovšimnutý a Adam sa stal súčasťou znepokojujúcej štatistiky o počte ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí každoročne zomrú po strete s americkou políciou.

Podľa Washington Post a analýzy miestnych správ o médiách, v tomto roku 2018 v USA takto zahynulo najmenej 136 ľudí so zdravotným postihnutím. Je to však len hrubé podhodnotenie. V stovkách ďalších prípadoch nebolo nikdy určené, či osoba, ktorá bola zabitá, mala vôbec zdravotné postihnutie. Môžu sa vyskytnúť aj iné prípady, ktoré nie sú hlásené.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:03

Zriadiť web na porovnanie cien potravín je nehospodárne a neefektívne. Lacnejšie potraviny budú len niektoré, pričom zdražie iný tovar. Uviedla to opozičná SaS v reakcii na novelu zákona o cenách, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií SR.

13:02

Regionálna veterinárna a potravinová správa Púchov upozorňuje chovateľov ošípaných na zmeny týkajúce sa chovov registrovaných v centrálnej evidencii hospodárskych zvierat. 

13:01

Slovenská sporiteľňa od nedele 1. septembra znižuje úročenie všetkých ponúkaných fixácií hypoték. V tomto roku tak znižuje úrokové sadzby úverov na bývanie už štvrtýkrát, informovala banka.

13:00

Aktuálny vývoj naznačuje, že rast cien nehnuteľností bude pokračovať, keďže kombinácia naďalej silného spotrebiteľa a poklesu úrokových sadzieb by mali tento trend podporovať. V reakcii na zverejnenie výsledkov cien nehnuteľností v 2. štvrťroku to uviedol analytik 365. bank Tomáš Boháček.

12:58

Ministerstvo financií SR považuje návrhy opozičnej strany SaS za populistický politický marketing, pričom uvádza, že spomínané opatrenia na zvýšenie ekonomickej aktivity na Slovensku by zapríčinili výrazný výpadok príjmov štátneho rozpočtu. Nepredstavovali by tak konsolidáciu verejných financií, ale presný opak, priblížil rezort financií.

12:57

Situácia rodín v bytovej tiesni sa môže obrátiť k lepšiemu až vtedy, keď nájdu stály domov. Ako však zaistiť, aby toto bývanie dokázali každý mesiac platiť? Tak, že budú mať trvalú prácu s dôstojným príjmom. Nadácia DEDO preto ľudí, pre ktorých zabezpečila dostupné nájomné bývanie, zamestnáva v unikátnej krajčírskej dielni Dorka Bags v Prešove. Z použitých reklamných bannerov tam upcykláciou vznikajú funkčné dizajnové tašky. Snahy Nadácie DEDO a jej neziskovej organizácie Dorka Bags podporuje aj spoločnosť BILLA – doplnky vyrobené aj z jej vlastných reklamných bannerov a plachiet sú už dostupné v prvej predajni v Bratislave.

12:56

Ceny pohonných látok by mali naďalej klesať aj v nasledujúcich dňoch. Ďalšie znižovanie cien v minulom týždni bolo výsledkom nižších marží rafinérií, ako aj výsledkom pozitívneho vývoja na trhu s ropou. Informoval o tom analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky. Napriek turbulenciám sa podľa neho vďaka nižším maržiam veľkoobchodné ceny pohonných látok na burze v Rotterdame vyvíjajú naďalej na nižších úrovniach.

12:55

Miera inflácie v eurozóne sa v auguste prudko spomalila a priblížila sa k hranici 2 %. Zaznamenala tak najnižšiu úroveň za viac ako tri roky a dostala sa do blízkosti inflačného cieľa Európskej centrálnej banky. Najnovšie údaje výrazne posilnili očakávania, že ECB na svojom najbližšom zasadnutí pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb.

12:54

 Nezamestnanosť v eurozóne zaznamenala v júli mierny pokles a vrátila sa tak na najnižšiu hodnotu v histórii meraní.

12:48

Mestský súd v Gorno-Altajsku, hlavnom meste ruskej Altajskej republiky, odsúdil vydavateľa týždenníka Listok (Lístok) Sergeja Michajlova na osem rokov väzenia v kolónii so všeobecným režimom za vedomé šírenie “falošných správ” o ruskej armáde. 

12:47

Predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že do Pásma Gazy už dorazilo viac ako 1,2 milióna kusov vakcín proti vírusu detskej obrny. V nedeľu úrady v palestínskej enkláve v spolupráci s WHO a Detským fondom spúšťajú masívnu očkovaciu kampaň, ktorej cieľom je zaočkovať 640.000 palestínskych detí. 

12:24

Za dejisko budúcoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia, ktorá sa má konať od 13. do 17. mája, bolo vybrané švajčiarske mesto Bazilej. Oznámila to Európska vysielacia únia, ktorá Eurovíziu organizuje.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke umelecký zbor spieva hymnu SR na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024

Autor: TASR-Martin Baumann

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali