Známa herečka tvrdí, že za “klimatickú krízu” môžu bieli muži a žiada, aby ich všetkých zatkli a uväznili

Známa herečka tvrdí, že za “klimatickú krízu” môžu bieli muži a žiada, aby ich všetkých zatkli a uväznili

Londýn/Cannes 29. mája 2023 (HSP/DailyMail/Foto:Facebook)

 

Herečka Jane Fondová čelí kritike po svojej výzve, aby bielych mužov “zatkli a uväznili” za ničenie planéty, keďže ich viní najmä z “klimatickej krízy,” informoval Daily Mail

Jane Fonda
Jane Fonda

“Je to tragédia, ktorú musíme absolútne zastaviť. Musíme týchto mužov zatknúť a uväzniť – za tým všetkým sú muži,” povedala v sobotu na filmovom festivale v Cannes. Dodala, že “klimatická kríza by nebola, keby neexistoval rasizmus.”

Reklama

“Záleží iba na bielych mužoch. Všetko ostatné je až na konci,” vyhlásila herečka o “hierarchii,” ktorá dáva mužom moc.

Fondová prvýkrát prezradila svoje myšlienky o súvislosti medzi rasizmom a klimatickými zmenami v rozhovore v The Kelly Clarkson Show začiatkom tohto roka.

Reklama

“Kam by dali tie s-ačky,” uviedla. “Nebudú ich umiestňovať v Bel Air. Musia nájsť nejaké miesto, kde žijú chudobní ľudia, pôvodné obyvateľstvo, alebo ľudia inej farby pleti.”

Fondová vyzvala funkcionárov, aby rýchlo konali, pretože podľa nej máme menej ako desať rokov na záchranu planéty pred dôsledkami zmeny klímy.

“Je to vážne. Máme približne sedem, osem rokov na to, aby sme znížili spotrebu fosílnych palív na polovicu a bohužiaľ, najviac to postihuje ľudí, ktorí za to nesú najmenšiu zodpovednosť,” povedala. “Ľudí z globálneho Juhu, ľudí na ostrovoch, chudobných farebných ľudí,” pokračovala herečka.

“Je dobré, aby sme si všetci uvedomili, že keby neexistoval rasizmus, nebola by žiadna klimatická kríza. Nebolo by klimatickej krízy, keby neexistoval patriarchát,” vyhlásila.

V príspevku z júla 2020 s názvom “Nadradenosť bielych a klimatická kríza” sa Fondová dotkla prepojeného vzťahu.

Reklama

Tvrdí, že nadradenosť bielej rasy je zakorenená vo všetkých kultúrnych inštitúciách a preto ovplyvňuje všetky ekonomické, politické a klimatické problémy.

Začiatkom tohto roka Fondová pridala na svojich rasistických a klimatických tvrdeniach.

“Viete, môžete si čokoľvek vybrať – sexizmus, rasizmus, mizogýniu, homofóbiu, vojnu,” povedala Fondová. “Ak sa do toho naozaj začítate a učíte sa o tom, zistíte, že všetko je prepojené. Nebolo by klimatickej krízy, keby nebolo rasizmu,” vyhlasuje.

Jej nedávne komentáre sa stretli s odporom tých, ktorí tvrdia, že vytvára súvislosti tam, kde nie sú. Používatelia sociálnych médií označili herečku pre jej výroky za “blázna” a uviedli, že sa svojimi myšlienkami minula cieľa.

V posledných rokoch Fondová podporuje LGBT komunitu a feminizmus.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

Kontroverzné vyjadrenie známej herečky: Zvažovala som vraždu, aby …

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:38

Čínsky premiér Li Čchiang zagratuloval novému predsedovi britskej vlády Keirovi Starmerovi k úspechu vo voľbách. Ide o prvého vysokopostaveného predstaviteľa Číny, ktorý tak od štvrtkových volieb v Británii verejne urobil.

14:37

Šesť ľudí utrpelo zranenia v prvý deň tohtoročného tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone, uviedli miestni zdravotníci.

14:35

Na druhom kole francúzskych parlamentných volieb sa do nedeľňajšieho poludnia zúčastnilo približne 26,63 percenta voličov, čo je viac ako v prvom kole a najviac od roku 1981. Vysoký záujem o hlasovanie potvrdili predstavitelia tamojšieho ministerstva vnútra.

12:46
Hoci sa očakáva, že vedúci predstavitelia NATO na samite vo Washingtone ubezpečia Ukrajinu o svojej trvalej podpore, je nepravdepodobné, že by objasnili možnosť budúceho členstva Ukrajiny v aliancii, napísal Euractiv.
12:33

Pápež František upozornil na nepriaznivý stav demokracie vo svete a varoval pred populistami počas krátkej návštevy Terstu na severovýchode Talianska.

12:05

V českej obci Bobnice v Stredočeskom kraji zahynul muž, na ktorého počas silných búrok spadol konár zo stromu. Padajúci strom v dôsledku nepriaznivého počasia zranil aj dvoch ľudí v Prahe. 

12:04

 V Izraeli sa začali protesty s cieľom vyvinúť tlak na vládu, aby dosiahla dohodu o prepustení rukojemníkov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Demonštranti po celom Izraeli blokujú cesty a protestujú aj pred domami predstaviteľov vlády.

12:03

Námorná misia Európskej únie Aspides oznámila, že v Adenskom zálive zničila dve bezpilotné lietadlá. Úlohou operácie Únie je chrániť lode prechádzajúce cez Červené more.

12:00

 V Rusku sa počas soboty utopilo najmenej 49 ľudí vrátane siedmich detí. 

09:40

Republika srbská nedovolí Bosne a Hercegovine vstúpiť do NATO, vyhlásil prezident republiky Milorad Dodik.

09:28

V niektorých častiach ruskej Voronežskej oblasti vyhlásili po údajnom ukrajinskom útoku dronom výnimočný stav. Útok spôsobil požiar skladu s výbušnými látkami, uviedol gubernátor tamojšej oblasti Alexandr Gusev.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali