Zmráka sa nad Bidenom? Demokrati sú z jeho vystúpenia zdesení

Zmráka sa nad Bidenom? Demokrati sú z jeho vystúpenia zdesení

Washington 28. jún 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Gerald Herbert)

 

Americkí novinári a médiá, dokonca aj tí, ktorí majú blízko k demokratom, hodnotili výsledok debaty pre Bidena mimoriadne negatívne. Hlavne preto, že Biden podľa nich potvrdil tézy svojich oponentov, že sa málo ovláda a nie je pripravený na prácu prezidenta

Election 2024 Debate Biden Trump
Na snímke americký prezident Joe Biden reční počas prezidentskej debaty, s republikánskym prezidentským kandidátom a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom

Politico uviedol, že Biden bol “grilovaný” a jeho odpovede označil za “nesúvislé”.

Reklama

“Všetko, čo musel Joe Biden urobiť, bolo predniesť ďalší prejav o stave únie. Namiesto toho sa potkol. Potácal sa. A keďže do novembra zostáva menej ako päť mesiacov, zahral priamo na najhlbšie obavy demokratov – že tieto voľby nešikovne prehrá s Donaldom Trumpom,” uvádza sa v článku.

“Poplašné zvony demokratom zazvonili v sekunde, keď Biden začal hovoriť zmäteným, chrapľavým hlasom …. A keď nehovoril, zamrzol za pódiom s otvorenými ústami, širokými a nemrkajúcimi očami na dlhé úseky času,” napísala publikácia.

Reklama

Zástupcovia Demokratickej strany USA hodnotili debatu negatívne. V rozhovore s publikáciou označili Bidena za “opečeného” a “vyjadrili zmätok a obavy”. “Čo práve povedal? Je to šialené,” povedali

“Prezidentov prejav bol na internete široko kritizovaný a pravdepodobne posilní dojem, že je zaostalý,” uvádza sa v článku.

“Niektorí demokrati už otvorene povedali, že Biden by mal ukončiť svoju kampaň. Jeden z veľkých demokratických darcov a Bidenov podporovateľ jednoducho povedal: “Biden musí odísť. O tom niet pochýb.”

Washington Post píše, že “Biden vyzeral unavene. Jeho hlas bol slabý. Vyzeral staro.” V debate sa “potácal” alebo “nevedel nájsť slová, ktoré hľadal”.

“Keď ponúkal argumenty, boli často zmätené alebo nezrozumiteľné. Jeho tím poznamenal, že je prechladnutý, čo sa môže ukázať ako najhoršie prechladnutie v americkej politickej histórii,” napísal WP.

Reklama

Web Axios tiež uviedol, že Bidenove odpovede boli “trhané a nesúvislé”, čo vyvoláva obavy z prehry demokratov.

The Hill napísal, že demokrati sú po Bidenovom slabom výkone “v úplnej panike”.

Spravodajca CNN John King tvrdí, že táto debata “mení pravidlá hry”. “Práve teraz je v Demokratickej strane hlboká, obrovská, veľmi agresívna panika,” tvrdí King.

Korešpondentka Fox News Jackie Heinrichová s odvolaním sa na zdroj z Demokratickej strany uvádza, že “všetci sú tam vydesení” a veria, že Biden “musí odísť”, ale neexistuje spôsob, ako ho nahradiť bez Bidenovho vlastného súhlasu.

Tvrdí tiež, že nielen Snemovňa reprezentantov, ale aj Senát je teraz v rukách republikánov (demokrati tam majú väčšinu).

Reklama

V tlači sa objavuje meno možnej Bidenovej náhradníčky z Demokratickej strany vo voľbách – guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerovej. Konkrétne ju spomenul Michael Luo, redaktor časopisu New Yorker.

Jej meno spomína aj časopis The Forbes, ktorý tiež rozoberá mená Bidenových pravdepodobných nástupcov, ak po tejto debate odstúpi z prezidentského súboja.

Medzitým sa na X objavil hashtag #swapJoeout (“vymeniť Joea”). Pridal ho demokrat Andrew Young, ktorý bol kandidátom na prezidenta v roku 2020 “Chlapi, demokrati by mali nominovať niekoho iného – kým nie je neskoro,” napísal Young.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Prvé exit polly z prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku.

Le Penová a jej spojenci (34 %) vedú pred ľavicovou koalíciou Ľudový front (28,1 %) a Macronovou stranou (20,3 %).

Ide o odhad spoločnosti Ipsos Talan pre France Télévisions, Radio France, France24/RFI a LCP Assemblée Nationale. V priebehu večera sa bude ešte spresňovať.

Odhady francúzskeho ministerstva vnútra: Le Penova strana Rassemblement Nationale vedie so ziskom 32,2 % hlasov, ľavicová koalícia Nový ľudový front je na druhom mieste s 29,1 % a Macronova koalícia je na treťom mieste s 21,5 %.

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová
Včera 19:27

Na niekoľkých amerických vojenských základniach v Európe bola cez víkend vyhlásená najvyššia pohotovosť, a to prvýkrát po najmenej 10 rokoch, píše CNN. Stupeň obrany bol zvýšený na dva v obave, že teroristický útok by mohol byť zameraný na americký vojenský personál alebo zariadenia.

Úradníci uviedli, že stupeň pohotovosti bol zvýšený aj v posádke americkej armády v nemeckom Stuttgarte, kde sídli európske velenie USA.

Jeden z amerických predstaviteľov, ktorý sa nachádza v Európe, pre CNN povedal, že takýto stupeň ohrozenia si nepamätá “najmenej 10 rokov”.

Nie je jasné, aké spravodajské informácie viedli k zvýšeným bezpečnostným opatreniam, ale európske orgány varovali pred potenciálnou teroristickou hrozbou na kontinente, najmä pred júlovými olympijskými hrami v Paríži a počas prebiehajúcich majstrovstiev Európy vo futbale v Nemecku.

Včera 18:47

Najmenej jednu obeť a osem zranených si vyžiadal útok ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to v nedeľu miestni predstavitelia.

Včera 18:46

Nemecký spisovateľ Tijan Sila narodený v Sarajeve sa v nedeľu stal laureátom prestížnej rakúskej literárnej Ceny Ingeborg Bachmannovej dotovanej sumou 25.000 eur.

Včera 18:45

Bulharská pravoslávna cirkev si v nedeľu zvolila za svoju novú hlavu metropolitu Daniila; nahradí patriarchu Neofita, ktorý zomrel v marci ako 78-ročný.

Včera 18:44

Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 57 utrpelo zranenia pri výbuchu v reštaurácii v meste Izmir na západnom pobreží Turecka. Explóziu podľa prvých zistení zrejme zapríčinil únik plynu. Uviedol to v nedeľu turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

Včera 18:26

Policajt v americkom štáte New Yorku smrteľne postrelil 13-ročného chlapca, ktorý predtým utekal pred policajtami a mieril na nich replikou ručnej strelnej zbrane.

Včera 18:25

Nemecká strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v nedeľu na svojom zjazde v Essene zamietla návrh na sprísnenie pravidiel pre zahraničné cesty svojich členov a poskytovanie rozhovorov zahraničným médiám.

Včera 18:25

Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca. Oznámil to v nedeľu prezident ČR Petr Pavel, ktorý už podpísal jeho menovanie.

Včera 17:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali