Zlato v časovke pre Evenepoela, 2. Ganna, 3. Van Aert

❚❚

Paríž 27. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ricardo Mazalan)

 

Belgický cyklista Remco Evenepoel získal zlato v individuálnej časovke na olympijských hrách v Paríži. Na 32,4 km dlhej trati okolo najväčších pamiatok hlavného mesta Francúzska triumfoval hlavný favorit pretekov časom 36:12,16 minúty. Pred strieborným Talianom Filippom Gannom mal úradujúci majster sveta z Glasgowa náskok 14,92 sekundy. Bronz získal ďalší Belgičan Wout Van Aert (+25,63 s). Obhajca zlata Slovinec Primož Roglič na štarte chýbal. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie

Remco Evenepoel
Belgický cyklista Remco Evenepoel víťazí v individuálnej časovke počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024

Organizátori pripravili na časovky mestský okruh, ktorý nebol príliš technicky náročný a neboli na ňom ani žiadne stúpania, no cyklistom v sobotu výrazne sťažilo situáciu počasie, keďže v Paríži od rána pršalo. Na mokrých vozovkách si tak museli dávať pozor najmä v zákrutách, na rozdiel od žien si však s touto nástrahou poradili lepšie. Ako prvý vyštartoval na trať Amir Ansari z Tímu utečencov, favoriti 34-členného štartového poľa boli najmä Evenepoel, Ganna, McNulty či Tarling.

.

Od úvodu to bolo medzi hlavnými favoritmi tesné. Na prvom medzičase po 13. kilometri viedol Evenepoel o sedem sekúnd pred Gannom, no rýchlo šiel aj Van Aert, ktorý strácal iba necelých desať sekúnd a zaradil sa medzi ašpirantov na cenný kov. Po dvoch tretinách trate sa dokonca Van Aert dostal cez Gannu. Tretí muž celkovej klasifikácie tohtoročnej Tour de France Evenepoel si dobre rozložil tempo, po druhom medzičase viedol už o viac než 11 sekúnd pred Van Aertom a o jeho víťazstve nebolo pochýb.

Na treťom úseku trate svoj náskok ešte zvýšil a triumfoval suverénne takmer s 15-sekundovým náskokom, keď dosiahol priemernú rýchlosť 53,7 km/h. Brit Josh Tarling doplatil na výmenu bicykla a napokon mu tesne ušla bronzová medaila. Nebyť technických problémov, dostal by sa 20-ročný supertalent minimálne pred Van Aerta.

.

 

Individuálna časovka mužov na 32,4 km (Paríž – Paríž):

1. Remco Evenepoel (Belg.) 36:12,16 min, 2. Filippo Ganna (Tal.) +14,92 s, 3. Wout Van Aert (Belg.) +25,63, 4. Josh Tarling (V. Brit.) +27,79, 5. Brandon McNulty (USA) +1:04,44 min, 6. Stefan Bissegger (Švaj.) +1:26,41, 7. Nelson Oliveira (Port.) +1:30,99, 8. Stefan Küng (Švaj.) +1:35,51, 9. Maximilian Schachmann (Nem.) +1:38,55, 10. Mikkel Norsgaard Bjerg (Dán.) +1:43,16

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:48

Osemposchodová obytná budova sa zrútila v kenskej metropole Nairobi. Zástupcovia úradov a záchranárov sa obávajú, že pod troskami zostali uväznení ľudia.

06:47

Dvaja piloti amerického námorníctva, ktorí boli nezvestní od utorka, boli nájdení mŕtvi. Oznámilo americké námorníctvo.

06:45

Nedávne vyhlásenia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, že Washington je pripravený na jadrové rokovania s Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou bez predbežných podmienok, sú “klamstvom”, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

06:43

Nový indonézsky prezident Prabowo Subianto, ktorý bol vymenovaný do funkcie, ohlásil iba niekoľko hodín po svojej inaugurácii najväčšiu vládu v histórii svojej krajiny; má 109 členov.

06:41

Stranícka skupina Európska ľudová strana poslala v priebehu týždňa už druhý kritický odkaz týkajúci sa predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

06:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou predstavuje novú eskaláciu agresívnej vojny Moskvy proti Ukrajine.

06:38

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva zrušil cestu do Ruska na summit organizácie BRICS, hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Dôvodom prezidentovho rozhodnutia je jeho poranenie hlavy, oznámil jeho úrad.

06:37

Je prvým izraelským premiérom, ktorý sa narodil po vytvorení židovského štátu, patrí medzi najpravicovejších a najkontroverznejších lídrov v histórii Izraela a v roku 1996 sa stal najmladším z dovtedajších predsedov vlády. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude mať v pondelok 21. októbra 75 rokov.

06:33

Moldavsko v referende hlasovalo proti vstupu tejto bývalej sovietskej republiky do Európskej únie. Vyplýva to z čiastkových výsledkov, ktoré zverejnila volebná komisia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali