Žilinka adresoval podpredsedovi Národnej rady list s jasným apelom

Žilinka adresoval podpredsedovi Národnej rady list s jasným apelom

Bratislava 18. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nepovažuje určité časti návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike (tzv. lex atentát) za opodstatnené. Svoj právny názor vyjadril v liste, ktorý v utorok poslal podpredsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, poverenému vykonávaním právomocí predsedu parlamentu, Petrovi Žigovi (Hlas-SD)

Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

Generálny prokurátor upozornil na novelizačné články, ktoré sa týkajú zákona o Policajnom zbore, zákona o elektronických komunikáciách i Trestného zákona.

Reklama

V prvom prípade poukázal na to, že navrhovaná právomoc policajta pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby predstavuje neprimeraný zásah do základného práva na súkromný život.

“Podmienenie oprávnenia policajta predchádzajúcim súhlasom prokurátora nie je v súlade so zákonným postavením a pôsobnosťou prokurátora, pretože prokurátor nie je subjektom objasňovania priestupkov, ale až následne preskúmava zákonnosť postupov a rozhodnutí orgánov verejnej správy v konaní o priestupkoch,” pridal Žilinka ďalšiu výhradu k uvedenej časti.

Reklama

Problém vidí aj v zmene Trestného zákona, ktorou sa má neuhradenie peňažnej sankcie kvalifikovať ako trestný čin. “Nepovažujem ju za súladnú s princípom legality ani so zásadou subsidiarity a pomocnej úlohy trestného práva ako prostriedku ultima ratio,” vysvetlil generálny prokurátor.

Zároveň vyslovil presvedčenie, že uvedené legislatívne zmeny poslanci Národnej rady SR neschvália.

Tzv. lex atentát schválila vláda 12. júna. Parlament má návrh na skrátené konanie a následne samotný návrh zákona v utorkovom popoludňajšom programe.

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:14

Česká vláda v stredu schválila návrh takzvanej veľkej mediálnej novely, na základe ktorej by sa mali zvýšiť koncesionárske poplatky pre verejnoprávne médiá. Návrh počíta tiež s ich valorizáciou. Platiť by ich po novom mali aj domácnosti, ktoré vlastnia smartfón či tablet schopný prijímať vysielanie. Po rokovaní vlády to oznámil český minister kultúry Martin Baxa.

20:11

Chorvátsky populistický prezident Zoran Milanovič v stredu oznámil, že sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie v tohtoročných voľbách. Vyjadril sa tak len niekoľko mesiacov po svojom neúspešnom pokuse stať sa predsedom novej vlád.

19:48

Talianska polícia v stredu oznámila, že zadržala muža, ktorý prežil nehodu lode s migrantmi. Obvinila ho zároveň z vraždy irackej tínedžerky, ktorá bola taktiež na palube stroskotanej lode.

19:46

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa po 14 rokoch súdneho sporu okolo zverejnenia tajných dokumentov americkej armády a rokoch svojho následného väznenia vrátil do rodnej Austrálie. Charterové lietadlo s 52-ročným Assangeom pristálo v stredu večer miestneho času na letisku v hlavnom meste Canberra. Vítali ho tam mnohí priaznivci, Assange ich podľa agentúry DPA pozdravil s úsmevom a víťazným gestom. Následne sa stretol so svojou rodinou.

Assange
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa raduje počas vystupovania z lietadla na leteckej základni RAAF Fairbairn v austrálskej Canberre v stredu 26. júna 2024
19:19

Deväť zo 14 vozňov osobného vlaku smerujúceho z ruského mesta Vorkuta do Novorossijska sa v stredu vykoľajilo v Komijskej republike ležiacej za severným polárnym kruhom.

19:18

Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths v stredu vyjadril znepokojenie nad možnosťou rozšírenia izraelskej vojny proti Hamasu v Pásme Gazy do Libanonu a varoval, že by to bolo “potenciálne apokalyptické”.

18:52

Slovenská ženská basketbalová reprezentácia neuspela v druhom prípravnom zápase s Českom, za zatvorenými dverami prehrala s týmto súperom 54:65. Budúci týždeň čaká výber trénera Martina Pospíšila dvojzápas s Poľskom.

18:48

Srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti začali v stredu v Bruseli nové rokovania – takmer rok po posledných neúspešných rozhovoroch. Do nového kola rokovaní je zapojený aj osobitný vyslanec pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák.

Borrell rokoval s Vučičom
Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell (druhý vľavo), osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslav Lajčák (vľavo) a srbský prezident Aleksander Vučič pred spoločnými rozhovormi v Bruseli 26. júna 2024
18:40

Nariadenie, ktorým sa zriaďuje agentúra Európskej únie (EÚ) pre boj proti praniu špinavých peňazí, vstúpilo v stredu do platnosti a nový orgán už hľadá svojho šéfa. Záujemcovia o vedúci post v inštitúcii so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom sa môžu prihlásiť do 8. júla.

18:39

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR chce v rámci projektu Zelená domácnostiam upraviť garantovaný podiel vyše 50 miliónov eur pre Bratislavský kraj tak, aby sa v tomto regióne použili zdroje porovnateľné so zvyškom Slovenska. Celková suma je vo výške 150 miliónov eur. Informoval o tom v stredu tlačový odbor rezortu s tým, že nastavenie projektu v minulosti nebolo spravodlivé.

18:30

Britská tenistka Katie Boulterová postúpila do štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v Eastbourne po víťazstve 6:4, 7:5 nad piatou nasadenou Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

18:23

Bolo by závažnou chybou, ak by programy Zelená domácnostiam a Zelená solidarita neboli zosúladené s programom Obnov dom zo zdrojov EÚ. Obnoviteľné zdroje by sa mohli inštalovať napríklad na domy so zlými izolačnými vlastnosťami, čo by viedlo k plytvaniu energie a financií. Uviedol to v stredu podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Michal Durila

Andrej Sablič

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali