Žiga verí, že europoslanci budú na prvom mieste napĺňať záujmy SR

Žiga verí, že europoslanci budú na prvom mieste napĺňať záujmy SR

Bratislava 18. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Zvolení poslanci Európskeho parlamentu (EP) za SR reprezentujú rôzne politické pohľady a prúdy a sú odrazom slovenskej spoločnosti. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Verí, že budú na prvom mieste napĺňať záujmy SR a nezneužijú svoje postavenie na ohrozenie jej povesti. Europoslanci si v utorok v priestoroch Bratislavského hradu prevzali osvedčenia o zvolení od predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu

Odovzdanie osvedčení o zvolení novým poslancom Európskeho parlamentu
Na snímke vpravo poverený predseda NR SR Peter Žiga pri odovzdaní osvedčení o zvolení novým poslancom Európskeho parlamentu 18. júna 2024 v Bratislave

Žiga verí, že europoslanci budú dôstojne reprezentovať svoju vlasť. Hoci je SR členom EÚ už 20 rokov, ľudia podľa Žigu stále európske témy poznajú málo alebo skreslene. “V poslednom turbulentnom období vnímajú európsku politiku viac kriticky,” povedal a vyzval europoslancov vniesť do diskusie zodpovednú racionalitu.

Reklama

Podpredseda NR SR zdôraznil, že členstvo v EÚ nemá pre Slovensko alternatívu a je pre nás obrovským prínosom a kľúčovou garanciou stability. Je podľa neho v národnoštátnom záujme, aby Slovensko v tomto spoločenstve zotrvalo a prispievalo k jeho dobrému a spravodlivému fungovanou. “To však neznamená, že sa nezapojíme do diskusie, ako má EÚ vyzerať, konať a obhajovať naše národné záujmy, ktoré nemusia byť v súlade s politikou iných členských štátov,” vyhlásil.

Rekordná účasť vo voľbách dáva podľa Žigu našim zástupcom v EÚ silnejší mandát a väčšiu legitimitu. Rokovací poriadok parlamentu umožňuje vystúpiť europoslancom v pléne NR SR, Žiga im odkázal, že v NR SR budú mať vždy dvere otvorené. Burda dodal, že atmosféra v spoločnosti si vyžaduje spoluprácu.

Reklama

Voľby do EP sa na Slovensku konali v sobotu 8. júna, volebná účasť dosiahla 34,38 percenta. Slováci si na päťročné funkčné obdobie zvolili 15 poslancov. Sú nimi Ľudovít Ódor, Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Wiezik, Lucia Yar (všetci Progresívne Slovensko), Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová, Judita Laššáková, Erik Kaliňák, Ľuboš Blaha (všetci Smer-SD), Milan Uhrík, Milan Mazurek (obaja Republika), Miriam Lexmann (KDH) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Vláda stanovila kritéria pre určenie projektu ako strategickej investície. Kabinet tiež bude môcť pri projektoch určených ako strategické investície rozhodnúť, že hodnotenie štúdie uskutočniteľnosti nevykoná Ministerstvo financií SR. Vyplýva to z nariadenia vlády SR, ktorým sa vykonáva zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Nariadenie v stredu schválila vláda.

12:07

Americký prevádzkovateľ výletných lodí Carnival sa v 2. štvrťroku súčasného obchodného roka vrátil k zisku a prekonal očakávania trhov. Lepšie výsledky, než predpokladali analytici, oznámila spoločnosť aj v prípade tržieb. Informoval o tom portál RTTNews.

12:07

Plán plnenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) sa priebežne plní, vlani bolo menej smrteľných pracovných úrazov. Pracovné úrazy majú v poslednom období klesajúci charakter. Vyplýva to z vyhodnotenia plnenia stratégie BOZP v predchádzajúcom roku vrátane návrhu na jej prípadnú aktualizáciu z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), ktoré v stredu vláda vzala na vedomie.

11:56

Troch ľudí bez známok života našli v blízkosti vrcholu japonskej hory Fudži, len niekoľko dní pred začiatkom letnej horolezeckej sezóny, oznámili v stredu tamojšie médiá. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

11:55

S poklesom inflácie začali domácnosti od roku 2024 zvyšovať svoju spotrebu. Reálne tržby v supermarketoch v 1. kvartáli 2024 vykázali priaznivé výsledky, čo signalizuje, že dostupnosť a spotreba základných potravín nie sú ohrozené. Celková reálna spotreba domácností vo 4. kvartáli 2023 medziročne poklesla o 1,7 %. Vyplýva to z Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín 4/2024 z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

11:50

Investorom vo Švajčiarsku sa v máji 2024 zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu nemeckého inštitútu ZEW, ktoré v stredu zverejnili banka UBS v spolupráci s CFA Society Switzerland.

11:50

Inšpekcia práce (IP) minulý rok skontrolovala 23.305 subjektov. V medziročnom porovnaní ide o nárast o 5,35 % alebo 1183 skontrolovaných subjektov. Vyplýva to zo správy o stave ochrany práce a o činnosti orgánov štátnej správy v oblasti inšpekcie práce v roku 2023 z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), ktorú v stredu vzala na vedomie vláda. Zistených nedostatkov bolo medziročne menej.

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Erik Tomáš (Hlas-SD)
11:34

Vyriešenie konfliktu na Ukrajine je v záujme Poľska i Číny, keďže by to vydláždilo cestu k opätovnému nastoleniu slobody medzinárodného obchodu. Vyhlásil to v stredu poľský prezident Andrzej Duda počas návštevy v Číne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Andrzej Duda
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda kráčajú počas privítania pred ich stretnutím v Pekingu 24. júna 2024
11:33

Každý operátor, ktorý poskytuje internet, bude musieť od nového roka umožniť jeho prenesenie k inému operátorovi, a to s tým, že za zákazníka vybaví všetky súvisiace náležitosti. Vyplýva to z novej vyhlášky publikovanej v Zbierke zákonov, informoval o tom v stredu Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

11:32

Najväčší nórsky penzijný fond KLP už nebude investovať do amerického koncernu Caterpillar. Dôvodom je riziko, že produkty najväčšieho výrobcu stavebných a ťažobných strojov na svete predávané do Izraela využíva izraelská vláda na ničenie palestínskych domov a infraštruktúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11:31

Západná Európa zaostáva pri zavádzaní mobilných sietí novej generácie 5G. Vyplýva to z analýzy švédskej telekomunikačnej firmy Ericsson, ktorú zverejnila v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11:31

Peniaze v rámci štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy by mali byť Slovensku vyplatené na prelome júla a augusta. Ide o asi 923 miliónov eur. Aktuálne prebieha intenzívna príprava na podanie piatej žiadosti o platbu, ktorá by mala byť hotová koncom tohto roka. Uviedol to v stredu vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) pred rokovaním vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Michal Durila

Andrej Sablič

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali