Žiga v Ženeve: AI znamená revolúciu, ale musí mať jasné pravidlá

❚❚

Bratislava/Ženeva 16. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Národná rada Slovenskej republiky)

 

Umelá inteligencia (AI) so sebou priniesla revolúciu v oblasti technológií, ale zároveň aj mnohé riziká. Dôležité je vymedziť hranice a stanoviť pravidlá pre jej použitie, uviedol vo svojom diskusnom príspevku na 149. zhromaždení Medziparlamentnej únie vo švajčiarskej Ženeve podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga. TASR o tom informovala Kancelária NR SR

Žiga
Na snímke druhý sprava podpredseda NR SR Peter Žiga na 149. zhromaždení Medziparlamentnej únie v Ženeve

Účastníci diskutovali o možnom využití vedy, technológií a inovácií pre mierovejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť v súvislosti s rozmachom využívania AI. Témou diskusie zástupcov národných parlamentov bolo okrem využitia rôznych technológii aj ich regulácia.

.

Výzvu podľa Žigu predstavuje predovšetkým dvojaké použitie technológií. “Každá nová a prevratná technológia je prínosom a súčasne rizikom. To, čo vidíme v prípade umelej inteligencie, už nie je len pokrok, ale revolúcia vo všetkých ohľadoch. Nastáva prirodzené obdobie účinnej regulácie a pravidiel. Musíme si jasne určiť hranice, za ktorými je už využitie umelej inteligencie neprípustné, neetické a nebezpečné,” upozornil vo svojom diskusnom príspevku Žiga, ktorý je poverený právomocami predsedu NR SR.

Ďalšou témou, ktorá je podľa kancelárie slovenského parlamentu spojená s väčším využívaním technológií a umelej inteligencie, je technologická nezamestnanosť. Technológie a automatizácia môžu totiž ohroziť pracovné miesta predovšetkým v priemyselne orientovaných ekonomikách, akú má aj Slovensko, upozornila Kancelária NR SR.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:22

Najvyšší kontrolný úrad Cypru čelí v uplynulých rokoch atakom zo strany politikov aj kontrolovaných subjektov. Nabúravanie nezávislosti zaznamenali aj kontrolné úrady Poľska, Čiernej Hory či Severného Macedónska. Informoval o tom v stredu Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

NKÚ SR v súčasnosti vykonáva audit, ktorým preveruje identifikované riziká v systéme imigračnej politiky štátu.

10:19

Holandská spoločnosť ASML, najväčší výrobca zariadení na výrobu počítačových čipov na svete, vykázala za 3. štvrťrok nárast zisku. Napriek tomu jej výsledky zaostali za odhadmi analytikov. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Spoločnosť ASML v stredu oznámila, že jej zisk za tri mesiace do konca septembra 2024 vzrástol na 2,08 miliardy eur z 1,5 miliardy eur pred rokom.

10:02

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko v stredu oznámili vytvorenie nového viacnárodného tímu, ktorý bude monitorovať dodržiavanie sankcií voči Severnej Kórei. Rusko a Čína predtým zabránili pokračovaniu monitorovacích aktivít OSN, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Sankcie OSN boli zamerané proti jadrovým a raketovým programom KĽDR a na ich dodržiavanie dohliadala počas uplynulých 15 rokov skupina expertov OSN.

Kim Čong-un pohrozil použitím jadrových zbraní v prípade útoku na KĽDR
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred)
09:23

Teherán je pripravený na “rozhodnú a poľutovaniahodnú” odpoveď, ak Izrael zaútočí na Irán v odvete za raketový úder zo začiatku októbra. Povedal to v stredu iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z otvorenia najväčšieho medzinárodného festivalu dizajnu na Slovensku s názvom Bratislava Design Week v Mirbachovom paláci, Galérii mesta Bratislavy

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali