Čas sa kráti. Ustúpi koalícia Dankovi?

❚❚

Bratislava 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Predstavitelia koalície by sa mali tento týždeň zísť na koaličnej rade a na stole by mala byť aj otázka zvolenia nového predsedu Národnej rady (NR) SR. Po pondelkovom stretnutí s prezidentom SR Petrom Pellegrinimi to povedal podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Zopakoval, že tento post patrí podľa koaličnej zmluvy Hlasu-SD a strana nemá záujem otvárať zmluvu

Peter Žiga
Na snímke podpredseda NR SR Peter Žiga

“Myslím si, že tento týždeň bude koaličná rada, kde bude na stole aj táto otázka a verím, že v rámci vládnej koalície nájdeme príslušné riešenie, aby sme tento problém vyriešili,” povedal Žiga k téme voľby nového šéfa parlamentu. “Necítim, že by Smer zmenil postoj, to znamená, podľa koaličnej zmluvy táto pozícia patrí strane Hlas,” dodal s tým, že koaličná zmluva vznikala za určitých podmienok a sú v nej dohodnuté pomery a pozície. “Nepociťujem potrebu otvárať koaličnú zmluvu,” dodal.

.

Žiga nemá pocit, že by bola spochybnená stolička ktoréhokoľvek ministra. “Takže v tejto chvíli to takto nevidíme,” skonštatoval. Ak by sa mali zmeniť posty ministrov či posty v parlamente medzi vládnymi stranami, musela by sa podľa neho otvárať koaličná zmluva. “Keď je otvorená koaličná zmluva, každá pozícia v rámci vlády aj parlamentu je tým pádom na stole a budeme o nej diskutovať,” povedal Žiga.

Podpredseda NR SR ubezpečil prezidenta, že napriek absencii riadne zvoleného predsedu parlament funguje. “Vládna koalícia disponuje parlamentnou väčšinou, ktorá pozostáva zo 79 poslancov. Národná rada prijíma zákony, ktoré podporujú programové vyhlásenie vlády a, samozrejme, aj iné zákony,” povedal. Najbližšia schôdza parlamentu sa začína 10. septembra, na jej programe je podľa Žigu približne 120 bodov.

.

Žiga tiež pozval prezidenta na Deň otvorených dverí v parlamente, ktorý organizuje NR SR 1. septembra na Deň Ústavy SR. “Som veľmi rád, že prezident prijal toto pozvanie, budeme organizovať jednak stretnutie bývalých predsedov parlamentu, ktorí boli od vzniku Slovenskej národnej rady až po dnešok predsedami, a budeme organizovať spoločné stretnutia,” doplnil.

Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Pellegriniho v prezidentských voľbách. Podľa koaličnej zmluvy patrí post Hlasu-SD, ktorý chce na toto miesto ministra investícií Richarda Rašiho z Hlasu-SD. Predseda SNS Andrej Danko považuje za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Podobne sa vyjadroval aj Smer-SD. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) sa ešte pred letom vyjadril, že Danko by bol dobrým predsedom parlamentu.

 

Žiga: Šimečka by mal sám odstúpiť z funkcie podpredsedu NR SR

Podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda opozičného PS Michal Šimečka by mal sám odstúpiť z funkcie. Myslí si to podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Podľa Žigu by mal Šimečka vyvodiť zodpovednosť, ak o sebe hovorí, že je transparentný politik. Hlas-SD má na situáciu s odvolávaním Šimečku svoj názor, ale najprv ho chce podľa Žigu predstaviť koaličným partnerom.

“My už máme politický názor, ale asi nečakáte, že vám ho poviem skôr ako koaličným partnerom. Tento týždeň by mala zasadať koaličná rada. My si to prejdeme aj s našimi koaličnými partnermi,” povedal Žiga novinárom v súvislosti s otázkou, či Hlas-SD podporí odvolávanie Šimečku z postu podpredsedu parlamentu.

.

Žiga si myslí, že rodinní príslušníci Šimečku majú zo štátnych zdrojov a rôznych verejnoprávnych zdrojov veľké sumy peňazí. “Myslím si, že by mal sám odstúpiť, keďže tieto podozrenia tu sú, sumy sú státisícové,” ozrejmil svoj postoj. “Hovorím len o tom, že ako zodpovedný a transparentný politik by mal vyvodiť zodpovednosť z toho, čo sa udialo,” dodal.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) má tento týždeň koaličným partnerom oficiálne predložiť návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

Šimečka reagoval, že ide o chabý útok na opozíciu vedený cez jeho rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia. Označil to za zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

14:54

Európska únia zvažuje sankcie voči iránskemu leteckému sektoru, oznámil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na tvrdenia, že Teherán poskytuje Rusku balistické rakety a to nimi útočí na Ukrajine.

14:50

Pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov v centrálnej časti Afganistanu zahynulo 14 ľudí a ďalší šiesti utrpeli zranenia, oznámil v piatok hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

14:28

Pretrvávajúce zrážky v Rakúsku komplikujú dopravnú situáciu v krajine – silné sneženie a zosuv pôdy prerušili napríklad vlakové spojenie na dvoch tratiach v spolkovej krajine Salzbursko, informovali v piatok rakúske železnice (ÖBB), píše TASR na základe správ agentúr APA. Komplikácie v dôsledku dažďa, sneženia a popadaných stromov sa týkajú aj cestnej dopravy, upozorňuje automobilová organizácia ÖAMTC.

14:27

Britská vláda v piatok odmietla, že by jej šiesti diplomati v Rusku boli špiónmi, a obvinenia Moskvy označila za úplné nepodložené. Reagovala tak na oznámenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o odobratí akreditácie šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”.

14:27

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali