Zelenskyj stráca kľúčový nástroj vplyvu na Ukrajincov

❚❚

Kyjev 25. decembra 2023 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Na Ukrajine vypukol ďalší mobilizačný škandál – známy propagandista Oleksij Pečij opustil krajinu po tom, ako využil služobnú cestu do EÚ. Podobným spôsobom sa čoraz častejšie správajú aj dobrovoľníci. Aké sú presne dôvody takýchto incidentov a k akým dôsledkom môžu z dlhodobého hľadiska viesť? pýta sa Aljona Zadorožnaja v novinách Vzgljad

Rozhovor s Volodymyrom Zelenským
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský televízny moderátor Oleksij Pečij, ktorý bol akreditovaný na samite EÚ v Bruseli, sa na Ukrajinu nevrátil. V krajine vysielal v televízii a na vlastnom kanáli na YouTube, kde pravidelne informoval o “blížiacej sa porážke” Ruska, ubezpečoval, že “AFU vstupuje na Krym”, a rozprával, ako nemá rád Rusov.

.

Sám Pečij zároveň povedal, že jeho rozhodnutie bolo ťažké. Svoj útek pripisuje meniacemu sa postoju Západu k Ukrajine. Podľa novinárovej verzie sa plánuje usilovať o “mediálnu propagáciu ukrajinskej agendy” v EÚ.

Ukrajinské ministerstvo kultúry medzitým uviedlo, že Pečij, ako každý, kto odchádza do zahraničia, podpísal vyhlásenie, v ktorom sa zaviazal vrátiť na Ukrajinu, a preto jeho konanie nie je len nezákonné, ale ho aj “charakterizuje ako človeka a občana”. Podľa dokumentu sa mal novinár vrátiť domov najneskôr 22. decembra.

.

Odchod jedného z hlavných ukrajinských propagandistov vyvolal v blogerskom priestore silný ohlas. Telegramový kanál “Operácia Z: Vojenkory ruskej jari” tak pripomína, že Pečij rozprával o údajnom “úteku” Rusov z ľavého brehu v Chersonskej oblasti, informoval o “presných úderoch” Hlavného riaditeľstva rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny, o “vstupe AFU na Krym” v lete 2023.

Novinár Jurij Vasiljev na svojom telegramovom kanáli “Ruskyj syč” reagoval vtipom na útek Ukrajincov. “No, čo myslíte tým “ukrajinský novinár utiekol do Európy”? Majte súcit. Bol nejaký Pečij špeciálnym korešpondentom, a stal sa jeho vlastným,” napísal.

Novinár a bloger Boris Rožin na svojom telegramovom kanáli Colonelcassad ironicky komentoval Pečinov útek poznámkou, že mier a poriadok na Ukrajine sa začne, “keď všetci títo ‘bojovníci za Ukrajinu’ odídu do Európy alebo USA”.

Ukrajinskí politici si konanie novinára nenechali ujsť. Napríklad poslankyňa strany EÚ Irina Geraščenková v rozhovore pre ruskú službu BBC uviedla, že “tento Pečijov čin zasiahol ukrajinskú žurnalistiku ako celok a pravdepodobne skomplikuje služobné cesty tým pracovníkom médií, ktorí svoju prácu vykonávajú profesionálne”.

Podobný postoj zastáva aj predseda parlamentného výboru pre slobodu slova Jaroslav Jurčišin. Dúfa však, že incident sa nestane základom pre všeobecný zákaz cestovania. “Je pre nás veľmi dôležité, aby Ukrajinci vedeli, čo sa deje vo svete, a aby svet vedel, čo sa deje na Ukrajine. Áno, čin tohto človeka ohrozil celú novinársku komunitu. Ale štát by mal konať nie podľa logiky uťahovania skrutiek, ale podľa logiky toho, čo je pre štát najlepšie,” povedal.

.

Chceli by sme upozorniť, že nielen Pečij využil schému na odchod z Ukrajiny do Európy pod ušľachtilou zámienkou. Deň predtým vyšlo najavo, že desať dobrovoľníkov, ktorí dostali povolenie od orgánov Chersonu kontrolovaných Zelenským, odišlo po humanitárnu pomoc a do krajiny sa jednoducho nevrátili. Uvádza sa, že sa proti nim začalo trestné stíhanie a dobrovoľníci majú byť potrestaní.

Vo všeobecnosti podľa miestnych pohraničníkov každý deň opúšťa Ukrajinu šesťtisíc mužov v brannom veku, z toho 150 – 200 ako dobrovoľníci. Informoval o tom začiatkom tohto týždňa zamestnanec západného regionálneho oddelenia Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Igor Matvijčuk. Dodal tiež, že v poslednom čase sa stal populárnym program odchodu po sobáši pre viacdetné matky.

Úteky sa uskutočňujú na pozadí zámerov vedenia ukrajinskej armády zmobilizovať 450 000 – 500 000 ľudí. Podľa expertov počet tých, ktorí sú pripravení vstúpiť do AFU, neustále klesá. V takejto situácii je útek prominentného propagandistu jasným príznakom toho, že systém vybudovaný Zelenským a jeho úradom na ovplyvňovanie mienky Ukrajincov prostredníctvom médií zlyháva.

To isté v plnej miere platí aj pre dobrovoľníkov. Tí spravidla vždy aktívne udržiavajú svoje stránky na sociálnych sieťach a sú miestnymi mienkotvorcami (LOM), ktorí ovplyvňujú nálady svojich spoluobčanov.

Preto je útek LOMov rôzneho kalibru, ako aj útek ikonických novinárov, spoločnosťou vnímaný ako jeden zo signálov blížiacej sa katastrofy.

.

“Zelenského mediálna mašinéria, do veľkej miery vďaka ktorej sa stále drží pri moci, vážne pokrivkáva. A tento proces sa začal útekom prvého vysokopostaveného hovorcu režimu, Arestoviča. Ten dal príklad a mnohí ho nasledovali,” hovorí politológ Vladimir Kornilov.

“Každý, kto môže utiecť, tak robí. Dokonca aj ukrajinské médiá píšu, že až 60 percent ukrajinských diplomatických pracovníkov sa po skončení zmluvy jednoducho nevracia domov,” dodáva expert.

“A je úplne zrejmé, že Pečij si svoj útek vopred naplánoval. Ale aj napriek tomu pokračoval vo svojej propagandistickej práci do poslednej chvíle. Navyše, ak sa pozriete na reakcie jeho kolegov, ktorí sa tomuto “hrdinskému činu” aktívne vysmievajú, je jasné, že mu závidia a nevadí im utiecť čo najďalej,” domnieva sa respondent.

Veľvyslanec na veľvyslanectve ruského ministerstva zahraničných vecí pre zločiny kyjevského režimu Rodion Mirošnik zasa dodáva: “Ľudia utekali pred vojenskou diktatúrou, ktorú Zelenskyj zaviedol na kontrolovaných územiach.”

“Teraz bude musieť on a jeho úrad čo najviac utiahnuť skrutky a prijať také opatrenia, aby z krajiny nemohol odísť vôbec nikto. Výsledkom bude štát, ktorého obvod bude obohnaný ostnatým drôtom a na každom kontrolnom stanovišti budú stáť ideologickí banderovci,” domnieva sa respondent.

“Je pozoruhodné, že utekajúca postava teraz deklaruje svoj zámer viesť ‘informačný front’ mimo Ukrajiny. Chápeme však, že je to absolútny nezmysel. Utiekol pred metódami mobilizácie,” dodáva diplomat. – A ak odchádzajú tí, ktorí boli pôvodne využití na prácu propagandistickej mašinérie – znamená to, že skutočný počet tých, ktorí chcú odísť, je stokrát väčší.”

“A dobrovoľníci, ktorí odišli údajne na humanitárnu pomoc a nevrátili sa, sú toho živým potvrdením. Je to len tá časť mizérie, ktorá prenikla do verejného priestoru. Je desivé si predstaviť, koľko podobných prípadov sa deje neverejne,” zdôvodnil.

“Takéto mediálne údery sú pre Zelenského oveľa bolestivejšie ako rovnaké zlyhania na fronte. Obzvlášť ostro to pociťuje v súvislosti s dialógom o možnej integrácii Ukrajiny do Európskej únie. Európanom sa automaticky vynára otázka: koho vlastne chcú prijať, prečo odtiaľ ľudia utekajú?” domnieva sa respondent.

“Vo všeobecnosti môžeme povedať, že jeden z hlavných nástrojov vplyvu na myslenie Ukrajincov sa Zelenskému rýchlo vymyká z rúk. A on teraz bude všemožne ospravedlňovať svoje vlastné porušenia – vysvetľovať, že svet sa zmenil a nie je možné splniť to, čo sľuboval pred niekoľkými rokmi. Ale či mu uveria, to je veľká otázka,” uzavrel Mirošnik.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 19:41

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu odsúdila násilné incidenty vo volebných miestnostiach počas parlamentných volieb, ktoré môžu rozhodnúť o budúcnom smerovaní Gruzínska a vzťahoch s Európskou úniou. Ústredná volebná komisia eviduje viac ako 100 hlásení o porušení pravidiel počas hlasovania. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Včera 15:45

Čisté finančné aktíva priemerného Slováka sú najnižšie spomedzi porovnávaných krajín EÚ a jeho dlh je zároveň druhý najvyšší. Ako jediní v regióne nových členských krajín EÚ majú obyvatelia Slovenska v priemere viac dlhov ako finančných aktív. Poukázala na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe aktuálnej správy medzinárodnej poisťovacej skupiny Allianz.

Včera 15:17

Šiestim väzňom sa podarilo ujsť cez tajný tunel z trestaneckej kolónie v Lipeckej oblasti na západe Ruska. Tamojšie úrady po nich v sobotu vyhlásili pátranie. Štyroch z nich už medzičasom dolapili, píše TASR podľa agentúry AFP.

Rusko patrí ku krajinám z najvyšším počtom väzňov na svete. Vlani bolo v tamojších väzniciach a trestaneckých kolóniách dovedna až vyše 400.000 osôb, ich počet sa však odvtedy znížil, keďže práve aj trestanci sú posielaní do bojov na Ukrajinu.

Včera 15:08

Turecko v sobotu odsúdilo izraelský útok na vojenské ciele v Iráne, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci. Turecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo na ukončenie izraelského teroru na Blízkom východe. Znepokojenie nad “výbušnou eskaláciou” nepriateľských akcií medzi Izraelom a Iránom vyjadrilo aj Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Včera 14:33

Najmenej 81 životov si už na Filipínach vyžiadala tropická búrka Trami. Na takmer pol milióna sa zároveň zvýšil počet osôb, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, oznámil v sobotu tamojší úrad pre zvládanie katastrof. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Včera 14:32

Traja ľudia zahynuli v sobotu ráno pri zrútení menšej obytnej budovy v meste Santander na severe Španielska, ktoré zapríčinil výbuch. Oznámili to tamojší zdravotníci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Včera 13:30

V Bolívii zadržali v piatok najmenej 44 ľudí počas stretov medzi stúpencami bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, ktorí po celej krajine rozmiestnili na cestách viac ako 20 zátarás, a políciou, uviedla v sobotu tamojšia vláda. Na odstránenie zátarás bolo nasadených viac ako 1700 policajtov, 14 z nich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke prírodný cintorín Záhrada spomienok vo Zvolene

Autor: TASR - Silvia Tannhauserová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali