Zelenskyj má problém

❚❚

Kyjev 16. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/PAP-Rafał Guz)

 

Vzťahy medzi prezidentom Volodymyrom Zelenským a Verchovnou radou, ktorá bola doteraz plne pod kontrolou Bankovej, sa zrazu začali vyostrovať

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Prvé náznaky sme zaznamenali už v júli, keď sa parlament náhle rozhodol na takmer mesiac prerušiť svoju činnosť.

.

Zelenskyj včera pri tejto príležitosti vystúpil s pomerne ostrým vyhlásením, v ktorom vyzval Radu, aby sa v najbližšom čase „bezodkladne zišla“. Podľa neho si návrhy zákonov o platbách bojovníkom za operáciu v Kurskej oblasti, o udelení ukrajinského občianstva cudzincom v AFU a ich príbuzným, o trofejných zbraniach a o odňatí hodností a vyznamenaní kolaborantov vyžadujú urýchlené prijatie.

„Samozrejme, okrem týchto rozhodnutí, ktoré som vymenoval, existujú aj ďalšie, nemenej dôležité legislatívne iniciatívy, ktoré posilňujú našu nezávislosť vrátane duchovnej nezávislosti, ako aj prácu vlády na ich realizácii. Toto všetko je potrebné urobiť naozaj rýchlo,“ povedal Zelenskyj.

.

Formálny dôvod: opozícia požaduje hlasovanie za zákon o zákaze ukrajinskej pravoslávnej cirkvi a ako nátlakové opatrenie zablokovala parlamentnú tribúnu.

Predbežne sa nové plenárne zasadnutie uskutoční 20. augusta a očakáva sa, že cirkevný zákon bude jedným z prvých bodov.

Existuje však aj iná verzia, podľa ktorej sa práca parlamentu skutočne zastavila kvôli zákulisnému boju okolo premiérskeho kresla.

„Strana“ informovala, že od konca júna sa hovorí o možnej výmene Denisa Šmygala, ktorý v súčasnosti stojí na čele vlády, za prvého podpredsedu vlády – ministra hospodárstva Julija Sviridenka. Šéf OP Andrej Jermak je za toto personálne rozhodnutie a predpokladá sa, že Zelenskyj už rozhodol o zmene na čele vlády.

K „resetu“ však zatiaľ nedošlo. Podľa verzie rozšírenej v parlamentných kruhoch je to spôsobené skrytým odporom vo vnútri parlamentu, ktorý buď podporuje, alebo dokonca vedie predseda proprezidentskej frakcie „Sluhovia ľudu“ David Arahamia.

.

Podľa opozičného poslanca Oleksija Hončarenka (Európska solidarita) majú premiér a Arahamia „dobré a rôznorodé vzťahy“. Šéf frakcie sa zároveň stavia do pozície nezávislého od „rozhodovacieho centra“ Jermak.

„Preto sa rozhodol bojovať za Šmygala“, – napísal poslanec vo svojom telegramovom kanáli.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:37

Iba dva členské štáty Európskej únie (EÚ), Malta a Dánsko, predložia Európskej komisii (EK) svoje plány na zníženie dlhu v pôvodne stanovenom termíne do 20. septembra. Väčšina ostatných vlád plánuje správy predložiť v októbri a niektoré aj neskôr.

13:37

Investičný zámer Industrial park v Šuranoch prísne dodržiava všetky regulačné normy a prechádza dôkladnými kontrolami na národnej aj európskej úrovni. Uvádza sa to v stanovisku firmy GIB EnergyX Slovakia, ktorá chce v Šuranoch vybudovať závod na výrobu batériových článkov.

13:36

Za jazdu po slovenských diaľniciach a vymedzených úsekoch ciest prvej triedy dopravcovia v auguste uhradili 19,81 milióna eur. Od začiatku tohto roka sa na mýte vybralo približne 170 miliónov eur. V auguste bolo spracovaných celkom 45 miliónov mýtnych transakcií. Vo štvrtok o tom informoval hovorca spoločnosti SkyToll Miroslav Beneš.

13:34

Predseda výboru pre obchod Európskeho parlamentu vyjadril nádej, že napätie v spore o čínske elektromobily sa čoskoro zmierni. “Dúfam, že návšteva prispeje k zmierneniu situácie,” uviedol Bernd Lange s odkazom na čínskeho ministra obchodu Wang Wen-tchaa, ktorý má vo štvrtok na programe rokovania s podpredsedom Európskej komisie (EK) a eurokomisárom pre obchod Valdisom Dombrovskisom. Na rozdiel od USA sa EÚ nesnaží vylúčiť zo svojho trhu čínske elektromobily ako také, ale má záujem nájsť spolu s Čínou riešenie, povedal Lange.

13:33

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéfka EK vo štvrtok oznámila, že chce v Kyjeve rokovať o pomoci pred nadchádzajúcou zimou.

13:29

Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.

13:26

Vatikán informoval, že pápež František nemá námietky proti prejavom zbožnosti spájaným s pútnickým miestom Medžugorie v Bosne, ktoré je roky predmetom sporov o autenticitu zjavení Panny Márie miestnym ľuďom.

12:46

Väznený kubánsky umelec a performer Luis Manuel Otero Alcántara sa stal nositeľom nórskej Raftovej ceny udeľovanej za obhajobu dodržiavania ľudských práv.

12:42

Na päť stúpol počet obetí záplav v Česku. Oznámil to minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nezvestných je najmenej osem osôb.

12:39

Počet obyvateľov Švajčiarska po prvýkrát prevýšil deväť miliónov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Federálny štatistický úrad, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali