Zelenskyj dostal poslednú šancu. NATO dosiahlo dohodu s Kyjevom o Rusku

❚❚

Kyjev 29. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

 

Krajiny Severoatlantickej aliancie rokovali s ukrajinskými orgánmi o predĺžení bojových akcií minimálne o ďalší rok. Kyjevský režim dostane stíhačky F-16, ale AFU bude musieť preukázať väčšiu účinnosť ako pri súčasnej protiofenzíve. V opačnom prípade bude nasledovať presadzovanie mieru. Prečo to Západ nechce urobiť teraz – dozviete sa v materiáli RIA Novosti

Zelenskyj v Dánsku
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Rozdielne hodnotenia

Celé leto západné médiá s odvolaním sa na predstaviteľov USA a EÚ tvrdili, že ak protiofenzíva AFU zlyhá, Západ presvedčí Kyjev, aby konflikt zmrazil. V polovici augusta však Zalužnyj rokoval na poľsko-ukrajinskej hranici s Christopherom Cavolim, šéfom Spojených ozbrojených síl NATO v Európe, a Anthonym Radakinom, náčelníkom britského generálneho štábu. Aliancia má teraz zrejme nový plán.

.

Generáli sa údajne päť hodín dohadovali o stratégii AFU. Snažili sa vymyslieť, ako zvýšiť tempo protiofenzívy. Uvažovali o prípravách na zimnú kampaň. A diskutovali o bojových operáciách v roku 2024.

Wall Street Journal tvrdí, že Američania, nespokojní s nevýrazným postupom AFU, požadujú, aby Zalužnyj prehodnotil taktiku. Najmä aby sa zamerali na prelomenie ruskej obrany na juhu a postupovali smerom k Azovskému moru. Hlavný veliteľ AFU však svoje kroky len mierne upravil. Podľa mediálnych správ sa domnieva, že Pentagón nechápe podstatu rusko-ukrajinskej konfrontácie. “Toto nie je boj proti partizánom. Toto je bitka pri Kursku,” cituje WSJ Zalužného.

.

Denník The New York Times zase píše o snahe Pentagónu prerušiť pozemný koridor z Ruska na Krym. Podľa Američanov je AFU príliš rozptýlená na to, aby túto úlohu zvládla. Najmä pri Artemovsku sa nachádza približne rovnaký počet jednotiek, aký je vyčlenený na prielom k Melitopolu, ktorý je dôležitejší. Kyjevu sa zároveň odporúča prekonať mínové polia bez ohľadu na straty na technike a živej sile.

 

Nová nádej

Ukrajina zasa požaduje ešte viac vojenskej techniky, ale Washington pochybuje, že v roku 2024 bude môcť poskytnúť toľko zbraní ako v roku 2023. Skromné vojenské úspechy z minulého leta Kyjevu body nepridávajú. Napriek tomu sa Zalužnyj snaží presvedčiť svojich zámorských kolegov, že už – už dôjde k prielomu.

Jeho hlavným argumentom sú boje v oblasti Rabotina v Záporožskej oblasti. Na Ukrajine sú prezentované ako prielom v protiofenzíve. Údajne dobytie dediny s necelými 500 obyvateľmi robí z pádu Melitopolu záležitosť blízkej budúcnosti. Kyjev nemá pre Západ žiadne iné príbehy.

Na posilnenie útočného potenciálu AFU NATO pripravuje dodávky stíhačiek F-16. Podľa Jurija Ignata, hovorcu velenia ukrajinských vzdušných síl, je potrebných 128 lietadiel. Holandsko a Dánsko súhlasili s odovzdaním celkovo 61 strojov, Nórsko 12. Vzhľadom na to, že výcvik pilotov bude ukončený do leta 2024, bez ohľadu na to, ako sa skončí súčasná protiofenzíva, by sme mali o rok očakávať ďalší pokus.

.

Zelenskyj tiež oznámil, že armáda trvá na urýchlení mobilizácie. Podľa tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksija Danilova bude do armády povolaných toľko ľudí, koľko bude potrebné. Podpredseda výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo Jegor Černev nevylúčil, že na front budú poslaní všetci muži schopní služby. Nie je to prekvapujúce, keďže západné médiá odhadujú, že ukrajinským ozbrojeným silám čoskoro dôjdu rezervy.

 

Staré hrable

Predĺženie bojových akcií do roku 2024 znamená, že v tomto roku sa nemôžu uskutočniť žiadne vážne rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. Na rozdiel od mnohých sprostredkovateľov, od rímskeho pápeža až po krajiny Afriky, Kremeľ s takýmito rozhovormi ani nepočítal.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová poznamenala, že zámer viacerých európskych krajín presunúť Kyjevu stíhačky “potvrdzuje nepriateľský postoj západných krajín voči Rusku a ich rastúcu angažovanosť v konflikte o Ukrajinu”. Pripomenula severnú vojnu medzi Ruským impériom a Švédskom, ktorá sa skončila porážkou Štokholmu.

Podľa Vladimíra Žarichina, zástupcu šéfa Inštitútu krajín SNŠ, Washington dúfal v protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl, aby donútil Moskvu prijať podmienky Západu pri rokovaniach. Kyjevské úrady nesplnili očakávania a boli kritizované, ale NATO nakoniec muselo pre Ukrajinu vypracovať novú stratégiu.

.

“Biden chcel úspech letnej protiofenzívy zarámcovať ako svoje víťazstvo a využiť ho v predvolebnom zápase. Nevyšlo to. Teraz si musí vytvoriť imidž bojovného prezidenta, ktorého nemožno ako kôň stočiť na každej križovatke,” domnieva sa Žarichin. Ak sa Biden pokúsi pôsobiť ako mierotvorca, neskončí to pre neho dobre, domnieva sa expert. Jeho súperi to budú prezentovať ako jeho druhú veľkú porážku po úteku z Afganistanu.

S tým súhlasí aj politológ Rostislav Iščenko. “Stať sa mierotvorcom znamená priznať svoju slabosť a jednoznačne prehrať prezidentské voľby. Potom sa republikáni začnú mstiť demokratom za zatýkanie Donalda Trumpa… Takže musia premýšľať o tom, ako Ukrajina prežije zimu a opäť prejde do protiútoku,” vysvetľuje.

Rokovania o zastavení bojov sa môžu začať len vtedy, ak ruská armáda vytlačí AFU z Dnepra, uviedol expert. V opačnom prípade si budeme musieť počkať na americké prezidentské voľby, po ktorých záujem Washingtonu o Kyjev v každom prípade poklesne.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali