Zelenskyj by sa mal mať na pozore. Kvôli terorizmu môžu Rusi reagovať presne i masovo

❚❚

Kyjev 17. septembra 2022 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)

 

Kyjev rozpútal rozsiahly teror proti úradom na územiach oslobodených Ruskom. Len v piatok bola naraz napadnutá Generálna prokuratúra LĽR a Chersonská oblastná správa. Došlo k úmrtiam a stratám na životoch. Zelenského úrad priznal zodpovednosť za útoky. Vladimir Putin už prisľúbil odpoveď na kyjevský teror. Čo to bude? Ruské noviny VGLJAD hľadajú odpovede

Ukrajinský prezident navštívil mesto Izium na východe krajiny
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V piatok bol v Luhansku zabitý generálny prokurátor LĽR Sergej Gorenko a jeho zástupkyňa Katerina Steglenko. V budove generálnej prokuratúry, ktorá sa nachádza vedľa Gorenkovej kancelárie, vybuchlo improvizované výbušné zariadenie, uviedol zdroj agentúry Interfax. Generálna prokuratúra republiky pod vedením Gorenka a Steglenka sa sústredila na vyšetrovanie prípadov proti osobám pripravujúcim teroristické útoky – ukrajinským špiónom a podvratným atentátnikom, zdôraznil veľvyslanec LĽR v Moskve Rodion Mirošnik v komentári pre TASS.

.

V ten istý deň ukrajinské jednotky ostreľovali budovu Chersonskej oblastnej správy z raketometov HIMARS americkej výroby. Strela zasiahla ľavé krídlo budovy, ktoré bolo prakticky zničené, uviedol zástupca riaditeľa regionálnej správy Kyrylo Stremousov. Domnieva sa, že terčom útoku bol úradujúci regionálny šéf Sergej Jelisejev. Podľa predbežných správ boli zabití traja ľudia (vrátane vodiča regionálnej správy) a niekoľko ľudí bolo zranených, vrátane miestneho úradníka. Protivník sa snažil presne načasovať útok: úder AFU sa uskutočnil počas stretnutia vedúcich predstaviteľov mestských a obecných okresných správ, uviedla zástupkyňa vedúceho správy Jekaterina Gubareva na svojom kanáli Telegram. V ten istý deň bol pri útoku v Berďansku v Záporožskej oblasti zabitý zástupca starostu Oleg Bojko a jeho manželka Ľudmyla.

Účasť kyjevského vedenia na teroristických útokoch výslovne priznal poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Za ciele ukrajinských diverzných skupín a delostrelectva označil Berďansk, Cherson a Melitopol (kde v piatok tiež došlo k výbuchu).

.

Na teroristické metódy Ukrajiny poukázal v piatok ruský prezident Vladimir Putin.

“Pokiaľ ide o teroristické útoky, áno, je to taká vážna vec, že ide v podstate o použitie teroristických metód. Vidíme to na zabíjaní úradníkov na oslobodených územiach. Vidíme to aj pri pokusoch o teroristické útoky na ruskom území. Vrátane… Agentúra RIA Novosti cituje Putina, ktorý sa vyjadril na tlačovej konferencii po samarkandskom samite krajín ŠOS. Prezident zdôraznil, že “odpoveď príde, ak koniec koncov nepochopia, že takéto metódy sú neprijateľné”.

 

Uznanie za teroristov a raketové útoky

Odborníci teraz špekulujú, aká by mohla byť reakcia Ruska. Všetky ukrajinské štátne štruktúry, ktoré sa podieľajú na terorizovaní Rusov – súdy, vojenské organizácie, špeciálne služby – by mali byť uznané za teroristické organizácie, myslí si Alexej Leonkov, redaktor časopisu Arzenál vlasti. “A potom by sme mali zaútočiť na miesta, kde sa všetky tieto rozhodnutia o vykonaní teroristických činov prijali, pripravili, realizovali a sprevádzali. Leonkov pre VZGLJAD povedal: “Takže by sme mali prejsť na kvalitatívne novú úroveň špeciálnych operácií.

Samostatne expert poznamenal: Rusko musí tiež nájsť a zaútočiť na osobnosti, ktoré sa podieľajú na teroristických útokoch na oslobodených územiach.

.

“Ukrajinské bezpečnostné sily a úradníci sa môžu skrývať. Našou úlohou je zapojiť sa do ich hľadania a potrestania,” dodal Leonkov.

Na pozadí nedávnych teroristických útokov musí Rusko konať ako izraelská tajná služba Mossad na nepriateľskom území – vykonávať tajné operácie, likvidovať osoby na Ukrajine,

Vitalij Demidkin, bývalý zamestnanec skupiny Alfa Centra FSB pre špeciálne operácie, sa domnieva. Pripomeňme si, že počas jednej z najznámejších operácií Mosadu s názvom “Boží hnev” boli v rôznych častiach sveta zlikvidovaní všetci teroristi organizácie Čierny september, zodpovední za únos izraelských rukojemníkov na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972. Väčšina cieľov bola odstránená rýchlo, najneskôr v lete 1973. Dvoch starostlivo utajovaných členov teroristickej skupiny sa podarilo vypátrať a zlikvidovať v roku 1979 a 1992. Možno si tiež spomenúť na únos jedného z organizátorov holokaustu Adolfa Eichmanna a jeho následný súdny proces.

“Máme však vlastné príklady takejto úspešnej práce, legendárneho generálporučíka sovietskeho NKVD Pavla Sudoplatova, ktorý viedol podvratnú a partizánsku činnosť proti nacistickým okupantom,” pripomenul hovorca.

Pripomenieme, že Sudoplatov má za sebou úspešné skúsenosti s miestnou likvidáciou nepriateľov ZSSR vrátane vodcu OUN Jevgena Konovalca a nemenej účinnú organizáciu sabotážnej a spravodajskej práce na nacistami okupovanej západnej Ukrajine.

.

Podľa politológa a bývalého predsedu vlády LĽR Marata Baširova môže zlikvidovanie podvratných a teroristických skupín na oslobodených územiach trvať niekoľko rokov.

“Tak ako po skončení Veľkej vlasteneckej vojny, aj banderovské podzemie bolo nakoniec zlikvidované až v 50. rokoch. Celé toto podzemie – dostávalo zbrane, peniaze a komunikáciu a bolo predtým a aj teraz je sponzorované zahraničnými spravodajskými službami. Preto v tejto veci neexistuje iný mechanizmus ako práca bezpečnostných a spravodajských agentúr na ukrajinskom území,” uviedol hovorca.

Baširov sa zároveň domnieva, že “na sériu výbuchov, ktoré sa dnes odohrali na oslobodených územiach, nemožno reagovať symetricky”. “Naša krajina nie je teroristický štát,” zdôraznil politický analytik.

-hlavnou úlohou je dostatočne sťažiť kyjevskému režimu vedenie bojových aj teroristických akcií. Na to je v prvom rade potrebné zasiahnuť infraštruktúrne zariadenia.

Pripomeňme, že vo štvrtok sa objavili informácie o raketových úderoch na kritické vodné stavby na rieke Ingulec neďaleko Krivého Rohu. Predtým sa uskutočnil raketový útok na energetické zariadenia v Charkove.

Putin v piatok tiež zdôraznil, že Rusko reagovalo na údery a výpady Ukrajiny “pomerne zdržanlivo”. “Ale,” poznamenal prezident, “zatiaľ. Nedávno tam ruské ozbrojené sily uskutočnili niekoľko citlivých zásahov. Uvažujme však, že ide o preventívne zásahy. Ak sa situácia bude ďalej vyvíjať podobným spôsobom, reakcia bude závažnejšia.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:18

Ceny ropy sa v piatok ráno takmer nezmenili. Po výraznom znížení úrokových sadzieb v USA pokračovali na ceste k druhému celotýždňovému zisku po sebe. 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri dosiahla do 7.12 h SELČ 74,65 USD (66,91 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 23 centov (0,31 %).

Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

08:17

Šesť Palestínčanov prišlo o život a 18 ďalších utrpelo zranenia počas zásahu izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedli vo štvrtok miestni predstavitelia. Informovala o tom agentúra Reuters.

K zásahu došlo v meste Kvabatíja na Západnom brehu, spresnil guvernér provincie Džanín.

07:35

Štvrtková predohrávka 7. kola španielskej futbalovej La Ligy priniesla víťazstvo Athletica Bilbao nad domácim CD Leganes 2:0.

Domáci sa tešili v 65. a v 75. minúte.

07:14

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore zverejnenom v piatok uviedol, že Moskva bude brániť svoje záujmy v oblasti Arktídy diplomatickými i vojenskými spôsobmi. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

“Sme svedkami toho, ako NATO v súvislosti s možnými krízami v Arktíde zintenzívňuje cvičenia,” povedal Lavrov v rámci série dokumentov s názvom “Sovietsky prielom”.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
06:58

Státisíce divákov na sociálnych médiách sledovali v noci na piatok virtuálne podujatie s demokratickou nominantkou na post prezidenta USA Kamalou Harrisovou, ktorého hostiteľkou bola najznámejšia americká televízna moderátorka Oprah Winfreyová. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Harrisová vyzvala Američanov, aby sa spojili proti mocným silám reprezentovaným jej volebným rivalom a republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa pokúsia nás rozdeliť.

06:49

Podporovateľku organizácie Islamský štát (IS) vo Švédsku obvinili z genocídy, zločinov proti ľudskosti a závažných vojnových zločinov, oznámila švédska prokuratúra vo štvrtok v Štokholme, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Prokuratúra vo vyhlásení uvádza, že 52-ročná Švédka vo svojom dome v severnej Sýrii v období rokov 2014 až 2016 údajne zadržiavala ženy a deti z etnicko-náboženskej skupiny jezídov.

Sweden Syria War Crimes
Na snímke prokurátorka Reena Devgunová hovorí počas tlačovej konferencie v súvislosti s obvinením 52-ročnej ženy spojenej so skupinou Islamský štát z genocídy
06:48

EÚ môže Gruzínsko zbaviť bezvízového režimu v reakcii na údajne „protidemokratické kroky gruzínskych orgánov a protizápadnú rétoriku“.

Politico uvádza, že predstaviteľ výkonného orgánu EÚ potvrdil informáciu o možnom odobratí bezvízového styku pre Gruzíncov.

06:47

Izraelské bojové lietadlá zaútočili vo štvrtok na ciele libanonského militantného hnutia Hizballáh a zasiahli stovky odpaľovačov rakiet, ktoré sa údajne využívali na paľbu smerom na izraelské územie, uviedla vo štvrtok izraelská armáda. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali