Zelenského predstava o konci vojny

Zelenského predstava o konci vojny

Bratislava 30. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Laurent Cipriani)

Aktualizované 30. júna 2024 18:50

Zachovanie Ukrajiny, vstup do NATO a “spokojnosť”. Zelenskyj vymenoval podmienky, za ktorých je Ukrajina pripravená ukončiť vojnu

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na otázku amerického novinára, čo pre Ukrajinu znamená “skutočné víťazstvo” a či to znamená návrat všetkých území, Zelenskyj odpovedal, že je potrebné “zabrániť zničeniu Ukrajiny. A tiež zabezpečiť, aby sa agresia nemohla opakovať, čo by si podľa Zelenského vyžadovalo prijatie Ukrajiny do EÚ a NATO.

Reklama

“Ak to nebudeme mať, myslím si, že pre nás existuje veľké riziko, že sa tento nepriateľ vráti …. Potrebujeme kolektívnu obranu Ukrajiny,” povedal prezident.

Zároveň prezident vo svojej odpovedi nespomenul vrátenie všetkých ukrajinských území pozdĺž hranice z roku 1991 ako podmienku “skutočného víťazstva”.

Reklama

Zelenskyj tiež povedal, že Ukrajina a Západ chápu víťazstvo v tejto vojne odlišne. Podľa ukrajinského prezidenta Západ chce, aby sa Ukrajina zachovala, ale nechce, aby sa Rusko zrútilo alebo aby bol v Kremli vymenený Putin, pretože potom by mohlo byť “ešte horšie”.

Na druhej strane Ukrajina podľa Zelenského potrebuje “satisfakciu”.

“Pre nás je konečné víťazstvo … pre nás, pre nás všetkých je víťazstvo momentom uspokojenia. Rozumiete? To sú rozdielne veci. Ak je pre Západ hlavným víťazstvom to, že im nedovolí okupovať Ukrajinu, ale všetci sa boja, že sa Rusko zrúti. Počúvam tieto správy. Každý sa bojí. Každý sa bojí, čo bude s Ruskom bez Putina, každý sa bojí, či môže zostať také, aké je, a či sa to nezhorší a tak ďalej,” povedal prezident v rozhovore pre denník The Philadelphia Inquirer.

Zelenskyj povedal, že to nestačí, pretože “je dôležitá satisfakcia, je potrebná spravodlivosť”, pretože Ukrajina “musí zostať jednotným národom aj po vojne”.

 

Reklama

Tri podmienky na ukončenie vojny od Zelenského. Čo znamenajú?

V rozhovore pre americké noviny Philadelphia Inquirer dnes prezident vyjadril, za akých podmienok je Ukrajina pripravená na mier s Ruskou federáciou. “zachovanie Ukrajiny”, vstup do NATO a EÚ, ako aj akási “satisfakcia” pre Ukrajinu na úkor Ruska.

Zároveň ďalšia podmienka, ktorú ukrajinské orgány dôsledne predkladali už predtým – vrátenie všetkých území v hraniciach z roku 1991 – sa tentoraz v Zelenského zozname nespomína. Hoci sa novinára priamo opýtal, či by sa mali vrátiť.

Prezident svoje podmienky jednoznačne adresoval Západu, keďže deň predtým povedal, že jeho partneri vidia ukončenie vojny inak ako Ukrajina a nie sú pripravení hľadať “satisfakciu” u Ruska.

Tieto vyjadrenia sú preto mimoriadne objavné z hľadiska toho, aké vyjednávanie môže teraz prebiehať medzi ukrajinskou vládou a jej západnými spojencami. A ako Kyjev vidí koniec vojny vo všeobecnosti.

Po prvé, súdiac podľa predvoleného riešenia otázky “návratu hraníc z roku 1991”, Zelenskyj vážne uvažuje o zmrazení konfliktu na frontovej línii. A náznaky, že verejná mienka sa postupne pripravuje na takýto scenár, sa už objavujú.

Reklama

Napríklad vyhlásenie politológa Volodymyra Fesenka, ktorý má blízko k prezidentskej kancelárii, že územia “sa môžu vrátiť neskôr”, ale teraz je hlavné zachovať štát a priviesť Ukrajinu do EÚ a NATO. Čo takmer doslovne opakuje prvé dve Zelenského podmienky z dnešného rozhovoru.

Pokiaľ ide o tretiu podmienku – “spokojnosť” – prezident nešpecifikoval, čo znamená. Pravdepodobne však znamená nejakú kompenzáciu pre Ukrajinu zo strany Ruskej federácie.

Zároveň je zrejmé, že Rusko nebude kompenzovať Ukrajinu podľa vlastnej vôle.

To znamená, že Zelenskyj v tomto odseku s najväčšou pravdepodobnosťou naznačuje, že Západ by mal Ukrajine odovzdať zmrazené ruské aktíva.

Kyjev tak signalizuje svojim partnerom, že je pripravený zastaviť vojnu so stratou území len vtedy, ak Západ na oplátku prijme Ukrajinu do NATO a odovzdá jej 300 miliárd ruských aktív.

 

Prečo vznikli takéto požiadavky?

V už spomínanom rozhovore s politológom Fesenkom zaznela hlavná obava Bankova v súvislosti so zmrazením vojny na frontovej línii: ak sa takýto mier uzavrie, prezident môže byť na Ukrajine vyhlásený za zradcu.

A pravdepodobne Zelenskyj považuje prijatie do NATO – EÚ, ako aj presun ruských aktív Ukrajiny za spôsob, ako si kúpiť potenciálne nebezpečné nálady verejnosti.

Otázkou však je, či Západ na tieto podmienky pristúpi.

Zatiaľ čo v otázke členstva v EÚ nie sú veľké spory a jedinou otázkou je termín a zoznam podmienok, ktoré musí Kyjev splniť, pokiaľ ide o NATO, blok pravidelne vyslovuje kategorické odmietnutia a viaceré jeho krajiny sú proti prijatiu Ukrajiny aj po skončení vojny.

Reklama

A sám Zelenskyj v dnešnom rozhovore priznal, že Biden ani Trump Ukrajinu v Aliancii nechcú.

Na Západe tiež silno váhajú s konfiškáciou ruských aktív – použitie výnosov z nich už schválili s veľkým škrípaním. Ak sa ruské peniaze jednoducho skonfiškujú, mohlo by to podkopať dôveru v západný finančný systém. A spôsobiť odliv investícií.

No a samozrejme, je nepravdepodobné, že by Ruská federácia, ktorá je približne v rovnakej pozícii na fronte ako teraz, súhlasila so vstupom Ukrajiny do NATO. Nehovoriac o konfiškácii jej suverénnych aktív (Medvedev minule povedal, že to je dôvod na vojnu so Západom). Okrem toho Putin už oznámil svoje podmienky na ukončenie vojny vrátane odovzdania celého územia štyroch regiónov Ruskej federácii a zrušenia západných sankcií voči Rusku.

Postoj Moskvy môžu zmeniť len veľké ukrajinské víťazstvá na fronte. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by k nim v dohľadnom čase došlo.

Preto je možné, že reálnou možnosťou mierovej dohody by mohol byť akýsi “redukovaný balík” za predpokladu, že Ruská federácia bude súhlasiť s takýmto kompromisom: ukončenie vojny na frontovej línii, vstup Ukrajiny do EÚ (s pridelením prostriedkov na obnovu prostredníctvom európskych fondov) a široké bezpečnostné záruky pre Kyjev od veľmocí vrátane Číny.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:53

Dovedna 20 politických analytikov odsúdili v Bielorusku v neprítomnosti na desať- a viacročné tresty odňatia slobody po tom, ako ich usvedčili zo sprisahania s cieľom zvrhnúť tamojšiu vládu a z účasti v extrémistickej skupine. Všetci odsúdení žijú v zahraničí, za mrežami by však mohli skončiť po prípadnom návrate do vlasti.

14:52

Severná Kórea tvrdí, že v pondelok vykonala test novej balistickej rakety schopnej niesť superťažké hlavice. Tvrdenie okamžite spochybnila Južná Kórea, ktorá sa domnieva, že jej severný sused použil starší model rakety.

14:51

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier.

Orbán Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána (vľavo) počas stretnutia v Kyjeve 2. júla 2024
14:50

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších päť je nezvestných po búrkach, ktoré počas uplynulých dní postihli Švajčiarsko. Štyria nezvestní sú v kantóne Ticino, jeden v kantóne Valais.

14:01

Výskum britskej mimovládnej organizácie Global Witness (GW) odhalil účty prevádzkované botmi, ktoré na sociálnych sieťach šírili počas kampane pred štvrtkovými parlamentnými voľbami “účelové dezinformácie a nenávisť”. Keďže vzhľadom na načasovanie mohli tieto príspevky výrazne ovplyvniť verejnú mienku, organizácia vyzýva na prešetrenie ich pôvodu a apeluje na zodpovednosť zo strany manažmentu sociálnych sietí. Podpredseda vlády tiež upozornil na snahu o ovplyvňovanie volieb zo zahraničia.

13:59

Holandský premiér Mark Rutte, ktorý v utorok odovzdal funkciu novému predsedovi vlády Dickovi Schoofovi, je vďačný za to, že mohol slúžil Holandsku takmer 14 rokov. Povedal to vo svojom poslednom “premiérskom” rozhovore pre RTL, najväčšiu televíznu stanicu v krajine.

13:59

Nemecko a Poľsko budú diskutovať o posilnení vojenskej spolupráce s cieľom odvrátiť hrozbu, ktorú pre región predstavuje Rusko. Uvažujú aj o silnejšej prítomnosti NATO na východnom krídle a koordinácii pomoci Ukrajine, uvádza sa v spoločnom akčnom pláne, ktorí v utorok prijali poľský premiér Donald Tusk a nemecký kancelár Olaf Scholz.

13:48

Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Uviedli to v utorok tamojšie úrady, ktoré hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice.

13:40

Spôsob výpočtu ceny pitnej vody by sa mal zmeniť. Vyplýva to z návrhu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý na právnom portáli slov-lex zverejnil predbežnú informáciu o zmene vyhlášky, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia výroby, distribúcie a dodávky pitnej vody a odvádzanie a čistenie odpadovej vody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali