Zelenského čaká závažne rozhodnutie. Návrh, ktorý je na stole sa mu páčiť nebude

❚❚

Kyjev 5. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Denník Financial Times citoval svoje zdroje z diplomatických kruhov, podľa ktorých západné krajiny v súčasnosti diskutujú s ukrajinskými orgánmi o pláne ukončenia vojny na princípe „územia výmenou za NATO“

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

 

.

Inými slovami, vojna sa skončí bez toho, aby sa Ukrajine vrátili územia obsadené Ruskom, ale zároveň sa časť Ukrajiny kontrolovaná Kyjevom pripojí k NATO a budú sa na ňu vzťahovať bezpečnostné záruky aliancie. Tie sa však nevzťahujú na územia zabraté Ruskom, ktoré sa však z právneho hľadiska naďalej považujú za ukrajinské územie.

Hovoríme o „nemeckom“ modeli, o ktorom sa už skôr zmienil bývalý generálny tajomník NATO Stoltenberg, ktorý vyzval na ukončenie vojny na frontovej línii a prijatie do aliancie len tej časti Ukrajiny, ktorú kontroluje Kyjev. Tak ako bolo počas studenej vojny členom NATO len západné Nemecko.

.

„Západní diplomati a čoraz viac aj ukrajinskí predstavitelia dospeli k presvedčeniu, že zmysluplné bezpečnostné záruky môžu byť základom pre rokovanie o urovnaní, v ktorom si Rusko ponechá faktickú, ale nie právnu kontrolu nad celým ukrajinským územím alebo jeho časťou, ktoré v súčasnosti okupuje. Kyjev ani jeho stúpenci nenavrhujú uznať ruskú zvrchovanosť nad pätinou ukrajinského územia. Predpokladá sa len tiché uznanie, že tieto územia sa musia v budúcnosti obnoviť diplomatickou cestou. Aj to je pre Ukrajincov pochopiteľne citlivá otázka, najmä keď sa prezentuje ako základ kompromisu s Moskvou. Odstúpenie pôdy s cieľom získať členstvo v NATO môže byť „jedinou hrou v meste“, ako nám povedal jeden západný diplomat, ale pre Ukrajincov to zostáva tabu, aspoň na verejnosti.

Táto myšlienka získava na sile aj v oficiálnych kruhoch.

„Nemyslím si, že úplná obnova kontroly nad celým územím je nevyhnutnou podmienkou,“ povedal Petr Pavel, český prezident a bývalý generál NATO, pre denník Novinky a Právo.

„Ak dôjde k demarkácii, hoci aj administratívnej hranice, potom môžeme [ju] považovať za dočasnú a akceptovať Ukrajinu ako súčasť NATO na území, ktoré bude v tom čase kontrolovať,“ povedal Pavel.

Podľa americkej historičky studenej vojny Mary Sarotteovej by Ukrajina mala definovať obranyschopnú vojenskú hranicu, súhlasiť s tým, že na svojom území nebude trvalo rozmiestňovať vojská ani jadrové zbrane, ak jej nebude hroziť útok, a odmietnuť použitie sily za touto hranicou s výnimkou sebaobrany (t. j. nepokúšať sa vojensky získať späť územia obsadené Ruskom – pozn. red.),“ píše publikácia.

.

Financial Times zároveň uznáva, že táto myšlienka („NATO výmenou za územia“) má ťažkosti pri realizácii. Jednak kvôli postoju Ruska, ktoré je kategoricky proti členstvu Ukrajiny v Aliancii), jednak kvôli tomu, že nie je jasné, či sú USA a ďalšie krajiny NATO pripravené na ňu pristúpiť.

„Je tu aj veľká otázka, či by USA, nehovoriac o ich európskych spojencoch, boli ochotné prijať záväzky potrebné na ochranu Ukrajiny v rámci Aliancie. Bidenova administratíva doteraz odmietala ustúpiť v otázke urýchleného členstva Kyjeva. Bude sa k tomu prezidentka Kamala Harrisová správať inak? Môže si Donald Trump predstaviť západonemecký model ako súčasť ním navrhovanej „dohody“ na ukončenie vojny? Dokáže to Zelenskyj predať vlastným ľuďom?“ zamýšľal sa denník Financial Times.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:33

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Želanne Druhe v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

15:29

Slovenská komora exekútorov (SKE) vzhľadom na potrebu konsolidácie verejných financií a v súvislosti so zostavovaním štátneho rozpočtu na budúci rok pripomína, že k lepšiemu hospodáreniu štátu môže výrazne prispieť aj efektívne vymáhanie jeho pohľadávok.

15:28

Členské štáty Európskej únie (EÚ) nemôžu plošne zakázať používanie výrazov ako “šnicel” alebo “klobása” pre rastlinné alternatívy potravín z mäsa, rozhodol v piatok Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ).

15:26

Železničná trať z Bratislavy do Komárna by mohla byť v budúcnosti dvojkoľajová. Uvažuje o tom Ministerstvo dopravy SR, ktoré chce navrhnúť zaradenie modernizácie trate medzi strategické investície. Na sociálnej sieti o tom informoval minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

15:21

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v sobotu počas návštevy v Sýrii znova vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone.

15:21

Pri pokuse o prekročenie Lamanšského prielivu z Francúzska do Británie zahynulo niekoľko migrantov vrátane dieťaťa, uviedli v sobotu francúzske úrady.

15:20

Izrael pripravuje odvetnú reakciu na iránsky raketový útok zo začiatku tohto týždňa. Pre AFP to v sobotu pod podmienkou anonymity povedal izraelský predstaviteľ.

15:18

V piatok zasiahli Bosnu najsmrteľnejšie povodne za uplynulé roky, ktoré si vyžiadali už najmenej 21 obetí na životoch. Záchranári v sobotu ráno hľadali nezvestné osoby aj v troskách v dedine Donja Jablanica, kde sa zrútil kameňolom a zasypal domy či autá.

Záplavy v Bosne
Príslušníci záchranných zložiek hľadajú osoby v zaplavených domoch počas povodní v Jablanici na juhovýchode Bosny v piatok 4. októbra 2024
15:17

Mierové jednotky OSN v Libanone v sobotu vyhlásili, že neopustia svoje pozície na juhu krajiny napriek izraelskej požiadavke o premiestnenie.

13:39

Izrael nezaručil Bidenovej administratíve, že nezasiahne iránske jadrové zariadenia v rámci odvety za útoky iránskymi balistickými raketami zo začiatku tohto týždňa, uviedol v piatok pre CNN vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

13:37

V Berlíne sa pripravujú na demonštrácie pri príležitosti prvého výročia vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla 7. októbra 2023. V súvislosti s protestami oznámila šéfka rezortu vnútra berlínskej krajinskej vlády Iris Sprangerová v uliciach Berlína policajné zásahy proti antisemitizmu.

13:11

Po prevrátení minibusu v sobotu na juhu Egypta zahynulo osem ľudí a ďalších desať utrpelo zranenia, informovali tamojšie médiá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali