Zdravý rozum sa búri proti bankám Woke

Zdravý rozum sa búri proti bankám Woke

Bratislava 31. júla 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:Twitter)

 

Kríza de-bankingu Nigela Faragea viedla k širšej diskusii o bankách, ktoré uprednostňujú sociálne otázky pred investičnými stratégiami. Konzervatívne štáty v USA už vedú boj za zdravý rozum, píše Zoltán Kottász pre The European Conservative

NIgel Farage
Na snímke NIgel Farage

Škandál “de-bankingu” Nigela Faragea je len špičkou ľadovca a poukazuje na oveľa širšiu prax, keď sa banky prispôsobujú ideológii a uprednostňujú určité ideologické presvedčenia pred maximalizáciou zisku a záujmami klientov.

Reklama

Britská súkromná banka Coutts zrušila účet Nigela Faragea, bývalého lídra Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), z politických dôvodov, pričom uviedla jeho názory na brexit, Donalda Trumpa, prisťahovalectvo a otázky LGBT a pre nepodporu “rozmanitosti, politiky a ‘účelu’ Coutts”. V dôsledku tohto škandálu Dame Alison Roseová odstúpila z funkcie šéfky holdingu NatWest, ktorý vlastní spoločnosť Coutts, po tom, ako BBC priznala, že vypustila nepravdivé informácie o bankových záznamoch Nigela Faragea.

Ako minulý týždeň zdôraznil článok v denníku The Telegraph, Dame Alison Roseová je stelesnením všetkého, čo je v súčasnosti na svetových bankách zlé. “Riešenie klimatickej krízy je jednou z najväčších, ak nie najväčšou otázkou našej doby – a banky musia zohrať obrovskú úlohu pri mobilizácii sily financií na splnenie ambície dosiahnuť čistú nulu,” vyhlásila po tom, ako sa stala prvou ženou na poste výkonnej riaditeľky Natwest Group – a veru, ešte v ten istý deň banka ukončila poskytovanie nových úverov na ťažbu ropy a plynu. “Čo to má spoločné s bankovníctvom, si môžeme len domýšľať. Možno to poukazuje na hlbší problém: Dame Alison bola presvedčená, že presadiť sa v bankovníctve teraz znamená sledovať politickú agendu,” komentuje The Spectator.

Reklama

Na problémoch britského obranného priemyslu s prístupom k bankovým službám sa podieľajú aj politické názory. Ako pred niekoľkými týždňami napísal denník Daily Express, šéfovia malých obranných podnikov tvrdia, že im boli odmietnuté účty, poistenie alebo kapitálové pôžičky, a to všetko v mene takzvanej politiky ESG (environmentálnej, sociálnej a riadiacej politiky), ktorá pri investovaní uprednostňuje dlhodobú environmentálnu a sociálnu udržateľnosť. “Som si istý, že títo bankári budú viac ako radi čítať svoje etické kódexy ruským silám, keď sa vylodia na našich plážach,” povedal labouristický poslanec Kevan Jones, bývalý tieňový minister pre ozbrojené sily. Ministerstvo obrany začalo vyšetrovanie tejto záležitosti a varovalo, že obranný priemysel je potrebný na zabezpečenie bezpečnosti národa.

Zamestnanci sú “šikanovaní, aby dodržiavali tieto ‘pokrokové’ nariadenia,” uviedol pre The Telegraph bývalý vysokopostavený bankár v banke Coutts, pričom uviedol, že banka by “skutočne radšej mala menej kvalifikovanú etnickú menšinu, ktorá nevie ani len zostaviť e-mail klientom, pretože im to pomáha s hodnotením ESG”. Ideológia Woke sa ujala aj v iných finančných skupinách. Ako informovala televízia ITV, banka Halifax povedala klientom, aby zrušili svoje účty, “ak nesúhlasíte s našimi hodnotami”. Stalo sa tak po tom, čo sa zákazníci sťažovali na rozhodnutie banky uvádzať na menovkách zamestnancov zámená.

 

Spoločnosť Yorkshire Building Society zrušila účet kňazovi, pretože nesúhlasil s propagáciou transrodovej ideológie počas mesiaca hrdosti. “Za dúhovými vlajkami a odznakmi so zámenami sa skrýva bezohľadné autoritárstvo,” komentoval to časopis Spiked. Napriek tomu sa zdá, že britskí majitelia účtov nechcú, aby sa do bankových rozhodnutí zapájali sociálne otázky. Podľa prieskumu Jobs Foundation, ktorý citoval britský denník i, si 31 % Britov myslí, že podniky by sa mali zamerať na pracovné miesta, 30 % na platenie daní a 22 % na školenie zamestnancov. Iba 21 % uviedlo nulové emisie oxidu uhličitého ako hlavnú prioritu, o ktorú by sa podniky mali usilovať, zatiaľ čo kampaň za sociálne otázky spomenulo 1 %. “Záujmy mnohých vedúcich predstaviteľov podnikov sú ďaleko od toho, na čo údajne slúžia: na vytváranie bohatstva a pracovných miest,” uviedol denník.

To isté možno povedať o bankách podnikajúcich v USA. V máji floridský guvernér Ron DeSantis podpísal zákon, ktorý zakazuje štátnym úradníkom investovať verejné peniaze na podporu environmentálnych, sociálnych a riadiacich cieľov. “Korporátna moc sa čoraz viac využíva na vnucovanie ideologickej agendy americkému ľudu prostredníctvom zvrátených priorít finančných investícií pod eufemistickými heslami environmentálneho, sociálneho a podnikového riadenia a rozmanitosti, inklúzie a spravodlivosti,” zdôraznil DeSantis, ktorý sa v budúcoročných prezidentských primárkach uchádza o post prezidenta na kandidátke republikánov. Florida v skutočnosti ESG nezakázala, ale uistila sa, že finančné záujmy boli uprednostnené pred inými hľadiskami.

Začiatkom tohto roka poslala koalícia 21 generálnych prokurátorov štátov list 53 najväčším finančným inštitúciám v USA, v ktorom ich varovala pred realizáciou environmentálnych a sociálnych iniciatív, inak podnikne právne kroky. “Podľa zákonov našich rôznych štátov máte fiduciárnu povinnosť maximalizovať investície. To je vaša úloha,” povedal pre Fox News generálny prokurátor Montany Austin Knudsen. Oklahoma bola jedným zo štátov, ktorý konal rýchlo a zakázal 13 veľkým finančným inštitúciám vrátane BlackRock, Wells Fargo, JPMorgan Chase a Bank of America obchodovať so štátom po tom, ako kontrola zistila, že banky sa zapojili do energetického bojkotu. “Energetický sektor je pre hospodárstvo Oklahomy kľúčový, poskytuje pracovné miesta pre našich obyvateľov a pomáha poháňať hospodársky rast,” uviedol vo vyhlásení štátny pokladník štátu Oklahoma Todd Russ.

Republikánski politici tiež poukázali na to, ako prebudená ideológia zohrala úlohu pri páde banky Silicon Valley (SVB) začiatkom tohto roka. Hoci odborníci sa domnievajú, že hlavnou príčinou krachu kalifornskej banky boli zlé investičné stratégie, vedúci oddelenia riadenia rizík v britskej pobočke banky venoval značné množstvo času programom LGBT, napísal denník New York Post. Jay Ersapah spustil iniciatívy, ako napríklad prvú mesačnú kampaň spoločnosti Pride a blog zdôrazňujúci povedomie o duševnom zdraví LGBT mládeže. “SVB je to, čo sa stane, keď presadzujete ľavicovú/prebúdzajúcu sa ideológiu a necháte ju prevládnuť nad zdravými obchodnými praktikami,” napísal na Twitteri Donald Trump mladší, syn bývalého prezidenta.

Reklama

 

Stephen Miller, bývalý hlavný poradca prezidenta Trumpa, sa pýtal, “koľko hodín a dolárov bolo vynaložených na podvody s kapitálom/DEI/ESG/klimatické podvody”.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Strana hlupákov a úchylákov. Transsexuála, zákonodarcu za Demokratov, zatkli pre pedofíliu

Nositeľ Nobelovej ceny: Klimatická kríza neexistuje. Je to úmyselný podvod

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:41

Spojené štáty čoskoro oznámia ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,3 miliardy dolárov. Uviedol to v utorok minister obrany USA Lloyd Austin.

17:40

Najmenej 200 kandidátov už odstúpilo z boja o voličské hlasy pred druhým kolom predčasných volieb vo Francúzsku. Vyplýva to z utorňajších údajov agentúry AFP.

17:32

V Česku začal pôsobiť nový ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Český prezident Petr Pavel od neho v utorok na Pražskom hrade prevzal poverovacie listiny. Ukrajina nemala v ČR najvyššie diplomatické zastúpenie od polovice júla 2022.

Zvaryč
Na snímke nový ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Vasyl Zvaryč odovzdáva poverovacie listiny českému prezidentovi Petrovi Pavlovi na Pražskom hrade v Prahe v utorok 2. júla 2024
17:11

Na približne 100 stúpol v utorok počet obetí tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie, oznámili indickí štátni predstavitelia.

India Hathras tlačenica
Zranený muž prichádza sanitkou do nemocnice Sikandrarao v indickom meste Hathras, 350 km juhozápadne od mesta Lucknow 2. júla 2024
16:40

Predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš dúfa, že novú frakciu v Európskom parlamente (EP) “Patrioti pre Európu”, ktorej vznik oznámil spolu s ďalšími politikmi v nedeľu (30.6.), sa podarí ustanoviť budúci týždeň. Napísal to v utorok na sociálnej sieti X.

16:35

Argentínsky prezident Javier Milei v utorok pred plánovanou návštevou Brazílie opäť kritizoval svojho brazílskeho kolegu Luiza Inácia Lulu da Silvu.

16:34

Návrh ministra práce o krátení alebo odobraní dávky v hmotnej núdzi pre ľudí, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, nerieši skutočný problém so zamestnanosťou. Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Simona Petrík (PS) tak reagovala na návrhy, ktoré v utorok prezentoval na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

16:34

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že sa čoskoro začnú vyplácať kompenzácie obetiam nacistickej okupácie v Poľsku z čias druhej svetovej vojny.

16:28

Európska komisia (EK) v utorok oznámila šiesty investičný balík v rámci Hospodárskeho a investičného plánu EÚ pre západný Balkán, ktorý by mal zmobilizovať investície vo výške 1,2 miliardy eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali