Zdravotníci naprieč celým sektorom sú pripravení rokovať o konsolidácii s vládou

❚❚

Bratislava 8. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Zdravotníci naprieč celým sektorom jednohlasne odmietajú súčasné znenie konsolidačných opatrení v zdravotníctve. Svoj postoj vyjadrili aj na spoločnom utorkovom rokovaní s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Rovnako na ňom jednohlasne apelovali, aby návrh zákona v tomto znení nepodpísal. Ocenili, že ich hlava štátu prijala a vypočula. Rovnaký postoj v najbližších dňoch očakávajú od vlády, s ktorou sú ochotní rokovať o riešeniach. Zástupcovia zdravotníckych organizácií o tom informovali v spoločnom tlačovom vyjadrení po stretnutí s prezidentom

Prezident SR Peter Pellegrini prijal predstaviteľov zdravotníctva v Prezidentskom paláci v Bratislave
Na snímke v popredí prezident SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia po stretnutí s predstaviteľmi zdravotníctva

“Toto nezmyselné ba až škodlivé opatrenie – návrh zákona, ktorý vláda SR vydala a následne poslanci schválili, vzácne spojilo týchto predstaviteľov, ktorí pôsobia v zdravotníctve. Nie preto, že chceme chrániť svoje záujmy, ale preto, že pravdivo hovoríme o tom, čo už v slovenskom zdravotníctve je, a čo by hrozilo týmto škodlivým opatrením,” vyhlásila predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká. Je preto podľa nej namieste, aby vláda so zdravotníkmi začala rokovať.

.

 

Visolajský: Vnášanie pokoja do nezmyselného konfliktu

Spoločne so šéfom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským skritizovala vládu, že ani s jednou zo zúčastnených organizácií doteraz o konsolidácii v sektore nerokovala. V tejto súvislosti všetci zástupcovia sektora ocenili prezidenta. “Momentálne ako prvý z vedenia štátu s nami rokoval o tejto veci,” poznamenal Visolajský. Jeho kroky vníma ako vnášanie pokoja do “nezmyselného konfliktu”, ktorý podľa zdravotníkov vytvorila vláda. Šéf lekárskych odborárov zároveň zopakoval, že existujú iné možnosti v sektore, kde sa dá ušetriť inak ako zasahovaním do miezd zdravotníkov. Spolu s Kaveckou zároveň pripomenuli, že ak nedôjde k zmenám, hrozí zo strany lekárov i sestier podanie výpovedí z nadčasov.

.

“Všetci, ktorí sme tu, chceme rokovať a chceme hľadať ten kompromis a sme veľmi radi, že prezident nás prijal. Máme 12 dní na to, aby sme rokovania viedli a verím tomu, že pri dobrej vôli aj na strane vlády rokovania môžu byť úspešné,” vyhlásil prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák. Viceprezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) Michal Weinciller zároveň dodal, že konsolidačné opatrenia by mali priamy dopad aj na záchrannú zdravotnú službu a vrátili by ju o 15 rokov späť. Zároveň deklaroval za všetkých záchranárov, že odborovému združeniu lekárov i sestier vyjadrujú podporu.

 

Orosová: Dopatrenia dopadnú aj na pacientov

Za spoločným postojom sú aj ambulantní lekári, ktorí upozornili, že dôsledky pocítia pacienti i v ambulanciách.

“Ak by na ambulantný sektor dopadli opatrenia, tak ako boli schválené, bude to znamenať odklad alebo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov,” priblížila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová.

Utorkového stretnutia s hlavou štátu sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie štátnych nemocníc SR, Asociácie súkromných lekárov SR, Slovenskej lekárskej spoločnosti, Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.
Pellegrini po rokovaní so zástupcami zdravotníckeho sektora vyzval vládu na začatie rokovaní so zdravotníkmi k návrhu konsolidačných opatrení. Deklaroval, že od nich bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy. Hlava štátu apelovala na vládu, aby sa so zdravotníkmi snažila nájsť dohodu. Zdravotníkov požiadal o ústretovosť a ochotu nájsť kompromis.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:00

Ceny ropy v utorok popoludní prudko klesli o takmer 5 %. Dôvodmi sú obavy o dopyt v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy a vyhliadky na vyššiu produkciu komodity v nasledujúcich mesiacoch. Zároveň, zmiernenie obáv z prerušenia dodávok z Blízkeho východu v dôsledku konfliktu medzi Izraelom a Iránom aj z mohutného hurikánu v Mexickom zálive prispelo k poklesu cien ropy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

18:53

Česká ekonomika je podľa predsedu českej vlády Petra Fialu na základe výšky inflácie či HDP z najhoršieho obdobia krízy vonku. Za jej najväčšie deficity aktuálne považuje štrukturálne nevýhody v oblasti dopravy a energetiky a tiež ľudské zdroje a kvalitu vzdelávania. Kritizoval aj príliš konzervatívny pracovný trh, ktorý je podľa neho nutné uvoľniť. Povedal to v utorok na sneme českého Zväzu priemyslu a dopravy v Brne, informuje spravodajkyňa TASR.

18:51

Konsolidácia je potrebná, no nemala by sa dotknúť tých najzraniteľnejších skupín na Slovensku. Zavedením nižšieho daňového bonusu na dieťa či dani z finančných transakcií stratí jedna domácnosť v budúcom roku 270 eur. Upozornila na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe údajov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) a Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA).

18:50

Prezident USA Joe Biden v utorok vyzval na okamžitú evakuáciu obyvateľov na Floride pred blížiacim sa hurikánom Milton. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hurikán Milton v uplynulých hodinách mierne zoslabol, ale stále dosahuje 4. kategóriu s rýchlosťou vetra 230 kilometrov za hodinu. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo, že tropický cyklón bude “podľa predpovedí aj naďalej extrémne nebezpečný”.

18:47

Prioritami maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie sú zvyšovanie konkurencieschopnosti, riadenie migrácie aj politika rozširovania EÚ. Oznámil to v utorok v Štrasburgu pred novinármi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. S odvolaním sa na server portfolio o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán varoval, že konkurencieschopnosť Európy neustále klesá. Podľa jeho slov cieľom musí byť jej zlepšenie, keďže ekonomický rast v Európe je pomalší ako v Číne či v Spojených štátoch. “Náš podiel na svetovej ekonomike sa zmenšuje a spoločnosti z EÚ platia za elektrinu a plyn viac ako spoločnosti v USA,” zdôraznil.

18:46

Bývalý generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prevezme budúci rok funkciu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Oznámila to v utorok MSC, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters, AFP a DPA.

Stoltenberg prevezme funkciu predsedu budúci rok vo februári a nahradí nemeckého diplomata a súčasného predsedu MSC Christopha Heusgena.

18:06

Spolupredsedovia politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente (EP) Nicola Procaccini a Joachim Brudziński v utorok zablahoželali svojej francúzskej europoslankyni Marion Maréchalovej k založeniu jej nového politického hnutia s názvom Identita – Slobody (IDL). Informuje o tom spravodajca TASR.

Vznik novej francúzskej strany 34-ročná Maréchalová ohlásila 7. októbra. Maréchalová je vnučkou Jeana-Marieho Le Pena, zakladateľa Národného frontu (FN).

17:55

Moskovský súd v utorok odsúdil na 16 rokov väzenia bývalého vyšetrovateľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) za korupciu v rekordnej hodnote. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Bývalý vyšetrovateľ Marat Tambijev bol uznaný za vinného za branie úplatkov, pričom ich uprednostňoval najmä vo forme kryptomeny bitcoin. Celková suma dosiahla približne sedem miliárd rubľov (asi 66 miliónov eur).

17:52

Pražskí kriminalisti zadržali Čecha, ktorý podľa nich patril k najväčším distribútorom detskej homosexuálnej pornografie na svete. Z tohto dôvodu ho hľadal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj Európsky policajný úrad (Europol). Na webe pražskej polície to v utorok napísala hovorkyňa Kristýna Zelinková, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:36

Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, píše TASR podľa agentúry DPA.

Dodanie stíhačiek na Ukrajinu prisľúbil začiatkom júna francúzsky prezident Emmanuel Macron.

16:00

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeko europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300.000 eur, na ktoré nemal nárok. Na správu tlačovej agentúry AFP a denníka Le Monde upozornil spravodajca TASR.

Europarlament obviňuje bývalého predsedu Národného frontu (dnes Národné združenie – RN), že si ako europoslanec neoprávnene účtoval poplatky za výkon mandátu. Bývalý líder sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie, oznámil jeho právnik François Wagner.

Trestnému stíhaniu v podobnej záležitosti čelí aj jeho dcéra Marine Le Penová.

14:52

Americký prezident Joe Biden sa v sobotu v Berlíne stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom. Rokovať budú o situácii na Blízkom východe a o vojne na Ukrajine, povedal pre agentúru AFP zdroj z prostredia nemeckej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:51

Britská vláda uvalila v utorok sankcie na zložku ruských ozbrojených síl, ktorá sa podľa nej podieľala na použití chemických zbraní v bojoch na Ukrajine. Rusko zároveň obvinila z “krutej a neľudskej” vojenskej taktiky, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Medzi sankcionovanými sú jednotky rádiologickej, chemickej a biologickej zložky ruskej armády a ich veliteľ Igor Kirillov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke členovia družstva \"Colla Jove de Tarragona\" padajú pred dokončením ľudskej veže počas 29. ročníka súťaže v stavaní ľudských veží v katalánskom meste Tarragona na severovýchode Španielska

Autor: TASR/AP-Emilio Morenatti

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali