Zaviesť by sa mala povinnosť deklarovať hotovosť pri jej preprave cez hranice

Zaviesť by sa mala povinnosť deklarovať hotovosť pri jej preprave cez hranice

Bratislava 30. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/dpa-Monika Skolimowska)

 

Do legislatívy by sa mala zaviesť povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu Európskej únie. Neuposlúchnutie výzvy ozbrojeného príslušníka finančnej správy na oznámenie prepravy hotovosti v sume presahujúcej 10.000 eur alebo uvedenie nesprávneho údaju o sume by sa mohlo posudzovať ako priestupok. Vyplýva to z navrhovaných úprav zákonov, ktoré sú súčasťou novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní

peniaze
Ilustračné foto

“Dôvodom vypracovania novely zákona o finančnej správe je negatívne hodnotenie zo strany Výboru Moneyval. Podľa hodnotiacej správy Výboru Moneyval je v regióne V4 veľký tok hotovosti, ktorou sa financuje obchod s bielym mäsom, zbrane, drogy, terorizmus a podobne. Z hodnotiacej správy Výboru Moneyval zároveň vyplýva, že Slovenská republika neprijala dostatočné opatrenia pre vyššiu kontrolu hotovosti,” zdôvodnil rezort vnútra.

Reklama

Vo vzťahu k nedostatkom identifikovaným Výborom Moneyval sa navrhuje tiež zaradiť medzi politicky exponované osoby aj súrodenca takejto osoby. Zaviesť sa má aj pojem osoba usadená vo vysokorizikovej krajine. Precizujú sa tiež povinnosti pri vykonávaní cezhraničných korešpondenčných vzťahov a pri vypracovaní programu vlastnej činnosti povinnej osoby.

Cieľom novely je zároveň zaviesť do slovenskej legislatívy európske smernice. Medzi finančné inštitúcie by sa mali po novom zaradiť poskytovatelia služieb kryptoaktív. Uložiť by sa im mali aj nové povinnosti s cieľom zmierniť riziká legalizácie a financovania terorizmu s ňou spojené. Osobitne sa majú upraviť cezhraničné korešpondenčné vzťahy zahŕňajúce vykonávanie služieb kryptoaktív.

Reklama

V súvislosti s nedostatkami pri transpozícii inej európskej smernice sa v návrhu zákona napríklad dopĺňa definícia konečného užívateľa výhod v prípade zvereneckého fondu zriadeného podľa práva iného štátu. Orgánom kontroly sa určuje povinnosť spolupracovať s orgánmi kontroly členského štátu, v ktorom má zahraničná povinná osoba sídlo a finančnej spravodajskej jednotke spolupracovať s Európskou centrálnou bankou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:23

Letisko Václava Havla v Prahe má pre hustú letovú premávku problémy pri odbavovaní batožiny. Cestujúci na ňu musia v cieľových destináciách aj v českom hlavnom meste čakať. Letisko preto odporúča pasažierom zbaliť si do príručnej batožiny nevyhnutné lieky a hygienické potreby. Uviedlo to v utorok na sociálnej sieti X.

15:15

Moskva nemôže komentovať vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny na Ukrajine, pretože nevie, čo jeho plán zahŕňa. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

15:14

Najmenej 27 ľudí prišlo v utorok o život počas tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Desiatky ďalších utrpeli zranenia a miestni zdravotníci sa obávajú, že počet obetí by sa mohol výrazne zvýšiť.

15:14

Viac ako 470 ľudí zadržala polícia vo viacerých mestách v Turecku po protisýrskych nepokojoch, uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Nepokoje vypukli po obvinení proti Sýrčanovi za zneužívanie sedemročného dievčaťa.

15:12

Britské herečky Judi Denchová a Sian Phillipsová sú prvými ženami, ktoré sa stali členkami Garrick Clubu. Jeden z najstarších a najslávnejších pánskych klubov v Londýne k takejto zásadnej zmene svojich stanov pristúpil prvýkrát od založenia v roku 1831.

15:06

Argentínska vláda v pondelok oficiálne zrušila štátnu tlačovú agentúru Telam, ktorú pravicový prezident Javier Milei obvinil z nadŕžania ľavici, a zmenila ju na médium, ktoré bude šíriť štátnu “propagandu”.

15:05

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:00

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa od augusta zjednotia. Zároveň sa zvýši hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

14:55

Dovolenku plánuje v tomto roku realizovať viac ako 80 % opýtaných, z toho v zahraničí má záujem stráviť voľné chvíle 38 % ľudí. Uviedol to v analýze Tomáš Boháček, analytik 365.bank. Jednoznačná odpoveď na to, ako sa najlepšie prepraviť do svojej cieľovej dovolenkovej destinácie, môže byť podľa neho pre každého cestovateľa iná.

14:54

Vynesením prvého modulu plánuje Rusko v roku 2027 začať s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice. V utorok to na platforme Telegram oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

14:54

Denné dodávky plynu do Európy od ruskej spoločnosti Gazprom prostredníctvom plynovodov vzrástli v júni medziročne o takmer štvrtinu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však o takmer desatinu znížili. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters, ktorá vychádzala zo svojich výpočtov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali