Zavedie Rusko po útoku na Sevastopol bezletovú zónu nad Čiernym morom?

Zavedie Rusko po útoku na Sevastopol bezletovú zónu nad Čiernym morom?

Bratislava 25. júna 2024 (HSP/Foto:Wikimedia)

 

Túto otázku si kladie americký politológ Andrew Korybko vo svojej analýze situácie po ukrajinskom útoku Američanmi navádzanými raketami ATACMS na Krym pri ktorých na pláži zahynuli 4 ľudia z toho dve deti a 153 bolo zranených

dron MQ-9 Reaper
Ilustračné foto

Po tomto teroristickom raketovom útoku na Sevastopol piatimi americkými raketami ATACMS vybavenými kazetovými hlavicami ruské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie: „… zodpovednosť za úmyselný raketový útok na civilné obyvateľstvo v Sevastopole nesie predovšetkým Washington, ktorý tieto zbrane dodal Ukrajine, a kyjevský režim… Takéto činy nezostanú bez odozvy“.

Reklama

O dôsledkoch barbarského útoku na pokojných ľudí informoval gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev na zasadnutí vládneho štábu, ktoré sa začalo minútou ticha. „Lekársku pomoc vyhľadalo 153 ľudí, z toho 27 detí. Štyria ľudia zomreli, vrátane dvoch detí,“ uviedol gubernátor.

Kyjevský režim však v žiadnom prípade neľutuje, čo urobil. Naopak, hovorca úradu nelegitímneho prezidenta Mychajlo Podoljak zdôraznil, že na Kryme by nemal byť pokojný život a že ruskí ľudia, ktorí tam žijú, sú „civilní okupanti“.

Reklama

Podľa Korybka je skutočnosť taká, že Rusko sa po každej z veľkých provokácií Ukrajiny podporovaných USA, ktorých je teraz už celý zoznam, zdráha eskalovať, zrejme preto, že sa skutočne obáva, že USA by mohli vyprovokovať tretiu svetovú vojnu kvôli akejkoľvek provokácii, ktorá by mohla Rusko podnietiť k eskalácii.

Ruské ministerstvo obrany však jednoznačne obvinilo USA, že poskytli Ukrajine tieto rakety a zadali údaje o ich cieľoch získané zo satelitu. Iné správy tvrdili, že v neďalekých medzinárodných vodách v tom čase lietal americký prieskumný dron, čo ešte viac podporilo uvedené tvrdenie o zapojení USA.

Zdá sa, že napriek tomu, o aký krutý teroristický útok išlo, Rusko stále nemá politickú vôľu zostreliť alebo inak neutralizovať tieto bezpilotné lietadlá, ktoré uľahčujú takéto údery. V marci 2023 po vtedajšom incidente s americkým dronom bolo vyhlásené, že „Rusko má v rámci pravidiel OSN právo nasmerovať americké drony preč z Krymu“, ale nenadviazalo na to zavedením bezletovej zóny v medzinárodných vodách. Rusko sa stále zdráha urobiť čokoľvek, čo by mohlo eskalovať situáciu, a to sa pravdepodobne nezmení.

Vzhľadom na toto konštatovanie sa zdá, že minuloročný jarný incident bol výnimkou z neoficiálneho pravidla, že Rusko v reakcii na každú väčšiu provokáciu podporovanú Spojenými štátmi, ako bola tá víkendová, príslovečne nastaví druhé líce alebo jednoducho zbombarduje nejaký vojenský cieľ na Ukrajine. Dôkazy na podporu tohto tvrdenia zahŕňajú bombardovanie krymského mosta, atentáty na politické a mediálne osobnosti, údery proti ropným rafinériám a strategickým leteckým základniam, a dokonca aj útok na samotný Kremeľ v máji 2023 atď.

Znovu a znovu sa Rusko zdržiava a nevytáča špirálu eskalácie, pričom najväčšia odveta, akú kedy urobilo, bolo rozsiahle bombardovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry na jeseň 2022. Ani to však nebolo komplexné a škody sa nakoniec podarilo čiastočne napraviť. Nikdy však nedošlo k žiadnym symetrickým útokom, napríklad k bombardovaniu Rady alebo mosta cez Dneper. V súlade s tým nie je dôvod očakávať, že Rusko po tomto poslednom útoku vyhrotí eskaláciu konfliktu.

Reklama

Aby sa to zmenilo, muselo by sa Rusko najprv zapojiť do krízy podobnej tej kubánskej, ktorá by mohla rýchlo nasledovať po tom, ak by sa USA rozhodli vyprovokovať ju po zostrelení alebo  neutralizácii svojich prieskumných bezpilotných lietadiel, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že je na to pripravené. Práve naopak, oficiálna rétorika od prezidenta Putina a jeho podriadených (s výnimkou Medvedeva, ktorý funguje ako „zlý policajt“ na zmiernenie ultranacionalistického tlaku doma) je zmierovacia, nikdy nie eskalujúca.

Je síce možné, že ide len o spravodajskú operáciu s cieľom zastrašiť a vyviesť Západ z rovnováhy pred náhlou zmenou politiky s cieľom maximálne ho zaskočiť, ale oveľa pravdepodobnejšie je, že to tak nie je a že takéto vysvetlenie je len zbožným želaním médií hlavného prúdu a ich  sympatizantov. Skutočnosť je taká, že Rusko sa ukázalo ako neochotné eskalovať, zrejme preto, že sa skutočne obáva, že USA by mohli vyprovokovať tretiu svetovú vojnu kvôli akejkoľvek provokácii, ktorá by mohla Rusko podnietiť k eskalácii.

Uvedené vysvetlenie by niektorí mohli označiť za ďalší príklad slabosti, ale presvedčivo vysvetľuje, prečo prezident Putin zostáva verný svojej politike nereagovania spôsobom „oko za oko“ (tit-for-tat“ na žiadnu z veľkých provokácií Ukrajiny podporovaných USA. Dokonca ani o asymetrických reakciách sa vážne neuvažuje s výnimkou následného bombardovania niekoľkých vojenských cieľov a občasného zásahu niekoľkých elektrární, ale tieto reakcie nemali žiadny odstrašujúci účinok, čo je evidentné.

Ak sa táto vojensko-strategická dynamika nezmení, možno očakávať ďalšie provokácie, ktoré budú charakterizovať tento hybridný konflikt až do jeho definitívneho ukončenia. Doterajší vzorec správania Ruska naznačuje, že to považuje za prijateľnú cenu, ktorú musí zaplatiť za to, že nebude riskovať tretiu svetovú vojnu nesprávnym odhadom niektorého z týchto útokov. Bez ohľadu na to, aký má kto názor na opodstatnenosť tejto politiky, zdá sa, že je to napriek tomu spôsob, akým bude prezident Putin k tejto dileme naďalej pristupovať.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Kanada v piatok zverejnila nomináciu prvých šiestich hokejistov na budúcoročný Svetový pohár (12. – 20. februára v Montreale a v Bostone). “Javorové listy” počítajú s trojnásobným víťazom Stanleyho pohára Sidneym Crosbym (Pittsburgh) či najužitočnejším hráčom základnej časti NHL v uplynulej sezóne Nathanom MacKinnonom (Colorado).

20:26

Ukrajinské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že jeho armáda tento týždeň zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Krymskom polostrove.

20:15

Plávajúce mólo umiestnené pri pobreží palestínskeho Pásma Gazy, ktoré slúži na zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľov enklávy, dočasne demontujú, aby ho ochránili pred nepriaznivým počasím. V piatok o tom informoval americký Pentagón. Podľa agentúry AP Spojené štáty zvažujú, že to tak ostane nastálo, ak nebude možné pomoc rozvážať k ľuďom.

20:13

Najmenej jedného mŕtveho a šesť zranených si vyžiadal piatkový raketový útok ruských síl na deväťpodlažnú obytnú budovu v stredoukrajinskom meste Dnipro. Na platforme Telegram to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

19:59

Austrálsky tenista Max Purcell zvíťazil v semifinále dvojhry na turnaji ATP v Eastbourne nad domácim Britom Billym Harrisom 6:4, 4:6, 6:4.

19:55

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie vyhlásil, že krajina by mala obnoviť výrobu rakiet krátkeho a stredného doletu odpaľovaných z pozemných zariadení a schopných niesť jadrové zbrane. Argumentoval, že Spojené štáty rozmiestnili takéto rakety v Európe a Ázii.

19:32

Ruská tenistka Diana Šnajderová postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA v Bad Homburgu po víťazstve 7:5, 2:6, 6:3 nad treťou nasadenou Američankou Emmou Navarrovou. Jej súperkou bude Chorvátka Donna Vekičová, ktorá zdolala Bulharku Viktoriju Tomovovú 6:0, 7:6 (6).

19:23

Kanadská tenistka Leylah Annie Fernandezová sa stala prvou finalistkou turnaja WTA v Eastbourne. V semifinále ako nenasadená hráčka zdolala štvorku podujatia Američanku Madison Keysovú 6:3, 3:6, 6:3. Jej súperkou vo finále bude Ruska Daria Kasatkinová, ktorá ako šiesta nasadená zdolala trojku “pavúka” Talianku Jasmine Paoliniovú 3:6, 7:5, 6:3.

19:11

Európska únia uvalila v piatok sankcie na tri spoločnosti a šesť osôb spojených s dvoma palestínskymi islamistickými organizáciami, a síce Hamasom a Palestínskym islamským džihádom (PIJ). Obviňuje ich buď z financovania týchto skupín, alebo z toho, že im umožnili vykonávať násilnosti.

18:52

Úrady v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch (SAE) pre veľké horúčavy rozhodli o dočasnom skrátení tradičných piatkových modlitieb s platnosťou do konca leta.

18:48

Dodávky munície poskytnutej západnými štátmi Ukrajine sa za posledné obdobie prudko zvýšili, uviedli v piatok nemenované zdroje z ukrajinskej armády pre agentúru AFP. Zmenu v porovnaní s uplynulými mesiacmi zaznamenal generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl aj príslušníci troch brigád pôsobiacich v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

18:41

Španielska pobrežná stráž zachytila ponorku, ktorou priekupníci pravdepodobne prevážali drogy z Južnej Ameriky do Európy. Plavidlo objavila stráž v medzinárodných vodách 518 kilometrov západne od Cádizu, smerovalo k španielskej pevnine. Na palube sa nachádzali štyria Kolumbijčania, ktorí plavidlo pred zásahom pobrežnej stráže sami potopili. Následne boli zadržaní.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali