Zásadný dokument k zmene pohlavia, náhradnému materstvu a rodovej teórii

❚❚

Bratislava 9. apríla 2024 (HSP/ The Associated Press/ Foto: TASR/AP-Domenico Stinellis)

 

Vatikán dnes odsúdil operácie súvisiace so zmenou pohlavia, náhradné materstvo a genderové teórie ako vážne ohrozenie ľudskej dôstojnosti. Informácie prináša The Associated Press

Pápež František slávil v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne veľkopiatkové obrady na pamiatku Ježišovho utrpenia
Na snímke pápež František (vpravo)

Vatikán v pondelok vyhlásil operácie na zmenu pohlavia a náhradné materstvo za vážne ohrozenie ľudskej dôstojnosti. Postavil ich na roveň potratom a eutanázii. Označil ich za praktiky, ktoré porušujú Boží plán pre ľudský život.

.

Vatikánsky doktrinálny úrad vydal 20-stranové vyhlásenie “Nekonečná dôstojnosť”, na ktorom sa pracovalo päť rokov. Po podstatnej revízii v posledných mesiacoch ho 25. marca schválil pápež František, ktorý aj nariadil jej zverejnenie.

 

.

“Nikto zo seba nesmie urobiť Boha”

V najočakávanejšej časti vyhlásenia Vatikán zopakoval svoje odmietnutie “genderovej teórie” . Vatikán vyjadril nesúhlas s myšlienkou, že pohlavie človeka možno zmeniť. Uviedol, že Boh stvoril muža a ženu ako biologicky odlišné, samostatné bytosti. Vo vyhlásení uvádza, že sa s týmto plánom nesmie nikto zahrávať a ani sa snažiť “urobiť zo seba Boha”.

„Z toho vyplýva, že akýkoľvek zásah na zmenu pohlavia spravidla predstavuje riziko ohrozenia jedinečnej dôstojnosti, ktorú osoba dostala od momentu jej počatia,“ uvádza sa v dokumente.

V dokumente sa rozlišuje medzi operáciami na zmenu pohlavia- ktoré sa zásadne odmietajú- a “abnormalitami pohlavných orgánov”, ktoré sú prítomné pri narodení alebo ktoré sa vyvinú neskôr. Dokument dodáva, že tieto to abnormality je možné “riešiť” pomocou zdravotníkov a iných odborníkov.

Vyjadrenie, o ktorého existencii sa hovorilo od roku 2019, v posledných týždňoch potvrdil nový prefekt Dikastéria pre náuku viery, argentínsky kardinál Víctor Manuel Fernández, ktorý je tiež blízky dôverník pápeža Františka.

Dokument označil za akési “prikývnutie” konzervatívcom po tom, čo sa stal autorom rozporuplnejšieho dokumentu “Fiducia Supplicans”, schvaľujúceho požehnanie párov rovnakého pohlavia. Dokument vyvolal kritiku konzervatívnych biskupov z celého sveta, najmä v Afrike.

.

A aj keď “Nekonečná dôstojnosť”,odmieta genderové teórie, ostro sa zameriava na krajiny, ktoré kriminalizujú homosexualitu. Mnoho z týchto krajín sa nachádza práve v Afrike. Fernandéz zopakoval Františkovo tvrdenie z roku 2023, že “byť homosexuálom nie je zločin”, čím sa toto tvrdenie stalo súčasťou doktrinálneho učenia Vatikánu.

Nový dokument odsudzuje “ako rozpor s ľudskou dôstojnosťou skutočnosť, že na niektorých miestach je nemálo ľudí väznených, mučených a dokonca zbavených dobra života len kvôli svojej sexuálnej orientácii”.

 

Postoje Vatikánu

Dokument je akýmsi prepracovaním postojov Vatikánu. Opätovne sa v ňom uvádza doktrína, ktorá sa stavia proti potratom a eutanázii. Do zoznamu sa pridávajú niektoré z hlavných problémov, ktorými sa František ako pápež zaoberá. Ide napríklad o ohrozenie ľudskej dôstojnosti, ktoré predstavujú chudoba, vojna, obchodovanie s ľuďmi a nútená migrácia.

V novom stanovisku sa uvádza, že náhradné materstvo porušuje dôstojnosť náhradnej matky aj dieťaťa. Zatiaľ čo veľká pozornosť o náhradnom materstve sa sústreďuje na možné zneužívanie chudobných žien ako náhradných matiek, vatikánsky dokument sa takmer viac zameriava na výsledné dieťa.

.

„Dieťa má právo na plne ľudský (a nie umelo vyvolaný) pôvod a na prijatie daru života, ktorý prejavuje dôstojnosť darcu i príjemcu,“ uvádza sa v dokumente.

„Vzhľadom na to sa legitímna túžba mať dieťa nemôže zmeniť na ‘právo na dieťa’, ktoré nerešpektuje dôstojnosť tohto dieťaťa ako príjemcu daru života,“ pokračuje dokument.

Vatikán zverejnil svoje najvýraznejšie stanovisko k otázke pohlavia v roku 2019. Kongregácia pre katolícku výchovu odmietla myšlienku, že ľudia si môžu vybrať alebo zmeniť svoje pohlavie. Kongregácia tiež trvala na vzájomnej potrebe biologicky mužských a ženských pohlavných orgánov na vytvorenie nového života.

 

Zmätok

Pohlavnú premenlivosť označila za symptóm “zmäteného poňatia slobody” a “momentálnych túžob”, ktoré charakterizujú postmodernú kultúru.

Nový dokument autoritatívnejšieho Dikastéria pre náuku viery cituje z tohto vzdelávacieho dokumentu z roku 2019, ale akosi zmierňuje jeho tón. Dôležité je, že sa v ňom znovu nepoužíva jazyk z predchádzajúceho doktrinálneho dokumentu z roku 1986. Uvedený dokument tvrdí, že homosexuáli si zaslúžia dôstojné zaobchádzanie a rešpekt, ale že homosexuálne konanie je “vnútorne neusporiadané”.

František urobil z oslovovania LGBTQ+ ľudí charakteristický znak svojho pontifikátu. Pápež slúžil trans katolíkom a trval na tom, že Katolícka cirkev musí prijať všetky Božie deti.

Pápež však odsúdil “genderovú teóriu” ako “najhoršie nebezpečenstvo”, ktorému dnes ľudstvo čelí. “Škaredá ideológia”, ktorou hrozí, že zruší Bohom dané rozdiely medzi mužom a ženou. Osobitne odsúdil to, čo nazýva “ideologickou kolonizáciou” Západu v rozvojovom svete. Podľa jeho slov je rozvojová pomoc v týchto krajinách niekedy podmienená prijatím západných predstáv o pohlaví a reprodukčnom zdraví.

„Je potrebné zdôrazniť, že biologické pohlavie a sociokultúrnu úlohu pohlavia (gender) možno rozlišovať, ale nie oddeľovať,“ uvádza sa v novom dokumente.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali