Zásadné vyhlásenie koalície k aktivitám médií, mimovládok a opozície

❚❚

Bratislava 14. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 14. augusta 2024 16:38

V plnom znení Vám prinášame vyhlásenie koaličných strán- Smer SSD, Hlas SD a SNS

Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program
Na snímke sprava podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave

Strany vládnej koalície plne rešpektujú ústavné práva občanov Slovenskej republiky na zhromaždovanie a slobodu prejavu. Čo však nemôžeme rešpektovať, je neschopnosť liberálnych médií, politických mimovládok a opozície akceptovať výsledky parlamentných volieb, ktorá sa prejavuje šírením klamstiev, nenávisti a hystérie.

.

To všetko viedlo k atentátu opozičného aktivistu na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica 15.5.2024 v Handlovej. Neprešli ani tri mesiace a včerajší opozičný míting opäť skandoval tie isté štvavé heslá z doby pred atentátu, ako “Dosť bolo Fica” a “Fico do basy”. Jeden atentát im zjavne nestačil.

Strany vládnej koalície odsudzujú hrubé osobné útoky na ministrov vládnej koalície zo strany opozičných aktivistov, politikov a médií, len kvôli vykonávaniu svojich ústavných a zákonných kompetencií a plneniu programového vyhlásenia Vlády SR.

.

Strany vládnej koalície pristupujú s plným rešpektom k inému politickému názoru, ale šírenie nenávisti bez argumentov zaň nepovažujú. Preto s plnou vážnosťou verejne vyhlasujeme, že ak dôjde k ďalšiemu atentátu alebo útoku na predstaviteľa vládnej koalície, politická opozícia na čele s M. Šimečkom a B. Gröhlingom bude zaň niesť plnú zodpovednosť.

Šéf SNS Andrej Danko doplnil, že každý má právo protestovať, ale na zhromaždeniach nemôžu odznievať heslá o zatváraní politikov. Opoziční predstavitelia by sa mali podľa neho zamyslieť nad svojím cieľom ešte predtým, ako pozývajú ľudí na protesty. “Máme plné právo hovoriť o zmenách v spoločnosti,” povedal Danko vo videu na sociálnej sieti. Spoločnosť podľa neho opäť “šalie”, pýta sa opozície, či necíti zodpovednosť za napätie v spoločnosti.

Opozičné protesty označil predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok za “hecovanie” ľudí v uliciach. Streľba v Handlovej na premiéra by mala podľa neho ostať pre všetkých mementom. Výzvy na zatvorenie Fica do väzenia označil za nezodpovedné manipulovanie s emóciami ľudí. “Politika sa robí v parlamente, nie na ulici,” odkázal opozícii. “Nech opoziční politici kritizujú vládu, nech to však robia kultivovane, bez vyhrážok väzením komukoľvek,” dodal.

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka odmieta útoky koalície na ľudí, ktorí slušne uplatňujú svoje občianske právo zhromažďovať sa. Vyzval ju, aby ich prestala očierňovať a vyhrážať sa im. “Ak niekto nesie zodpovednosť za bezpečnostnú situáciu na Slovensku, je to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a tajná služba, ktorá ešte stále nemá riadneho riaditeľa. Ak tu niekto rozoštváva spoločnosť a radikalizuje ľudí, sú to predstavitelia koalície od Roberta Fica až po Ľuboša Blahu,” uviedol líder hnutia s tým, že práve oni dlhé roky používajú nenávistný jazyk a vulgárne útočia. Zároveň koaličných poslancov vyzval, aby v parlamente podporili návrhy PS, ktoré majú zlepšiť situáciu v krajine. “Práve tak môžu preukázať, že im skutočne záleží na bezpečnosti v našej vlasti,” poznamenal Šimečka.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:04

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Stretnutie predsedov koaličných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)
12:19

 Turecko vyšetruje zabitie americko-tureckej aktivistky Aysenur Eygiovej počas protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil minister spravodlivosti Yilmaz Tunc a dodal, že Ankara bude naliehať na OSN, aby prijala okamžité opatrenia.

12:18

 V Rakúsku sa od začiatku roka potvrdilo už 502 prípadov ochorenia na rubeolu, informovala Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín.

12:17

 V meste Gao na severe afrického štátu Mali sa po rokoch odkladov začína obnova hlinenej hrobky dynastie Askíjovcov, ktorá bola nedávno ešte viac poškodená výdatnými lejakmi – jedným z dôsledkov zmeny klímy.

12:12

Španielsko chce naďalej udržiavať dobré vzťahy s venezuelským ľudom, povedala hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegriová. Španielsko poskytlo politický azyl venezuelskému opozičnému prezidentskému kandidátovi Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi, na ktorého bol v jeho domovine vydaný zatykač. 

12:07

Mnohonárodné bojové cvičenie, ktoré organizujú Maďarské ozbrojené sily za účasti 190 záložných vojakov maďarskej, slovenskej a poľskej armády, naďalej pokračujú. Veliteľ veliteľstva síl územnej obrany MH László Drót vo štvrtok pre InfoRádió uviedol, že cvičenie sa viaže k systému úloh územnej obrany a vyvrcholí ostrou streľbou.

12:06

Zvuk krídel blízkej samice dokáže u afrických komárov prenášajúcich maláriu aktivovať zrak a pomáha im lokalizovať ju v obrovských húfoch. Toto zistenie môže pomôcť pri vývoji účinnejších opatrení v boji proti šíreniu malárie či pri vývoji dronov, uvádza štúdia zverejnená 30. augusta v odbornom žurnále Current Biology, píše TASR.

12:04

Rusko podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby zostáva zďaleka najväčšou hrozbou pre bezpečnosť ČR, ale aj celej Európy a sveta. Proti západným demokraciám vedie permanentné hybridné útoky, ktorých cieľom je oslabiť dôveru ľudí v štát či podporovať rozdelenie spoločnosti. Vo výročnej správe kontrarozviedky za rok 2023 to uviedol jej šéf Michal Koudelka.

12:02

Ruská armáda vyslala nad územie Ukrajiny 64 útočných dronov typu Šáhid. Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 44 týchto bezpilotných lietadiel.

11:54

Ozbrojenci spustili paľbu na tím pre očkovanie proti detskej obrne na severozápade Pakistanu, pričom zabili dvoch ľudí vrátane policajta, uviedla tamojšia polícia. K útoku sa neskôr prihlásil pakistanský Taliban.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali