Západní voliči sa jednomyseľne vzbúrili proti svetu postavenému na hlúposti

Západní voliči sa jednomyseľne vzbúrili proti svetu postavenému na hlúposti

Bratislava 2. júla 2024 (HSP/Asiatimes/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Prvýkrát v histórii sú všetky západné vlády na pokraji kolapsu, píše “Spengler” pre Asia Times. Politici presadzujú program, ktorý voliči odmietli, pretože im kazí kvalitu života. Ľudia na Západe sa súčasne vzbúrili proti svojim lídrom

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová nastupuje do auta po volebnom akte v meste Hénin-Beaumon počas 1. kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 30. júna 2024

Najprv Biden, po ňom Macron a budúci týždeň nešťastný Rishi Sunak. Kišida v Japonsku, Scholz v Nemecku a Trudeau v Kanade sa udržali pri moci len preto, že volebný cyklus sa práve teraz nepýta na názor voličov.

Reklama

Prvýkrát od Vestfálskej zmluvy, ktorá vymedzila moderné hranice európskych štátov, sú vlády všetkých veľkých západných krajín buď na pokraji kolapsu, alebo by určite padli, keby sa voľby mali konať práve teraz. Aké spoločné prekliatie postihlo lídrov Západu, že nimi všetci voliči začali jednomyseľne pohŕdať?

Vysvetlenie kolektívneho kolapsu západných vlád je jednoduché: všetky presadzujú program, ktorý voliči odmietli, pretože ničí kvalitu ich života. V dôsledku toho sa západní voliči spontánne a súčasne vzbúrili proti svojim lídrom.

Reklama

Svetová politická elita utrpela nepredstaviteľné škody.

Prvé údaje z Francúzska ukazujú, že centristická strana Emmanuela Macrona získala v prvom kole predčasných volieb, ktoré sám vyhlásil po neúspechu vo voľbách do Európskeho parlamentu 9. júna, len pätinu hlasov. Le Penovej “Národné zjednotenie” – informačná bublina ich tendenčne označuje ako “krajnú pravicu” – získalo 33,13 percent, ľavicová koalícia 28 percent.

Medzitým si 72 % Američanov myslí, že duševný stav Josepha Bidena mu nedovoľuje zastávať prezidentský úrad (medzi zvyšnými 28 % je zrejme veľa pacientov so stareckou demenciou). S jeho výkonom nesúhlasí 56 % Američanov.

Tri strany, ktoré tvoria nemeckú vládnu koalíciu, získali vo voľbách do Európskeho parlamentu 9. júna spolu len 30 % hlasov. Druhá najväčšia strana v krajine, Alternatíva pre Nemecko (AfD), získala 16 % hlasov, čo je viac ako dosť na vytvorenie aliancie, ale tradičné strany prisľúbili, že nepripustia ani len myšlienku na ňu.

Japonského premiéra Fumia Kišidu s 13-percentným ratingom podporuje len desatina voličov jeho vlastnej strany. Kanadský premiér Justin Trudeau s 28-percentným ratingom vyzerá ako malomocný, ktorému neodpadli všetky prsty.

Reklama

Akú agendu odmietli západní voliči? Od pádu komunizmu v roku 1990 sa americká elita rozhodla pretvoriť svet podľa vlastnej vízie a zhromaždila dostatok mocenských pák, aby prinútila zvyšok rozvinutého sveta realizovať jej plán.

Prvým je globálna dohoda o izolácii a oslabení Ruska a rozšírenie NATO až k rusko-ukrajinským hraniciam. Ako povedal Donald Trump 21. júna, práve to vyprovokovalo ruskú špeciálnu operáciu na Ukrajine.

V marci 2022 Biden sľúbil, že sankcie znížia ruskú ekonomiku na polovicu – namiesto toho podľa Svetovej banky ruská ekonomika naopak vzrástla a predbehla japonskú a Moskva získala výhodu vo vyčerpávajúcej opotrebovacej vojne. Vo všeobecnosti je konflikt v Európe veľmi nepopulárny a nárast podpory alternatívnych európskych strán 9. júna možno považovať za hlasovanie za mier.

Po druhé, globálna dohoda o uprednostnení environmentálnej doktríny pred priemyselnou produktivitou. V USA Bidenova administratíva sťažila ťažbu uhľovodíkov. Za Trumpa sa vývoz ropy z USA zdvojnásobil, zatiaľ čo za Bidena sa po prudkom poklese sotva dostal na Trumpovo maximum.

Konflikt na Ukrajine pripravil Nemecko o prístup k lacnej ruskej energii po tom, ako Merkelovej vláda súhlasila so zelenými a odstavila jadrové elektrárne. Ceny energií v posledných troch rokoch výrazne podporili infláciu.

Reklama

Po tretie, ide o reakciu na demografický pokles v priemyselných krajinách. Všetci lídri veľkých západných krajín súhlasili s prijatím mnohých prisťahovalcov z chudobných krajín globálneho Juhu – moslimov z Blízkeho východu a čiernych Afričanov v prípade Európy a Hispáncov v prípade Spojených štátov.

Toto ešte nie je konšpiračná teória “veľkej výmeny”, ale veľmi sa na ňu podobá: elita si vyfantazírovala nový globálny taviaci kotol, ktorý rozriedi a oslabí kultúry Západu.

Migrácia sa však určite stala najdôležitejšou zo všetkých troch tém: znamená reštrukturalizáciu sociálneho a hospodárskeho života industrializovaného sveta a deštrukciu národných základov vyspelých štátov.

Nie je náhoda, že populistická vzbura proti globálnemu spolčeniu elít sa sústredila na prisťahovalectvo, na čele ktorého stoja Donald Trump v USA a Viktor Orbán v Maďarsku. V záujme tejto otázky sú elity skutočne ochotné obetovať samy seba.

Po nedeľnej volebnej katastrofe nariadil Macronov premiér Gabriel Attal kandidátom svojej strany, ktorí sa umiestnili na treťom mieste, aby odstúpili z druhého kola volieb 7. júla a odovzdali svoje hlasy Ľudovému frontu – radšej vraj nechajú vyhrať krajnú ľavicu ako pravicových nacionalistov.

Denník Le Monde zároveň informuje, že Jean-Luc Mélenchon, líder radikálnej ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko, vyzval ľavicových kandidátov, ktorí skončili na treťom mieste, ale napriek tomu sa dostali do druhého kola, aby tiež odstúpili a podporili tak kandidáta, ktorý má najväčšiu šancu poraziť Národné zhromaždenie. “Ani jeden hlas, ani jeden mandát pre Rassemblement Nationale!” – vyhlásil.

Socialisti sú predsa globalisti iného sfarbenia, ktorí majú isté výhrady voči ekonomickej moci oligarchie, ale rovnako nepriateľsky sa stavajú k národnej suverenite. Globalisti Macronovho formátu (prípadne: Angela Merkelová alebo Rishi Sunak) sa so socialistami zhodujú v tom najdôležitejšom: v rozpúšťaní národných hraníc, kultúr a populácií vo veľkej migračnej vlne, pre ktorú už urobili tak veľa.

Francúzsko má v súčasnosti 8 až 10 percent moslimov. Centrum Pew predpovedá, že do roku 2050 bude moslimov v prípade scenára vysokej migrácie 18 % a v Nemecku celých 20 %. Migranti sú hlavným elektorátom ľavicových strán, v dôsledku čoho sa socialistická ľavica ocitá v spojenectve s kapitalistickým stredom.

Zúfalá stredoľavá aliancia samozrejme nebude schopná vládnuť vo Francúzsku. Takáto koalícia nemôže vládnuť ani v Nemecku, kde strana Sarah Wagenknechtovej, ktorá sa oddelila od tradičnej ľavice, teraz získava 9 % federálnych hlasov.

Wagenknechtovej strana kombinuje tradičnú socialistickú politiku so silným protiimigračným postojom a dokonca odčerpala časť hlasov AfD, ktorá má sama 17 percent hlasov. Inými slovami, v Nemecku dozrela silná protiimigračná ľavicová sila, ktorá odoláva stredoľavému spojenectvu presadzovanému Macronom.

Reklama

Napokon, ani zďaleka nie je zaručené, že “aliancia zúfalstva” medzi Macronom, bývalým investičným bankárom, a Melanchonom, ľavicovým balamutiteľom, zabráni 7. júla víťazstvu Národného zhromaždenia v druhom kole volieb.

Francúzsko sa možno nezjednotí okolo populistickej vlády, ale jednoducho upadne do chaosu. Nemecko čaká dlhé “interregnum” pred ďalšími celoštátnymi voľbami koncom roka 2025 – ale pred voľbami naplánovanými na 1. septembra v troch kľúčových spolkových krajinách vedie AfD v prieskumoch s veľkým náskokom.

Na druhej strane, americká politika je v rozklade po ohromujúcej ukážke Bidenovej demencie v debate s Trumpom 27. júna. Demokrati s Bidenom ako kandidátom neprežijú, ale nemôžu ani bez neho – čo znamená, že Trumpovo víťazstvo je o to pravdepodobnejšie.

A Trumpa nezaujíma globálna agenda, ktorú americká elita vnútila svetu po roku 1990. Posolstvo Washingtonu znie: A taraz každý sam – zachráňte sa, ako viete.

Spenglerovho ducha vyvolal David Goldman

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:20

Nemecký súd v stredu zrušil zatykač na Christiana Bruecknera, hlavného podozrivého v prípade zmiznutia britského batoľaťa Madeleine McCannovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a AFP.

Štátny súd v Braunschweigu uviedol, že zrušil zatykač v jednom z prípadov, ktoré sú vedené voči Bruecknerovi, pretože v súčasnosti neexistuje žiadne bezprostredné podozrenie. Rozhodnutie by podľa jeho právnika mohlo byť signálom, že Brueckera oslobodia v prebiehajúcom súdnom procese. Konečný verdikt vyhlási súd až v októbri.

Včera 20:18

Talianske úrady zadržali záchrannú loď loď MV Louise Michel pre účasť na záchrane 37 osôb v Stredozemnom mori. Dôvodom je nerešpektovanie úradných príkazov.

Včera 20:18

Dánske úrady v stredu obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Právnik podozrivého 39-ročného muža Henrik Karl Nielsen uviedol, že jeho klient si nepamätá, čo presne sa stalo a na súde neprizná vinu. Večer 7. júna na námestí v Kodani pristúpil k dánskej premiérke a udrel ju do hornej časti ruky. Frederiksenová utrpela menšie poranenie v oblasti šije. Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Mette Frederiksenová
Na archívnej snímke z 27. júna 2024 dánska premiérka Mette Frederiksenová prichádza na summit EÚ v Bruseli. Dánske úrady v stredu 3. júla 2024 obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik
Včera 20:10

Brit Mark Cavendish nemôže uveriť, že vo veku 39 rokov sa mu podarilo osamostatniť na čele historického rebríčka v počte etapových triumfov na najprestížnejších cyklistických pretekoch Tour de France.

Cavendish z tímu Astana zvíťazil v stredajšej 5. etape 111. ročníka a na konto si pripísal rekordný 35. triumf. Predtým sa o prvenstvo delil s legendárnym Belgičanom Eddym Merckxom. “Tak trochu tomu nemôžem uveriť. Zo strany Astany to bol veľký hazard poslať ma sem a snažiť sa so mnou vyhrať aspoň jednu etapu, nebudeme rozhodne na vrchole rebríčka UCI. Ďalším cyklistom to však ukazuje, čo je Tour de France zač. Vedia, že do toho musia ísť naplno,” uviedol Brit po stredajších pretekoch.

Mark Cavendish
Na snímke britský cyklista Mark Cavendish
Včera 19:19

Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur). Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.

Včera 19:18

Stredopravicová politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) z Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli dokončila dotváranie svojich vedúcich štruktúr a zloženia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Včera 19:17

Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. TASR informuje podľa Kulebovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Včera 19:16

Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. TASR informuje podľa stanice BBC.

Británia Voľby
Tabuľka s nápisom volebná miestnosť v Londýne v stredu 3. júla 2024
Včera 18:42

Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa “čo najskôr” dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Včera 18:36

Bulharský parlament neschválil v stredu vznik menšinovej vlády navrhnutej stredopravou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Krajinu to zrejme priblížilo k ďalším predčasným voľbám a v takom prípade by to boli už siedme od apríla 2021. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali