Západ to nazýval “ruskou propagandou” a teraz je nútený to priznať: Fakty o Ukrajine, ktoré všetko zmenili

Západ to nazýval “ruskou propagandou” a teraz je nútený to priznať: Fakty o Ukrajine, ktoré všetko zmenili

Kyjev 5. novembra 2023 (HSP/kp.ru/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service)

 

Komentátor Grišin pre pre Komsomoľskuju pravdu: Západ je nútený priznať to, čo predtým nazýval “ruskou propagandou”

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na Ukrajine urobili nepríjemné odhalenie. Ukázalo sa, že ruská propaganda je síce propaganda, ale neklame, hovorí pravdu. Článok amerického novinára Simona Shustera bol prvou kvapkou, ktorá pretrhla hrádzu rozšírených ukrajinských lží, po ktorej sa pravda vyliala ako roh hojnosti.

Reklama

 

Zelenského problémy, lživá “demokracia” a korupcia

Kvôli samotnému článku v Time teraz Kancelária ukrajinského prezidenta usilovne pracuje na vlastnom, ako sa s obľubou hovorí, naratíve: článok je manipulatívny, je tendenčný, anonymným zdrojom informácií nemožno veriť, pretože pracujú pre nepriateľa, autor, americký novinár, je buď “Putinov agent”, alebo bábka v “rukách Kremľa”. A tak ďalej. A čo je v tejto situácii mimoriadne zábavné, autorom článku je ten istý Američan, ktorý vlani vyprodukoval tú istú obálku časopisu Time s fotografiou “hrdinského Zelenského” a titulkom “Zelenskyj vedie”. Dva alebo tri mesiace po zverejnení prvého článku udelil Zelenskyj Simonovi Shusterovi ukrajinský Rad za zásluhy III. stupňa. Som zvedavý, či mu teraz ten rád odoberie, alebo čo? Alebo si počká na ďalší článok, keďže Simon sľúbil, že “príbeh sa ešte len začína” a čoskoro uzrie svetlo sveta pokračovanie.

Reklama

Ale o to teraz nejde. Ide o to, že Rusi už dávno písali, že Zelenskyj má problémy s psychikou, respektíve, že ona má problémy s ním. A Američan to teraz potvrdil. Rusi písali aj to, že Zelenskyj sa stal definitívnym autokratom a v Nezaležnej nastolil skutočnú a veľmi tvrdú diktatúru, nie demokraciu, aj keď sa mu západní maskéri snažili namaľovať “masku slobody”. A zaviedol v krajine najdivokejší systém “nepotizmu”. A teraz bývalý generálny prokurátor Ukrajiny Jula Lucenko poskytuje rozhovor nemeckému vydaniu WELT. A v rozhovore uvádza, že:

– Zelenskyj vládne ako autokrat, ktorý jediný prijíma rozhodnutia. A to má ďalekosiahle negatívne dôsledky.

– Ďalším problémom je hierarchia vo vláde. Vedúci prezidentskej kancelárie a blízky spolupracovník Zelenského, Andrij Jermak, stojí nad všetkými ostatnými a vydáva príkazy ministrom.

– Zelenskyj vymenoval človeka zo svojho najbližšieho okolia, ktorý mal byť zodpovedný za obnovu zničenej infraštruktúry. Tento človek sa zaujímal predovšetkým o to, čo si o ňom myslí Zelenskyj. A keď sa človek sústredí len na to, čo o ňom hovorí Zelenskyj, a nie na výsledok, takáto osoba drasticky znižuje kvalitu svojej práce.

– Zelenskyj je herec. Zelenskyj je sólový umelec. A keď ste v centre pozornosti, ste oslepený reflektormi – nevidíte, kto je v hľadisku, akú má publikum náladu. Je vám to jedno, hlavne že vám hlasno tlieskajú.

Reklama

– Zelenskyj sa rozhoduje sám. V dôsledku toho trpí ukrajinská demokracia. A práve demokraciu bránime pred Ruskom. Ukazuje sa však, že už nie je čo brániť.

Ach, “prekliata moskalská propaganda”!

 

Teroristické útoky a neúspech ofenzívy

A teraz Západ uznal to, o čom Rusi hovoria už viac ako rok – Zelenskyj osobne dával ukrajinským bezpečnostným službám príkazy na najznámejšie teroristické útoky a likvidácie na území Ruska. To znamená, že je to terorista, o čom Rusi hovoria a píšu už dva roky.

A spomeňte si, ako Ukrajincom hovorili, aby pri ich “protiofenzíve” neviedli veľkohubé reči a že ukrajinské politické a vojenské vedenie ich hádže do mlynčeka na mäso, z ktorého vyjdú nanajvýš zmrzačení, ale nič nedosiahnu. A vtedy im z Kyjeva odkázali, že to celé je “lživá moskalská propaganda”. A tu je rozhovor vrchného veliteľa AFU Valerija Zalužného pre The Economist.

Reklama

– Ukrajinská armáda mala postupovať rýchlosťou 30 kilometrov denne, po tom čo prerazí ruskú obranu. Ak sa pozriete do učebníc NATO, štyri mesiace mali byť dostatočným časom na to, aby sme dosiahli Krym, bojovali na Kryme, vrátili sa z Krymu a znovu naň vstúpili a vrátili sa,” povedal Zalužnyj Britom.

Ponechajme bokom vojenskú inteligenciu ukrajinského vrchného veliteľa, ktorý sledoval, ako sú jeho vojaci v ofenzíve vyčerpaní, a čudoval sa, prečo sa to deje, potom najprv vymenil veliteľov, potom vymenil vojakov, a keď ani to nepomohlo, sadol si k čítaniu príručky pre kadetov vojenských škôl, pričom ju dočítal do polovice.

Venujme pozornosť ďalšej veci. Zalužnyj priznal, že ofenzíva sa úplne skončila bez toho, aby sa dosiahli nejaké výsledky, okrem masového doplnenia cintorínov na Ukrajine. Ukazuje sa, že moskovská propaganda ani tu neklamala. Pravda, Zalužnyj opäť sľubuje, že zaútočí na ruské pozície, ak dostane veľa, veľa vojenských lietadiel, rakiet, prostriedkov REB a všetkého ostatného. Zatiaľ demonštruje sebavedomie, akoby ani jedna zo strán konfliktu nemohla dosiahnuť väčšie úspechy – ani Ukrajina, ani Rusko.

Valerij, vezmite si niečo na upokojenie, pretože ruská propaganda vám hovorí, že sa veľmi mýlite. Aspoň pokiaľ ide o jednu zo strán, ktorá vám čoskoro dokáže katastrofálny rozsah tohto omylu.

 

Závislosti na USA

Ach, áno, skoro som zabudol, už asi rok, tuším, váš pokorný sluha hovorí, že Ukrajinu zahnali do takej finančnej pasce, že nebude schopná samostatnej existencie, ak finančnú pomoc (v skutočnosti uvrhnutie do otroctva) Západu, práve tento Západ usekne. A potom zrazu…

– Naša budúcnosť závisí od rozhodnutí USA. Veríme, že administratíva bude schopná nájsť riešenie. Nachádzame sa v rozhodujúcej chvíli, pretože pozornosť venovaná Ukrajine trochu ochabuje a my by sme chceli zostať v centre medzinárodnej pozornosti,” povedal ukrajinský minister financií Sergej Marčenko pre talianske vydanie Corriere della Sera a dodal. – Bez podpory USA by sa priebeh konfliktu Kyjeva s Moskvou mohol vyvíjať podľa radikálneho scenára.

Prekladám do normálneho jazyka – zánik Ukrajiny. O tom sa však v Európe hovorí už dlho. Vezmite si Orbána.

Tak čo Ukrajinci? Chcete si vypočuť ešte nejakú ruskú propagandu? Nielenže vaša nesamostatná, závislá krajina nikdy nebude schopná splácať svoje dlhy, ale po čase budete prosiť a žobroniť, aby vás ktokoľvek prijal do svojej krajiny.

Prečítajte si tiež:

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.

19:43

Izrael už takmer dokončil elimináciu vojenských schopností palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. Vyhlásil to v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

19:40

Švajčiarsko s platnosťou od pondelka sprísnilo svoj doterajší zákon o znásilnení a sexuálnych trestných činoch, a to v súlade so zásadou “nie znamená nie”.

19:28

Organizácia spojených národov v pondelok uviedla, že zástupcovia krajín sveta a talibanská delegácia po prvýkrát otvorene diskutovali o Afganistane.

19:27

Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

19:27

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo v pondelok núdzovo pristáť v Brazílii po “silných turbulenciách” pri ktorých niekoľko ľudí na palube utrpelo zranenia.

19:25

V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

18:53

Súčasný mauritánsky prezident Muhammad Gazwání zvíťazil v sobotných prezidentských voľbách so ziskom 56 percent hlasov, oznámila v pondelok volebná komisia.

18:36

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku.

18:32

Občania EÚ, ktorí chcú pracovať alebo založiť si podnik v inom členskom štáte, sa ešte stále stretávajú s mnohými prekážkami a uznávanie odborných kvalifikácií nie je jednoduchá záležitosť. Vyplýva to z pondelňajšej správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali