Slovenky – matky. Osamelé, opustené, opité

❚❚

Bratislava 5. augusta 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovenky – matky. Osamelé, opustené, opité. Ale keď sme im vzali vedomie vlastnej hodnoty, čomu sa čudujeme?

Ilustračné foto

Denník N priniesol rozhovor so psychologičkou na tému materstvo a jeho riziká. Štefánia Laskovská, klinická psychologička, sa vyjadrila takto: „Žena je uväznená domácnosťou, prichádza do rutiny, už je iba mama a partnerka, je to behanie okolo plienok a ihriska. Rieši iba rodičovské témy. Ženy, ktoré sa starali o svoju kariéru, to môže priviesť až k pocitom osamelosti, zúfalstva a niektoré si začínajú pomáhať alkoholom.“

.

Tento smutný spoločenský jav je nám dobre známy. Iná otázka sa vynára priamo z citátu: prečo je byť mamou a partnerkou niečo „menej“? Žena preruší kariéru a upadne do zúfalstva a začne piť? Prečo tomu tak je? Lebo priviesť na svet nový život a starať sa oňho počas kľúčových prvých rokov, keď sa podľa psychiatrov formuje psychika, je niečo sekundárne, niečo menejcenné?

Očividne áno – v našej dnešnej spoločnosti.

.

Problém je okrem iného aj to, uvádza psychologička, že sa žene zrútia „predstavy o slobodnom živote.“ A už asi netreba povedať viac. Zakopli sme o slona v miestnosti, ktorého nik nechce vidieť.

Totiž tá vágna „predstava o slobodnom živote“, to je neprirodzený, externými zdrojmi naočkovaný, umelo vytúžený, nedosiahnuteľný ideál a falošný bôžik, ktorým nás pumpuje na dennej báze, nonstop, toto spoločenské zriadenie.

Sloboda, sloboda, skandujú aj veveričky na stromoch!

V poriadku, každý túžime po slobodnom živote – otázka znie, kto ženám nahovoril, že stať sa ženou v domácnosti je čosi „neslobodné“ a teda „zlé“. Kto? Každý! Ešte aj Jana Kirschner mala toho času populárnu pieseň s refrénom „ja nechcem byť žienka domáca…“

Od „modernej“, „pokrokovej“ (progresívnej…) ženy sa u nás očakáva, že si „slobodne vyberie“ – kariéru.

.

Viete, po čom túžia hlboko veriace ženy ďalekého východu, oddané svojej náboženskej a kultúrnej tradícii?

Aby si našli manžela, ktorý sa postará o rodinu, kým ony budú môcť hrdo manažovať domácnosť, vrátane starostlivosti o dieťa počas prvých rokov jeho života. To je najviac ušľachtilá ambícia dobrej ženy, ktorá žije podľa svojej viery. Pravdaže v našich médiách sa toto nastavenie prezentuje ako útlak…

A čo naše kresťanky? Len si spravte malý osobný prieskum… Pýtajú sa totiž čoraz častejšie – v súlade s tým, ako sú ideologicky naočkované: A prečo by som sa nemohla najprv realizovať JA? (Česť výnimkám…)

A sme doma. Pandémia egocentrizmu udrela naplno, skaza bola dokonaná. Vyhráva EGO, ďalšie falošné božstvo západu. JA chcem splniť MOJE sny. Ale aké sny? Tvoje? Máš asi na mysli tie, čo ti do hlavičky vtĺkli reklamy, korporáty, spolužiaci a spoločnosť…

Myslíte, že tieto zdroje nám chcú dobre? Že im ide o naše blaho? Im ide akurát tak o zisky.

.

Aktuálne beží olympiáda. Náhodne som zapol ženskú atletiku – veď to je ako promenáda v plavkách, zlatý klinec súťaže miss! Toto je životný cieľ a detský sen mladých dievčat? Ukázať sa polonahá celému svetu? Zatiaľ čo postarší český komentátor – s prepáčením – slintal, že „ta holka má ale figuru!“

Toto je naša súčasná, zdravá norma?

Ale čo tam potom, reklamy medzi disciplínami bežia naplno, produkty a sny sa budú predávať jedna radosť! Každý vyhráva!

Znovu zdôrazňujem: Je obrovská chyba hovoriť o žene v domácnosti, že je „degradovaná“ na „žienku domácu“. Naopak, ona je pani domu, kráľovná, ktorá vykonáva svoju časť manželských povinností rovnako, ako muž vykonáva tú svoju. A v ničom nie je menejcenná, práveže si ju treba za jej výkon vážiť a velebiť ju!

Lenže pozor: Keď dnes chlap v spoločnosti iných mužov spomenie, že jeho žena je na materskej, kým ostatní sa chvália takou či onakou manažérkou, vyznie automaticky ako spiatočník…

Hej, dobre, a čo máte z tých manažérok? Keď jedného dňa prídu na materskú, bude ich ničiť, že už nemôžu byť v pracovnom kolotoči, kde mali postavenie, meno a moc!

Kde tu ostal zdravý sedliacky rozum? Prečo žiadame od žien, ktoré dostali do daru nedotknuteľné, posvätné poslanie a výsadné právo byť matkami, aby boli niečím iným? Prečo pretláčame túto agendu tu, na západe? Čo sme tým dosiahli, komu tým prospejeme?

Alkoholizmus, závislosť na tabletkách, hádky a rozvody a ďalšie tragédie. Na všetko je štatistika. Alebo sa choďte pozrieť na Prednú Horu…

STOP! My musíme ísť na veci úplne z opačného konca. Netlačiť dcéram do hláv kaleráby o hviezdnej kariére speváčky alebo svetovo uznávanej matematičky, ale vyzdvihovať prirodzenú úlohu materstva, a od začiatku v nich podmieňovať cit a vôľu ísť po jedinej správnej ceste. Nie kvôli nám či nášmu osobnému presvedčeniu, ale kvôli tomu, aby v dospelosti mali pokoj v duši namiesto dravej túžby po „kariérnych“ cieľoch…

Veď najkrajšia (a zároveň najviac náročná) kariéra je práve materstvo.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali