Západ núti Rusko, aby pritlačilo na jeho citlivé miesta

❚❚

Moskva 13. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Kremeľ uviedol, že Západ už pravdepodobne povolil Kyjevu zasiahnuť ruské územie zbraňami dlhého doletu. Podľa medializovaných informácií môže prezident USA Joe Biden toto rozhodnutie oznámiť do konca týždňa. Odborná verejnosť sa domnieva, že Rusko nenechá takéto hrozby bez odpovede. Moskva má navyše možnosti na to, aby západným krajinám spôsobila problémy nielen za ich hranicami, ale aj priamo na ich území, píše Andrej Rezčikov pre ruské noviny Vzgljad

Biden a Putin
Na snímke americký prezident Joe Biden (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin

Západ sa už s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodol umožniť Kyjevu zasiahnuť ruské územie raketami dlhého doletu a v médiách sa toto rozhodnutie formalizuje, uviedol v stredu prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že ak Západ skutočne povolí údery zbraňami dlhého doletu, Rusko na to primerane zareaguje.

.

Podľa správ britskej tlače môže americký prezident Joe Biden tento týždeň povoliť Kyjevu, aby odpálil rakety Storm Shadow hlboko do Ruska. V stredu tiež americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že si vypočul žiadosť Ukrajiny o zrušenie obmedzení počas svojej návštevy Kyjeva s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym a že diskusie budú pokračovať v piatok na úrovni lídrov USA a Veľkej Británie.

Predtým sa hovorilo o tom, že by Rusko samo začalo dodávať zbrane dlhého doletu odporcom USA. „Ak niekto považuje za možné dodávať takéto zbrane do vojnovej zóny, aby zasiahli naše územie a spôsobili nám problémy, prečo by sme nemali mať právo dodávať naše zbrane rovnakej triedy do tých regiónov sveta, kde dôjde k úderom na citlivé zariadenia tých krajín, ktoré to robia proti Rusku?“ povedal Vladimir Putin v júni.

.

Okrem toho Moskva v skutočnosti demonštruje svoju pripravenosť čeliť novým výzvam. Tento týždeň sa začalo cvičenie Ocean-2024, ktoré je najväčšie za posledných 30 rokov a potrvá do 16. septembra. Manévre sa konajú vo vodách Tichého a Severného ľadového oceánu, Stredozemného, Kaspického a Baltského mora. Celkovo sa ich zúčastňuje viac ako 400 vojnových lodí, ponoriek a podporných plavidiel pomocného loďstva, 125 lietadiel a vrtuľníkov námorného letectva námorných síl a Vzdušných síl Ozbrojených síl Zväzu, približne 7 tisíc jednotiek zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky, viac ako 90 tisíc osôb.

Rusko pracuje aj na úprave svojej jadrovej doktríny. Experti očakávajú zmeny v mnohých formuláciách vrátane zníženia prahu pre použitie jadrových zbraní. Okrem toho sa v doktríne môžu objaviť nové články. Aktualizáciu dokumentu si podľa Kremľa vyžaduje „aktuálna agenda“ a „stav, ktorý vznikol pravdepodobne ako dôsledok kolektívneho konania Západu“.

 

 

Zároveň Putin uviedol, že je potrebné zvážiť obmedzenie vývozu strategických surovín, ako je urán, titán alebo nikel, na zahraničné trhy, ale nie na vlastnú škodu. „Oni nám obmedzujú dodávky viacerých tovarov. No možno by sme mali aj my zaviesť určité obmedzenia?“ povedal prezident.

.

Odborná verejnosť sa domnieva, že Rusko má dostatok možností, ako reagovať v prípade útoku nepriateľa raketami dlhého doletu.

„Rusko musí posilniť svoju politiku jadrového odstrašovania, znížiť jadrový prah, zmeniť jadrovú doktrínu a rozšíriť počet situácií, v ktorých povoľujeme použitie jadrových zbraní,“ povedal Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra európskych a medzinárodných štúdií na Národnej výskumnej univerzite Vyššej ekonomickej školy.

Podľa experta je vhodné zaviesť do jadrovej doktríny ustanovenia o preventívnom údere. “Je tiež potrebné odovzdať naše vyspelé technológie a zbrane nepriateľom USA a západných krajín, aby mohli pôsobiť asymetricky. Húsíovia a ďalší aktéri by mohli uskutočniť bolestivé odvetné údery nielen bezpilotnými lietadlami, ale aj raketami proti vojenským základniam USA a ich spojencov, lodiam a iným zariadeniam Západu,“ navrhol politológ.

Zároveň stojí za to uvažovať o špeciálnych operáciách vo vesmíre. „Môže sa oplatiť ohrozenie západných satelitných konštelácií s výnimkou tých, ktoré kontrolujú strategické jadrové sily. Satelity, ktoré nie sú zapojené do systému varovania pred raketami, sú vojenskými cieľmi a môžu byť zničené,“ zdôraznil hovorca.

V tej či onej podobe nie je vylúčené zopakovanie operácie Anadyr o tajnom dodaní a rozmiestnení atómových zbraní na Kube v roku 1962, ale „v inom kontexte a s inými prvkami“. Podľa Suslova by nebolo vhodné uskutočniť priame údery na územia krajín NATO. „Táto možnosť by sa mala zachovať ako jedno z krajných opatrení, ale treba si uvedomiť, že dnes je to Západ ako porazená strana, ktorá má záujem na priamej eskalácii,“ dodal účastník rozhovoru.

.

Treba si tiež uvedomiť, že Západ je vážne závislý od medzinárodného obchodu. „Akékoľvek kroky, ktoré podkopávajú toto takmer posvätné postavenie, fatálne zasahujú do západného projektu. Stačí si spomenúť na úspešné akcie húsíov, ktorí vlastne zablokovali Červené more pre priamy prechod obchodných lodí cez Bab-el-Mandebský prieliv a Suezský prieplav, čo spôsobilo vážne zmeny vo svetovom obchode,“ poznamenáva vojenský expert Alexej Anpilogov.

Podľa neho zostáva zraniteľná aj infraštruktúra na dne Svetového oceánu – ide najmä o káble a plynovody. „Hranice možností boli jasne demonštrované pri zničení ruského plynovodu Nord Stream. Západ má veľké množstvo zraniteľných bodov. Tým, že si ich vezmeme na mušku, vlastne zničíme obchodné cesty, poistný trh,“ dodal hovorca.

Samozrejme, takéto kroky budú mať odvetné dôsledky, poznamenáva Anpilogov. „Ale Rusko má nielen pozemné a námorné hranice so svojimi partnermi, ale môže budovať trasy cez tretie krajiny, ako v prípade Indie, takže Rusko je oveľa menej náchylné na odvetné akcie,“ vysvetlil expert.

Bude na ruskom vojenskom vedení, aby rozhodlo, či sa zameria na Panamský prieplav s raketami na Kube alebo vo Venezuele.

Existujú aj body aplikácie snáh na Blízkom východe a v iných regiónoch sveta. USA, zdôrazňuje expert, nebudú môcť obmedziť schopnosť Ruska odovzdať Iránu hyperzvukovú technológiu alebo stíhačky piatej generácie, aby kontrolovali Hormuzský prieliv, cez ktorý prechádza až 40 % svetového obchodu s ropou.

„Prostredníctvom systému nepriamych zmlúv môžu byť ruské zbrane umiestnené na miestach, ktoré sú kritické pre západnú infraštruktúru, a zabezpečiť, aby ju Západ nemohol účinne použiť, čím by sa ohrozili komunikácie a obchodné trasy. Rusko môže poskytnúť asymetrickú a veľmi bolestivú odpoveď,“ zdôraznil expert.

Ďalším dôležitým boľavým bodom pre Washington je situácia s právami Afroameričanov a pôvodných obyvateľov Latinskej Ameriky, ktorí sa nachádzajú v znevýhodnených oblastiach Spojených štátov. Rusko má potenciál, aby „v týchto znevýhodnených štvrtiach vypukli nepokoje“. Aj v západnej Európe je mnoho nestabilných bodov.

„Všetci sme svedkami toho, ako sa v Anglicku zanedbávajú problémy multikulturalizmu. Tam si nedokázali urobiť poriadok ani mesiac po vražde detí v Southporte. Tento problém môžeme využiť na to, aby sme v Anglicku opäť rozbehli protesty. Oni už regrutujú stredoázijských migrantov (v Rusku) vo svoj vlastný prospech. Môžeme im to oplatiť,“ povedal Vadim Truchačev, docent na Katedre zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky Ruskej štátnej univerzity.

Ďalšou odpoveďou by mohol byť vznik národnooslobodzovacích hnutí „na Britských Panenských ostrovoch, Anguille alebo Bermudách“.

 

.

 

Pokiaľ ide o podporu separatistických nálad v Škótsku alebo Severnom Írsku, „v Anglicku existuje ochota, aby sa Škótsko mohlo oddeliť“. “Škótski separatisti nemajú sympatie k Rusku. Ich podpora nám neprinesie politický prospech, ale Londýnu bude určite nepríjemná,“ domnieva sa Truchačov.

Predseda parlamentu však nevylúčil ani priamu sabotáž. „Mala by to byť sabotáž predovšetkým na území krajín NATO vrátane Spojených štátov a Veľkej Británie. A začať v ich zámorských panstvách, v blízkosti ich vojenských základní,“ tvrdí expert. Je oveľa jednoduchšie zorganizovať sabotáž na nejakom významnom objekte ako zopakovať operáciu Anadyr.

„Je možné ovplyvniť činnosť oceánskych káblov v neutrálnych vodách, zorganizovať výbuch v prístave. Tieto sabotáže sa dajú a mali by sa uskutočniť bez ľudských obetí, ale s nepríjemnými dôsledkami pre západné krajiny. Je potrebné preniesť nepriamu vojnu na územie krajín NATO, pretože Ukrajina je pre ne sakrálnou obeťou. Aj keby sme ju úplne zbombardovali, na Západ to neurobí žiadny dojem,“ dodáva Truchačov.

Je potrebné hľadať možnosti, ako pokaziť Západu iné časti sveta vrátane Afriky a Blízkeho východu. „Musíme trolliť život Západu všade, kde je to možné, v Latinskej Amerike alebo Ázii. Predstavitelia spravodajských služieb budú lepšie ako my vedieť, ako to presne urobiť. Ale aby Rusko skutočne ukázalo svoju silu, je potrebné pôsobiť nielen v Afrike, ale aj priamo na území západných krajín,“ zdôraznil politológ.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

18:50

Bývalý guvernér Európskej centrálnej banky (ECB) a taliansky expremiér Mario Draghi v utorok pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy a upozornil, že EÚ hrozí rozpad alebo paralýza, pričom alternatívou je užšia integrácia.

18:41

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok požiadala zahraničné vlády o väčšiu podporu pre Moldavsko, keďže hospodársky pokrok je podľa nej rozhodujúci pre posilnenie demokracie. Uviedla to na stretnutí so zahraničnými predstaviteľmi v Kišiňove.

18:28

Neznámy muž založil v utorok požiar v priestoroch budovy rumunského parlamentu vyhradených pre verejnosť. Z budovy následne museli evakuovať približne 300 ľudí, k žiadnym zraneniam pri hasení však nedošlo. Páchateľovi sa podarilo utiecť a polícia po ňom doteraz pátra.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali