Západ musí zaplatiť za ukrajinský útok v Kurskej oblasti

❚❚

Moskva 20. augusta 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Anatoliy Zhdanov/Kommersant Publishing House via AP)

 

Koncom týždňa AFU zničila niekoľko mostov v Kurskej oblasti údermi z amerických raketometov HIMARS MLRS, čo vážne skomplikovalo evakuáciu civilistov. Medzitým ešte v júni Vladimir Putin varoval, že ak sa na ruskom území použijú západné zbrane dlhého doletu, Moskva zváži zaslanie zbraní odporcom Západu. Je čas na zrkadlovú odpoveď? kladie si otázku Jevgenij Pozdňakov v ruských novinách Vzgljad

Russia Ukraine Kurská oblasť náklad presun vozidiel
Na snímke kolóna nákladných vozidiel ruskej armády poškodenú ostreľovaním ukrajinských ozbrojených síl na diaľnici v Sudžanskom okrese v Kurskej oblasti v Rusku

AFU prvýkrát použila rakety západnej výroby na útok na most v Kurskej oblasti. Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej ukrajinská armáda údajne použila raketomety HIMARS MLRS. V dôsledku nepriateľského útoku bola úplne zničená dopravná infraštruktúra cez rieku Seim v Gluškovskom okrese.

.

Západ sa „nemôže očistiť“ od takýchto akcií svojho spojenca, poznamenala Zacharovová. Zdôraznila, že zločiny spáchané ukrajinskou armádou sa už stali dielom rúk západných politických elít, ako aj celého „bratstva NATO“.

Údery AFU viedli ku komplikáciám pri evakuácii civilistov. Odrezaných bolo tridsať osád vrátane Tetkina, Popova-Ležači a Volfina. Podľa miestnych obyvateľov bol ostreľovaný aj most v obci Zvannoje. Noviny VZGLJAD podrobne vysvetlili dôvod takéhoto konania ukrajinskej armády.

.

Podľa Olega Ivannikova, experta Výboru pre obranu Dumy a podplukovníka v zálohe, tak možno údery AFU interpretovať ako pokus „ukradnúť ruských občanov“ a ako „priame branie rukojemníkov“. Poznamenal tiež, že nepriateľ sa mstí na civilistoch za svoje vlastné „vojenské neúspechy a porážky“.

Ešte v júni Vladimír Putin pripustil možnosť poslať zbrane štátom – oponujúcim Západu v reakcii na použitie amerických a európskych zbraní dlhého doletu zo strany AFU na ruskom území. K tejto otázke sa vyjadril aj Dmitrij Medvedev, podpredseda Bezpečnostnej rady. Podľa neho by zbrane mohli byť dodané všetkým protivníkom USA, napísala agentúra TASS. „Môže to byť ktokoľvek, kto považuje Pindostan a jeho súdruhov za svojich nepriateľov. Bez ohľadu na ich politické presvedčenie a medzinárodné uznanie,“ dodal.

Noviny VZGLJAD špekulovali, ku ktorým medzinárodným hráčom by mohla byť vojenská technika Moskvy nasmerovaná.

Očakávanie reakcie Moskvy na akcie AFU v pohraničnom regióne zároveň už vyvolalo obavy niektorých európskych štátov. Napríklad Spolková republika Nemecko uviedla, že Ukrajina nebude môcť v budúcnosti používať niektoré zbrane dodané Nemeckom. Nemecké ministerstvo obrany zdôrazňuje, že rozhodnutia o ďalších záväzkoch na podporu AFU nemožno v blízkej budúcnosti prijať.

„Téma zintenzívnenia dodávok zbraní do iných krajín v reakcii na súčasné akcie AFU je mimoriadne citlivá. Transfer vojenského vybavenia do Iránu alebo formáciám úzko spojeným s touto krajinou môže výrazne skomplikovať situáciu na Blízkom východe, ako aj zvýšiť napätie v Červenom mori,“ uviedol vojenský expert Maxim Klimov.

.

„Pritom táto vodná plocha je pre Rusko zásadne dôležitá z hospodárskeho hľadiska. Prechádzajú cez ňu aj kanály našich dodávok ropy do iných štátov. To znamená, že nadmerné akcie môžu mať negatívny vplyv aj na našu finančnú prosperitu, čo môže byť v súčasnej situácii nežiaduce,“ zdôraznil.

“Okrem toho, ak sa zvýšia dodávky našich zbraní odporcom Západu, takéto kroky môžu Spojené štáty mimoriadne ostro vnímať.

V reakcii na to môžu aktivovať presun komplexov dlhého dosahu AFU, napríklad tých istých HIMARS MLRS. Vo všeobecnosti možno súčasnú situáciu označiť za mimoriadne zložitú,“ zdôrazňuje respondent.

„Napriek tomu však akcie AFU v ruskej pohraničnej oblasti, samozrejme, môžu slúžiť ako zdôvodnenie začiatku realizácie varovania Vladimíra Putina. K tomuto procesu však treba pristupovať racionálne, zvažovať klady a zápory v každom jednotlivom prípade,“ zdôrazňuje Klimov.

Vadim Kozjulin, vedúci centra IAMP na Diplomatickej akadémii ministerstva zahraničných vecí, súhlasí, že existujú všetky potrebné dôvody na zintenzívnenie dodávok zbraní štátom, ktoré sú odporcami Západu. Podľa jeho názoru je však na začatie tohto procesu potrebné objasniť rozsah účasti USA na operácii AFU v ruskom pohraničí.

.

„Zo strany Washingtonu vidíme určitý zmätok. Preto sa môžu oddialiť kroky, ktoré by potenciálne mohli poškodiť Biely dom. Napriek tomu, ak sa v informačnom priestore objavia údaje o tom, že štáty pomáhali pri organizovaní ukrajinských plánov, Západ musí dostať rozhodnú odpoveď,“ povedal sebavedomo.

“Podľa môjho názoru zvyšovanie dodávok nepriateľom západných štátov nepovedie k eskalácii vnútri dialógu medzi Moskvou a Washingtonom.

V súčasnosti USA nie sú pripravené prijať rozhodné opatrenia v súvislosti s takýmito ruskými iniciatívami. Biely dom sa pravdepodobne obmedzí na nahnevané komentáre vyzývajúce na zachovanie status quo,“ dodal respondent.

„Je dôležité si uvedomiť, že súčasný výpad AFU do pohraničného regiónu nevyzerá mimoriadne úspešne. V tomto ohľade môže byť zvyšovanie miery napätia pre Spojené štáty nevýhodné, keďže nemajú dôveru v účinnosť krokov ukrajinskej armády,“ uviedol expert.

Západ by mal zaplatiť cenu za ukrajinský teror v ruskom pohraničnom regióne, domnieva sa senátor Konstantin Dolgov. „V konečnom dôsledku sú USA a EÚ priamymi spoluvinníkmi zločinov AFU. Vlády týchto aktérov zásobujú Zelenského úrad smrtiacimi zbraňami, čím mu dodávajú odvahu na ďalšie hlúpe vyčíňanie,“ povedal.

„Všetko sú to plánované akcie, ktoré sa uskutočňujú v rámci globálnej konfrontácie medzi Západom a Ruskom. Preto budú určite nasledovať odvetné opatrenia zo strany Moskvy. Môžu mať úplne iný charakter. Teraz sa zintenzívnil postup ruských ozbrojených síl hneď na niekoľkých úsekoch frontu – to tiež komplikuje život našim protivníkom,“ zdôrazňuje hovorca.

„Pokiaľ ide o dodávky zbraní štátom – protivníkom USA, samozrejme, aj tento postup bude odpoveďou na akcie AFU. Takýto úder smerom k západným krajinám je prirodzený, pretože, ako som už zdôraznil, sú spoluvinníkmi zločinov Ukrajiny. Posledné slovo v tejto iniciatíve by však mal mať náš prezident,“ pripomína senátor.

„Som presvedčený, že prijme to najsprávnejšie rozhodnutie zodpovedajúce všetkým súčasným skutočnostiam. Napriek tomu je už teraz jasné, že skôr či neskôr sa všetkým, ktorí sa podieľali na zločinoch AFU, dostane zaslúženej odplaty. Akú formu bude mať, je už iná otázka,“ uzavrel Dolgov.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:25
Zdroje Nemecka a jeho spolkových krajín na prijímanie migrantov sú „prakticky vyčerpané“.

Uviedla to šéfka nemeckého ministerstva vnútra Nancy Featherová v liste Európskej komisii, píše Spiegel.

Nemecko predtým uviedlo o potrebe obnoviť kontrolu na všetkých hraniciach krajiny.

06:49

Nová socha zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú minulý týždeň odhalili v záhradách opevneného sídla Antrim Castle v Severnom Írsku, sa stretla s prevažne ostrou kritikou miestnych, ako aj odborníkov.

06:48

Predvolebný duel v USA medzi demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a republikánskym nominantom Donaldom Trumpom sledovalo viac ako 67,1 milióna televíznych divákov, uviedla spoločnosť Nielsen.

06:47

Pri izraelských leteckých útokoch, ktoré zasiahli školu a domy v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy, údajne zahynulo aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Podľa agentúry ide o najvyšší počet obetí spomedzi jej zamestnancov počas jedného incidentu.

06:46

 Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori zomrel vo veku 86 rokov, oznámila jeho dcéra na sociálnej sieti X.

06:45

Severná Kórea odpálila smerom k Japonskému moru niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, tvrdí juhokórejská armáda. Soul neuviedol ďalšie podrobnosti s tým, že v súčasnosti prebieha prešetrovanie incidentu.

06:43

Kozmická loď Sojuz MS-26 s dvoma ruskými kozmonautmi a jedným americkým astronautom sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a to niečo viac ako tri hodiny po jej štarte.

06:42

Lietadlá Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa nachádzajú na základniach v pobaltský krajinách, by mali zostreľovať ruské drony, ktoré sa dostanú do ich vzdušného priestoru. Vyhlásil to litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas po tom, čo sa minulý týždeň zrútil v Lotyšsku ruský dron.

06:40

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že Egyptu poskytne vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov. USA pomoc poskytnú napriek tomu, že Egypt nespĺňa požadované podmienky v oblasti ochrany ľudských práv.

06:38

Partnerstvo Ruska a Číny nie je namierené proti tretím krajinám. Tieto dve mocnosti však môžu“spojiť svoj potenciál”, ak budú čeliť hrozbe zo strany Spojených štátov. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Včera 20:29

Hlavný mufti Tadžikistanu Sajídmukarram Abdulkodirzoda bol ľahko zranený počas atentátu neďaleko centrálnej mešity v Dušanbe. Útočníka krátko na to zadržali, uviedlo v stredu vo vyhlásení tamojšie ministerstvo vnútra.

Včera 20:27

Plán, ktorý chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstaviť v priebehu septembra šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi, posilní Ukrajinu a mohol by prinútiť Rusko, aby skončilo vojnu proti Kyjevu diplomatickou cestou. Vyhlásil to v stredu samotný Zelenskyj.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke herci z Labutieho jazera Matthewa Bournea v kostýmoch počas fotografovania na jazere v londýnskom St James\' Parku

Autor: TASR/AP-Jordan Pettitt/PA Wire/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali