Zalužnyj priznáva, že “protiofenzíva” sa dostala do “slepej uličky”: čo je zašifrované v nečakaných odhaleniach vrchného veliteľa AFU

Zalužnyj priznáva, že “protiofenzíva” sa dostala do “slepej uličky”: čo je zašifrované v nečakaných odhaleniach vrchného veliteľa AFU

Kyjev 3. novembra 2023 (HSP/kp.ru/Foto:Twitter)

 

Generál Valerij Zalužnyj, hlavný veliteľ AFU, poskytol veľký rozhovor britskému časopisu The Economist. Plukovník Viktor Baranec v novinách Komsomoľskaja pravda analyzuje jeho vyjadrenia

Valerij Zalužnyj
Na snímke Valerij Zalužnyj

A v tomto rozhovore – veľa mimoriadne úprimných priznaní a nečakaných záverov. Dokonca “na hranici faulu”, pretože Vladymyrovi Zelenskému sa asi nebudú páčiť (najmä – “tučné” komplimenty, v ktorých Zalužnyj “vykúpal” ruskú armádu a zároveň vlastne uznal neúspech “protiofenzívy”).

Reklama

Niektoré jeho závery sú dosť senzačné. V tomto rozhovore je istá ľstivosť a chytráctvo, pokusy zvaliť chyby ukrajinského vojenského vedenia na nejaké objektívne príčiny a je tam aj niečo, čo treba čítať medzi riadkami. Rozhovor stojí za podrobnú analýzu toho, čo generál povedal – pomôže nám to vidieť bojisko očami človeka z “druhej strany” a možno lepšie pochopiť priebeh špeciálnej vojenskej operácie.

Západné technológie nepomôžu AFU prekonať “slepé uličky” v ich hlavách

“Konflikt na Ukrajine sa dostal do slepej uličky….. Ukrajinské jednotky nemôžu nijakým spôsobom prelomiť obrannú líniu ruských ozbrojených síl. Preto by sme nemali dúfať v hlboký a krásny prielom. Podobne ako v prvej svetovej vojne sme sa dostali na úroveň technologického rozvoja, ktorá nás stavia do slepej uličky.”

Reklama

Zamyslime sa. Patová situácia nastáva vtedy, keď sa súperiace armády nedokážu pohnúť z línie dotyku a stoja na mieste, uviaznuté v pozičných bojoch. Áno, to sa v niektorých častiach frontu stáva. Napríklad na záporožskom smere. Ale ukrajinské ozbrojené sily nemôžu povedať, že sa to deje na chersonskom a artemovskom smere. Na týchto miestach Ukrajinci aktívne postupujú vpred s úmyslom dosiahnuť aspoň taktické úspechy. Pokúšajú sa obsadiť predmostie na ľavom brehu Dnepra a zubami nechtami sa snažia zaseknúť do bokov v okolí Artemovska, z ktorých boli tento rok vyhnaní. “Slepú uličku” tu nie je cítiť ani v náznakoch, prebiehajú tu aktívne boje. Čo sa týka ruskej strany, ani pri Kupjansku nie je žiadna “slepá ulička” – ruské jednotky trhajú nepriateľskú obranu a čoraz tesnejšie stláčajú kliešte okolo mesta. A pri Donecku tiež neustále postupujú.

Hlavný veliteľ AFU sa sťažuje, že sa nepodarilo preraziť ruskú obrannú líniu. A to je vlastne potvrdenie slabosti ukrajinských síl a uznanie sily tých ruských. Ak ukrajinský generálny štáb pri plánovaní “protiofenzívy” nezohľadnil hustotu mínových polí a hrdinskú tvrdohlavosť ruských jednotiek, potom je to jeho problém. Ale pod plánom “protiofenzívy” je podpis náčelníka generálneho štábu Zalužného.

Odvolávanie sa na úroveň techniky z prvej svetovej vojny, ktorá údajne viedla k patovej situácii, je viac ako zvláštne a veľmi sporné. Už len preto, že existovala aj druhá svetová vojna, ktorá bola úrovňou rovnakých technológií oveľa bližšie k našim časom. A hoci bola Červená armáda istý čas horšia ako Hitlerova armáda a utrpela porážky, nakoniec sa dostala zo “slepej uličky” a vyvesila nad Berlínom zástavu víťazstva. Vďaka inteligencii veliteľov, správnej stratégii a taktike, hrdinstvu a vysokej morálke vojakov a dôstojníkov, profesionálnemu využitiu vojenskej techniky. Nehovoriac o úderníckej práci sovietskeho obranného priemyslu. Zdá sa mi, že Zalužnyj, spájajúc mŕtve body a techniku, jasne naznačuje Západu potrebu nových dodávok špičkových zbraní. Hovorí, že ak nám dáte takéto zbrane, tak sa pohneme dopredu.

Známa “pesnička”. Aj Zelenského obľúbená.

Generál niekoľkokrát zopakoval: len prudký technologický skok pomôže zmeniť situáciu na fronte v prospech Kyjeva. A “len vynález porovnateľný významom s čínskym pušným prachom umožní ukrajinským vojskám prelomiť patovú situáciu”. Možno má na mysli “jadrový pušný prach”? Veď povedal – “ak sa v arzenáloch neobjaví niečo kvalitatívne nové”….

Okrem toho, iné “prudké technologické skoky” sa v dejinách ľudstva udiali raz za 100 rokov. Nebude v tomto prípade Kyjev príliš dlho čakať na východisko zo “slepej uličky”?

Reklama

 

Očakávania NATO AFU nenaplnila

Hlavný veliteľ AFU povedal:

“Istý čas som nevedel pochopiť príčiny neúspechov AFU v bojovej zóne. Podľa všetkých predpovedí mali ukrajinskí vojaci dosiahnuť Krym, bojovať na Kryme a vrátiť sa z Krymu už za štyri mesiace.

Namiesto toho som sledoval, ako ukrajinskí vojaci uviazli v mínových poliach a západné vozidlá rozstrieľalo ruské delostrelectvo…. Najprv som si myslel, že s našimi veliteľmi nie je niečo v poriadku, a tak som niektorých z nich vymenil. Potom som si pomyslel, že možno naši vojaci nie sú v poriadku…. Možno.”

Zamyslime sa.

Reklama

Kto bol zodpovedný za plánovanie operácie na obsadenie Krymu? Ukrajinský generálny štáb a ministerstvo obrany (tu opäť čítaj – Zalužnyj).

Kto im podsunul myšlienky na grandiózny “pochod na Krym”? Americkí a britskí vojenskí poradcovia.

Zalužnyj sa tým netají: “Ak sa pozriete na učebnice NATO a matematické výpočty, ktoré sme urobili [pri plánovaní protiofenzívy], štyri mesiace by nám mali stačiť”. Opa-opa! Narušením tejto operácie ruská armáda, ako sa ukazuje, dala po ušiach aj “učiteľom” ukrajinských vojenských veliteľov z NATO. Podľa Zalužného “armáda ukrajinského (čítaj – NATOvského – WB) štandardu mala byť schopná pohybovať sa rýchlosťou 30 kilometrov za deň, ale nestalo sa tak”. Stalo sa to, že táto armáda sa musela odplaziť preč porazená…..

Nesľubovali náhodou ukrajinskí generáli chvastavo, že čoskoro budú v Sevastopole piť kávu a nad Grafským mólom bude viať ukrajinská vlajka? Ale nevyšlo to, chápete, lebo ukrajinskí vojaci a dôstojníci vybuchli v hustých ruských mínových poliach a nemecké leopardy zhoreli v plameňoch. A kto bol nakoniec vinný? Zalužnyj významne naznačil, že Západ.

Zalužnyj odhalil svoj hlavný strach – zastavenie západnej pomoci.

Hlavný veliteľ AFU povedal:

“Západní spojenci boli príliš opatrní pri dodávaní najnovších technológií a výkonnejších zbraní na Ukrajinu.” Americký prezident Joe Biden chcel, aby sa Amerika vyhla zatiahnutiu do konfrontácie s Ruskom.

To znamená, že zbrane dodané Západom boli dostatočné na to, aby podporili Ukrajinu v konflikte, ale nie dostatočné na to, aby jej umožnili vyhrať… Zadržaním dodávok raketových systémov dlhého doletu a tankov Západ umožnil Rusku preskupiť sa a posilniť svoju obranu.”

Zamyslime sa.

Ak čítame tieto Zalužného priznania medzi riadkami, záver je zrejmý: len západné zbrane mohli zabezpečiť úspech protiofenzívy ukrajinskej armády. A nebolo ich dosť. Kto je na vine? USA! Veď Biden dal Kyjevu zbrane len na “podporu” jeho armády. A zákerné Rusko to využilo.

Reklama

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo Zalužnyj poskytol takýto rozhovor The Economist práve v týchto dňoch? Vrchný veliteľ AFU sa zjavne bojí aj toho, že USA stiahnu (alebo obmedzia) svoju finančnú a zbrojnú pomoc Kyjevu a obráti svoju pozornosť na Izrael. Zalužnyj tiež zasypal ruské letectvo a systémy elektronického boja vynikajúcimi epitetami. Je to zriedkavý prípad, keď nepriateľský generál takto chváli vojenskú techniku protivníka. Chceli by ste, aby som preložil, čo chcel Zalužný týmito komplimentmi povedať? NATO, dajte nám čo najskôr F-16, pretože Rusi majú úplnú vzdušnú prevahu. A ešte viac rakiet dlhého doletu. Inak tu bude patová situácia, ktorá nevyhovuje ani Kyjevu, ani Washingtonu.

Zalužnyj zamlčal len to, že Moskvu žiadna patová situácia neuspokojí. Po tom, čo vydržali letný nápor ukrajinských ozbrojených síl a rozdrvili väčšinu ukrajinských záloh, môžu teraz ruské jednotky samy prejsť do ofenzívy. Navyše im čoskoro príde na pomoc ich večný spojenec – generál Moroz.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali