Zalužnyj o tom, čo potrebuje pre víťazstvo

Zalužnyj o tom, čo potrebuje pre víťazstvo

Bratislava 1. novembra 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Valerij Zalužnyj, náčelník generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl, napísal článok o hrozbe, že vojna sa zmení na pozičnú vojnu, čo by podľa neho “prospelo Rusku”, pretože by potom malo čas “obnoviť svoju vojenskú silu”

Valerij Zalužnyj
Na snímke Valerij Zalužnyj

Článok vyšiel v britskom časopise The Economist. Má názov “Hlavný veliteľ AFU o tom, čo potrebuje na porážku Ruska”.

Reklama

Podľa Zalužného je pozičná vojna dlhá a “nesie so sebou obrovské riziká pre ukrajinské ozbrojené sily a štát”.

“Ak sa chce Ukrajina dostať z tejto pasce, budeme potrebovať: vzdušnú prevahu, výrazne zlepšené možnosti elektronického boja a protibatériového boja, nové odmínovacie technológie a schopnosť mobilizovať a vycvičiť viac záloh,” píše.

Reklama

Zalužnyj tvrdí, že ruská armáda má v týchto oblastiach buď výhodu, alebo paritu s AFU.

“Za posledné desaťročie Rusko zmodernizovalo svoje sily REB, vytvorilo novú vetvu armády a vytvorilo 60 nových typov techniky. V tejto oblasti nás prekonáva: 65 % našich rušiacich platforiem na začiatku vojny bolo vyrobených ešte za sovietskej éry,” napísal vrchný veliteľ.

Podľa neho Ruská federácia dokázala vďaka REB “drasticky znížiť” účinnosť takých zbraní, ako je riadený projektil Excalibur.

Ukrajinskej armáde sa podarilo dosiahnuť delostreleckú paritu s Ruskom vďaka presnejšej palebnej sile. “To však nemusí trvať dlho,” píše Zalužnyj.

Dôvodom je, že Rusi zdokonalili svoju protibatériu. Stalo sa tak “najmä vďaka používaniu zátarasovej munície Lancet, ktorá funguje v spojení s prieskumnými dronmi, ako aj zvýšenej výrobe presných projektilov, ktoré sú navádzané pozemnými navádzačmi”.

Reklama

“Napriek znevažujúcim názorom niektorých vojenských analytikov nemôžeme v tomto smere bagatelizovať účinnosť ruských zbraní a spravodajstva,” píše Zalužnyj.

Pokiaľ ide o odmínovanie, západné dodávky sa “ukázali ako nedostatočné” vzhľadom na rozsah ruských mínových polí, ktoré sa na niektorých miestach tiahnu 20 kilometrov. “Keď prerazíme mínové polia, Rusko ich rýchlo doplní tým, že na diaľku nastraží nové míny,” hovorí vrchný veliteľ.

Od Západu tiež požaduje viac spravodajských informácií a pomoc pri výrobe systémov REB.

“Potrebujeme tiež väčší prístup k elektronickým spravodajským informáciám od našich spojencov vrátane údajov rádiového prieskumu, ako aj rozšírené výrobné linky pre naše protidronové REB systémy na Ukrajine a v zahraničí,” píše Zalužnyj.

Posledným problémom je doplnenie ľudskej sily.

Reklama

“V našej legislatíve sú medzery, ktoré umožňujú občanom vyhýbať sa plneniu svojich povinností.

Tieto problémy sa snažíme odstrániť. Zavádzame jednotný register brancov, musíme rozšíriť kategóriu občanov, ktorí môžu byť povolaní na výcvik alebo mobilizáciu. Zavádzame aj tzv. bojový výcvik, ktorý spočíva v umiestňovaní novomobilizovaných a vycvičených osôb do skúsených bojových jednotiek na ich výcvik”, – povedal šéf AFU.

Píše tiež, že “Rusko netreba podceňovať” a “ešte dlhý čas bude mať prevahu v zbraniach, technike, raketách a munícii”.

“Jeho obranný priemysel zvyšuje výrobu napriek bezprecedentným sankciám. Naši partneri v NATO tiež dramaticky zvyšujú svoje výrobné kapacity. Bude to však trvať najmenej rok a v niektorých prípadoch, ako v prípade letectva a riadiacich systémov, dva roky,” píše Zalužnyj.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali