Zahraniční lídri reagujú na atentát na slovenského premiéra. Vyjadril sa aj Zelenskyj a Putin

❚❚

Bratislava/Brusel 15. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Brendan Smialowski, Evan Vucci)

Aktualizované 15. mája 20:06

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu ostro odsúdila “podlý útok” na slovenského premiéra Roberta Fica. Svoju reakciu na atentát v Handlovej zverejnila na sociálnej sieti X, informuje bruselský spravodajca TASR

putin zelenskyj biden
Na snímke Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

“Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro,” zdôraznila šéfka exekutívy EÚ. Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.

.

Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako na sociálnej sieti X uviedol, že je šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica po rokovaní vlády SR v Handlovej.

“Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu,” odkázal Michel.

.

 

Pavel: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

“Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,” napísal Pavel.

K útoku sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. “Akákoľvek forma politicky motivovaného násilia je absolútne neprijateľná,” napísala na sieti X. Ficovi zaželala skoré uzdravenie bez trvalých následkov.

Podľa slov predsedu Senátu Miloša Vystrčila je správa o útoku na Fica desivá. “V myšlienkach som so Slovenskom a prajem mnoho síl,” napísal.

.

Situáciu vo vzťahu k útoku na predsedu slovenskej vlády sleduje aj česká polícia. “Vyhodnocujeme prípadné riziká a tým prispôsobujeme všetky opatrenia vo vzťahu k našim chráneným osobám aj objektom,” uviedla a dodala, že konkrétne opatrenia komentovať nebude. Hovorca Policajného prezídia ČR Ondřej Moravčík neskôr vo vysielaní stanice ČT24 spresnil, že polícia v tejto chvíli nemá informácie o tom, že by podobné nebezpečenstvo hrozilo aj v Česku.

 

Reakcia európskych lídrov na atentát na Fica na Slovensku

– Maďarský premiér Orbán:

“Som hlboko šokovaný ohavným útokom na môjho priateľa, predsedu vlády Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Nech Boh požehná jeho a jeho krajinu!”

– Poľský premiér Tusk: “Poľský premiér Fico je veľmi dobrý človek:

.

“Šokujúce správy zo Slovenska. Robert, moje myšlienky sú v tejto ťažkej chvíli s vami.”

 

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo útok na premiéra Roberta Fica

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa odohral po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

“Odsudzujeme tento hrozný čin, ktorý predstavuje útok nielen na jednotlivca, ale aj na naše demokratické hodnoty a princípy,” uviedlo.

Zdôraznilo, že stojí pevne proti akýmkoľvek formám násilia a teroru. Zároveň vyzýva na dôkladné vyšetrenie tejto šokujúcej udalosti a zabezpečenie spravodlivosti.

“Naše myšlienky sú s rodinou a najbližšími Roberta Fica. Spoločne musíme chrániť a podporovať demokraciu, rešpekt a bezpečnosť pre všetkých. Násilie nemá v našej spoločnosti miesto,” vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

 

Poľský prezident aj premiér po atentáte povzbudzujú Fica

Poľský prezident Mateusz Morawiecki aj premiér Donald Tusk v stredu na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, ktorého postrelili v Handlovej, informuje TASR.

“Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba,” napísal poľský prezident.

“Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach,” uviedol poľský premiér.

.

 

Orbán: Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom. Vyplýva to z Orbánovho príspevku na sociálnej sieti X, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Bol som hlboko šokovaný z ohavného útoku na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!” napísal maďarský ministerský predseda.

 

Zelenskyj: Útok na Fica je strašný

“Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti,” napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

.

Zelenskyj zaželal Ficovi skoré uzdravenie a vyjadril solidaritu s obyvateľmi Slovenska.

 

Nemecký kancelár Scholz je “otrasený” správami o streľbe na R. Fica

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). “Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla,” napísal na platforme X. TASR informuje podľa agentúry DPA.

“Násilie nesmie mať miesto v európskej politike. V týchto chvíľach myslím na Roberta Fica, jeho blízkych a občianky a občanov Slovenska,” dodal nemecký kancelár.

Na pokus o atentát na premiéra SR reagoval aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. V úvode svojho prejavu na pôde nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne zaželal Ficovi skoré uzdravenie a zároveň upozornil, že tí, ktorí sa cítia byť súčasťou demokratického spektra, by mali svoje slová “dôkladne zvažovať”.

.

 

Szijjártó: Pokus o atentát na Fica je šokujúci a zarážajúci

Pokus o atentát na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je šokujúci a zarážajúci, uviedol na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na stredajší útok na slovenského premiéra v Handlovej. Dodal, že v týchto chvíľach sa modlí za jeho skoré uzdravenie. Informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Atentát na premiéra Roberta Fica je šokujúci a zarážajúci. Kto by bol povedal, že takýto brutálny útok sa môže stať v strednej Európe?! Dúfame a modlíme sa za jeho skoré uzdravenie. Robert Fico je veľmi potrebný v slovenskej a európskej politike,” napísal šéf maďarskej diplomacie.

 

Stoltenberg je “šokovaný a zdesený” streľbou na Fica

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR Roberta Fica. TASR o tom informuje podľa Stoltenbergovho príspevku na sociálnej sieti X.

“Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska,” uviedol Stoltenberg.

 

.

Britský premiér Sunak je šokovaný zo streľby na R. Fica

Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej.

“Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu,” napísal Sunak na sociálnej sieti X.

 

Sulyok: Modlím sa za Roberta Fica a prajem mu rýchle zotavenie

Po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi a šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi reagoval na stredajší útok na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej aj maďarský prezident Tamás Sulyok s prianím skorého zotavenia. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Zarazila ma správa o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Modlím sa zaňho a prajem mu skoré zotavenie,” napísala hlava štátu na Facebooku.

 

Kancelár Nehammer je šokovaný streľbou na Fica

“Útok na život môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne hovorili o bezpečnostných otázkach. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú mať v našich demokraciách miesto a treba proti nim bojovať so všetkou rozhodnosťou!” napísal Nehammer podľa denníka Kurier v príspevku na platforme X.

.

Útok na slovenského premiéra “dôrazne odsúdil” aj rakúsky vicekancelár Werner Kogler, ktorý mu na platforme X zaželal skoré uzdravenie.

 

Putin je rozhorčený atentátom na R. Fica, hovorí o ohavnom zločine

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia Kremľa.

Podľa Putina “tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť”.

“Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu,” vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

 

Biden je znepokojený útokom na Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za “hrozný násilný čin”. Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde SR, uviedol Biely dom vo vyhlásení, na ktoré sa odvoláva TASR.

.

“Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska,” povedal Biden.

 

Vatikánsky štátny sekretár o dianí v SR: Nárast násilia je znepokojujúci

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Informovala o tom agentúra ANSA.

“Obávame sa toho, čo sa deje. Zdá sa, že už neexistujú žiadne hranice,” uviedol Parolin na podujatí, ktoré sa konalo na americkom veľvyslanectve pri Svätej stolici.

“To všetko prirodzene podnecuje násilie. Vzťahy sú stále násilnejšie a je menšia nádej na vybudovanie pokojných a mierových vzťahov,” dodal.

Streľbu na Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu, informuje TASR.

“Som šokovaný streľbou na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a slovenským národom,” uviedol.

.

 

Duda: Som šokovaný z pokusu o vraždu Fica

Poľský prezident, premiér aj minister zahraničných vecí v stredu vyjadrili svoje zdesenie z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry PAP.

“Som šokovaný z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica. Surovosť tohto útoku je nepredstaviteľná. Moje myšlienky a modlitby sprevádzajú Roberta Fica, jeho rodinu a ľudí na Slovensku,” napísal poľský prezident Andrzej Duda na sociálnej sieti X.

Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski takisto označil útok za šokujúci. “Dúfam, že premiér sa uzdraví a vysvetlí všetky okolnosti tejto hroznej udalosti,” napísal na sociálnej sieti X.

 

Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica, hovoria o útoku na demokraciu

Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska, informuje TASR.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila šok z tohto “zbabelého útoku” a zdôraznila, že “čo najostrejšie odsudzuje všetky formy násilia a útoky na základné princípy demokracie a slobody”.

.

“Brutálnu” streľbu na Roberta Fica odsúdil aj švédsky premiér Ulf Kristersson. Označil to za útok na demokratickú spoločnosť. “Myslím na Roberta a jeho rodinu,” dodal.

Rumunský prezident Klaus Iohannis zostal podľa svojich slov šokovaný zo správy o Ficovom stave. Zároveň dôrazne odsúdil takéto “extrémistické činy, ktoré ohrozujú základné európsky hodnoty”. Slovenskému premiérovi poprial úplné a skoré uzdravenie.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič na sociálnej sieti X vyhlásil, že po útoku na Fica je zdesený. “Správy o tom, že postrelili slovenského premiéra Roberta Fica, mnou veľmi otriasli. Absolútne tento hrozný násilný čin odsudzujem. Myslíme na premiéra Roberta Fica, jeho rodinu a Slovákov,” napísal.

Srbský prezident Aleksandar Vučič tiež hovoril o šoku. “Som šokovaný atentátom na Roberta Fica, ktorý je dobrým priateľom pre mňa a celé Srbsko. Milý priateľu, modlím sa za teba a tvoje zdravie,” uviedol Vučič.

Pridal sa aj odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte. “Šokovala ma streľba na môjho dlhoročného kolegu, slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl, v myšlienkach som s ním a jeho rodinou,” napísal na X.

.

Útok odsúdilo aj bieloruské ministerstvo zahraničných vecí. “Dôrazne odsudzujeme atentát na premiéra SR Roberta Fica, útoky a násilie voči politikom a ďalším predstaviteľom bez ohľadu na to, aké ciele sledujú. V 21. storočí nemajú miesto,” uviedlo ministerstvo podľa agentúry BelTA.

Generálny tajomník OSN odsúdil streľbu na premiéra SR Roberta Fica

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu odsúdil streľbu na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej. TASR informuje s odvolaním sa na vyhlásenie Guterresovho hovorcu Stéphana Dujarrica.

Guterres podľa neho “dôrazne odsudzuje šokujúci útok, ktorý bol dnes spáchaný na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica”. Ako dodal, generálny tajomník OSN “je v tejto ťažkej chvíli v mysli s predsedom vlády a jeho blízkymi”.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali