Záhadný útok hypersonikou na Izrael. Čo znamená a čo o ňom treba vedieť

❚❚

Jeruzalem 18. septembra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Leo Correa)

 

Je možné, že od minulej nedele začali vojenské udalosti na Blízkom východe nadobúdať úplne novú, oveľa hrozivejšiu kvalitu ako predtým. A mnohí sa domnievajú, že v rozhodujúcej miere sa to začalo diať okrem iného aj s pomocou Ruska, píše Sergej Iščenko v novinách Svobodnaja Pressa

izrael
Ilustračné foto

Udalosti víkendu sa vyvíjali nasledovne.

.

Ráno 15. septembra o 6.32 h sa v centre Izraela rozozvučal letecký poplach. Potom začali intenzívne pracovať systémy protivzdušnej obrany krajiny vrátane slávnej „Železnej kupoly“. Údajne v priebehu niekoľkých minút bolo neúspešne vypálených približne 20 najmodernejších záchytných rakiet. A už o deväť minút neskôr bolo počuť mohutný výbuch v tesnej blízkosti Tel Avivu. Len 18 kilometrov juhovýchodne od tohto mesta.

Podľa oficiálnej správy IDF, ktorá prišla už o 6:51, „raketa bola vypálená z Jemenu“ a bolo na ňu vypálených niekoľko záchytných rakiet s bližšie nešpecifikovaným výsledkom. Napriek tomu „raketa zem-zem preletela krajinou z východu a dopadla do otvorenej oblasti bez toho, aby spôsobila obete“.

.

O niečo neskôr NBC správu výrazne upravila: „Deväť ľudí bolo zranených troskami rakety, keď sa utekali ukryť po tom, ako sa ozvali sirény leteckého poplachu.“

A o 11:30 Yahya Sarea, hovorca jemenskej armády kontrolovanej Húsíjmi, prezradil, že to nebola len raketa, ktorá dopadla na Izrael. Bola to hypersonická balistická raketa. To okamžite potvrdili odborníci na celom svete, keďže elementárne výpočty ukázali, že nová arabská „zbraň odvety“ bola vypustená zo vzdialenosti viac ako 2 000 kilometrov od miesta dopadu. Túto vzdialenosť prekonala len za 11 a pol minúty. To nesporne naznačuje nadzvukovú rýchlosť letu približne 10 600 kilometrov za hodinu (Mach 9,8). Zostreliť takýto projektil počas jeho letu nedokáže žiadny existujúci systém protivzdušnej obrany v žiadnej krajine.

A nielen to. Podľa internetovej publikácie DefenseRomania táto strela doteraz nepoznaného typu pri vykonávaní úhybných manévrov nad Červeným morom, vyhýbajúc sa americkým, britským a francúzskym lodiam v jeho vodách, letela po veľmi zložitej trajektórii. Najprv severným smerom a potom západným. Čo podľa expertov portálu „naznačuje veľmi pokročilú technológiu“. Ktorej výroba je sotva v moci vedcov a priemyslu v chudobnom, bosom a takmer hladujúcom Jemene.

Objavili sa však správy, že raketa Húsíjov nezasiahla cieľ, na ktorý bola vypustená. S najväčšou pravdepodobnosťou sa rozpadla vo vzduchu na ceste do Tel Avivu v dôsledku extrémneho prehriatia jej trupu. To naznačuje, že táto jediná raketa vypálená na židovský štát mala testovací charakter. Túto raketu podľa tejto logiky môžu za nejaký čas nasledovať ďalšie. Oveľa presnejšie a masívnejšie údery. Ale rovnako bleskurýchle a nezostreliteľné.

Tieto nedeľné udalosti mnohých ľudí veľmi znepokojili. A prinútili ich pripomenúť si viaceré veci z minulosti.

.

Napríklad to, že v júni 2023 Irán, spojenec Jemenu, po prvý raz predviedol svoju novú hypersonickú raketu Fattah-2 (v preklade z perzštiny „Víťazstvo“) s priamym prúdením vzduchu a prúdovým pohonom. Teherán oznámil, že pri májových testoch „Víťazstvo“ prekonalo približne 1 400 kilometrov rýchlosťou 14 000 – 15 000 kilometrov za hodinu. To je pritom 12- až 13-násobok rýchlosti zvuku.

A v druhej polovici júla 2024 už spomínaný Yahya Sarea uviedol, že šiitské hnutie „Ansar Allah“ („Húsíovia“), ktoré kontroluje sever Jemenu, zasiahlo balistickými raketami ciele v oblasti Ejlatu v južnom Izraeli. A tiež – o súčasnom útoku rovnakou metódou na americkú loď Pumba v Červenom mori.

Za takýchto podmienok sa však ukázalo, že Húsíovia vlani v lete vôbec nezasiahli Ejlat perzským “Víťazstvom”. Alebo nie celkom. Pretože na to, aby dosiahli Ejlat, musela ich nová zázračná zbraň prekonať až 1700 kilometrov. Čo je podstatne viac ako dolet, ktorého je podľa iránskych tvorcov schopný ich Fattah-2.

Dalo sa predpokladať, že práce na modernizácii tejto zbrane sa nezastavia ani na deň. Presvedčenie, že je to tak, sa len posilnilo minulú nedeľu v príbehu o zrejme experimentálnom útoku na Tel Aviv.

Ako však Irán, ktorý predtým nemal nijako zvlášť rozvinutý raketový a kozmický priemysel a desaťročia nebol schopný vlastnými silami postaviť ani jediné schopné bojové lietadlo, dosiahol taký nečakaný skok smerom k hypersonickým strelám? Logicky jedinou možnou odpoveďou je, že Teherán nadviazal aktívny technologický dialóg s jednou z mocností, ktorá už disponuje potrebným vývojom v tejto oblasti.

.

Údajne je to práve Rusko, ktoré nadviazalo produktívnu vojensko-technickú spoluprácu s Iránom v podmienkach stále silnejúceho nepriateľstva proti Ukrajine a Západu stojacemu za ňou. Preto celkom pripúšťam, že medzi Moskvou a Teheránom sa vytvoril akýsi „čendž“. Domnievam sa, že len tak sa dá vysvetliť dramatický skok Peržanov v oblasti hypersoniky za posledných pár rokov.

Je to pre Rusko dobré alebo zlé? To ukáže len čas. Ale ako si nepripomenúť pamätný prejav Vladimira Putina na Petrohradskom ekonomickom fóre pred tromi mesiacmi, v júni 2024?

 

 

Vtedy ruský líder v odpovedi na otázku o perspektívach použitia západných presných zbraní na ruskom území poznamenal, že ani dnes to nie sú ukrajinskí vojaci, ktorí tvoria letové úlohy pre vysoko presné rakety NATO. Robia to alianční dôstojníci na základe údajov zo svojich skupín satelitného prieskumu.

A ďalej: „Myslíme si, že ak chce niekto dodať Ukrajine zbrane, ktoré sa majú použiť proti našej krajine, prečo nedodať zbrane do tých regiónov sveta, kde sa dajú použiť proti ich citlivým cieľom? My zatiaľ nedodávame. Zatiaľ nie. Ale vyhradzujeme si právo tak urobiť. (Dodávať zbrane – „SP“) tým štátom alebo dokonca niektorým legálnym štruktúram, ktoré na sebe cítia určitý tlak, a to aj vojenského charakteru. Ak dodávajú zbrane do vojnovej zóny a vyzývajú na ich použitie na našom území, prečo by sme nemali právo urobiť to isté, odpovedať zrkadlovo,?“.

Nemyslíte si, že konečne nastal čas, o ktorom hovoril Putin v Peterburgu?

A to, že pri skúšobnom, testovacom vypustení rakety sa dostal pod úder pre Rusko nie príliš nebezpečný Izrael… Materiálne škody mu nevznikli veľké. Viac morálne a etické.

Ale ak sú naše predpoklady o tajomnom vývoji hypersoniky, ktorá je z konštrukčného a výrobného hľadiska nepredstaviteľne zložitá, u tak zbedačených Jemenčanov správne, potom nevylučujem, že práve Američanom poslal opatrný Putin takouto zložitou cestou „čierny znak“.

Pozrite sa na mapu. Z hlavného mesta Húsíov, Saná, je to len kúsok do Saudskej Arábie, Kataru, Kuvajtu a Ománu. A to nie sú len suverénne arabské štáty, ale zároveň aj miesta dislokácie najväčších amerických vojenských, námorných a leteckých základní v regióne. Pokiaľ ide o Bahrajn, je sídlom najväčšej 5. flotily amerického námorníctva. Je možné si predstaviť „tučnejší“ cieľ pre budúci pomstychtivý a náhly arabsko-perzský hypersonický úder?

.

„Nedeľňajší útok balistickou raketou na Izrael, ktorý uskutočnilo jemenské hnutie Ansar Allah, je odkazom Tel Avivu aj západným krajinám zároveň,“ podelil sa o svoje názory iránsky ekonomický a politický analytik Ruhollah Modabber v deň útoku na Tel Aviv. A dá sa súhlasiť, že Peržan má na takéto tvrdenie všetky dôvody.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali