Začlení sa Bielorusko do Ruskej federácie? Lukašenkove vyjadrenia hovoria jasne

❚❚

Minsk 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Pokus o začlenenie Bieloruska do Ruskej federácie povedie k vojne, povedal Alexander Lukašenko v rozhovore pre ruské noviny Izvestija

Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko

Dostal otázku, „aké perspektívy a výzvy teraz stoja pred naším zväzovým štátom“. Na čo sám Lukašenko začal rozprávať o nemožnosti plnohodnotného zjednotenia.

.

„Hovorí sa, že impérium je tam, satelit, nesatelit, o tom, že vstúpiť do Ruska a tak ďalej. Postavte sa na moje miesto, vy by ste čo, byť prezidentom suverénneho, nehovorím nezávislého, sme odkázaní jeden na druhého, suverénneho štátu, ktorý nemá hranice, ktorý sa nie vlastnou vinou stal suverénnym. Tento štát by zajtra zničili. To nemôžem urobiť a nikto ma tým nepoveril, to predovšetkým. Po druhé, akýkoľvek pohyb ktoréhokoľvek politika týmto smerom – on bude zničený bieloruským ľudom. Vy ste menší, my sme väčší a ekonomiku máme takú, hentakú. Budeme vám pomáhať len ďalej pokračujte so vstupom do Ruska. Takto sa otázky klásť nedajú. Je to nemožné a nerealizovateľné. Dokonca sa bojím povedať, že by to znamenalo vojnu,“ povedal Lukašenko.

Dodal, že on a Putin nikdy túto otázku takto nenastoľovali, ale „v Rusku sú niektorí ľudia vo vysokých kruhoch. Vyzývajú nás, aby sme to „zahodili“ a ďalej „budovali také vzťahy, ktoré budú užšie a silnejšie ako v unitárnom štáte“.

.

„Bielorusi sú pre vás, pre Rusov, najvernejší a najspoľahlivejší ľudia. Na svete pre vás niet lojálnejších, úprimnejších a čestnejších, a ani ich nehľadajte,“ povedal Lukašenko.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:02

Za prvý rok fungovania súčasnej vlády sa podarilo Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR presadiť zmenu 13. dôchodku či stanoviť automat na minimálnu mzdu, ktorá bude na úrovni 60 % priemernej mzdy. Ďalšie investície smeroval rezort aj do humanitárnej pomoci, na starostlivosť o zdravotne znevýhodnených ľudí či do projektov na podporu zamestnanosti na Slovensku. V piatok o tom informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:01

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) počas jesenných prázdnin a sviatočných dní pridá 25 posilových vlakov. Na tratiach budú jazdiť od štvrtka (31. 10.) do pondelka (4. 11.).

14:00

Libanonský úradujúci premiér Nadžíb Míkátí obvinil Izrael z úmyselných útokov na novinárov. Uviedol to v súvislosti s izraelským piatkovým úderom v Libanone, kde prišli o život traja pracovníci médií, čo Míkátí označil za vojnový zločin.

14:00

Americký miliardár Elon Musk je od roku 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol denník The Wall Street Journal (WSJ), na ktorý sa odvolal portál Politico.

13:35

Inflačné očakávania v eurozóne v septembri klesli a dosiahli niekoľkoročné minimá. Ukázal to v piatok prieskum Európskej centrálnej banky.

13:34

Rast úverov, ktoré banky v eurozóne poskytli v septembri 2024 domácnostiam aj firmám, sa mierne zrýchlil. Pôžičky súkromnému sektoru tak pokračujú v pomalom zotavovaní, a to aj vďaka vyhliadkam na stabilné znižovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) v nasledujúcich mesiacoch.

13:33

Medzi Európskou úniou (EÚ) a Čínou pretrvávajú značné rozdiely, pokiaľ ide o clo na elektromobily vyrobené v ázijskej krajine. Clá nadobudnú platnosť na budúci týždeň, pričom doterajšie rokovania nepriniesli výsledky, obe strany v nich však budú pokračovať.

13:18

Holandské spravodajské služby potvrdili, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine najmenej 1500 vojakov zo Severnej Kórey, oznámil holandský minister obrany Ruben Brekelmans.

13:17

Strana kurdských pracujúcich sa prihlásila k zodpovednosti za útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries v Ankare, pri ktorom zahynulo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenia.

13:16

Zo zoologickej záhrady na juhu Nemecka unikol netopier. Ukryl sa pod oblečením jednej z návštevníčok, ktorá ho objavila až po návrate domov.

13:15

Maďarská vláda budúci pondelok spustí ďalšiu “národnú konzultáciu”, ktorej hlavnou otázkou bude ekonomická neutralita Maďarska. Oznámil to na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali