Začíname predbiehať západné krajiny. Dôkazom je Kaliňák

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (HSP/Foto:Facebook/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky)

 

Postrehli ste, kam sa vybral na pracovnú cestu Robert Kaliňák? Vydal tým dôležitý signál pre budúce smerovanie Slovenska…

Kaliňák v Indonézii
Na snímke podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (vpravo) na stretnutí v Indonézii s ministrom obrany Prabowo Subiantom, ktorý je novozvoleným prezidentom Indonézskej republiky

Keď Robert Fico vyhlásil tézu o vládnej politike na „všetky štyri svetové strany“, neprajníci sa len posmievali. Spomínam si na tvrdé, ale zavádzajúce výroky novinárov a opozičníkov o tom, že v skutočnosti existuje len „západ“ (rozumej: civilizácia) a „východ“ (rozumej: barbarstvo). Táto bipolarita je zastaralá a prekonaná – geopolitický progres nezastavíš. Novinári tiež dodávali, že Fico si vymýšľa podobné novinky, lebo už nemá čím zaujať, nemá viac čo ponúknuť, alebo už ho „nikde nechcú“ (v najnovšom podcaste Bárdy s Káčerom dokonca fabulujú, že „Fico už nevládne“)…

.

Pochopiteľne, boli od začiatku vedľa – otázka je, či si to reálne aj v hĺbke duše uvedomujú, alebo či úmyselne zatĺkajú, že je na vzostupe nový svetový poriadok.

Usporiadanie, ktoré je nezvratné, a ktoré naberá čoraz jasnejšie kontúry (aj keď naše médiá o tom odmietajú informovať, lebo pre ne je svet len kolektívny západ), sa nazýva multipolárny svet. Niektorí sa mylne domnievajú, že s jeho ideou prišiel súčasný ruský filozof a politológ Alexander Dugin, v skutočnosti tento koncept (priznane) prevzal od Samuela Huntingtona, niekdajšieho poradcu v Bielom dome a kolegu – mysliteľa.

.

O multipolárnom svete a jeho nevyhnutnosti hovoria aj zástupcovia veľmocí ako je India alebo Čína. Zoskupenie BRICS je prvým výrazným signálom, že časy sa menia. Civilizácie východu a globálneho juhu k sebe nachádzajú cestu – zbavujú sa vzájomných predsudkov v mene spoločného pokroku. Myšlienka multipolarity znamená, že za rokovací stôl si ako rovnocenní partneri môžu sadnúť predstavitelia odlišných civilizačných okruhov. S tým, že ani jeden na druhého nebude pozerať zvrchu.

Tento prístup bol doposiaľ krajinám kolektívneho západu cudzí – dobre vieme, že washingtonská centrála svetovlády sa pozerá na civilizačnú inakosť z povýšenej pozície privilegovaného. Nie raz o tom dali vedieť svojimi rozhodnutiami. A rozširujú tento postoj aj cez podchytené médiá – nie je náhoda, že aj naratív slovenského mainstreamu znie tak, že nás už „nikde neberú vážne“, alebo že „nemáme viac partnerov“.

Máme, máme, milí priatelia – akurát tam, kde to „Európanom“ príliš nevonia…

Pretože kto nepatrí medzi vyvolených (rozumej: postkoloniálne veľmoci), s tým sa oni nehrajú. Jedine, že by im začal poklonkovať, ako postsocialistické štáty. Čo to vravel euroobčan Ódor v predvolebnej kampani? Že Únia len dávala a dávala, preto je teraz čas na nás, aby sme jej dali niečo naspäť?

Či to máme priniesť na kolenách, už nespresnil…

.

Prečo tento dlhší úvod? Nuž, pozrime sa, kde bol cez víkend Robert Kaliňák: V Indonézii. Krajina má okolo 280 miliónov obyvateľov, z toho okolo 240 miliónov sú moslimovia, zvyšok prevažne kresťania. Indonézia je fakticky krajina s najväčším počtom moslimov na svete (v tesnom závese je Pakistan, potom India). Slovensko teda jasne a zreteľne dáva najavo, že je schopné komunikovať aj s partnermi, ktorí sú možno západu ľahostajní, ak nie priam nepríjemní…

A to zďaleka nie je všetko: Táto komunikácia je totiž produktívna. Naši zástupcovia boli už v Azerbajdžane či Južnej Kórei, a teraz v záujme rozvoja dobrých vzťahov v Indonézii, kde nám dláždia cestu napríklad k dodávaniu technológií do zbrojárskeho priemyslu. Okrem toho, ako dodal Kaliňák vo videu priamo z miesta, existuje medzi našimi krajinami spolupráca na vedeckej univerzitnej úrovni, a sme v krajine známi aj pre kvalitnú medicínsku edukáciu…

Viete, niektorí sa budú znovu posmievať, že s nami už debatujú len „krajiny tretieho sveta“, a ja neviem čo ešte. Avšak tieto posmešky vychádzajú z prostej ignorancie zmien na svetových fórach. Našinec sa z médií dozvie, že na Globsecu vystúpila von der Leyenová s plamenným prejavom proti Rusku, a v prospech večného zbrojenia Ukrajiny – to sú témy, ktoré u nás utvárajú verejný diskurz. Lebo médiá hlavného prúdu žijú v tichej zhode, že ukrajinský front, zelená dohoda, Brusel, a práva LGBTi sú priority. Nič iné neexistuje, toto je zhruba všetko, o čom sa máme baviť vo „vyspelom svete“.

To, že tento „vyspelý svet“ sa už vyše roka mlčky pozerá na vyvražďovanie civilistov v Gaze, je vec, nad ktorou krútia nosom – a dávajú od nej ruky preč (česť výnimkám).

Budú nás médiá dôsledne informovať aj o priebehu a výstupoch už šestnásteho samitu BRICS (tentoraz v ruskej Kazani) koncom tohto mesiaca? Alebo to odbijú jednovetnou správičkou?

.

Priatelia, Slovensko začína vo svete opäť rezonovať. A tým mám na mysli skutočný svet, nielen izolovanú západnú Európu, Severnú Ameriku, Veľkú Britániu, a Austráliu. Z čias socializmu nám tu ostali výrobné kapacity a komunikačné kanály, na ktorých možno stavať – v prospech všetkých strán, ktoré majú záujem o diskusiu. Nikde predsa nie je napísané, že máme ostať doživotnými vazalmi Bruselu a s hlbokým predklonom prijímať také jeho nariadenia, ktoré už nezasahujú len do našej ekonomickej, ale aj do kultúrno-spoločenskej sféry.

Slovensko ostáva politicky suverénnou krajinou (aj keď v zložitej situácii). A najlepší spôsob, ako si suverenitu upevňovať, je politika na „všetky štyri svetové strany“ – a teda udržiavanie kurzu smerom do nového, multipolárneho sveta, s víziou čoraz širšej medzinárodnej spolupráce, nachádzania nových trhov a následného rastu HDP.

Takže nech si o nás hovorí v Bruseli/Washingtone kto chce, čo chce – v predvídaní udalostí blízkej geopolitickej budúcnosti (ako aj v prvých adaptačných krokoch) už sme ich začali predbiehať…

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:00

Ruský prokurátor požiadal v pondelok o vyše trojročný väzenský trest pre francúzskeho vedca Laurenta Vinatiera, ktorý je obvinený z porušenia ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch. Verdikt sa očakáva už v priebehu popoludnia, uvádza agentúra Reuters odvolávajúca sa na ruské médiá.

Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku “svojvoľne zadržali”, a vyzvalo na jeho okamžité prepustenie.

15:59

Maďarsko by odložilo rozhodnutie o harmonograme sankcií Európskej únie voči Rusku na obdobie po prezidentských voľbách v USA a v tomto čase by vetovalo aj pôžičku EÚ 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol v pondelok server atv.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský premiér Viktor Orbán vytrvalo odmieta predlžovanie sankcií voči Rusku a bráni poskytovaniu nových pôžičiek Ukrajine prostredníctvom zmrazených ruských aktív, píše Politico.

15:57

Muž obžalovaný zo založenia najväčšieho požiaru v novodobej českej histórii v pondelok pred súdom opäť odmietol, že by v roku 2022 České Švajčiarsko zapálil. Vinu priznal iba v prípade niekoľkých menších požiarov. Podľa odborníkov je muž schopný chápať zmysel súdneho konania, ktoré bolo pre jeho zdravotný stav v máji odložené na neurčito. Na základe stanice ČT24 a servera iDNES.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

15:49

Švajčiarsky tenista Dominic Stephan Stricker postúpil do 2. kola na turnaji ATP v Štokholme. S Američanom Aleksandarom Kovacevicom si poradil v troch setoch 6:4, 5:7 a 6:4.

15:40

Časť mimovládnych organizácii by mala byť oslobodená od novej transakčnej dane, ktorú začnú platiť právnické osoby na Slovensku od apríla budúceho roka. Na konkrétnej legislatívnej zmene sa už pracuje, potvrdili po pondelkovom rokovaní tripartity minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

15:39

Ministerstvo dopravy (MD)SR plánuje spojiť Bratislavu a Košice leteckou linkou. Rezort aktuálne pripravuje podmienky na vyhlásenie verejnej súťaže na leteckého dopravcu. Cieľom ministerstva je, aby sa medzi Bratislavou a Košicami začalo lietať koncom marca alebo začiatkom apríla 2025. V pondelok o tom informovala hovorkyňa MD Petra Poláčiková.

15:36

Šéf automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares nevylučuje rušenie závodov vzhľadom na slabé predaje a konkurenciu z Číny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

K plánovaným sankčným clám Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily Tavares uviedol, že Čína by takéto prekážky dokázala obísť investovaním do tovární v Európe.

Carlos Tavares
Na snímke generálny riaditeľ automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares
15:32

Pohľady na návrh štátneho rozpočtu v rámci tripartity sú veľmi protichodné. Vláda plánuje v budúcnosti komunikovať viac so sociálnymi partnermi. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po rokovaní tripartity.

15:28

Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) plánuje viac závodov v Európe so zameraním na trh s čipmi umelej inteligencie (AI). Uviedol to v pondelok taiwanský minister pre vedu a technológiu Wu Čcheng-wen. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

14:34

Spolupráca medzi Ruskom a Čínou vo vojenskej oblasti je dôležitým faktorom pri udržiavaní globálnej a regionálnej stability, Moskva očakáva úzku a plodnú interakciu, povedal Belousov.

13:26

Najmenej traja pakistanskí policajti zahynuli v pondelok počas útoku islamistických militantov na okresné policajné veliteľstvo v okrese Bannu v provincii Chajbar Paštúnchwá na severe krajiny.

13:25

Bývalého príslušníka východonemeckej tajnej služby Stasi v pondelok odsúdili na 10 rokov za vraždu z roku 1974 na hraničnom priechode do vtedajšieho Západného Berlína.

13:25

Poľská vízová politika voči občanom Ruska patrí medzi najprísnejšie, uviedlo na sociálnej sieti X poľské ministerstvo vnútra a správy.

13:23

Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) zďaleka nezažehná veľké problémy slovenských poľnohospodárov. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Čaučík za opozičné KDH, v reakcii na piatkové (11. 10.) oznámenie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richarda Takáča (Smer-SD) o predĺžení akreditácie PPA do polovice októbra 2027.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali