Začína sa festival Pohoda, vo štvrtok vystúpi Para aj James Blake

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 11. júla 2024 10:24

Trenčianske letisko sa aj tento rok premení na stredisko hudobnej a kultúrnej scény. Vo štvrtok tam štartuje multižánrový festival Pohoda. Areál svoje brány otvorí na poludnie. Návštevníci si môžu počas nasledujúcich troch dní vychutnať bohatý hudobný a umelecký program, pripravené sú pre nich tiež mnohé sprievodné aktivity

Pohoda festival
Ilustračné foto

Program na hlavnom pódiu otvorí o 18.30 h slovenská kapela Para. Tá patrila podľa organizátorov k najželanejším interpretom tohto ročníka. Svoju energickú šou tam predstaví i britský raper Skepta. Prvý deň festivalu spestrí aj britský spevák a skladateľ James Blake. Okrem neho sa predvedie vo štvrtok i mladá interpretka Arlo Parks.

.

Návštevníci sa aj počas ďalších dní môžu tešiť na desiatky zaujímavých zahraničných a slovenských interpretov. Predstavia sa napríklad americká kapela Black Pumas, rockové ikonické duo Royal Blood či kultová britská skupina Morcheeba. Vystúpenia majú naplánované aj slovenskí interpreti Richard Müller, Adonxs, Jana Kirschner či Katarzia. Jedným z headlinerov Pohody bola tiež rocková skupina Queens of the Stone Age, svoju účasť však pre zdravotné dôvody zrušila.

Festival okrem koncertov ponúka aj mnoho ďalších aktivít. Naplánované sú rôzne workshopy, napríklad cirkusový či hrnčiarsky, ale i diskusie. Debatovať sa bude napríklad o vulgarizácii verejného diskurzu, korupcii či slobode médií. Návštevníci sa môžu tešiť aj na legendárny Street Dance Battle. Oslavovať sa budú tiež 80. narodeniny barda slovenskej literatúry Ivana Štrpku. Na Pohode sa vyhodnotí aj 28. ročník súťaže Poviedka.

.

Zastúpené budú i divadlá. S inscenáciou Budete mať luft! sa predstaví Slovenské národné divadlo. Divadlo Stoka zase návštevníkom ponúkne reflexiu aktuálnych vzťahov a spoločnosti cez inscenáciu Škovránok. Bábkové divadlo Žilina bude učiť deti, ako sa robí divadlo. Festival v nedeľu (14. 7.) ráno ukončí ekumenická bohoslužba na tému nebezpečná moc jazyka.

Pohoda bude mať bohatú gastrozónu s množstvom rozličného jedla a nápojov. K dispozícii bude bez obmedzenia pitná voda. Organizátori avizovali, že pre očakávané vysoké teploty navýšili počet slnečníkov so sedením a rozšírili zatienenú plochu. Na návštevníkov apelovali, aby dodržiavali pitný režim a hygienu, nosili pokrývku hlavy a používali opaľovacie krémy. Varovali ich tiež pred nákupom vstupeniek mimo oficiálnych predajných kanálov.

 

Na festivaloch netreba zabúdať na pitný režim ani pravidelnú stravu

Na letných festivaloch treba dodržiavať pitný režim. Najvhodnejšími nápojmi sú čistá voda, minerálka a čaj. Dôležité je tiež pravidelné stravovanie. Pripomenul to farmaceut Peter Hnáth z lekárne Dr. Max s tým, že na väčšine festivalov je dostupná pitná voda zadarmo a preto by si ľudia naň mali vziať prázdnu fľašu.

“Počas bežných dní by mal príjem tekutín dosahovať okolo dvoch litrov na deň. To však neplatí, ak ste počas dňa vystavení vysokým teplotám, čomu sa pri letných festivaloch nedá vždy vyhnúť. V takomto prípade by sa mala konzumácia tekutín zvýšiť na dvojnásobok až štvornásobok. Dôležité je piť tekutiny postupne, počas celého dňa, a nie nárazovo,” poznamenal.

.

Farmaceut apeloval aj na pravidelné stravovanie. Najdôležitejšie sú podľa jeho slov raňajky. “Kto sa naraňajkuje, môže sa vyhnúť kolapsom počas dňa,” podotkol. Na festival odporučil zbaliť si okrem iného opaľovací krém, klobúk, antibakteriálny gél, vlhčené vreckovky či slnečné okuliare. “Veľkou pomocou môže byť malá cestovná lekárnička. V nej by nemali chýbať lieky od bolesti hlavy, roztok pri dehydratácii, gél na uštipnutie hmyzom, repelent, lieky na alergie či hnačku a rýchloobväzy či náplasti,” dodal.

 

Na festival Pohoda začínajú prichádzať prví návštevníci

Na trenčianske letisko začínajú prichádzať prví návštevníci multižánrového festivalu Pohoda. Parkovisko je pre návštevníkov otvorené od 9.00 h, areál festivalu oficiálne otvoria o 12.00 h. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Vodiči prichádzajúci od Bratislavy budú dočasným dopravným značením presmerovaní na cestu II/507 pri diaľničnej križovatke Lúka. Automobily od Žiliny presmerujú na diaľničnú križovatku Nové Mesto nad Váhom. Automobily z oboch smerov pôjdu následne po ceste II/507 cez Beckov, Trenčianske Stankovce a cez Veľké Bierovce ich nasmerujú na letisko.

Automobily prichádzajúce po ceste I/9 od Zvolena budú musieť odbočiť pri Trenčíne smerom do Trenčianskej Turnej, kde sa na kruhovej križovatke vrátia na cestu I/9 a budú pokračovať na letisko. “Žiadame vodičov, aby sledovali situáciu v cestnej premávke, rešpektovali dopravné značenie, pokyny polície a usporiadateľov,” upozorňuje polícia.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:33

Havária plynového potrubia spôsobuje v Bratislave v sobotu dopoludnia dopravné obmedzenia. Uzavretý je Most Apollo a ulice Košická, Prístavná, Landererova a Mlynské nivy.

10:09

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve.

10:07

Pápež František v sobotu vyzval lídrov Papuy-Novej Guiney, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

08:14

Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o “hrubé porušenie” ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

07:41

Spojené štáty a Irak sa dohodli na pláne stiahnutia koaličných síl pod vedením USA, ktoré ešte zostali v Iraku. Uviedla to v piatok agentúra Reuters odvolávajúca sa na viaceré informované zdroje, medzi ktorými sú piati predstavitelia USA, dvaja predstavitelia iných koaličných krajín a traja irackí predstavitelia.

07:40

Znovupoužiteľná kozmická loď Boeing CST-100 Starliner po predchádzajúcom odpojení od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pristála v noci na sobotu pomocou padákov v americkom štáte Nové Mexiko. Na Zem sa však vrátila bez dvoch amerických astronautov, čím sa skončil testovací let poznačený technickými problémami.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali