Zachytenie amerického lietadla RQ-4B Global Hawk nad Čiernym morom: dôsledky pre USA a Rusko

Zachytenie amerického lietadla RQ-4B Global Hawk nad Čiernym morom: dôsledky pre USA a Rusko

Bratislava 28. júna 2024 (HSP/Svpressa/Foto:X@Q0MT6pFmbVqynsM)

 

Američania rázne odmietajú priznať očividné: že ruský MiG-31 zachytil ďalší RQ-4B Global Hawk nad Čiernym morom, píše vo svojom článku pre ruské noviny Svobodnaja Pressa Konstantin Olšanskij. Stalo sa tak bezprostredne po tom, ako Moskva obvinila USA zo zodpovednosti za teroristický útok raketami ATACMS na pláži v Sevastopole. Americký veľvyslanec bol oficiálne varovaný, že bude nasledovať odveta

RQ-4B Global Hawk dron
Na snímke americký dron RQ-4B Global Hawk

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo: všetky letové úlohy pre operačno-taktické rakety ATACMS zadávajú americkí špecialisti na základe údajov satelitného prieskumu. Práve pomocou bezpilotných lietadiel, ktoré sa nad Čiernym morom neustále striedajú, sa nepretržite 24 hodín denne zhromažďujú spravodajské informácie a korigujú údery.

Reklama

Rusko často poukazovalo na to, ako lietadlá NATO a USA vrátane RC-135 Rivet a E-8 Joint Stars a bezpilotného lietadla RQ-4B Global Hawk lietajú nad pobrežím a vodami Ukrajiny a pomáhajú Kyjevu pri jeho vojenských operáciách.

Americký dron RQ-4B Global Hawk krúžil vo vzdušnom priestore nad Čiernym morom práve v čase, keď prebiehal útok na Sevastopoľ. Tieto správy vychádzali z údajov o sledovaní letu, ktoré zverejnil Flightradar.

Reklama

Moskva oficiálne nepotvrdila, že americký dron bol zachytený. Hoci mnohé vplyvné západné publikácie vrátane bulharského vojenského a armádneho spravodajstva o tom písali ako o hotovej veci. Uvádzajú jasnú analógiu s udalosťami z marca 2023, keď ruská stíhačka vypustila palivo na bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper nad Čiernym morom. Dron v hodnote takmer 30 miliónov dolárov stratil kontrolu. Pozostatky dronu, ako neochotne potvrdil Pentagón, našli a podrobne preskúmali ruskí vojenskí inžinieri.

Jednoznačné varovanie Američanom však dlhý efekt nemalo: v lete 2023 začala AFU systematicky útočiť na Krymský polostrov pomocou rakiet GMLRS (HIMARS) a Storm Shadow.

Global Hawk je technologicky vyspelý vzdušný prieskumný systém, ktorý dlhodobo pôsobí vo veľkých výškach, je diaľkovo ovládaný a nie je ozbrojený. Dron má za sebou významné množstvo misií v zónach konfliktov rozpútaných americkou armádou.

Bezpilotné lietadlo je vybavené celým radom zabudovaných senzorov a kamier, ktoré mu umožňujú nepretržite snímať veľké územia s vysokým rozlíšením, vo dne aj v noci, za každého počasia. Podľa výrobcu Northrop Grumman dokáže Global Hawk z operačnej výšky 18 kilometrov vidieť ciele vzdialené viac ako 550 kilometrov.

RQ-4B slúži aj ako cenný doplnok k pilotovaným a vesmírnym prieskumným systémom a ponúka nepretržitý dohľad v reálnom čase prostredníctvom senzorov obrazového spravodajstva (IMINT) a signálového spravodajstva (SIGINT). Presný dosah kamier a senzorov zostáva utajený.

Reklama

Variant bezpilotného lietadla Global Hawk MQ-4A upútal pozornosť všetkých už v roku 2019, keď jeden takýto exemplár zostrelila iránska raketa Khordad počas letu nad Hormuzským prielivom. Zbor islamských revolučných gárd (IRGC) vtedy uviedol, že dron narušil iránsky vzdušný priestor a jeho zničenie bolo “jasným signálom Amerike”. Tento signál však nebol prijatý: v roku 2020 Američania použili MQ-9 Reaper na zabitie generála Qassema Suleimaniho, keď bol na medzinárodnom letisku v Bagdade.

Možno aj preto sily podporované Iránom vyhlásili, že MQ-9 Reaper je skutočný džihád: len od novembra 2023 jemenskí povstalci zostrelili 4 až 6 týchto bezpilotných lietadiel. Ide o najväčšiu stratu bezpilotných lietadiel pre americké letectvo, z ktorých každé stojí približne 30 miliónov dolárov.

A 25. júna zmizol z radarov nad Sýriou americký prieskumný a úderný dron MQ-1 Grey Eagle v hodnote 25 miliónov dolárov. Američania zatiaľ neuviedli, či dron spadol z technických príčin (hoci tak Pentagón vždy vysvetľuje stratu nejakého svojho bezpilotného lietadla kdekoľvek na planéte, či už v Iraku alebo Nigeri), alebo bol zostrelený. Druhá verzia sa zdá byť oveľa reálnejšia, ak vezmeme do úvahy predchádzajúce straty amerických bezpilotných lietadiel na oblohe nad Blízkym východom.

Tu Američania mlčia. Incident s RQ-4B Global Hawk nad Čiernym morom spôsobí, že mnohí zákazníci budú sklamaní z dodávok amerických bezpilotných lietadiel. Najmä preto, že tento dron bol predaný zákazníkom, ako sú Južná Kórea a Japonsko, na zlepšenie sledovania a prieskumu. Najnovšie americké vzdušné sily oznámili nasadenie RQ-4 Global Hawk na leteckej základni v Japonsku. Podľa všetkého budú drony špehovať Čínu. Až kým stíhačka letectva ČĽR “náhodou” nevyleje palivo na drahú americkú hračku, čo prinúti Amíkov vrátiť sa domov.

 

Reklama

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:27

Na niekoľkých amerických vojenských základniach v Európe bola cez víkend vyhlásená najvyššia pohotovosť, a to prvýkrát po najmenej 10 rokoch, píše CNN. Stupeň obrany bol zvýšený na dva v obave, že teroristický útok by mohol byť zameraný na americký vojenský personál alebo zariadenia.

Úradníci uviedli, že stupeň pohotovosti bol zvýšený aj v posádke americkej armády v nemeckom Stuttgarte, kde sídli európske velenie USA.

Jeden z amerických predstaviteľov, ktorý sa nachádza v Európe, pre CNN povedal, že takýto stupeň ohrozenia si nepamätá “najmenej 10 rokov”.

Nie je jasné, aké spravodajské informácie viedli k zvýšeným bezpečnostným opatreniam, ale európske orgány varovali pred potenciálnou teroristickou hrozbou na kontinente, najmä pred júlovými olympijskými hrami v Paríži a počas prebiehajúcich majstrovstiev Európy vo futbale v Nemecku.

18:47

Najmenej jednu obeť a osem zranených si vyžiadal útok ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to v nedeľu miestni predstavitelia.

18:46

Nemecký spisovateľ Tijan Sila narodený v Sarajeve sa v nedeľu stal laureátom prestížnej rakúskej literárnej Ceny Ingeborg Bachmannovej dotovanej sumou 25.000 eur.

18:45

Bulharská pravoslávna cirkev si v nedeľu zvolila za svoju novú hlavu metropolitu Daniila; nahradí patriarchu Neofita, ktorý zomrel v marci ako 78-ročný.

18:44

Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 57 utrpelo zranenia pri výbuchu v reštaurácii v meste Izmir na západnom pobreží Turecka. Explóziu podľa prvých zistení zrejme zapríčinil únik plynu. Uviedol to v nedeľu turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

18:26

Policajt v americkom štáte New Yorku smrteľne postrelil 13-ročného chlapca, ktorý predtým utekal pred policajtami a mieril na nich replikou ručnej strelnej zbrane.

18:25

Nemecká strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v nedeľu na svojom zjazde v Essene zamietla návrh na sprísnenie pravidiel pre zahraničné cesty svojich členov a poskytovanie rozhovorov zahraničným médiám.

18:25

Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca. Oznámil to v nedeľu prezident ČR Petr Pavel, ktorý už podpísal jeho menovanie.

17:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

16:58

Takmer polovica Švajčiarov vníma organizovanie piesňovej súťaže Eurovízia v roku 2025 negatívne. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v sobotu tamojší denník Blick vychádzajúci v nemeckom jazyku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali