Záchranári žiadajú premiéra stiahnuť časť konsolidačného balíka znižujúceho mzdy

❚❚

Bratislava 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jozef Ďurník)

 

Tri záchranárske organizácie žiadajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o stiahnutie časti konsolidačného balíka, ktorý sa týka znižovania miezd zdravotníkov, zdravotníckych záchranárov nevynímajúc. Predložený návrh podľa nich výrazným spôsobom zasahuje do mzdového ohodnotenia ich práce. Voči návrhu sa ostro ohradzujú. Konštatujú to v spoločnom liste

sanitka, lekár
Ilustračné foto

“Priamy dosah takto predloženého zákona predstavuje zníženie nárastu hrubej mzdy zdravotníckeho záchranára v roku 2025 o 94 eur mesačne a v roku 2026 zníženie o ďalších 101 eur mesačne,” upozorňujú s tým, že to v najbližších rokov prinesie pokles ich reálnych miezd.

.

Podotýkajú, že ešte pred zavedením minimálnych mzdových nárokov v zákone v roku 2016 chýbali v segmente stovky zdravotníckych záchranárov. Aj vďaka mzdovému ohodnoteniu naviazanému na priemernú mzdu v národnom hospodárstve postupne dochádza podľa nich k stabilizácii personálu. Proces si však vyžaduje ešte niekoľko rokov na to, aby boli ambulancie záchrannej služby personálne stabilizované.

Pripomínajú, že záchranná zdravotná služba na Slovensku je ťažko skúšaným odvetvím. Je to práve záchranná zdravotná služba, ktorá už v bežných “mierových” časoch nahrádza ostatné nefungujúce zložky poskytovania zdravotnej starostlivosti. Záchranári podľa nich denne popri množstve akútnych zásahov suplujú chýbajúcich všeobecných lekárov, uzatvorené dospelé či detské pohotovosti, zavreté oddelenia nemocníc či urgentné príjmy, ako aj nefungujúcu starostlivosť o ťažko chorých a zomierajúcich občanov v ich obydliach. Do pozornosti dávajú aj to, že záchranná zdravotná služba stála v prvej línii pri zachraňovaní životov počas pandémie COVID-19 alebo na hraniciach počas vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine. Záchranári sú tiež pri každej mimoriadnej udalosti či hromadnej nehode.

.

“Za dennodenné nasadenie sme si však od vlády vyslúžili znižovanie základných miezd, čo považujeme za poľutovaniahodné a nehodné povolania nás a našich kolegov,” zdôrazňujú záchranárske organizácie.

Podvedené sa cítia vo vyjadreniach predstaviteľov vlády SR, že predložené opatrenia majú trvať iba jeden rok. Podľa nich sa to nezakladá na pravde, keďže vláda predpokladá úsporu na mzdách zdravotníckych pracovníkov aj v rokoch 2026 a 2027, úhrnne za tri roky vo výške viac ako 831 miliónov eur.

Zdravotnícke organizácie zároveň informujú, že plne podporujú aktivity lekárskych a sesterských odborov v podobe vypovedania nadčasových hodín a služieb v prípade schválenia tohto návrhu zákona v Národnej rade SR.

Pod spoločnú žiadosť sa podpísali Základná odborová organizácia pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) Bratislava, Odbory zamestnancov Záchrannej služby Košice a Slovenská komora zdravotníckych záchranárov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:30

Izraelská armáda v stredu priznala, že niekoľko rakiet vypálených v utorok večer Iránom smerom na Izrael zasiahlo základne izraelských vzdušných síl. Nedošlo však k obetiam na životoch ani ku škodám na vojenskej infraštruktúre či lietadlách. Armáda pritom nespresnila, ktoré jej základne strely zasiahli.

17:20

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyzval na rýchle ukončenie rokovaní o dohode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým obchodným blokom Mercosur, s ktorou ostro nesúhlasí Francúzsko.

17:20

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v stredu vyjadrila rozhorčenie nad protiizraelskými pouličnými zhromaždeniami, ktorých účastníci oslavovali iránsky raketový útok na Izrael z predošlého večera.

17:20

Stovky portugalských hasičov protestovali v stredu pred parlamentom v Lisabone za lepšie pracovné podmienky vrátane platov.

Portugalsko Lisabon hasiči protest
Profesionálni hasiči pochodujú pred parlamentom počas protestu za lepšie platové a pracovné podmienky 1. októbra 2024 v Lisabone
17:19

V stredu sa na pôde Európskeho parlamentu (EP) konala diskusia zástupcov európskych regiónov s tridsiatimi europoslancami z rôznych politických skupín o posilnenej politike súdržnosti a rastu po roku 2027. Bratislavský samosprávny kraj na tomto stretnutí zastupovala krajská poslankyňa a starostka Chorvátskeho Grobu Vladimíra Vydrová.

16:43

Pápež František vyhlásil 7. október za deň modlitieb a pôstu za pokoj vo svete. V tento deň uplynie rok od vpádu palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, ktorý vyvolal ďalšiu eskaláciu na Blízkom východe.

16:43

V Rusku sa v stredu začal súdny proces so štyrmi nezávislými novinármi obvinenými z napomáhania zakázaným organizáciám opozičného vodcu Alexeja Navaľného, ktorý vo februári zomrel vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Sudca hneď po otvorení procesu rozhodol, že pojednávania budú neverejné.

Rusko novinári
Na snímke ruskí novinári, zľava Konstantin Gabov, Antonina Kravcovová, Arťom Kriger a Sergej Karelin, ktorí sú obvinení z napomáhania zakázaným organizáciám opozičného vodcu Alexeja Navaľného, stoja v súdnej sieni v Moskve v stredu 2. októbra 2024
16:42

České ministerstvo obrany kúpi dve transportné lietadlá Embraer C-390 Millenium s rozsiahlym doplnkovým vybavením. Armáda ČR vďaka nim získa nové schopnosti pri preprave ľudí alebo materiálu, pri hasení rozsiahlych požiarov či evakuácii zranených. Prvé z nich by českí vojaci mali mať budúci rok. V stredu po rokovaní vlády to oznámila česká ministerka obrany Jana Černochová.

16:41

Zástupcovia JTRE a JTRE Germany za účasti, architektov, dodávateľov a médií položili základný kameň a uložili časovú kapsulu na stavbe Nordhafen Living & Office. Projekt v atraktívnej centrálnej lokalite Berlína je premiérou nemeckej pobočky poprednej stredoeurópskej developerskej spoločnosti JTRE.

16:40

V rámci sankcií Európskej únie zavedených proti Rusku v reakcii na vojnu na Ukrajine je platný zákaz poskytovať právne poradenské služby ruskej vláde a subjektom usadeným v Rusku, skonštatoval v stredu Všeobecný súd EÚ.

16:40

Libanonská proiránska militantná skupina Hizballáh oznámila, že v stredu zmarila pokus izraelských vojakov o infiltráciu do libanonskej dediny Jarún ležiacej v pohraničí s Izraelom. Hizballáh ich misiu údajne prekazil aktivovaním nastraženej výbušniny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali