Začala sa operácia “Odveta za Belgorod”

❚❚

Washington 4. januára 2024 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Americké raketomety HIMARS MLRS sa hneď po útoku zbalili a zachránili sa útekom, teraz ich ničia na mieste, píše Konstantin Olšanskij v novinách Svobodná Pressa

M720 pásové HIMARS
Ilustračné foto

Ruské jednotky vyvinuli novú taktiku na ničenie ukrajinských MLRS. V posledných dňoch bolo týmto spôsobom zneškodnených niekoľko odpaľovacích zariadení Olcha a HIMARS, informovalo vojenské vydanie Eurasian Times.

.

Zlikvidované boli pri Selidove ( DĽR) a Glubokom (Charkovská oblasť). Na sociálnych sieťach sa objavilo aj video zničenia HIMARS-u, ktorý práve vypálil salvu kazetovej munície pri Konstantinovke.

Počet zničených obrnených vozidiel NATO v zóne ŠVO rýchlo rastie. Podľa výpočtov holandského projektu Oryx bolo od začiatku “protiofenzívy” zničených 27 vozidiel Leopard OPV a 6 vozidiel Marder 1A3 BMP (Nemecko), 62 vozidiel M2A2 Bradley ODS-SA BMP, 23 protipechotných vozidiel Oshkosh M-ATV, 9 obrnených transportérov M1126 Stryker (všetky americké), 5 tankov Stridsvagn 122, 5 vozidiel CV9040C BMP (švédskej výroby).

.

A to je len malá časť strát, pretože Oryx operuje len s potvrdenými fotografickými a videozáznamami.

Zásada NATO “vystreľ a utekaj” už na Ukrajine nefunguje

Zničenie HIMARS bolo vždy zložitou taktickou úlohou, uvádza Eurasian Times. Faktom je, že americké MLRS sú skonštruované na princípe “vystreľ a utekaj”.

HIMARS nesie jednu kapsulu so 6 raketami GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) s maximálnym doletom približne 90 kilometrov. Vysoko presné riadené strely SATNAV a INS môžu zasiahnuť dôležité ciele zo 40 kilometrov za bojovou líniou, t. j. mimo dosahu väčšiny ruských bezpilotných lietadiel kamikadze a MLRS.

Čas, ktorý HIMARS potrebuje na odpálenie všetkých svojich rakiet, je utajovaný. Navyše sa líši v závislosti od typu rakiet, postupnosti streľby a operačných činností posádky.

.

Eurasian Times vypočítal, že HIMARS potrebuje menej času na to, aby vypálil svoju muníciu a vyhol sa protibatériovej paľbe, ako je čas potrebný na to, aby rakety GMLRS doleteli k cieľu, aby radar určil polohu zbrane a preniesol súradnice do MLRS, ktoré by mohli potlačiť miesto odpalu. Práve preto sa HIMARS považuje za etalón princípu “shout-and-scout”.

Ruské raketomety Tornado-S MLRS zasahujú satelitom navádzanými a infračerveno navádzanými raketami kalibru 300 mm s trieštivými hlavicami alebo kazetovými hlavicami na vzdialenosť viac ako 100 km. Pri protibatériových streľbách však majú HIMARS čas stiahnuť sa do bezpečia.

Ako teda bolo americké zariadenie zničené skôr, ako sa stihlo vzdialiť? S najväčšou pravdepodobnosťou sa protibatériová paľba začala, ešte keď HIMARS iba strieľal.

Na lokalizáciu zbrane radar vypočíta približné miesto odpálenia tak, že vykreslí trajektóriu už odpálenej rakety. Ako však naznačuje Eurasian Times, Rusi nesledovali miesto odpálenia, ale dráhu strely. To umožnilo okamžité odovzdanie presných súradníc protiraketovým raketám MLRS.

“To, že Rusko získalo prostriedky na zisťovanie stopy rakety GMLRS, zmení priebeh ŠVO,” uvádza The Eurasian Times.

.

Celé ukrajinské zoskupenie HIMARS pokryje ruský “Kupol” naraz.

Ruská skupina spojených síl disponuje niekoľkými systémami, ktoré sú schopné odhaliť odpaľovanie rakiet HIMARS a signalizovať pozemné systémy protiraketovej paľby. Patrí medzi ne prieskumné lietadlo Tu-214R, bezpilotné lietadlá Orion a napokon aj satelitná konštelácia Kupol.

Tu-214R je určený na elektronické a optické sledovanie. Je vybavené aktívnym radarom s fázovanou anténou (AFAR) a optoelektronickým systémom s vysokým rozlíšením na zisťovanie pozemných cieľov. Lietadlo bolo operačne nasadené v oblasti ŠVO v septembri 2022.

Bezpilotné lietadlo Orion je zároveň výkonnou radarovou a optickou prieskumnou platformou, napísal Eurasian Times.

“Zostava lietadiel Orion je dostatočná na monitorovanie línie kontaktu v režime 24 / 7, nazeranie hlboko do ukrajinského územia, pričom zostáva mimo dosahu systémov protivzdušnej obrany nepriateľa,” uvádza Eurasian Times.

Ruský systém včasného varovania pred balistickými raketami Kupol je pravdepodobne tiež schopný odhaliť reaktívnu stopu GMLRS. V súčasnosti pracuje na vysoko eliptických obežných dráhach 6 satelitov Tundra vybavených vysoko citlivými senzormi. Očakáva sa, že táto konštelácia sa bude neustále rozširovať, aby poskytovala nepretržitý dohľad nad štartmi rakiet a umožňovala silnú protiraketovú paľbu.

Zničenie HIMARS je zaručené použitím kazetovej munície so zväčšenou plochou zásahu (v porovnaní s trieštivými projektilmi). Kombinácia satelitnej navigácie a inerciálneho navádzania zabezpečuje presnosť na 10 metrov.

“Zvýšená hrozba, ktorej čelia americké systémy HIMARS nasadené za ukrajinskými líniami, je v súčasnosti dostatočne významná na to, aby sa obmedzilo ich používanie,” konštatuje Eurasian Times. – Zničenie systémov HIMARS by sa mohlo ukázať ako ďalšia predzvesť kapitulácie Ukrajiny v roku 2024.”

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:33

Havária plynového potrubia spôsobuje v Bratislave v sobotu dopoludnia dopravné obmedzenia. Uzavretý je Most Apollo a ulice Košická, Prístavná, Landererova a Mlynské nivy.

10:09

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve.

10:07

Pápež František v sobotu vyzval lídrov Papuy-Novej Guiney, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

08:14

Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o “hrubé porušenie” ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali