Začal Facebook cenzúrovať slniečkarov ako Dibáková?

❚❚

Bratislava/Štrasburg 22. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Matt Rourke)

 

Nedávno sme informovali o záhadnom niekoľkodňovom zablokovaní stránky politického hnutia OĽaNO expremiéra Igora Matoviča na sociálnej sieti Facebook. Následne sieť pozastavila aj stránky mimovládky zaoberajúcej sa zbierkami pre Ukrajinu. Ide len o anomáliu a chybu v algoritme určenom na cenzúru, alebo v tom môžeme hľadať niečo viac? Nad témou sa zamyslel poslanec EP a podpredseda Smeru-SSD Ľuboš Blaha

logo Facebook
Ilustračné foto

Europoslanec Ľuboš Blaha sa nad týmito správami na sociálnej sieti pousmial. “Výborne ma pobavil Facebook. Na SME sa sťažujú, že zablokoval stránku Pomoc Ukrajine a dokonca zmazali aj reláciu Dibákovej s Hamranom… Cenzori sa potom vyhovárali, že sa pomýlil nejaký automat. Ale SME aj tak vyplakáva. Zakúsili vlastnú medicínu – tlieskam,” píše Blaha na sieti Telegram.

.

“Ja len, že už aj cenzorský automat pochopil, že Dibáková je novinársky suterén, Hamran je gauner a stránka Pomoc Ukrajine je rusofóbna svorka banderovcov. Ďakujeme ctenému automatu, je jediný, kto na chvíľu vo Facebooku dostal rozum – už to proste nevydržal a vzbúril sa proti slniečkarskej propagande, statočný to robot. Ale vážne. Čo môže byť vtipnejšie, ako keď americkí korporátni cenzori omylom sekajú aj vlastných. Toto mi urobilo deň,” baví sa ďalej slovenský zástupca v Európskom parlamente.

 

.

Návšteva Blahu v RF a stretnutie s politikom z USA

Poslanec EP a bývalý podpredseda NR SR dodáva, že v liberálnom denníku SME mu ešte stále vyčítajú, že ho v Rusku neprijal žiaden politik. “Už len vám budem vešať všetko na nos, šaškovia – bol som prednášať na MGIMO, bodka. Ja len, že všetkých poslancov ruského parlamentu Západniari hodili pod sankčný zoznam a potom sa čudujú, že sa s nimi nemôžeme oficiálne stretávať. To nevymyslíš…”

“Ale aby ma vkuse neohovárali, že sa stretávam iba s Rusmi, nech sa páči, v Štrasburgu som sa stretol s významným predstaviteľom z USA. Jeden z kľúčových činiteľov z Trumpovho tímu navštívil Európsky parlament a mali sme výborné stretnutie. Ten najdôležitejší odkaz je, že trumpovské národno-konzervatívne krídlo Republikánskej strany chce, aby sa Amerika stiahla z medzinárodných konfliktov a venovala sa sama sebe. To by bolo oslobodenie pre celý svet. Konečne zastavte americký imperializmus, súdruhovia a robte si doma, čo chcete.”

Dodal, že americký politik má slovenský pôvod. “Tak sme sa ozaj dobre porozprávali. Skvelý chlapík, možno pôjdem prednášať do Texasu – to by slniečkarov rozpučilo od jedu. Spoločne odmietame progresivizmus a aj keď sa v mnohých veciach nezhodneme, kľúčové je, aby Donald Trump zastavil vojnu proti Rusku, do ktorej nás chcú vtiahnuť liberáli – preto mu v novembrových voľbách držím palce. Ja len, že toto je jasný dôkaz, že udržiavame dobré vzťahy na všetky svetové strany – s Rusmi, Američanmi a samozrejme, aj s čoraz mocnejšími Číňanmi.”

Ľuboš Blaha ďalej uviedol, že čínsky veľvyslanec na Slovensku je vzácny a múdry človek a je rád, že sa mali možnosť stretnúť a diskutovať o rozvíjaní spolupráce s Komunistickou stranou Číny. “A áno, aj tam sa chystám. Mimochodom, z Ruska som dostal správu, že naši študenti na MGIMO sú už terčom hejtov od slniečkarov zo Slovenska – o to viac im ďakujem za ich odvahu. Držte sa, mladí priatelia. Inak, čítali ste? V Moldavsku bolo referenfum o EÚ. Ráno ešte vyhrávala strana odporcov… A popoludní odrazu zázrakom vyhrávajú podporcovia… Tie náhodičky. Bojujeme, priatelia, srdečne pozdravujem zo Štrasburgu.”

 

.

Lynč v Štrasburgu

Blaha na Telegrame informoval aj o rekcách kolegov z EP na jeho nedávnu cestu do Moskvy. “Pred chvíľou začalo zasadnutie Európskeho parlamentu. Ako prvý vystúpil nejaký premotivovaný Litovčan a spustil, že je strašné, že Ľuboš Blaha bol v Moskve poďakovať za mier. Nádhera. Litovčan skoro pukol od zlosti. Žiadal predsedníčku EP, aby zasiahla. Už sa trasiem. No chápete, prvá vec, čo rieši Európsky parlament, je to, že Blaha chce mier a že ďakuje za oslobodenie od fašizmu, fakt tragédia.”

“Odvtedy už som dostal desiatky gratulácií, polka parlamentu ma tu potlapkáva po pleciach a pýtajú sa, ako bolo v Moskve a že chcú ísť aj oni. Reklama na nezaplatenie. Samozrejme, hlásil som sa o slovo, aby som mohol na šialeného Litovčana reagovať, ale tu vám nikto slovo nedá, aby ste sa mohli obhájiť.  Tu si všetci títo vojnoví panáčikovia žijú v tej svojej rusofóbnej bublinke, kde nemôžeš mať iný názor. Len vojna, vojna a vojna. A hovoria tomu demokracia. Na smiech.”

“Ja chápem, že mnohí Pobaltania dodnes oslavujú nacistov a najradšej by nás všetkých uvrhli do tretej svetovej vojny. Ale budú sa musieť zmieriť s tým, že my na Slovensku chceme mier a odmietame rusofóbiu a fašizmus. A nikto nemá právo nám zakazovať chodiť do Ruska, ani kamkoľvek inam. Zabudnite na to, autoritári.”

Slovenský poslanec v EP podotkol, že za ním prišiel aj poslanec z konzervatívnej frakcie ECR a hovorí: “Oni si myslia, že žijú v totalite a že môžu poslancom určovať, kam smú cestovať? Aj ja pôjdem do Moskvy! A ešte Ti ani nedajú slovo,” dopĺňal ho poslanec z ľavicovej BSW. “To je škandál!”. “Gratulujem, si tu pár mesiacov a už si slávny,” smial sa ľavicový europoslanec z Nemecka. Myslím, že môj prípad spojil všetkých opozičných europoslancov naľavo aj napravo – majú plné zuby všetkých týchto vojnových štváčov z liberálnych frakcií. Chcú dialóg s Ruskom, chcú mierové rokovania.”

Ľuboš Blaha hovorí, že sa veľmi teší z toho, že mohol vyprovokovať takýto odpor proti slniečkarom. “A že v Európskom parlamente konečne môže zaznieť hlas zdravého rozumu. Som veľmi zvedavý, čo si tu v EP na mňa vymyslia. Zjavne sú tu zo mňa riadne zuriví – a to je dobre. Keď do vás skáču vojnoví štváči, znamená to, že robíte dobre svoju robotu. A do mňa teda skáču riadne – užívam si to, nebojte, mňa nezastrašia. Cítim, že spúšťame niečo veľké. A som rád, že patrím k tým, ktorí stoja v prvej línii. Kiež by sa tohto dožil môj otec – bol by hrdý.”

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:54

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) sa v septembri 2024 znížil, už druhý mesiac po sebe, aj keď menej ako v auguste. Takmer všetky hlavné trhy bloku s výnimkou Španielska zaznamenali minulý mesiac pokles predaja. Ukázali to v utorok údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

09:24

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

08:51

Jeden muž prišiel o život a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia pri zrážke dvoch osobných vlakov, ku ktorej došlo v pondelok neskoro večer v obci Llanbrynmair ležiacej v strednej časti Walesu. Oznámila to britská dopravná polícia, píše TASR podľa agentúry AFP.

08:49

Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok v Rakúsku Helga Feldnerová-Busztinová, ktorá prežila holokaust. TASR o tom informuje podľa agentúry APA.

Najmä v 90. rokoch sa zúčastňovala na prednáškach na školách, kde hovorila o tom, čo prežila, vyjadrovala sa však i k politickým témam. Za jej angažovanosť je udelili Cenu Ute Bockovej za občiansku odvahu.

08:48

Ceny ropy sa v utorok ráno znížili po tom, ako minister zahraničných vecí USA Antony Blinken obnovil úsilie presadiť prímerie na Blízkom východe. Aj spomaľujúci sa rast dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, ovplyvnil vývoj na trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

07:58

Španielsky podnikateľ Alberto González Amador, ktorý je druhom prezidentky autonómneho Madridského spoločenstva Isabel Díazovej Ayusovej, žaluje španielskeho premiéra Pedra Sáncheza a ministra spravodlivosti Félixa Bolaňosa za to, že ho nazvali “priznaným zločincom”. Agentúru AFP o tom v pondelok informoval tím jeho právnych zástupcov.

González Amador žiada ako odškodné 100.000 eur od Sáncheza, 50.000 eur od Bolaňosa a tiež odvolanie hanlivých vyjadrení.

07:53

Futbalisti UD Las Palmas si pripísali svoj prvý triumf v prebiehajúcom ročníku španielskej La Ligy. V súboji 10. kola vyhrali na ihrisku Valencie 3:2 a o skóre sa dostali pred svojho súpera na predposlednú priečku tabuľky.

07:38

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu. V súvislosti so streľbou zadržali 15-ročného chlapca, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad šerifa okresu King County.

Medzi obeťami sú dvaja dospelí a tri deti. Zranenia utrpela aj ďalšia tínedžerka, ktorá v dome žila.

07:25

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Hurikán udrel na Kubu počas víkendu a ťažké škody napáchal najmä v provincii Guantánamo vo východnej časti krajiny, dodal prezident v televíznom prejave.

Na snímke sa ľudia prechádzajú po pobreží počas výpadku prúdu v Havane
07:21

Americký prezident Joe Biden signalizoval “tichý súhlas a výslovnú podporu pre nezákonnú vojenskú agresiu Izraela voči Iránu”, uviedla v pondelok s odvolaním sa na minulotýždňové Bidenove vyjadrenia v Nemecku iránska misia pri Organizácii Spojených národov (OSN). TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali