Zabiť draka: svet je na pokraji globálnej vojny

Zabiť draka: svet je na pokraji globálnej vojny

Bratislava 17. januára 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Themba Hadebe, Tsafrir Abayov, Ariana Cubillos, Virginia Mayo)

 

Hlavným problémom v roku 2024 bude ten istý zásadný problém ako predtým: ide o konfrontáciu dvoch vĺn – doznievajúcej vlny unipolárneho svetového poriadku s hegemóniou USA a krajín kolektívneho Západu a nastupujúcej vlny multipolárneho sveta, ktorú stelesňuje skupina BRICS-10, píše Aleksandr Dugin pre Ria Novosti

Summit BRICS - záverečný prvý
Na snímke zľava brazílsky prezident Inácio Lula da Silva, čínsky prezident Si Ťin-pching, prezident JAR Cyril Ramaphosa, indický premiér Nárendra Módí a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Tento problém nevznikol teraz, ale v čase, keď Západ, ktorý na jeden historický okamih získal zdanlivú výlučnú dominanciu na planéte (po rozpade ZSSR), nebol schopný uplatniť svoje vedúce postavenie v praxi, v dôsledku čoho sa začali presadzovať nové suverénne póly – Rusko a Čína. Ďalšie póly sú na ceste – India, islamská civilizácia, Afrika a Latinská Amerika. Celkovo existuje sedem centier moci vrátane Západu. Šesť z nich sa spojilo do BRICS a začalo budovať multipolárny poriadok.

Reklama

Západ sa naďalej drží svojej hegemónie a útočí na najnebezpečnejších protivníkov svojej dominancie – Rusko, Čínu a islamský svet. To sa nezačalo dnes, ale už na samom začiatku roku 2000. Súčasný kontrast však politická mapa sveta definitívne nadobudla v posledných rokoch – a najmä po začiatku ŠVO na Ukrajine. ŠVO bola prvou horúcou vojnou multipolárneho sveta proti unipolárnemu svetu. Predtým – najmä počas prvého funkčného obdobia prezidenta Trumpa a v dôsledku nárastu populizmu v Európe – sa zdalo, že priamemu stretu sa bude dať vyhnúť, že Západ pokojne prijme multipolaritu a pokúsi sa získať späť svoje právoplatné miesto v postglobalizačnom svetovom poriadku. Práve to mal Trump na mysli, keď vyzýval na vysušenie globalistickej bažiny v samotných USA. Zatiaľ sa však tejto bažine podarilo vysušiť samotného Trumpa a počas obdobia najblatovejšieho prezidenta Bidena rozpútať krvavý konflikt na Ukrajine, ktorý vrhol všetky sily kolektívneho Západu proti Rusku ako najdôležitejšiemu pólu multipolárneho sveta.

Hlavným výsledkom uplynulého roku 2023 bolo narušenie ukrajinskej protiofenzívy zo strany Ruska, čo bol pre globalistov rozhodujúci moment celého konfliktu. Nacistickému režimu v Kyjeve poskytli maximálnu podporu v podobe zbraní, financií, politických, informačných a diplomatických zdrojov. Keď sa Rusko postavilo na vlastné nohy a začalo sa pripravovať na vlastnú ofenzívu, ukázalo sa, že všetko bolo márne. Pokiaľ však budú globalisti pri moci v USA, majú v úmysle pokračovať vo vojne. A zrejme nielen do posledného Ukrajinca, ale aj do posledného globalistu.

Reklama

Koncom roka 2023 sa však otvoril druhý front vo vojne unipolárneho a multipolárneho sveta. Tentoraz predvoj Západu na Blízkom východe – štát Izrael v reakcii na inváziu Hamasu začal systematickú genocídu obyvateľstva Gazy, pričom sa neštítil vôbec ničoho. USA a kolektívny Západ konanie Tel Avivu plne podporili, čím sa vytýčila nová zlomová línia – Západ proti islamskej civilizácii.

Situácia po útokoch Hamasu na Izrael
Izraelskí hasiči hasia požiar v juhoizraelskom meste Aškelon po vypálení rakety z pásma Gazy

Americkí neokonzervatívci sa na tejto špirále pohybovali už začiatkom roku 2000, čo vyústilo do invázie do Afganistanu, Iraku a potom do podpory radikálnych islamistov v Líbyi, Sýrii atď. Teraz je Západ opäť konfrontovaný s islamským svetom na čele s Palestínčanmi, jemenskými Húsíami, libanonským Hizballáhom a tiež Iránom.

Okrem toho v západnej Afrike, ktorá je ďalším odrazovým mostíkom antikoloniálneho boja proti unipolarite a za multipolaritu, vznikla aliancia najodhodlanejších krajín – Mali, Burkina Faso, Stredoafrická republika, Gabon a Niger, kde sa uskutočnila séria antiglobalizačných prevratov. Aj tu sa teda objavuje nový front.

A napokon Venezuela, ktorej legitímneho vládcu Nicolasa Madura sa USA pokúsili nahradiť bábkou Guaidóom, čo sa skončilo úplným fiaskom, vstúpila do územného konfliktu o sporné oblasti Guyana-Essekibo s proatlantickou bábkou Britskou Guyanou. A argentínsky prezident Javier Milei síce odmietol integráciu do BRICS, ale vyzval Anglicko, aby prehodnotilo otázku Malvín. V Latinskej Amerike tak vznikol ďalší front boja.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro

Takto sme sa priblížili k novému roku 2024. A tu všetky trendy pokračovali zrýchleným tempom. Napätie pre USA na Blízkom východe každým dňom narastá. Vojna na Ukrajine bude určite pokračovať a teraz je iniciatíva na strane Ruska.

Reklama

Treba očakávať aj eskaláciu konfliktu o Taiwan, kde Spojené štáty presadili zvolenie protičínskeho kandidáta Laj Čching-teho, ďalšiu eskaláciu na Blízkom východe, pokračovanie protikoloniálnych revolúcií v Afrike a vystupňovanie rozporov v Latinskej Amerike do horúcej fázy.

Na samotnom Západe sa kríza prehlbuje zrýchleným tempom. V USA sa v tohtoročných voľbách postavia globalisti proti silnej vlne republikánov.

EÚ je v úpadku a opäť sa dvíha antielitárska a antiliberálna vlna populistov – ľavicových aj pravicových. Sú tu ľavičiari ako Sarah Wagenknechtová a jej nová strana. “Červená Sarah” sa stáva symbolom európskej antiliberálnej ľavice.

Takíto ľavičiari sú v prvom rade nepriateľmi globálneho kapitálu – na rozdiel od Sorosom kúpenej pseudoľavice, ktorá je predovšetkým za LGBT, ukrajinský nacizmus, genocídu v Gaze a nekontrolovanú migráciu, ako aj zúfalo bojuje proti ruskému vplyvu, Putinovi a Rusku všeobecne.

Existuje aj pravicová zložka – značne potlačená, ale v mnohých európskych krajinách predstavuje druhú najdôležitejšiu politickú silu. Napríklad Marine Le Penová vo Francúzsku. V Nemecku naberá na sile Alternatíva pre Nemecko. V Taliansku sa napriek neliberálnej slabosti premiérky Giorgie Meloniovej pravicová polovica spoločnosti nikam neposunula. Celý pravicový populizmus bol taký, aký bol.

Reklama
Hlavné priority summitu EÚ sú Ukrajina, migrácia a nové vzťahy s Čínou
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová

Ale je tu globalistický Západ, ktorý sa snaží vydávať za celý “Západ”, a je tu antiglobalistická pravica a ľavica, ako aj obrovská vrstva západných obyvateľov, ktorí tvoria “mlčiacu väčšinu”. To je najdôležitejšie: priemerný európsky človek nerozumie politike vôbec nič. Bežní Európania a Američania jednoducho nestíhajú plniť požiadavky na zmenu pohlavia, násilnú kastráciu svojich mladých synov, ženenie sa s kozami, privážanie a kŕmenie ďalších migrantov, jedenie švábov, recitovanie modlitieb pred spaním Grety Thunbergovej a preklínanie Rusov. Obyčajný západný človek, malomeštiak, je hlavným pilierom multipolárneho sveta. On je jadrom skutočného Západu, nie zlovestnou paródiou, na ktorú ho premenili globalistické liberálne elity.

Je veľmi pravdepodobné, že práve v roku 2024 sa všetky tieto zlomové línie – vojny a revolúcie, konflikty a povstania, vlny teroristických útokov a nové územia genocídy – zmenia na niečo masové. Klesajúca vlna unipolárneho sveta už ustupuje rastúcemu multipolárnemu svetu. A je to nevyhnutné.

Drak globalizmu je smrteľne zranený. Vieme však, aká nebezpečná je agónia zraneného draka. Globálna elita Západu je šialená. Existuje veľa dôvodov domnievať sa, že rok 2024 bude niečím strašným. Od globálnej svetovej vojny sme vzdialení na dĺžku paže. Na všetkých frontoch. Ak sa jej nedá vyhnúť, nezostáva nám nič iné, len ju vyhrať.

Je potrebné skoncovať s drakom, aby sme ľudstvo a samotný Západ, ktorý je jeho prvou obeťou, oslobodili od jeho zlých kúziel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:00

Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.

Včera 19:43

Izrael už takmer dokončil elimináciu vojenských schopností palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. Vyhlásil to v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Včera 19:40

Švajčiarsko s platnosťou od pondelka sprísnilo svoj doterajší zákon o znásilnení a sexuálnych trestných činoch, a to v súlade so zásadou “nie znamená nie”.

Včera 19:28

Organizácia spojených národov v pondelok uviedla, že zástupcovia krajín sveta a talibanská delegácia po prvýkrát otvorene diskutovali o Afganistane.

Včera 19:27

Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

Včera 19:27

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo v pondelok núdzovo pristáť v Brazílii po “silných turbulenciách” pri ktorých niekoľko ľudí na palube utrpelo zranenia.

Včera 19:25

V Lotyšsku v pondelok vstúpili do platnosti legislatívne zmeny, ktoré umožňujú homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá.

Včera 18:53

Súčasný mauritánsky prezident Muhammad Gazwání zvíťazil v sobotných prezidentských voľbách so ziskom 56 percent hlasov, oznámila v pondelok volebná komisia.

Včera 18:36

Snahy o démonizáciu krajne pravicových voličov strácajú účinok. Vyhlásila to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloniová po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) v prvom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku.

Včera 18:32

Občania EÚ, ktorí chcú pracovať alebo založiť si podnik v inom členskom štáte, sa ešte stále stretávajú s mnohými prekážkami a uznávanie odborných kvalifikácií nie je jednoduchá záležitosť. Vyplýva to z pondelňajšej správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali