“Zabije” koronavírus Európsku úniu? Už polovica Talianov žiada odchod z EÚ

❚❚

Rím 16. apríla 2020 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Dôsledky zlyhania Európskej únie v súčasnej koronakríze sa začínajú prejavovať aj na verejnej mienke jej obyvateľov. Podľa najnovšieho prieskumu až takmer polovica Talianov podporuje odchod Talianska z Európskej únie – tzv. Italexit. Oproti prieskumu pred koronakrízou sa tak počet euroskeptikov zvýšil o približne 20 %

Ilustračné foto

Rôzni odborníci sa zhodujú, že súčasná koronakríza výrazne oslabí globalizmus a posilní nacionalizmus. Problém bude mať  preto zrejme aj projekt Európska únia.

.

Bruselský byrokratický moloch totiž jednotlivým krajinám včas takmer nijako nepomohol. Naviac na to doplatilo Taliansko, ktoré je spolu so Śpanielsko na tom  vrámci Európy najhoršie.

“Nedostatočná solidarita Európskej únie voči Taliansku počas koronakrízy zvýšila počet Talianov, ktorí podporujú Italexit,” píšu talianske noviny il Giornale

.

Podľa prieskumu verenej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Tecnè Poll, nespokojnosť Talianov voči Bruselu dramaticky vzrástla. Na otázku, či zostať, alebo odísť z Európskej únie, odpovedali Taliani takmer presne na polovicu.

Za odchod Talianska z Európskej únie je 49 % ľudí, zatiaľčo za zotrvanie v EÚ je 51 % obyvateľov Talianska. Prieskum teda ukázal, že sily sú takmer  vyrovnané, len mierne v prospech zástancov Európskej únie.

Keď ale zoberieme do úvahy štatistickú odchýlku a tiež fakt, že aj prieskumy pred hlasovaním o Brexite vo Veľkej Británii ukazovali mierne víťazstvo zotrvania Británie v EÚ a nakoniec dopadlo referendum presne opačne, s Európskou úniou to ani v Taliansku nevyzerá ružovo.

Trend je navyše jasný. Podľa prieskumu ešte pred koronakrízou bolo zástancov zotrvania Talianska v EÚ o 20 % viac.

Euroskeptické tendencie v Taliansku sa ukazujú aj na sociálnych sieťach. Na internete sa totiž začali objavovať videá, na ktorých obyvatelia Talianska pália vlajky Európskej únie. Tento „virálny“ trend pravdepodobne rozbehol grafický dizajnér a copywriter Matteo Brandi, ktorý vo svojom popise na Twitteri kritizuje Európsku úniu, ktorej podľa neho ide iba o naše peniaze. “Neexistuje žiadna európska solidarita, iba bodnutie do chrbta. Skončime s touto nočnou morou!“ napísal.

.

https://www.youtube.com/watch?v=sXTn3nPvNa0&feature=emb_title

 

Samuel Gdovin

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:12

Kapitán jachty Bayesia, ktorá sa minulý pondelok potopila pri pobreží Sicílie, využil svoje právo nevypovedať. V utorok to uviedol jeho advokát. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Prokuratúra kapitána, 51-ročného Novozélanďana Jamesa Cutfielda, vyšetruje v spojitosti s možným zabitím a zavinením stroskotania. Podľa talianskych zákonov takéto vyšetrovanie nemusí viesť k vzneseniu obvinenia.

Včera 19:50

Slovenské národné povstanie (SNP) ukázalo svetu, že Slováci jednoznačne odmietajú kolaboráciu s nacistickým Nemeckom a sú ochotní bojovať za svoje ideály. Na pietnom zhromaždení pri príležitosti 80. výročia SNP to v utorok na Námestí SNP v Bratislave vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

SNP80
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč a minister dopravy SR Jozef Ráž počas spomienkového a pietneho aktu pri príležitosti 80. výročia SNP pri Pamätníku na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave 27. augusta 2024
Včera 19:44

Životy dvoch pracovníkov leteckej spoločnosti Delta Air Lines a jedného zraneného si vyžiadala v utorok nehoda v údržbovom centre tejto spoločnosti na medzinárodnom letisku v Atlante v americkom štáte Georgia.

Včera 19:23

Írsky nízkonákladový letecký prepravca Ryanair sa vzhľadom na oneskorené dodávky lietadiel od spoločnosti Boeing bude musieť tento rok vzdať miliónov predaných leteniek.

Včera 19:23

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na stredu na žiadosť Kyjeva stretnutie Rady NATO-Ukrajina, oznámila v utorok hovorkyňa Severoatlantickej aliancie.

Včera 19:09

Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) zaznamenala v online priestore podvodné vyjadrenia, týkajúce sa vyplácania dividend všetkým občanom Slovenska. Upozornila na to v utorok hovorkyňa ZSE Katarína Šulíková.

Včera 18:59

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v utorok uviedol, že jeho vláda pozastavila styky s veľvyslanectvom Spojených štátov. Krok súvisí s nedávnym vyjadrením amerického veľvyslanca, ktorý kritizoval navrhovanú reformu justície.

Včera 18:54

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v utorok varovala Izrael, že priamy vojenský konflikt s hnutím Hizballáh alebo Iránom by mohol mať vážne dôsledky pre izraelských emitentov dlhu.

Včera 18:46

Strešné organizácie cestovného ruchu v Nemecku v utorok spoločne vyzvali na väčšiu otvorenosť voči cudzincom,

Včera 18:26

Španielsko daruje 500.000 dávok vakcíny proti ochoreniu mpox, známemu aj ako opičie kiahne, na boj s jeho šírením v Afrike. Oznámilo to v utorok španielske ministerstvo zdravotníctva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali