Svedkovia spoza zatvorených dverí: Biden viditeľne upadá, alebo kto má v rukách osud sveta?

❚❚

Washington 8.. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

The Wall Street Journal (WSJ) v článku Annie Linskey a Siobhana Highesovej uvádza, že Bidenov stav za zatvorenými dverami vykazuje značné známky zhoršovania

Joe Biden
Na snímke americký prezident Jpoe Biden

Kognitívne schopnosti Joea Bidena sa rapídne zhoršujú, píše WSJ s odvolaním sa na niekoľko desiatok ľudí z prezidentovho okolia. Žurnalisti upozorňujú, že dnešný Biden už nie je tým istým človekom, akým bol ešte pred desiatimi rokmi.

.

Keď sa prezident Biden v januári stretol v západnom krídle Bieleho domu s kongresovými lídrami, aby diskutovali o financovaní Ukrajiny, niekedy hovoril tak potichu, že ho niektorí účastníci stretnutia sotva počuli, uvádzajú zdroje oboznámené s týmto stretnutím. Čítal z papiera, uvádzal zjavné argumenty, na dlhé časové úseky robil pauzy a niekedy zavrel oči a dlho mlčal, takže mnohým účastníkom sa zdalo, že prezident vypol.

Vo februári počas stretnutia medzi štyrmi očami s predsedom Snemovne reprezentantov Mikom Johnsonom v Oválnej pracovni prezident povedal, že zmeny v politike administratívy, ktoré už ohrozili niektoré veľké energetické projekty, sa „ešte len rozpracúvajú – nič viac“. Johnson bol znepokojený. Zdalo sa mu, že prezidentovi zlyháva pamäť a zabúda na detaily vlastnej politiky.

.

Minulý rok, keď Biden rokoval s republikánmi v Snemovni reprezentantov o zvýšení dlhového stropu, sa prezidentovo správanie a informovanosť menili zo dňa na deň. Tvrdí to bývalý predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy a dva ďalšie zdroje oboznámené s podrobnosťami rokovaní. Niekedy mal Biden s republikánmi voľné a spontánne výmeny názorov, inokedy niečo zamrmlal a čítal z papiera.

„Často som sa s ním stretával, keď bol ešte viceprezidentom. Chodieval som k nemu domov,“ povedal McCarthy v jednom rozhovore. „Teraz je to úplne iný človek.“

Biden má 81 rokov a je najstarším prezidentom v histórii USA. Jeho vek a duševné schopnosti sa stali dôležitou témou kampane, keďže začína svoj boj o druhé funkčné obdobie. Na to myslia voliči, na to myslia aj republikáni, ktorí na neho útočia. Biely dom a Bidenovi najbližší spolupracovníci však tvrdia, že je stále bystrý a energický.

Niektorí ľudia, ktorí s ním spolupracovali, vrátane demokratov, ktorí Bidena poznajú ešte z čias, keď bol viceprezidentom, však tvrdia, že prezident je dnes oveľa pomalší, a že má dobré aj zlé chvíle.

Počas väčšiny svojej kariéry sa Biden tešil na Kapitole povesti skúseného vyjednávača, ktorý majstrovsky sprostredkúval legislatívne dohody. Podrobne poznal problematiku, mal hlboké pochopenie pre motívy a potreby druhej strany a najlepšie si počínal, keď bol pod tlakom. Ale v uplynulom roku, keď republikáni prevzali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, jeho povesť v tomto ohľade dostala vážnu trhlinu.

.

Predstavitelia Bieleho domu odmietli výpovede tých, ktorí sa s prezidentom stretli alebo boli oboznámení s podrobnosťami týchto stretnutí, a nazvali ich odhalenia prejavom „neobjektívnej, úzko straníckej politiky“.

„Republikáni z Kongresu, zahraniční lídri a nestranní experti na národnú bezpečnosť jasne ukázali, že prezident Biden je rozumný a efektívny líder, ktorý toho veľa dosiahol na legislatívnej scéne,“ povedal hovorca Bieleho domu Andrew Bates. „Teraz, v roku 2024, republikáni v Snemovni reprezentantov predkladajú nepravdivé tvrdenia, ale je to len politická taktika, ktorá je v jasnom rozpore s ich predchádzajúcimi vyhláseniami a vyhláseniami ich kolegov.“

Pri príprave tohto článku viedli autorky v priebehu niekoľkých mesiacov rozhovory s rôznymi ľuďmi, pričom celkovo urobili viac ako 45 rozhovorov. Hovorili s republikánmi aj demokratmi, ktorí sa buď zúčastnili na stretnutiach s Bidenom, alebo boli o nich priamo informovaní. Medzi respondentmi boli aj predstavitelia administratívy a ďalší predstavitelia Demokratickej strany, ktorí nezaregistrovali žiadne sťažnosti na prezidentov postup pri stretnutiach. Väčšinou republikáni hovorili o Bidenových slabinách a nedostatkoch, ale našli sa aj demokrati, ktorí uviedli, že na niektorých stretnutiach bol cítiť prezidentov vek.

Biely dom pozorne sledoval rozhovory, ktoré reportéri denníka Wall Street Journal robili s demokratickými zákonodarcami. Niektorí demokrati poskytli Bielemu domu prepisy svojich rozhovorov alebo podrobne opísali, na čo sa ich pýtali a potom opäť kontaktovali redakciu a požiadali o ďalšie rozhovory. A v ich priebehu zdôrazňovali Bidenove silné stránky. „No viete, povedali mi, že vám mám zavolať ešte raz,“ povedal člen Snemovne reprezentantov Gregory Meeks, demokrat z New Yorku, s odkazom na Biely dom.

Zástupca tlačového tajomníka Bieleho domu Bates povedal: „Sme presvedčení, že je dôležité prezentovať všetky perspektívy, aby sme opravili nepravdivé a politicky motivované tvrdenia“.

.

O duševnej spôsobilosti bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je o tri a pol roka mladší ako Biden, sa tiež pochybovalo. V skutočnosti obaja kandidáti občas niečo prekrútili, urobili faktické chyby alebo inak poznačili svoje verejné vystúpenia, čím dali demokratom a republikánom veľa dôvodov na kritiku mentálnych schopností svojich politických súperov.

Keď Biden v januári viedol stretnutie o Ukrajine, predložil presvedčivé argumenty za poskytnutie pomoci. Vyjadrili sa tak aj predstavitelia administratívy a niektorí účastníci stretnutia.

Predstavitelia administratívy oboznámení s minuloročnými rokovaniami o dlhovom strope uviedli, že Biden na nich pracoval efektívne, že jeho úlohou bolo zaujať nestranný postoj a zároveň dávať podrobné pokyny v zákulisí. Povedali, že McCarthy potom súkromne povedal predstaviteľom administratívy, že Biden na neho svojou prácou urobil dobrý dojem. Politik neskôr toto hodnotenie verejne zopakoval. Podľa predstaviteľov administratívy rozhodnutie financovať Ukrajinu a zvýšiť strop štátneho dlhu bez výrazných ústupkov republikánom svedčí o tom, že Biden bol úspešný.

Niektorí účastníci týchto stretnutí pripisujú zvláštne momenty chybám v Bidenovom prejave, ako aj jeho tendencii k uvravenosti. Ľudia, ktorých znepokojuje prezidentovo správanie, tvrdia, že to, čo videli, naznačuje, že Biden je labilný, avšak zďaleka nie je takým zmäteným a smiešnym vodcom, ako ho vykresľujú politickí oponenti. Biely dom uviedol, že prezidentovi lekári sú presvedčení, že je spôsobilý na výkon funkcie a že jeho nedávna každoročná lekárska prehliadka neodhalila potrebu testovania duševných schopností.

Členovia Bidenovej administratívy uvádzajú množstvo príkladov iných situácií, ktoré dokazujú, že prezident je bdelý, aktívny a pozorný. V apríli strávil mnoho hodín v operačnom štábe počas a po raketovom útoku Iránu na Izrael a absolvoval neskoré nočné telefonáty so zákonodarcami zo svojej rezidencie v Bielom dome.

Vnímanie mentálnej ostrosti oboch kandidátov voličmi často formujú televízne a mediálne správy o ich verejných prešľapoch.

Dňa 20. mája počas podujatia na trávniku Bieleho domu pri príležitosti Mesiaca židovského kultúrneho dedičstva Biden povedal, že na podujatie bol pozvaný jeden z amerických rukojemníkov zadržiavaných v Gaze, ale potom sa opravil. Deň predtým na predvolebnom mítingu v Detroite povedal, že bol viceprezidentom počas pandémie Covid-19, hoci sa začala tri roky po jeho odchode z funkcie. Bol to jeden z mnohých prešľapov v jednom prejave, kvôli ktorému musel Biely dom urobiť úpravy v oficiálnom prepise.

V januári zamenil svojich dvoch hispánskych ministrov, Alejandra Mayorkasa a Javiera Becerru. Počas februárového podujatia na získavanie finančných prostriedkov Biden opísal, ako hovoril na stretnutí G7 v roku 2021 s nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom, ktorý zomrel v roku 2017. V tom istom mesiaci, ale na inom fundraisingovom podujatí, prezident povedal, že na samite G7 v roku 2021 hovoril s bývalým francúzskym prezidentom Francoisom Mitterrandom, ktorý zomrel v roku 1996.

Trump si zasa počas januárového prejavu pomýlil svoju primárnu súperku v republikánskych primárkach Nikki Haleyovú s emeritnou predsedníčkou Snemovne reprezentantov, kalifornskou demokratkou Nancy Pelosiovou. V marcovom prejave na zhromaždení vo Virgínii Trump označil Bidena za Baracka Obamu, keď komentoval názor ruského prezidenta Vladimira Putina na vedenie USA. Na májovom súdnom pojednávaní v New Yorku na dlhší čas zatváril oči.

Po útoku na Kapitol 6. januára 2021 sa objavili také vážne obavy o Trumpov duševný stav, že niektorí členovia kabinetu hovorili o potrebe obmedziť jeho právomoci, pričom jeden z nich chcel dokonca uplatniť 25. dodatok a odvolať prezidenta z funkcie. Trumpova hovorkyňa uviedla, že „jeho hlava funguje v poriadku“.

.

V marci uskutočnil denník Wall Street Journal prieskum medzi voličmi v siedmich rozhodujúcich štátoch. Len 28 % respondentov uviedlo, že Biden je v lepšej fyzickej a psychickej kondícii ako Trump a je vhodný na prezidentský úrad. Trumpa uprednostnilo 48 % opýtaných.

Otázky o Bidenovom veku sa znovu objavili vo februári, keď špeciálny prokurátor Robert Hur, ktorý ho v októbri vypočúval päť hodín dva dni po sebe v rámci vyšetrovania tajných dokumentov, povedal, že Bidenova pamäť je „veľmi obmedzená“. Biden mu na tlačovej konferencii odpovedal: „Viem, čo do čerta robím.“

Američania majú málo príležitostí vidieť Bidena v takýchto improvizovaných momentoch. Od konca apríla poskytol menej rozhovorov a usporiadal menej tlačových konferencií ako ktorýkoľvek z jeho nedávnych predchodcov. Takúto štatistiku zostavila Martha Joynt Kumar, emeritná profesorka na Towsonskej univerzite. Naposledy sa stretol s reportérmi nezávislých publikácií a hovoril o širokom spektre otázok v októbri 2021.

Záznamy o návštevách naznačujú, že sa s kongresmanmi stretáva čoraz menej. V prvom roku svojho pôsobenia vo funkcii sa napriek obmedzeniam spôsobeným pandémiou stretol v západnom krídle s približne 40 zákonodarcami. V druhom roku jeho pôsobenia tento počet prudko klesol na približne dve desiatky a v treťom roku sa uskutočnilo len niečo vyše tucta takýchto stretnutí.

Bates povedal, že republikánmi kontrolovaná Snemovňa reprezentantov dáva demokratickému prezidentovi oveľa menej príležitostí na presadzovanie dôležitých právnych predpisov.

.

Keďže na Ukrajinu dochádzala munícia, Biely dom zvolal na žiadosť republikánov najvyšších zákonodarcov, aby diskutovali o tom, ako dosiahnuť, aby ju Kongres financoval, a aké zmeny je potrebné urobiť v oblasti bezpečnosti hraníc. Prezident sa pohyboval po vládnej miestnosti tak pomaly, že mu trvalo asi 10 minút, kým sa pozdravil s dvoma desiatkami kongresových lídrov. Až potom bolo možné začať stretnutie, spomínajú účastníci.

Biden začal stretnutie prečítaním textu z papiera. Hovoril všeobecne o potrebe poskytnúť Ukrajine peniaze. Niektorým účastníkom sa to zdalo veľmi zvláštne, pretože prítomní zákonodarcovia vo všeobecnosti súhlasili s potrebou ďalších finančných prostriedkov. A niektorí vôbec nechápali, čo hovorí. Biden tak často strácal slovo, že v niektorých momentoch rozhovoru sa vôbec nezúčastňoval, spomínali účastníci. Keď mu položili otázky priamo, obrátil sa na svojich asistentov. „Ľudia, ktorí tam boli, sa nemohli ubrániť pocitu trápnosti, to je isté,“ povedal jeden z účastníkov.

Jeden z Bidenových hlavných poradcov Gene Sperling, ktorý pracoval pre bývalých prezidentov Billa Clintona a Obamu, povedal, že je štandardnou praxou, že prezidenti na dôležitých stretnutiach so zákonodarcami čítajú z kartičiek. Casey Redmon z Rady pre národnú bezpečnosť, ktorý bol na stretnutí prítomný, povedal, že Biden sa na asistentov obrátil len dvakrát, pričom jednu otázku odovzdal poradcovi pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi a druhú riaditeľovi národnej spravodajskej služby Evrylovi Haynesovi.

„Vnímate to, čo ukazuje televízia,“ povedal účastník stretnutia, republikánsky senátor za Idaho James Risch, ktorý sa s Bidenom podelil len o všeobecný dojem zo stretnutia. Títo ľudia, ktorí stále hovoria o tom, aký je nepokojný za zatvorenými dverami, by mali tie dvere otvoriť dokorán, pretože ja nič také nevidím.

Ďalší účastníci rozprávali, že Bidenovo správanie a miera záujmu a pozornosti sa menili. V niektorých momentoch sa zdal byť živý a aktívny. Keď sa rozhovor zvrtol na zmeny v imigračných pravidlách, predseda Snemovne reprezentantov Johnson odovzdal Bidenovi zoznam výkonných opatrení, ktoré by mohol prijať na zlepšenie bezpečnosti hraníc. Namiesto toho, aby Biden reagoval na Johnsonove návrhy, začal ho karhať, ako spomínajú účastníci stretnutia. „Zabudol som toho o imigrácii viac, ako ste vy kedy vedeli,“ vyhlásil. Bates označil Bidenovu reakciu za „uletenú poznámku“ k jeho rozsiahlym skúsenostiam s prácou na imigračnej politike. Bates tiež povedal, že stretnutie vydláždilo cestu Kongresu k schváleniu pomoci Ukrajine.

.

Po stretnutí lídrov Snemovne reprezentantov a Senátu na tému vojenskej pomoci Ukrajine si Biden vzal Johnsona bokom, aby sa porozprávali o financovaní a o tom, ako postupovať, aby sa o tejto otázke hlasovalo v jeho snemovni.

Johnson hovoril o novej energetickej politike administratívy, ktorá zakazuje povolenia na prepravu skvapalneného zemného plynu do mnohých krajín vrátane európskych krajín, kým sa neanalyzujú klimatické, hospodárske a národnobezpečnostné dôsledky takéhoto vývozu. Táto politika vyvolala obavy, že zákaz naruší nové projekty a prinúti spojencov USA dovážať viac plynu z energeticky bohatých krajín, ktoré sú americkými protivníkmi – napríklad z Ruska. Táto politika ovplyvnila niekoľko projektov v hodnote niekoľkých miliárd dolárov v Johnsonovom domovskom štáte Louisiana, pretože prevádzkovateľom boli zamietnuté vývozné licencie. To vypovedá veľa o tom, za čo „zobchodoval“ Johnson republikánsku podporu finančnej pomoci Ukrajine.

„Pán prezident, pomáhate Vladimírovi Putinovi,“ povedal Johnson Bidenovi podľa zdroja informovaného o rozhovore. Biden odpovedal, že to nie je pravda a že nová politika sa zatiaľ len „testuje“. Johnsona zarazilo, že Biden zrejme zabudol na podrobnosti a stav svojich vlastných projektov. Bates povedal, že tí, ktorí počuli Johnsonovu verziu, opakujú „falošný príbeh“. Povedal, že súčasťou takejto novej politiky je analýza a preverovanie a pozastavenie by nemalo žiadny vplyv na súčasný vývoz. Predstavitelia administratívy uviedli, že Biden sa snažil Johnsonovi naznačiť, že politika nebude mať škodlivé účinky, ktoré ho tak znepokojili. Ministerstvo energetiky však od oznámenia pozastavenia nevydalo ani jedno povolenie na vývoz skvapalneného plynu.

Vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu spochybnili tvrdenia, že Biden nerozumie vlastnej politike a je mimo. Povedali, že prezident jednoznačne koná v krízovej situácii a presadzuje svoje legislatívne priority.

V polovici apríla, keď bola situácia mimoriadne napätá kvôli iránskemu útoku na Izrael, zostal Biden na operačnom veliteľstve a monitoroval iránske rakety a drony, ktoré útočili na Izrael. Konzultoval s vysokopostavenými asistentmi, čo má povedať izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, keď sa údery skončili.

Biden sa snažil o deeskaláciu a povedal Netanjahuovi, že na tento bezprecedentný útok nie je potrebná silná vojenská odpoveď. Odvetný úder nazval „špirálou eskalácie“ a izraelskému lídrovi povedal: „Nepodniknite tretí krok k eskalácii .“ Biden sa snažil, aby sa izraelský líder vyhol nepríjemnej situácii, v ktorej by sa mohol ocitnúť.

Keď sa rozhovor medzi nimi skončil, Biden povedal asistentom pre národnú bezpečnosť o svojom podozrení, že Izrael ešte nejakým spôsobom podnikne odvetný útok. Jeho argumenty však mali pravdepodobne za cieľ minimalizovať takúto reakciu. A ukázalo sa, že mal pravdu. Izrael sa obmedzil na úder na vojenský cieľ v strednom Iráne.

.

Dňa 21. mája minulého roka, 11 dní pred predčasnými voľbami, zavolal Biden McCarthymu z paluby prezidentského lietadla. Vracal sa zo samitu v Japonsku a chcel s ním diskutovať o rokovaniach. „Počas tohto telefonátu bol aktívnejší ako kedykoľvek predtým,“ povedal McCarthy. Biden mu rozprával príbehy o iných zahraničných lídroch na summite a pripomenul mu, že rokovania o dlhovom strope môžu ovplyvniť politické postavenie niektorých kongresmanov.

Keď sa McCarthy a ďalší zákonodarcovia na druhý deň stretli s prezidentom, Biden už nedokázal hovoriť tak spontánne ako počas letu. „Vrátil sa ku všetkým tým starým problémom, ktoré už boli dávno vyriešené,“ povedal McCarthy. „Bol šokovaný, keď som mu povedal: Nie, pán prezident. Hovorili sme o tom pred niekoľkými stretnutiami. Skončili sme s tým.“

Predstavitelia administratívy uviedli, že počas rokovaní Biely dom pomerne často opakoval svoje pôvodné stanoviská v tom či onom bode. Niekedy tak robil preto, aby demokratom ukázal, ako prezident trvá na svojich prioritách. Prezident hovoril tak potichu a nespisovne, že niektorí účastníci stretnutia jednoducho nerozumeli, o čom hovorí. Niekoľkokrát zopakoval historku o rokovaní s firmou DuPont, keď bol senátorom za štát Delaware.

Keď sa stretnutie skončilo, McCarthy bol v dobrej nálade. Novinárom povedal, že tón stretnutia v Bielom dome bol „lepší ako pri akejkoľvek inej diskusii, ktorú sme mali“.

Keď republikánski vyjednávači odchádzali z Bieleho domu, zavolali svojmu kolegovi, aby ho informovali o priebehu diskusie. Okrem iného hovorili o prezidentovi a jeho bystrosti.

Po prečítaní týchto riadkov si súdny človek musí položiť  otázku a hlboko sa zamyslieť nad tým, kto má v rukách osud tohto sveta…

 

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali