Za oslabením maďarskej meny je nepriateľská EÚ

❚❚

Budapešť 10. októbra 2022 (HSP/rmx.news/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias, Facebook)

 

Brusel vedie finančnú vojnu proti Maďarsku, píše REMIX News

Leyenová Orbán
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko v súčasnosti čelí tlaku na finančných trhoch a oslabovaniu meny, ale tento vývoj nie je spôsobený zlým riadením maďarského hospodárstva. Je to skôr forma trestu spojená s bezprecedentným rozhodnutím Bruselu znížiť objem finančných prostriedkov EÚ pre krajinu o 7,5 miliardy eur pre údajné porušovanie zásad právneho štátu.

.

Cieľom je čo najviac potrestať Maďarov za ich rozhodnutie hlasovať za Orbána, ktoré mu prinieslo drvivé víťazstvo a dvojtretinovú väčšinu v aprílových parlamentných voľbách, ktoré sa konali tento rok. V dôsledku toho EÚ v podstate odpísala Maďarov ako národ a teraz proti nim v podstate vedie otvorenú finančnú vojnu.

Priznáva to aj európska mainstreamová tlač. Ako píše vplyvný nemecký denník Die Welt, hrozby EÚ, že uvalí sankcie na Maďarsko, oslabili jeho menu, zvýšili rozpočtový deficit a náklady na pôžičky. Napriek bolesti, ktorú to prinesie Maďarsku a jeho občanom, európska tlač a jej ľavicovo-liberálny establišment vyzývajú na väčšiu bolesť.

.

Ten istý establišment si už dlho kladie za cieľ odstrániť Orbána od moci pre jeho odpor voči masovej migrácii, multikulturalizmu a federalizovanej Európe. Napriek tomu za neho a jeho stranu hlasovala viac ako polovica krajiny, čo je malý zázrak vo viacstraníckej krajine a pravdepodobne najsilnejší demokratický mandát v celej Európe. V dôsledku toho má EÚ len malú nádej, že Orbána v blízkej budúcnosti odstaví od moci – na domácej scéne je príliš obľúbený a s pohodlnou väčšinou existuje len malé riziko, že by jeho vláda mohla padnúť kvôli koaličnému boju o moc.

Európa namiesto toho pristúpila ku kolektívnemu trestu. Maďari musia platiť.

 

Ako EÚ spôsobuje infláciu v Maďarsku

Ako načrtáva Die Welt, maďarská centrálna banka určite prijala dramatické opatrenia na podporu meny krajiny a spomalenie inflácie tým, že zvýšila úrokovú sadzbu banky na neuveriteľných 13 %. Napriek týmto snahám sa jedno euro v súčasnosti rovná viac ako 424 forintom, čo je výrazné oslabenie oproti 350 forintom, ktoré stálo na začiatku roka. Euro sa zároveň oslabilo voči doláru, čo znamená, že forint zaznamenal ešte výraznejší pokles voči svetovej rezervnej mene. Maďarsku slúži ku cti, že využilo viacero domácich nástrojov vrátane cenových stropov na udržanie cien základných tovarov na nízkej úrovni spolu s diplomaciou a reálnou politikou na udržanie dodávok lacného plynu z Ruska, ale oslabenie meny bolo hlavným faktorom inflačných problémov krajiny.

Spor s Bruselom v konečnom dôsledku marí úsilie Maďarskej národnej banky “byť schopná ponúknuť forintu podporu prostredníctvom svojej reštriktívnej menovej politiky”, uviedla Sandra Strifflerová, devízová analytička DZ Bank. Poznamenala, že pokiaľ bude Brusel blokovať vyplácanie miliardových prostriedkov pre Maďarsko, potom “bude centrálna banka naďalej bojovať vo veľmi stratovej pozícii, pokiaľ ide o forint”. Po poslednom zvýšení úrokových sadzieb banka zároveň uviedla, že ich bude zvyšovať kedykoľvek v blízkej budúcnosti, čím sa znižuje jej schopnosť ovplyvniť budúce znehodnotenie.

.

Je pravda, že maďarská mena nie je jedinou oslabujúcou menou v regióne – Poľsko tiež zaznamenalo znehodnotenie svojej meny voči euru a doláru, ale Poľsko je tiež v hľadáčiku EÚ a naďalej sa usiluje o získanie zmrazených finančných prostriedkov na obnovu. Česká koruna sa mierne oslabila, ale krajina sa teší priazni Bruselu a nemá problém s prijímaním finančných prostriedkov EÚ, čo je hlavným faktorom, prečo je jej mena stabilnejšia.

Napriek tomu sú na tom mnohé krajiny, pokiaľ ide o infláciu, stále horšie ako Maďarsko, aspoň zatiaľ. V pobaltských krajinách inflácia prekročila 20 % a dokonca aj vo veľmi prosperujúcom Holandsku sa inflácia vyšplhala na 17,1 %. Tieto krajiny však nečelia nepriateľskej EÚ, a to by mohlo z dlhodobého hľadiska zohrať rozhodujúcu úlohu. Ak bude EÚ naďalej otáčať skrutkami a maďarská mena sa bude ďalej oslabovať, inflácia si môže vybrať väčšiu daň na obyvateľstve krajiny.

EÚ dala Maďarsku čas do novembra, aby vyriešilo svoje problémy s “právnym štátom”, ale je pravdepodobné, že sa to stane.  Maďarsko príde buď o všetky, alebo takmer o všetky tieto prostriedky.

 

Predseda Komisie EÚ priznal, že použil “nástroje” proti Maďarsku

Pred voľbami v Taliansku minulý mesiac predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová varovala, že ak bude zvolená “nesprávna” vláda, EÚ má “nástroje”, ktoré môže použiť na nápravu takéhoto výsledku a ktoré sa podľa nej už použili proti Maďarsku a Poľsku.

.

“Uvidíme výsledok hlasovania v Taliansku,” povedala von der Leyenová. “Ak sa veci budú uberať ťažkým smerom – a hovorila som o Maďarsku a Poľsku – máme nástroje.”

Hovorila o novom nástroji sankcií, ktorý má EÚ k dispozícii a ktorý umožnil Bruselu znížiť finančné prostriedky o 7,5 miliardy eur. Okrem toho EÚ zadržiava Maďarsku ďalších 5,8 miliardy EUR z prostriedkov na obnovu po koronavírusoch.

To sú veľké peniaze pre Maďarsko, ktoré si na rok 2023 stanovilo rozpočtové výdavky v celkovej výške 84,1 miliardy EUR pri plánovaných výdavkoch 78,3 miliardy EUR. Tieto rozpočtové údaje už zahŕňajú finančné prostriedky EÚ, a ak EÚ zadrží tieto dôležité finančné prostriedky, povedie to k väčšiemu deficitu.

EÚ to vie. Zvyšujúci sa deficit poškodzuje schopnosť Maďarska požičiavať si na finančných trhoch. V súčasnosti sa Maďarsko nachádza tesne nad hranicou investičného stupňa zadlženosti, ale krajine by sa čoskoro mohol znížiť rating ešte viac kvôli hrozbám zníženia financovania zo strany EÚ. Ak klesne pod túto hranicu, inštitucionálni investori budú pravdepodobne váhať s nákupom dlhopisov krajiny a hľadanie financovania bude ťažšie a drahšie.

Ratingová agentúra S&P už v auguste upravila svoj výhľad pre Maďarsko na “negatívny”, čo by mohlo signalizovať zníženie ratingu počas nasledujúceho hodnotenia, čo by následne mohlo viesť k určitému odlevu kapitálu.

 

Stane sa Maďarsko “skúšobným prípadom”?

Napriek všetkej rétorike o “poriadku založenom na pravidlách” a “demokracii” EÚ sama o sebe nie je demokratickou inštitúciou a súdiac podľa jej krokov a hrozieb je veľmi špecifická v tom, kedy skutočne podporuje koncept demokracie. Ak sa hlasovanie v niektorom členskom štáte “zvrtne”, ako sa to stalo v Maďarsku a Taliansku, EÚ použije svoje “nástroje” na potrestanie krajín, kým nedosiahne výsledky, ktoré chce. Toto nie je názor. Predseda Komisie EÚ teraz takúto hrozbu zaznamenal – o tom by sme si už nemali robiť žiadne ilúzie.

Aj keď sa to medzi konzervatívcami v tejto chvíli stalo už takmer klišé, je potrebné poukázať aj na to, že tieto škrty vo financovaní EÚ prišli po rokoch lobovania zo strany miliardára a oligarchu Georgea Sorosa, ktorý chcel z Maďarska urobiť “skúšobný prípad” a znížiť mu finančné prostriedky. Niektorí tvrdia, že Soros sa v očiach konzervatívneho hnutia neprávom stal “strašiakom”, ale nemožno poprieť, že tento finančník je zapojený do skutočne ohromujúceho množstva operácií politického vplyvu s miliardovými finančnými prostriedkami, a to od voľby okresných prokurátorov v USA, ktorí sú naklonení zločinu, až po financovanie pro-cenzúrnych “fact-checking” kanálov v rámci európskych operácií Facebooku. Rovnaký druh peňazí a odhodlania už dlho smeruje k odstráneniu Orbána od moci a v skutočnosti sa stal posadnutosťou, vrátane otvoreného volania po “zmene režimu” v Maďarsku.

Soros, známy ako “muž, ktorý rozbil Bank of England”, zarobil väčšinu svojho pôvodného majetku na menových špekuláciách, keď za jediný mesiac zarobil 1,5 miliardy dolárov stávkami proti britskej libre. Soros nie je natoľko hlúpy, aby uzatváral stávky proti maďarskej mene, ale “skúšobný prípad”, ku ktorému vyzýval, sa nepochybne deje, pričom konečným výsledkom je, že tento muž chce opäť profitovať z oslabenia meny, tentoraz politicky.

Finančné prostriedky EÚ, ktoré Maďarsku prináležia, plynú do ciest, škôl a digitálnych projektov, aby sme vymenovali aspoň niektoré oblasti, a keď sa znížia, občania Maďarska, ktorí sú chudobnejší ako občania západoeurópskych krajín, znášajú následky. Nezáleží na tom, či sa vina pripisuje Sorosovi, mimovládnym organizáciám, think-tankom, Komisii EÚ alebo európskym poslancom – skutočnosť je taká, že všetci spoločne tvoria dominantný mocenský blok, ktorý usmerňuje Západ, ktorému v skutočnosti nezáleží na ľudských právach, demokracii, ba ani na ľudskom utrpení. Tento mocenský blok bude naďalej robiť všetko, čo bude považovať za potrebné, aby potrestal Maďarsko a jeho obyvateľov, tých istých, ktorí v drvivej väčšine hlasovali za Orbána. Ako ďaleko vo svojom úsilí zájdu? Sami priznávajú, že chcú federálnu Európu bez suverénnych národných štátov. Chcú zrušiť právo veta a skoncovať s problematickými demokraciami, ktoré vznikajú v krajinách ako Taliansko a Poľsko.

.

Hrajú na istotu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:07

Zelenskyj prišiel na stretnutie s Bidenom. Predtým sa objavili informácie, že na stretnutí predstaví svoj „plán víťazstva“.

Biely dom zároveň uviedol, že po stretnutí sa neočakáva žiadne vyhlásenie o povolení Ukrajiny na údery raketami dlhého doletu na ruské územie.

18:27

Otázka volyňskej tragédie môže vážne ovplyvniť vzťahy Poľska s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí pre ukrajinské masmédiá.

„Pripravenosť na otvorenú a úprimnú diskusiu založenú na faktoch a zabezpečenie dôstojného pohrebu všetkých zabitých je prvkom identity EÚ, ktorej členom sa Ukrajina stane. Bez konkrétnych krokov zo strany Kyjeva bude takýto jednostranný prístup k spoločnej histórii čoraz viac zaťažovať bilaterálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v komentári.

Poľský denník Onet predtým informoval, že Poľsko využíva predsedníctvo EÚ na nátlak na Ukrajinu v súvislosti s volynskou tragédiou. Predsedníctvo sa začne 1. januára 2025.

18:27

IDF zlikvidovali Muhammada Husajna Šuru, veliteľa vzdušných síl Hizballáhu.

Hovorca IDF oznamuje, že dnes (štvrtok 26. septembra 2024) IDF s pomocou spravodajských služieb zasiahli a zlikvidovali Muhammada Husajna Surura v Bejrúte.

18:26

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo a označilo za „neprípustné“ používanie záberov následkov vojny na Ukrajine v politickej reklame.

Predtým gruzínska vládnuca strana Gruzínsky sen porovnávala zničené ukrajinské mestá s mierovými gruzínskymi mestami, pričom použila zábery z vojny na Ukrajine s nápisom „Povedzte vojne nie! Zvoľte mier!“ vo svojej politickej reklame.

18:23

Biden povedal, že si bol istý, že by vo voľbách porazil Trumpa.

„Som presvedčený, že by som Trumpa porazil. Je to outsider. Som spokojný s týmto svojím rozhodnutím. Kamala je bystrá, tvrdá a ušľachtilá. Ona aj ja máme optimistický pohľad na budúcnosť. Rozhodol som sa, že je to tak najlepšie,“ povedal prezident pre televíziu ABC.

17:22

„Gruzínsky sen“ porovnával zničené ukrajinské mestá s pokojnými gruzínskymi.

Takéto obrázky s nápisom „Povedzte nie vojne! Zvoľte mier!“ sa objavili na bilbordoch v Gruzínsku a na sociálnych sieťach vládnucej strany.

Treba poznamenať, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu „Gruzínsky sen“ propaguje myšlienku, že je potrebné spolupracovať s Moskvou, aby sa predišlo vojne podobnej tej ukrajinskej. Tbilisi sa zároveň dostalo do konfliktu so Západom v súvislosti so zákonmi „o zahraničných agentoch“ a „o zákaze propagandy LGBT“.

O mesiac sa v krajine uskutočnia parlamentné voľby.

16:19

Irán vo štvrtok vyhlásil, že obvinenia z útokov na bývalých amerických predstaviteľov sú neopodstatnené. Reagoval tak na tvrdenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bez predloženia dôkazov obvinil Irán z pokusov o atentát na svoju osobu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Trump, republikánsky kandidát na prezidenta, v stredu vyhlásil, že za nedávnymi pokusmi o jeho zavraždenie môže byť Irán.

16:11

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok označil varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom jadrových zbraní adresované Západu za nezodpovedné a zle načasované, keďže prišlo v čase zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Putin v stredu uviedol, že na základe navrhovaných zmien ruskej jadrovej doktríny bude Moskva považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko.

15:44

Rada Európskej únie (EÚ) pre konkurencieschopnosť vo štvrtok v Bruseli definitívne schválila nariadenie, ktorým sa ustanovuje rámec opatrení v oblasti núdze a odolnosti vnútorného trhu, známejšie ako zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu (IMERA).

Ministri zároveň prijali aj balík opatrení, ktorými sa menia a dopĺňajú existujúce právne predpisy v oblastiach týkajúcich sa vnútorného trhu EÚ a aktualizujú sa vzhľadom na krízové situácie.

15:34

Ruská vláda začala zostavovať zoznam nerastov a výrobkov z nich, ako aj rafinérskych produktov, ktorých vývoz môže byť obmedzený. Dokument by mal byť pripravený v blízkej budúcnosti. Povedal to vo štvrtok novinárom vicepremiér Alexander Novak na podujatí ruský energetický týždeň. Uviedla to agentúra Interfax, informuje správa Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jeleň sa prechádza v hlbokom lese počas ruje v regióne Taunus neďaleko nemeckého Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali