Yamal po historickom El Clasicu: “Chceli sme streliť čo najviac gólov”

❚❚

Madrid 27. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Laurent Cipriani)

Aktualizované 27. októbra 12:17

Španielsky futbalový reprezentant Lamine Yamal z FC Barcelona sa stal vo veku 17 rokov a 105 dní najmladším hráčom, ktorý skóroval v prestížnom “El Clasicu”. Katalánci zvíťazili v sobotnom zápase 11. kola La Ligy nad Realom Madrid 4:0

Kylian Mbappe
Na snímke futbalista Kylian Mbappe

Sedemnásťročný krídelník prekonal rekord svojho spoluhráča Ansu Fatiho, ktorý strelil gól v októbri 2020 vo veku 17 rokov a 359 dní. Pre Lamineho to bolo štvrté Clasico v kariére. Barcelonský triumf prišiel tri dni po tom, čo Katalánci v Lige majstrov zdolali Bayern Mníchov 4:1 a svojich uplynulých päť súperov prevalcovali 21:2. “Do zápasu sme išli s cieľom streliť čo najviac gólov. Boli sme sebavedomí a keď sme zaznamenali druhý presný zásah, chceli sme dať aj tretí a potom štvrtý. Zvíťaziť v tomto náročnom stretnutí 4:0 nebolo ľahké, no ukázali sme, že sme pripravení na všetko,” sprostredkovala Yamalovo vyjadrenie agentúra AP.

.

“Blaugranas” ukončili sobotným triumfom v hlavnom meste 42-zápasovú šnúru ligových víťazstiev “Bieleho baletu”. Zverenci Carla Ancelottiho tak utrpeli prvú prehru od 23. septembra 2023.

“Bol to vyrovnaný zápas, kým nedali prvý gól. V prvom polčase sme hrali intenzívne, ale chýbala nám presnosť. Mali sme šance ujať sa vedenia, ale oni strelili dva góly, čo nám ubralo energiu. Vtedy sa začala iná hra. Vedeli sme, že hrajú vysokú obranu a jednoducho sme to nedokázali využiť. Kylian Mbappe mal tri alebo štyri šance na skórovanie, no potreboval lepšie zakončenie,” uviedol taliansky kormidelník. Francúzsky kanonier zaznamenal v zápase osem postavení mimo hry a nedokázal prekonať barcelonského brankára Iňakiho Peňu v situácii jeden na jedného, keď jeho tím prehrával o dva góly.

.

Obe mužstvá predvádzali od začiatku ofenzívnu hru. Vinicius Junior sa v 21. minúte dostal do súboja s Paulom Cubarsim, no nepodarilo sa mu využiť veľkú gólovú príležitosť z bezprostrednej blízkosti. Napokon sa z úvodného gólu na Santiago Bernabeu tešili hostia v 54. minúte. Poľský reprezentant Robert Lewandowski si nabehol kolmo na Marca Casada a napokon prekonal Andrija Lunina strelou k pravej žrdi. Tridsaťšesťročný útočník hlavičkou skóroval na rovnakom mieste aj o dve minúty neskôr, keď spracoval center Alejandra Baldeho. Lewandowski mal k dispozícii šancu skompletizovať hetrik, no pred prázdnou bránou trafil žrď. “Sme veľmi šťastní. Vyhrať tu je pre nás obrovský výsledok. Sezóna je ešte dlhá, ale tento triumf nám môže pomôcť v oveľa väčšej miere. Máme jasnú predstavu, kam chceme ísť ďalšej,” vyjadril sa poľský kanonier. Real to skúšal aj naďalej, ale v 77. minúte zarmútil domácich prudkou strelou do šibenice Yamal. V závere duelu zvýšil na 4:0 Raphinha. Katalánci vyhrali prvé ligové El Clasico od marca 2023.

Svoje prvé “El Clasico” na lavičke FC Barcelona zažil Hansi Flick. Nemeckému koučovi sa podarilo priviesť svojich zverencov k triumfu, čo hneď vo svojom prvom súboji odvekých rivalov naposledy dokázal Gerardo Martino v roku 2013. K triumfu o aspoň štyri góly na ihrisku Realu Madrid vo svojom debute na lavičke priviedol hráčov Barcelony doteraz len jediný tréner. V roku 1926 to dokázal rakúsky tréner Richard Kohn ešte na starom štadióne Chamartin, Katalánci vtedy zvíťazili 5:1. “Všetci sme sa riadili vopred stanovým plánom a podali sme stopercentný výkon. Vedeli sme, ako dobre brániť a držali sme sa našich postupov, hoci nám Madrid neposkytol veľa šancí. V druhom polčase sme mali loptu oveľa viac pod kontrolou. Celý tím dnes odviedol mimoriadne dobrú prácu,” zhodnotil výkon svojho mužstva Flick.

Svoje prvé “El Clasico” na lavičke FC Barcelona zažil Hansi Flick. Nemeckému koučovi sa podarilo priviesť svojich zverencov k triumfu v prvom súboji odvekých rivalov v sezóny, naposledy to dokázal Gerardo Martino v roku 2013. Flickovi zverenci navyše zvíťazili o štyri góly na štadióne súpera, čo sa naposledy stalo v roku 1926. “Všetci sme sa riadili vopred stanovým plánom a podali sme stopercentný výkon. Vedeli sme, ako dobre brániť a držali sme sa našich postupov, hoci nám Madrid neposkytol veľa šancí. V druhom polčase sme mali loptu oveľa viac pod kontrolou. Celý tím dnes odviedol mimoriadne dobrú prácu,” zhodnotil výkon svojho mužstva Flick.

V drese Barcelony nastúpilo šesť hráčov mladších ako 22 rokov na čele so 17-ročnými Yamalom a Cubarsim. Yamal v lete prekonal Mbappého, keď Španielsko vyradilo Francúzsko na ceste za ziskom štvrtého titulu majstrov Európy a v sobotnom dueli to dokázal znovu. Casado bol jedným z piatich domácich hráčov, ktorých Flick opätovne zaradil do zostavy po zápase s Bayernom Mníchov. “Mali sme náročný týždeň s ťažkými zápasmi, ale vedeli sme, ako to zvládnuť. Odohrali sme dnes skvelý duel,” povedal Casado, ktorý dosiaľ pôsobil v rezervnom tíme.

 

.

“Mbappe si svoje prvé El Clasico nezarámuje”

Ohlasy svetových médií na triumf FC Barcelona nad Realom Madrid 4:0 v prvom El Clasicu sezóny.

Marca: “Kylian Mbappe si svoje prvé El Clasico nezarámuje, skôr bude chcieť obrátiť list. Barca vyhrala a zažiaril Robert Lewandowski. Francúz na druhej strane, premárnil viacero šancí a pri dvoch sa dostal do ofsajdu.”

thesportstak.com: “Barcelona ukončila Realu Madrid 42-zápasovú sériu víťazstiev po jednoznačnom triumfe 4:0.”

nytimes.com: “Barcelona zvíťazila v El Clasicu pozoruhodným výkonom 4:0.”

footboom1.com: “Flickova Barcelona potvrdzuje svoju silnú formu dominantným víťazstvom nad Realom Madrid v El Clásicu.”

.

eurosport.com: “Barcelona zničila Real Madrid a o šesť bodov vedie tabuľku La Ligy”

theanalyst.com: “Yamal si otvoril strelecký účet v El Clasicu, nezdolateľnosť “Bieleho baletu” je históriou.”

idnes.cz: “Barcelona deklasovala Real Madrid v El Clasicu. V druhom dejstve štyrikrát skórovala.”

skysports.com: Robert Lewandowski skóroval dvakrát, presadili sa i Lamine Yamal a Raphinha

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:31

Najmenej 35 ľudí sa v nedeľu zranilo po tom, čo vodič nákladného auta narazil do autobusovej zastávky v izraelskom meste Ramat ha-Šaron neďaleko Tel Avivu. Polícia vyšetruje incident ako úmyselný útok.

12:57

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v nedeľu povedal, že útok Izraela na Irán “by sa nemal zveličovať, ale ani bagatelizovať”.

12:18

Takmer polovica Slovákov považuje za prevenciu pred finančne nezodpovedným správaním výučbu finančnej gramotnosti na základných školách. Nedostatočné vzdelanie v tejto oblasti môže totiž viesť k nesprávnym finančným rozhodnutiam a zadlženiu sa. Vyplýva to z prieskumu inkasnej spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorý realizovala agentúra AKO v máji 2024 na vzorke 1000 dospelých respondentov.

11:56

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku.

11:50

Priemerné ceny bytov v Bratislave sa blížia k úrovni v západoeurópskych metropolách. V prvej polovici tohto roka sa cena za štvorcový meter (m2) staršieho bytu v Bratislave pohybovala na úrovni 3770 eur, pri nových bytoch to bolo aj vyše 5000 eur/m2. Ceny v slovenskej metropole sa dostali nad úroveň Ríma, kde m2 stojí 3179 eur. Vyplýva to z analýzy realitnej spoločnosti Re/Max.

11:49

Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa rast o viac než 2 %, pričom cena Brentu uzatvorila posledné obchodovanie v týždni nad 76 USD za barel (159 litrov). Navyše, za celý týždeň sa ceny zvýšili zhruba o 4 %. Náladu na trhoch naďalej ovplyvňuje nekončiaci sa konflikt na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým exportérom ropy, ako aj blížiace sa prezidentské voľby v USA.

11:48

Podiel elektromobilov na celkových predajoch, ako aj ich predaje v absolútnych číslach medziročne rástli vo väčšine európskych krajín. Kým čisté elektromobily tvorili v Európe už 19,1 % nových predajov, na Slovensku to bolo len 2,2 %, uviedla Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA). Potenciál pre rozvoj by mohli predstavovať nové modely na trhu.

11:46

Podmienky na prenájom nehnuteľností cez medzinárodné digitálne platformy, akými sú Booking či Airbnb, sa zmenili. Každý, kto využíva nehnuteľnosti na ďalšiu zárobkovú činnosť, musí počítať s daňovými povinnosťami. Uviedla to partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

11:45

Nákupy v hrách prostredníctvom aplikácií sú spojené s rizikami, vrátane možnej krádeže identity. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí rodičom, ako ochrániť údaje svojich detí pri hraní hier.

11:44

Mestu Revúca chýba pre zvýšené náklady a nižšie podielové dane v rozpočte približne 358.000 eur. Od leta pracuje na viacerých úsporných opatreniach a v rámci racionalizácie zamestnancov nevylučuje ani možné znižovanie stavov.

11:30

Rusko v noci na nedeľu podniklo dronový útok na Kyjev, oznámil šéf kyjevskej správy Serhij Popko. Dodal, že Rusko útočilo na ukrajinské hlavné mesto v niekoľkých vlnách už druhú noc po sebe. Protivzdušná obrana drony zneškodnila.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali