Weissa premohli emócie, Guardiolovi sa páčil Takáč

❚❚

Bratislava 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 2. októbra 2024 o 12:48 h.

Futbalisti Manchestru City potvrdili na Tehelnom poli svoju extratriedu. Vo svojom druhom vystúpení v hlavnej fáze Ligy majstrov 2024/25 zdolali Slovan hladko 4:0, pričom dominovali počas celého zápasu. Ich trénera Pepa Guardiolu potešil výkon, domáceho Vladimíra Weissa staršieho zasa premohli emócie. Tesne po dueli sa totiž na Tehelnom poli šepkalo, že jeho syn odohral posledný zápas v kariére

ŠK Slovan Bratislava - Manchester City
Na snímke nástup tímov Manchester City (vľavo) a ŠK Slovan Bratislava (vpravo) pred zápasom 2. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava – Manchester City

Slovenský majster začal zápas šancou Toliča, ale potom už mali hostia hru pod kontrolou.

.

“Bol to krásny večer, výsledok je aký je, ale hrali sme proti najlepšiemu tímu na svete. Postavil som zostavu, ktorá si to zaslúžila. Hráči zápas oddreli a som rád, že ich ľudia vytlieskali a mali zážitok z futbalu. My hráme na čo máme, ja som hrdý, že sme vôbec postúpili do tejto súťaže. Musíme sa teraz sústrediť na ligu,” uviedol Weiss.

V 78. minúte kouč Slovana vystriedal svojho syna Vlada, tento moment bol veľmi emotívny pre oboch.

.

Či to však bol posledný zápas 34-ročného futbalistu, nechcel jeho otec komentovať: “Vladko vám povie sám ostatné veci. Som jeho otec a tréner a je mi ťažko. Tešil sa na zápas, v City strávil mladosť. Bolo to pre neho krásne obdobie a ďakujem všetkým, ktorí mu v Manchestri pomáhali. Ale všetko sa raz skončí, on sa vyjadrí sám a ja sa tiež vyjadrím k tomu, čo sa udeje,” dodal Weiss. Tréner “belasých” však niečo naznačil v ďalšej odpovedi. “Mám veľkú emóciu, či už kvôli Vladkovi, alebo aj kvôli sebe. Som aj dojatý a aj unavený.”

Potom sa kouč Slovana vrátil k zápasu: “Bol to lepší výkon ako proti Celticu, ale hrali sme o triedu s lepším mužstvom. Toto je iný svet, my máme svoj. Prebojovali sme sa do Ligy majstrov zaslúžene, ale toto sú svetové mužstvá. Ak sa Pepovi nezrania hráči, lebo majú aj ťažkú ligu, môžu vyhrať. My máme súperov za trest, ale aj za odmenu, je to pre nás zážitok. Mladí hráči sa učia a budú na to spomínať celý život. Budeme ešte bojovať s Dinamom Záhreb, ktorý je na našom leveli.”

Weiss starší sa pred zápasom uznanlivo vyjadril ku Guardiolovi, po zápase si s charizmatickým Španielom vymenil pár slov.

“Pepovi som kúpil dar, nemôžem konkretizovať, ale povedal som mu, nech si to užije po finále.”

Tréner Citizens si však rovnako po zápase povedal niečo aj s Weissom mladším.

.

“Viem, že žil v Katare a viem, že to bol možno jeden z jeho posledných zápasov. Ja som sa ho pýtal, čo bude robiť, možno sa vydá na kariéru trénera,” prezradil Guardiola.

Kouč anglického majstra sa vyjadril aj k Dominikovi Takáčovi. Brankár Slovana bol najlepším hráčom svojho mužstva, zneškodnil viacero gólových príležitostí súpera.

“Zabránil mnohým gólom, jeho posledné zákroky boli skvelé, mal neuveriteľné reakcie. Bol to pre neho náročný večer, podal dobrý výkon.”

Tréner Slovana si na záver zaspomínal na svoje pôsobenie v Artmedii Petržalka, s ktorou sa tiež predstavil v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

“Futbal sa odvtedy zmenil. Technológiami, prístupom hráčov, podmienkami. Zdolali sme vtedy Porto, hrali sme dobré zápasy s Glasgowom, či Interom Miláno. Ale anglická liga sa zmenila príchodmi trénerov ako Klopp, či Pep. Dnes sú Arsenal, City a Liverpool ´odstrelení´. City minule remizovali s Newcastlom, ale ďalších sedem zápasov vyhrajú. Ja im to zo srdca prajem.”

.

 

Foden sa dostáva do formy, proti Slovanu žiaril: “Sme spokojní”

Veľký podiel na hladkom víťazstve futbalistov Manchestru City nad Slovanom Bratislava (4:0) v 2. kole hlavnej fázy Ligy majstrov mal Phil Foden. Dvadsaťštyriročného ofenzívneho stredopoliara vyhlásili za najlepšieho hráča utorňajšieho zápasu, v ktorom strelil druhý gól dominujúcich hostí a pridal asistenciu na štvrtý presný zásah Jamesa McAteeho.

ŠK Slovan Bratislava - Manchester City
Na snímke radosť po strelení tretieho gólu zľava strelec Erling Braut Haland, Rico Lewis a Phil Foden (všetci Manchester) v zápase 2. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava – Manchester City

Foden po EURO 2024, v ktorom Anglicko postúpilo až do finále, ochorel a vynechal úvod sezóny Premier League. Jeho rýchly návrat do formy potrebujú “Citizens” ako soľ obzvlášť po tom, ako im vypadli pre zranenia ďalší kľúčoví hráči Kevin de Bruyne a Rodri. Foden sa úlohy lídra tímu zhostil na výbornú. Na Tehelnom poli sa cítil ako ryba vo vode, hýril pohybom a v 15. minúte umiestnenou strelou k žrdi prekonal Dominika Takáča. Napokon strávil na ihrisku 78 minút, počas ktorých predviedol niekoľko ďalších skvelých ofenzívnych manévrov. “Mal som viac šancí na skórovanie, ktoré zostali nevyužité. Aj ako mužstvo sme mohli zvíťaziť vyšším rozdielom, ale sme spokojní. Sme radi, že sme vyhrali 4:0,” citovala AFP najlepšieho hráča uplynulej sezóny Premier League, v ktorej prispel k zisku štvrtého majstrovského titulu City za sebou.

Foden iba druhýkrát v tomto ročníku nastúpil v základnej zostave.

“S výkonom som veľmi spokojný. Viem, že stále môžem popracovať na viacerých veciach, ale celkový dojem z tohto zápasu mám dobrý. Začiatok sezóny bol pre mňa problémový, o to viac si vážim, že som pomohol mužstvu gólom. Stále však cítim určité limity,” povedal Foden pre TNT Sports.

Reprezentant Albionu priznal, že ho uchvátila atmosféra na vypredanom Tehelnom poli. Domáci fanúšikovia aj za nepriaznivého stavu stále povzbudzovali svoj tím a jeho hráčov na konci odmenili potleskom v stoji. “V Bratislave sme boli prvýkrát a bolo to úžasné, atmosféra bola výborná. Ľudia sa zabávali a stále spievali chorály,” dodal Foden, ktorý dal v minulej sezóne 27 gólov vo všetkých súťažiach.

 

Guardiola: “Som veľmi šťastný”

Po bezgólovej remíze s Interom Miláno si “Citizens” pripísali prvé víťazstvo v LM, ktorú vlani vyhrali a aj tento rok majú najvyššie ambície. Najbližšie sa 23. októbra predstavia doma proti Sparte Praha, ktorá má na konte rovnako štyri body. “Som veľmi šťastný. Rovnako som spokojný, aký sme mali prechod do útoku. Hrali sme veľmi dobre v prvom polčase, hlavne v prvých 15-20 minútach. Mali sme veľa šancí a mohli sme pridať aj ďalšie góly. Máme veľa hráčov, aj mladí odohrali kvalitný duel,” mädlil si ruky Pep Guardiola.

Guardiolu potešil aj výkon McAteeho, ktorého poslal na ihrisko po hodine hry. Dvadsaťjedenročný mladík sa mu odvďačil gólom na 4:0, ktorým si otvoril strelecký účet v A-tíme. “Je to skvelý chalan, spoluhráči ho milujú. Dal fantastický gól a mal ďalšiu šancu, naozaj dobre sa pohyboval vo svojich priestoroch. Skvele zapadol do kabíny a tento gól bude pre neho zaiste veľká vzpruha,” povedal Guardiolovi o hráčovi z akadémie klubu.

 

.

Milosrdná prehra Slovana, City zvládlo misiu 

Ohlasy médií na utorňajší zápas 2. kola hlavnej fázy futbalovej Ligy majstrov 2024/2025, v ktorom Manchester City zvíťazil na trávniku ŠK Slovan Bratislava 4:0.

The Telegraph: “Fanúšikovia Slovana vytlieskali svojich hráčov aj po prehre 0:4 s Manchestrom City. Pre slovenského majstra to bola rozprávka, šanca možno raz za život čeliť jednému z velikánov európskeho futbalu v Lige majstrov. Veľmi mu však neublížili, brankár Ortega nemusel predviesť ani jeden zákrok. O výsledku sa rozhodlo už v úvodnej štvrťhodine.”

The Guardian: “Prvý gól Jamesa McAteeho za A-tím spečatil víťazstvo City nad Slovanom Bratislava 4:0. Pred zápasom sa objavili otázky, ako budú hostia kontrolovať loptu bez prítomnosti svojej “šestky” Rodriho. Napokon však pohodlne dokráčali k trojbodovému zisku.”

The Sun: “Pre anglických šampiónov to bol len o niečo viac ako prípravný zápas proti debutantovi v hlavnej fáze LM. Jediným prekvapením bolo, že strelili iba štyri góly. Haaland si drží skvelú bilanciu viac ako jedného gólu na zápas v LM. Bol to už jeho 42. presný zásah v 41. stretnutí v tejto súťaži.”

BBC: “Phil Foden zažiaril pri hladkom triumfe nad Slovanom. Dal gól a na ďalší prihral. City si pripísali prvé víťazstvo v novej sezóne súťaže.”

.

Independent: “Manchester City vyprášil Slovan. Okrem štyroch gólov hostia trikrát trafili do brvna a predviedli dominantný výkon. V prvom polčase však trénera Guardiolu nie všetko uspokojilo.”

L´Equipe: “Manchester City aj bez stále zranených Kevina De Bruyneho a Rodriho svoju misiu zvládol. Prvú veľkú šancu v zápase mal slovenský šampión, no potom už sa prejavila kvalita City. Prehra 0:4 je pre Slovan ešte milosrdná, ďalšie šance dominujúcich hostí sa gólom neskončili.”

iDnes: “City rozstrieľalo Slovan. Obrovskú ofenzívnu silu nakoniec nedokázal slovenský šampión zastaviť. Futbalisti Slovana v historicky prvom domácom zápase LM prehrali s Manchestrom City 0:4.”

 

City ako cenná skúsenosť, Strelec: “Jeden z najťažších zápasov”

Futbalisti Slovana Bratislava dostávajú po historickom postupe do hlavnej fázy Ligy majstrov tvrdé, zároveň však pre nich nesmierne poučné lekcie. Po prehre 1:5 na pôde Celticu Glasgow v prvom kole hostili v domácej premiére v tejto súťaži jedného z jej topfavoritov na celkový triumf. Manchestru City podľahli 0:4, podľa útočníka Davida Strelca si však hráči slovenského šampióna odniesli zo zápasu cenné skúsenosti do budúcnosti.

.

“Vedeli sme, že to bude náročný duel a to sa potvrdilo. Celý čas sme boli nútení brániť. Možno sme mohli ísť v druhej minúte po strele Toliča do vedenia, ale City ukázali, že sú jedno z najlepších mužstiev na svete ak nie vôbec najlepšie,” povedal po stretnutí Strelec.

Anglický šampión potvrdil na Tehelnom poli úlohu favorita a zápas mal pevne v rukách.

Španielsky kouč sa po sobotňajšej remíze 1:1 na pôde Newcastlu United vyjadril kriticky na adresu Ilkaya Gündogana. Nemecký stredopoliar si jeho slová vzal k srdcu a na Tehelnom poli patril k najlepším hráčom. Skóre otvoril v 8. minúte Ilkay Gündogan, druhý gól pridal Phil Foden o sedem minút neskôr. Po prestávke sa presadil aj elitný zakončovateľ Erling Haaland a skóre uzavrel striedajúci James McAtee.

“Proti Newcastlu to bol jeden z jeho najhorších výkonov, aké pod mojím vedením podal. Proti Slovanu však odohral fantastický zápas. Dal dôležitý prvý gól, rozdal veľa prienikových prihrávok. Jeho prínos pre mužstvo bol obrovský.”

“Bol to super zážitok, všetci sme si z toho zobrali dobré skúsenosti. Teraz sa už sústredíme na ďalšie zápasy,” dodal Strelec, ktorého so spoluhráčmi čaká v sobotu ligový duel s Trenčínom.

V LM sa Slovan najbližšie predstaví 22. októbra na pôde španielskej Girony.

Reprezentačný útočník “belasých” priznal, že duel so City bol jeden z najťažších v kariére.

.

“Bol som na ME a podobne silní boli Angličania. City však boli asi ešte lepší a hlavne viac zohratí. Určite to bol jeden z najťažších zápasov. Našim fanúšikom patrí veľké ďakujem za atmosféru, ktorú vytvorili. Vážime si, že nás hnali dopredu za každého stavu.”

Prehrať 0:4 so City nie je hanba aj s prihliadnutím na to, že v ten istý hrací deň sa zrodili ešte výraznejšie debakle, ktoré utrpeli Celtic Glasgow od Dortmundu (1:7) a Young Boys od Barcelony (0:5).

“Tie pocity sú asi negatívne, lebo sme prehrali. Výsledok 0:4 je nepriaznivý, ale proti takémuto súperovi je tá prehra ešte celkom okej,” konštatoval Strelec.

Slovan ťahal za kratší koniec vo všetkých štatistikách. Bránu Stefana Ortegu neohrozil ani raz, držanie lopty vyznelo v percentuálnom vyjadrení 74:26 pre hostí.

“Povedali sme si, že sa musíme obetovať pre celé mužstvo a nestrácať hlavu. Oni však ukázali, že majú kvalitu na každom poste. Hýbali sa v správnych priestoroch, v tom sú asi najlepší na svete. Ja ako útočník som bol nútený hrať hlbšie, bol som skôr pri ich stredových hráčoch. Celkovo behať bez lopty bolo náročné tak psychicky ako aj fyzicky. Mali sme však aj niektoré dobré pasáže, keď sme ju dokázali podržať na kopačkách a na tom musíme stavať do ďalších zápasov. Bolo ťažké sa s nimi porovnávať, pre nás to bol veľký test a dobrá skúsenosť. Škoda, že sme nedali gól, pre ľudí by to bolo fantastické,” poznamenal Strelec.

V základnej zostave hostí sa napokon objavil aj hviezdny útočník Haaland, hoci vo víkendovom ligovom zápase v Newcastli ho viackrát kopli do oblasti achilovky a nad jeho štartom v Bratislave visel otáznik. V prvom polčase vyšiel naprázdno, po zmene strán však prekonal Dominika Takáča. Po nábehu pomedzi obrancov svoj únik zakončil gólom na 3:0, ktorý bol jeho 42. v LM pri 41. štarte.

“Potvrdil, že je asi najlepší útočník na svete, dáva veľa gólov. Dnes nemal veľa priestoru, ale nakoniec skóroval. Pre mňa sú Haaland, Kane a Lewandowski najlepší,” chválil Strelec nórskeho kanoniera.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:26

Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie.

19:25

Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) v piatok vzhľadom na slabý dopyt po elektromobiloch ešte viac znížilo svoju prognózu pre tento segment. Za celý rok 2024 teraz očakáva predaj len 372.000 batériových elektrických vozidiel (BEV), o 29 % menej ako v predchádzajúcom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:24

Novozvolené predsedníctvo Maďarskej aliancie má za sebou prvé zasadnutie. Členovia predsedníctva si zadefinovali odborné oblasti, ktoré budú mať na starosti v nasledujúcom období. 

Životným záujmom aliancie je zachovanie neporušenej siete stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, preto bude vedenie strany v blízkej budúcnosti iniciovať stretnutie s riaditeľmi týchto škôl.

19:20

Ruské úrady čoskoro oznámia svoje konečné rozhodnutie o vyškrtnutí afganského hnutia Taliban zo zoznamu teroristických organizácií. Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve oznámil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, píše TASR.

Kabulov spresnil, že principiálne rozhodnutie o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristických organizácií už bolo prijaté. Musí však ešte byť formalizované v zákonnom rámci – v súčinnosti s právnikmi, parlamentnom a ďalšími rezortmi, dodal ruský diplomat.

Amir Khan Muttaqi Sergej Lavrov
Na snímke sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a úradujúci minister zahraničných vecí afganského hnutia Taliban Amír Chán Muttakí
19:18

Francúzska koalícia Nový ľudový front (NFP) v piatok predložila návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Michela Barniera. Parlament by o ňom mal hlasovať 8. októbra, informoval spravodajský web France Info. Denník Le Parisien doplnil, že tento návrh má veľmi malú šancu na úspech, keďže pravicové Národné združenie (RN) naznačilo, že zaň nebude hlasovať.

19:16

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.

Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.

19:02

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia, kde bol na kandidáta Republikánskej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v júli spáchaný atentát. Informovala agentúra AP.

17:49

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen prijal v piatok popoludní vo svojom sídle v Hofburgu predsedu Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla. Ani jeden z politikov sa k schôdzke bezprostredne nevyjadril. Kickl avizoval, že tak urobí v sobotu, uviedla agentúra APA.

17:45

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v piatok zintenzívnil svoje diplomatické kontakty, aby dosiahol, že izraelské letectvo nebude v Libanone útočiť na záchranárov a hasičov, ktorí prevážajú obete a zranených. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správy libanonského spravodajského webu L’Orient-Le Jour (OLJ).

Míkátí odsúdil útoky na zdravotníkov a zdravotnícku infraštruktúru a upozornil, že sú v rozpore s medzinárodným právom a humanitárnymi pravidlami.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí
Na snímke vľavo libanonský premiér Nadžíb Míkátí
17:14

Niekoľko mesiacov po vstupe banskobystrickej spoločnosti TLS Logistics do štruktúr spoločnosti ČSAD Invest Logistics dochádza po vzájomnej dohode majiteľov k ich fúzii. Po 25 rokoch samostatného pôsobenia na trhu sa tak spoločnosť ČSAD Invest Logistics stane súčasťou novej štruktúry, ktorá má zaistiť efektívnejšie riadenie aj prínos v podobe využívania moderných technológií. Informovala o tom spoločnosť TLS Logistics, ktorá dlhodobo pôsobí v oblasti dopravy a logistiky.

17:13

Irán podporuje úsilie o prímerie v Libanone. Súhlasiť s rokovaniami však musí aj hnutie Hizballáh a rokovania by sa mali viesť súbežne s rozhovormi o prímerí v Pásme Gazy. V piatok to na návšteve Libanonu uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

17:10

Veľvyslanec Európskej únie v Gruzínsku Pawel Herczynski v piatok varoval Tbilisi, že by mohlo dôjsť k zhoršeniu vzájomných vzťahov, ak sa po voľbách 26. októbra stane Gruzínsko “štátom jednej strany” bez politickej opozície. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Samotný výsledok volieb môže podľa analytikov ovplyvniť budúce zahraničnopolitické smerovanie krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali