Weiss st. po remíze s FC Midtjylland: “Hráči vydali všetko”

❚❚

Herning 22. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Aktualizované 22. augusta 2024 o 09:50 h.

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava remizovali na ihrisku dánskeho FC Midtjylland 1:1 v prvom zápase play off Ligy majstrov. Ich gól strelil v 59. minúte Cesar Blackman, na ktorého zásah odpovedal Edward Chilufya. Odveta je na programe v stredu 28. augusta od 21.00 h v Bratislave

FC Midtjylland - ŠK Slovan Bratislava
Na snímke druhý zľava hore brankár Slovana Dominik Takáč vyráža loptu, dole pod ním jeho spoluhráč a rakúsky obranca Kevin Wimmer v úvodnom zápase play off Ligy majstrov vo futbale FC Midtjylland – ŠK Slovan Bratislava v dánskom Herningu

Slovan si odniesol dobrý výsledok do odvety. V prípade úspechu budúcu stredu môže napodobniť tri slovenské kluby, ktoré si v ére samostatnosti zahrali v najprestížnejšej klubovej súťaži. V sezóne 1997/98 sa to ako prvému zo Slovenska podarilo klubu 1. FC Košice. Pamätná je aj cesta Artmedie Petržalka z ročníka 2005/06 pod vedením Vladimíra Weissa st., súčasného kormidelníka Slovana. Naposledy si zahrala v najprestížnejšej klubovej súťaži MŠK Žilina v edícii 2010/11. Midtjylland má šancu na druhú účasť v skupinovej fáze, v sezóne 2020/21 získal dva body v šiestich dueloch a skončil štvrtý v D-skupine za Liverpoolom, Atalantou a Ajaxom.

.

 

Prvý zápas play off LM:

FC Midtjylland – ŠK Slovan Bratislava 1:1 (0:0)

.

Góly: 79. Chilufya – 59. Blackman, ŽK: Osorio – Szöke. Rozhodcovia: Hernandez – Naranjo, Sanchez Rojo (všetci Šp.), 9202 divákov.

Midtjylland: Olafsson – Andersson, Diao, Bech Sörensen, Juninho (64. Gabriel) – Osorio (46. Brynhildsen), Ch. Sörensen, Martinez, Simsir (84. Krüger-Johnsen) – Franculino (84. Askildsen), Buksa (75. Chilufya)

Slovan: Takáč – Blackman, Kašia, Wimmer, Zuberu (26. Szöke) – Bajrič, Kucka – Barseghjan (81. Marcelli), Tolič (81. Savvidis), Weiss (72. Mak) – Strelec (81. Metsoko)

Slovan vyrukoval na dánskeho majstra v rozostavení 4-2-3-1 na hrote so Strelcom. V útoku ho podporovali na krajoch Barseghjan s Weissom. Útočník Metsoko, ktorý posilnil tím v utorok, bol na lavičke náhradníkov. Úvod priniesol opatrnosť na oboch stranách. V 9. minúte urobil obrovskú chybu brankár Takáč, no Simsir vo veľkej šanci nemieril presne. Po štvrťhodine hry zahrozil z diaľky Osorio, ktoré pokus skončil na žrdi. Domáci boli útočne aktívnejší, Slovan čakal na rýchle kontry a po dvadsiatich minútach Weiss našiel Bajriča, no zakončenie mu nevyšlo. V 26. minúte musel tréner “belasých” pristúpiť k vynútenej zmene, zraneného Zuberuho nahradil Szöke. Hostia mohli krátko na to otvoriť skóre, Toličovu strelu tečoval Strelec pätičkou, no Olafsson vytiahol dôležitý zákrok. Tolič sa následne dostal opäť k lopte, prestrelil však bránku. Spoza šestnástky zakončil Barseghjan, brankár domácich držal stav 0:0. V 40. minúte sa dostal do úniku Osoriu a Takáč vytlačil pokus na konštrukciu.

Po zmene strán bol stále viac aktívnejší. V 56. minúte sa pripomenul Strelec, s ktorého pokusom Olafsson nemal problém. Po hodine hry si Blackman vymenil loptu s Barseghjanom a panamský obranca trafil presne medzi nohy domáceho brankára. Midtjylland bol blízko vyrovnania, Franculino preloboval Takáča, no lopta skončila na pravej žrdi. Slovan bol tiež nebezpečný, opäť sa pripomenul na pravej strane Blackman, ktorého center našiel Strelca, útočník však nemieril presne. Po prihrávke striedajúceho Maka si vytvoril priestor pred šestnástkou Tolič, Olafsson vyrazil strelu na roh. Na druhej strane sa Franculino po chybe Bajriča dostal sám pred bránou, netrafil presne. Krátko na to však už Chilufya dostal prihrávku od Becha Sörensena a poslal ju presne k pravej žrdi. Dánsky tím mohol ísť aj do vedenia, Simsirovu strelu však zlikvidoval skvelým zákrokom Takáč. V úplnom závere mohol Gabriel preklopiť výsledok na stranu Midtjyllandu, zakončil však mimo bránku.

.

 

Hlasy po zápase (zdroj: skslovan.com):

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: “S výsledkom som, samozrejme, spokojný, pred zápasom by som ho bral všetkými desiatimi. Odohrali sme ťažký zápas s dobrým súperom. Oba tímy hrali ofenzívny futbal. Zvolili sme ofenzívnu zostavu s Vladom (Weissom ml.), Markom Toličom, Tigranom Barseghjanom a Davidom Strelcom smerom hore. Hovoril som, že musíme byť nebezpeční, čo sme aj boli. Pri vysokej kvalite Midtjyllandu sme hrali dobre, škoda inkasovaného gólu. Už som veril, že ešte prestriedame a podržíme to, no urobili sme pozičnú chybu v strede. Upozorňovali sme hráčov, že 70 percent gólov dáva Midtjylland práve z kontier, čo sa potvrdilo. Aj my sme mali šance, rovnako ich mal súper, Dominik Takáč bol znovu výborný. S remízou musíme byť spokojní a dá sa povedať, že je zaslúžená. Ideme domov a všetko je otvorené. Ľudia nás poženú, no musíme hrať rozumne pri vedomí kvality súpera. Mužstvo pochválim, hráči dali do toho všetko takticky, fyzicky aj emočne. Akurát nám chýbalo troška viac kvality i pokoja v zakončení, čiže presne to, čo súper ukázal pri vyrovnávajúcom góle.”

Vladimír Weiss ml., krídelník Slovana: “Samozrejme, pred zápasom by sme tento výsledok brali, ale škoda toho inkasovaného gólu. Mrzí to, boli sme blízko k výhre. Či sa to skončilo víťazstvom 1:0 alebo remízou 1:1, aj tak bude rozhodovať domáci zápas. Je to výborný výsledok, doma sa vo finále pobijeme o všetko. Pevne verím, že ľudia vytvoria takú atmosféru, ktorá nám pomôže. Vieme, že takéto zápasy sú veľmi náročné a špeciálne proti takémuto súperovi, ktorý je fyzicky veľmi silný a má mladé, behavé mužstvo. Myslím si, že sme si splnili robotu na jednotku a doma pred našimi fanúšikmi budeme mať o to viac energie.”

 

Kucka vidí po remíze šance v odvete 50:50: “Čaká nás veľký zápas”

Stredopoliar bratislavského Slovana Juraj Kucka bol spokojný s remízou (1:1) v úvodnom zápase play off futbalovej Ligy majstrov na ihrisku dánskeho Midtjyllandu. Slovenský majster síce viedol po góle Cesara Blackmana, no o dvadsať minút neskôr zariadil nerozhodný výsledok Edward Chilufya. Tréner Vladimír Weiss mužstvo po stretnutí pochválil, ale mrzel ho inkasovaný gól.

.

“Belasí” tak aj v siedmom zápase tohtoročnej LM neokúsili chuť prehry a odviezli si domov nádejný výsledok. V prípade víťazstva v odvete (v stredu 28. augusta o 21.00 h na Tehelnom poli) môžu napodobniť tri slovenské kluby, ktoré si v ére samostatnosti zahrali v hlavnej fáze LM.

“Pred zápasom by sme tento výsledok určite brali. Čelili sme veľmi dobrému súperovi, silnému na lopte. Aj my sme mali svetlé momenty a viacero šancí. Máme sa od čoho odraziť, vieme, na čom zapracovať. Ťažko sa bránili najmä lopty cez stred, kde to bolo rýchle, súper bol odtiaľ nebezpečný. Šance sú podľa mňa úplne otvorené, 50:50,” uviedol Kucka pre klubový web.

Dánsky klub bol síce aktívnejší počas duelu (držanie lopty 60:40) a mal aj viac streleckých pokusov (20:12, na bránu 7:5), hostia však dokázali kontrovať z protiútokov. Po jednom z nich Blackman našiel Tigrana Barseghjana, ktorý mu pätičkou vrátil loptu a panamský obranca trafil presne medzi nohy brankára Eliasa Rafna Olafssona.

“Som veľmi šťastný, odohrali sme výborný zápas a 1:1 je dobrý výsledok. Čaká nás ešte domáca odveta, kde sa rozhodne. Teším sa aj z môjho gólu. Nie veľa futbalistov pochádzajúcich z Panamy má šancu hrať takýto duel. Ako dieťa s rodičmi som veľakrát v televízii počul zvučku Ligu majstrov a bolo veľmi emotívne prežívať takýto moment naživo,” konštatoval Blackman.

Midjtylland po góle ešte pridal v útoku a striedajúci Edward Chilufya po prihrávke od kapitána Madsa Becha Sörensena poslal loptu presne k pravej žrdi. Krátko na to mohol výsledok preklopiť na stranu domácich Aral Simsir, no brankár Dominik Takáč jeho strelu zlikvidoval skvelým zákrokom. Práve jeho Európska futbalová únia (UEFA) označila za Hráča zápasu.

“Som, samozrejme, vďačný za ocenenie, až ma to trochu prekvapilo, pretože viacerí naši chalani hrali fakt výborne. O to viac ma to teší. Zažil som svoj prvý zápas v atmosfére Ligy majstrov a keď som počul tú známu zvučku, cítil som veľkú hrdosť. Predovšetkým ma teší prijateľný výsledok a fakt, že v odvete je všetko otvorené. Dokázali sme hrať s Midtjyllandom vyrovnanú partiu, na čo tréner apeloval aj pred zápasom,” povedal Takáč pre oficiálnu webstránku klubu.

Kormidelník Slovana bol s výsledkom spokojný a pred duelom by ho bral všetkými desiatimi: “Oba tímy hrali ofenzívny futbal. Zvolili sme ofenzívnu zostavu s Vladom (Weissom ml.), Markom Toličom, Tigranom Barseghjanom a Davidom Strelcom smerom hore. Hovoril som, že musíme byť nebezpeční, čo sme aj boli. Pri vysokej kvalite Midtjyllandu sme hrali dobre, škoda inkasovaného gólu. Už som veril, že ešte prestriedame a podržíme to, no urobili sme pozičnú chybu v strede. Upozorňovali sme hráčov, že 70 percent gólov dáva Midtjylland práve z kontier, čo sa potvrdilo. Remíza je podľa mňa zaslúžená. Akurát nám chýbalo troška viac kvality i pokoja v zakončení, čiže presne to, čo súper ukázal pri vyrovnávajúcom góle.”

Trénerovi Weissovi skomplikovalo stretnutie zranenie Sharaniho Zuberuho v 26. minúte, nahradil ho Július Szöke.

“Po nútenom striedaní v prvom polčase sa Kevin Wimmer musel posunúť naľavo a najmä po prestávke hral výborne. Žiaľ, Zuberu mal problém s harmstringom, čo sa mu opakuje.”

Slovan sa pred odvetou bude spoliehať na podporu fanúšikov. Klub v stredu oznámil, že už zostalo v predaji len 3500 vstupeniek.

.

“Čaká nás veľký zápas a veľmi si vážim, že môžem byť pri tom. Ľudia nás určite dokážu ešte viac vyhecovať k takému výkonu, aby sme spoločne mohli dokázať to, po čom tak veľmi túžime. Stále však treba vnímať aj nesmiernu kvalitu súpera, preto potrebujeme dať do hry opäť sto percent a nechať na ihrisku všetky sily,” zdôraznil Kucka.

“Čaká nás však rozhodujúca bitka pred našimi fanúšikmi, na čo sa veľmi tešíme a dáme do toho všetko. Čo sa týka mňa, teším sa, keď môžem pomôcť tímu nejakými zákrokmi. Každý z nás musí dať nejakú pridanú hodnotu a od toho som predsa v bráne,” uviedol Takáč.

Kouča dánskeho klubu Thomasa Thomasberga mrzeli nevyužité šance v prvom polčase, ale šance na postup sú podľa neho vyrovnané.ň

“Vypracovali sme si množstvo príležitostí a trikrát trafili žrď. Chýbala efektivita, takže v tomto smere sme z výsledku sklamaní. Bolo by to však iné, ak by sme si tieto šance nevytvorili. Nebol som prekvapený hrou, ktorú súper predviedol. Vedeli sme, že sa budú prezentovať zodpovedným výkonom a organizáciou. Proti Ferencvárosu sme mali v odvetnom zápase dobrú východiskovú pozíciu. V Bratislave musíme vyhrať,” povedal pre webstránku Midtjyllandu.

Úradujúci dánsky majster si v prípade úspechu na Tehelnom poli zabezpečí druhú účasť v skupinovej fáze najprestížnejšej klubovej súťaže. V sezóne 2020/2021 získal dva body v šiestich dueloch a skončil štvrtý v D-skupine za Liverpoolom, Atalantou a Ajaxom.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:47

Za koordinovanými výbuchmi vreckových komunikačných zariadení, tzv. pagerov, ku ktorým došlo v Libanone a v Sýrii, je údajne izraelská tajná služba Mosad

06:46

Letecké spoločnosti začali rušiť letecké spojenie s Izraelom – očividne v očakávaní možnej odvety proiránskej šiitskej militantnej organizácie Hizballáh za sériu výbuchov vreckových komunikačných zariadení, tzv. pagerov, v Libanone a Sýrii.

06:44

 Deväť ľudí utrpelo zranenia, keď sa na zábavnej lodi v centre Berlína prepadla strecha. Na palube sa v čase incidentu nachádzalo asi 100 ľudí.

06:43

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján na stretnutí v Teheráne povedal tajomníkovi ruskej Rady bezpečnosti Sergejovi Šojguovi, že vzťahy medzi Moskvou a Teheránom sa budú rozvíjať “nepretržite a dlhodobo”.

06:42

Spojené štáty v posledných mesiacoch znížili rozsah vojenskej pomoci Ukrajine, keďže sa zmenšili zásoby zbraní a vybavenia, ktoré je Pentagón ochotný poslať Kyjevu z vlastných zdrojov.

06:41

Úrady vo Venezuele oznámili zadržanie štvrtého Američana podozrivého z údajného sprisahania proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi. 

06:40

Podpredseda vlády a minister vnútra ČR Vít Rakušan po rokovaní ústredného krízového štábu v Prahe uviedol, že v súvislosti so záplavami sú v Česku potvrdené tri úmrtia a sedem nezvestných osôb.

06:39

Severná Kórea opäť vypálila niekoľko striel smerom k svojmu východnému pobrežiu. Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap o tom informoval Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády.

06:36

Sudkyňa v New Yorku zamietla žiadosť repera Seana “Diddyho” Combsa o prepustenie na kauciu a nariadila vziať ho do väzby až do jeho procesu za vydieranie a obchodovanie so sexom.

Včera 20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

Včera 20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

Včera 20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

Včera 20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

Včera 20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Včera 20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali