Washington Post vymenoval desať mien, ktoré by mohli nahradiť Bidena. Čo z toho vyplýva pre Ukrajinu?

Washington Post vymenoval desať mien, ktoré by mohli nahradiť Bidena. Čo z toho vyplýva pre Ukrajinu?

Washington 29. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Brynn Anderson)

 

Denník sa domnieva, že po “nesúrodom” vystúpení prezidenta v debate s Trumpom začala Demokratická strana nastoľovať otázku nominácie nového kandidáta do prezidentských volieb

Biden
Na snímke Joe Biden

Nie je však isté, či k tomu dôjde, keďže na výmenu by bol potrebný súhlas samotného Bidena – na augustovom zjazde Demokratickej strany sa za neho vyslovili takmer všetci delegáti. Samotný prezident včera vyhlásil, že v súboji chce zotrvať.“Nekandidoval by som znova, keby som celým srdcom a dušou neveril, že dokážem túto prácu zvládnuť. V stávke je príliš veľa,” konštatoval Biden.

Reklama

Napriek tomu, ak sa by strana vydala cestou výmeny, má desať hlavných kandidátov:

1. Podpredsedníčka Kamala Harrisová
2. Michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová
3. Minister dopravy Pete Buttigich.
4. Guvernér Pensylvánie Josh Shapiro
5. Guvernér Colorada Jared Polis
6. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom
7. Senátor štátu Georgia Raphael Warnock
8. Bývalá prvá dáma Michelle Obamová
9. Minnesotská senátorka Amy Klobucharová.
10. Guvernér štátu Kentucky Andy Beshear

Reklama

Publikácia uvádza ako jednu z najpravdepodobnejších kandidátok Gretchen Whitmerovú, jednu z vychádzajúcich hviezd Demokratickej strany. Ďalšou “priechodnou” možnosťou je Josh Shapiro, ktorého noviny považujú za pripravovaného kandidáta na primárky Demokratickej strany do roku 2028.

Jednou z “ideálnych možností” by bola Michelle Obamová – manželka bývalého prezidenta -, ktorá však “neprejavila záujem kandidovať”.
Na druhej strane viceprezidentka Kamala Harrisová by pravdepodobne z boja vypadla, pretože je “asi taká nepopulárna ako Biden”.

 

Čo znamená Bidenova neúspešná debata pre Ukrajinu?

Posledná debata ukázala, že Joe Biden môže v novembri prehrať voľby s Trumpom, ak nenastanú nejaké dramatické zmeny. A to stavia Demokratickú stranu pred ťažkú voľbu – ponechať kandidovať Bidena alebo ho nahradiť iným kandidátom.

Demokrati však momentálne nemajú ľudí s ratingom, ktorí by mohli Trumpovi konkurovať. A existuje riziko, že nový kandidát môže získať ešte menej hlasov ako súčasný prezident.

Reklama

Pre Ukrajinu z toho zatiaľ vyplýva jediný záver – Trumpovo volebné víťazstvo sa stalo ešte pravdepodobnejším. A Kyjev sa musí pripraviť na to, že prezidentom USA by mohol byť človek, ktorý sa opakovane vyjadril skepticky k poskytovaniu vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine.

A ani raz sa na rozdiel od Bidena nevyjadril, že Rusko by malo vrátiť Ukrajine všetky dobyté územia a tiež ju v tejto vojne poraziť.

Trump, súdiac podľa vyjadrení svojich poradcov, má v úmysle posadiť Kyjev a Moskvu za rokovací stôl a zmraziť vojnu, pričom územnú otázku vynechá (t. j. v podstate ponechá časť Ukrajiny obsadenú Ruskom pod ruskou kontrolou). Čo je úplne v rozpore so Zelenského formulou, ktorá predpokladá stiahnutie ruských vojsk k hraniciam z roku 1991.

Prípadne, ako minimálny program, by sa americký prezident mohol jednoducho abstrahovať od Ukrajiny, prestať ju financovať a nechať Európu, aby sa s problémom vysporiadala na vlastných hraniciach.

Prípadné Trumpovo víťazstvo tak pre ukrajinské vedenie prináša veľmi ťažké výzvy. A debaty túto perspektívu síce nie na 100 % – ale citeľne priblížili.

Reklama

Pravdepodobne vzhľadom na tieto hrozby sa Ukrajina snaží uniesť rokovací program. A vytvoriť si pre ňu určitú základňu do Trumpovho pravdepodobného “príchodu” koncom roka 2024.

Zelenskyj včera povedal, že “tento rok” bude pripravený plán na ukončenie vojny.

“Je pre nás veľmi dôležité ukázať plán na ukončenie vojny, ktorý podporí väčšina sveta. Je to diplomatická cesta, na ktorej pracujeme. Nie všetko závisí od nás, výroba technológií, dronov, delostrelectva sa naozaj zvyšuje, pretože musíme byť silní na bojisku. Pretože Rusko nerozumie ničomu inému ako sile. Sú to dva paralelné procesy: byť silný a vypracovať podrobný zrozumiteľný plán a ten bude pripravený tento rok,” povedal Zelenskyj.

Upozorňujeme, že ukrajinský mierový plán Zelenskyj predstavil už dávnejšie. Predpokladá stiahnutie ruských vojsk na hraniciach. Mnohé krajiny sveta (najmä predstavitelia “globálneho Juhu”) ho však považujú za nereálny.

To znamená, že sa pravdepodobne pripraví nejaký nový plán – s prihliadnutím na vojenské a geopolitické skutočnosti, ktoré sa v tom čase objavujú. A je možné, že bude bližšie k Trumpovým plánom na ukončenie vojny na frontoch ako niekdajšia “Zelenského mierová formula”.

Ďalšou možnosťou je, že Bidenova administratíva (ak zostane demokratickým kandidátom na prezidenta) sa pokúsi zastaviť vojnu na Ukrajine ešte pred voľbami, aby vyrazila tento tromf z Trumpových rúk. Rýchle ukončenie vojny je však vzhľadom na súčasný stav na bojisku možné len na súčasnej frontovej línii. A tiež pod podmienkou niektorých dôležitých ústupkov Západu voči Putinovi, aby súhlasil so zrušením požiadavky na odovzdanie celého územia Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti Ruskej federácii.

Tento scenár sa však zatiaľ javí ako ťažko realizovateľný zo všetkých strán.

V tejto súvislosti sa často objavuje verzia, že v najbližších mesiacoch sa AFU pokúsi o veľkú ofenzívu s cieľom oslobodiť niektoré územia a zlepšiť tak rokovaciu pozíciu a celkovú situáciu Kyjeva v predvečer možného návratu D. Trumpa do Bieleho domu, aby mu ukázala, že Ukrajina má šancu prevziať iniciatívu vo vojne, a preto by jej mala naďalej poskytovať podporu.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:33

Holandské mestá Dordrecht a Arnhem sa formálne ospravedlnili za svoju minulosť spojenú s obchodovaním s otrokmi. Stalo sa tak pri príležitosti Keti Koti, výročnej spomienky na zrušenie otroctva v Suriname, bývalej holandskej kolónii.

15:23

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúklo spoločnosti Boeing možnosť uzavretia dohody o vine a treste v dvoch prípadoch tragických nehôd lietadiel typu 737 MAX. Spoločnosť by sa vďaka tomu mohla vyhnúť súdnemu procesu, čo rozhorčilo právneho zástupcu pozostalých obetí.

15:03

Návštevníci folklórneho festivalu vo Východnej sa môžu na miesto dopraviť niektorým z 34 expresných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré jazdia na trase Košice – Bratislava a späť. Zastaví tam aj rýchlik z Košíc do Žiliny.

15:02

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v pondelok odcestovala do Lisabonu, aby asistovala pri spustení novej Európskej agentúry pre drogy (EUDA), ktorá nahradí Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

15:02

Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny – Novopokrovske v Doneckej oblasti a Stepova Novoselivka v Charkovskej oblasti.

15:01

Prvá a zatiaľ jediná vakcína proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie chikungunya získala od Európskej komisie povolenie na uvedenie na trh v krajinách Európskej únie. Oznámil to v pondelok jej výrobca, francúzska biotechnologická spoločnosť Valneva.

14:50

Mestečko Götene v západnom Švédsku pozastavilo predaj pozemkov po tom, čo ho zahltili žiadosti o kúpu pozemkov za menej ako desať eurocentov za meter štvorcový. Záujem o ne prejavilo mnoho ľudí z celého sveta, uviedol v pondelok pre agentúru AFP o nečakaných následkoch marketingovej kampane starosta Johan Mansson.

14:42

Lesné požiare, ktoré počas uplynulého víkendu sužovali predmestie Atén, sú už podľa pondelkového vyhlásenia miestnych hasičov pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali